Eλάτε να φτιάξουμε τον γνήσιο νηστίσιμο σιμιγδαλένιο-μοναστηριακό χαλβά!

Eλάτε να φτιάξουμε τον γνήσιο νηστίσιμο σιμιγδαλένιο-μοναστηριακό χαλβά!





Τα υλικά που θα χρειαστούμε:

    1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
    1 φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
    1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
    ½ φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα
    ½ φλιτζάνι σταφίδα σουλτανίνα

Για το σιρόπι

    2 ½ φλιτζάνια νερό
    1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
    1 φλιτζάνι ζάχαρη
    1 φλιτζάνι μέλι
    Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ή λεμόνι

Για το σερβίρισμα

    Λίγο σιρόπι καραμέλας ή σοκολάτας

Εκτέλεση

Για το σιρόπι

Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι εκτός από το μέλι σε μία κατσαρόλα και το βράζουμε για 5 λεπτά. Στο τέλος προσθέτουμε και το μέλι και το αφήνουμε να κρυώσει.

για το χαλβά

Βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί σε ξεχωριστή κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα τα δύο είδη σιμιγδαλιού. Προσθέτουμε τα ασπρισμένα αμύγδαλα και καβουρδίζουμε τα υλικά ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το σιμιγδάλι να αλλάξει χρώμα. Ρίχνουμε με προσοχή το σιρόπι μέσα στην κατσαρόλα σιγά - σιγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα, χαμηλώνοντας τη φωτιά στο ελάχιστο. Πλέον, το γλυκό μας, δε χρειάζεται βράσιμο. Όταν ο χαλβάς πιεί όλα τα υγρά του, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τη σκεπάζουμε μια πετσέτα κουζίνας, μέχρι να κρυώσει λίγο.

Για το σερβίρισμα

Βάζουμε το σιρόπι της καραμέλας ή το σιρόπι σοκολάτας στον πάτο μιας φόρμας και από πάνω το χαλβά πιέζοντάς τον να γεμίσει τη φόρμα, χωρίς να αφήσει κενά. Περιμένουμε να κρυώσει και γυρίζουμε τη φόρμα σε ένα δίσκο. Εναλλακτικά, βάζουμε το χαλβά σε μικρά δοχεία, σαν αυτά που βάζουμε την κρέμα καραμελέ.









Πηγή: tastyday



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια