-Έχουν ημερομηνία λήξης τα ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΑ; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε γι΄αυτά!

-Έχουν ημερομηνία λήξης τα ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΑ; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε γι΄αυτά!






Πάνω στο πάθος της στιγμής, 
σίγουρα το τελευταίο που σκέφτεστε είναι να τσεκάρετε αν το προφυλακτικό που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε έχει λήξει…

Αυτό το βήμα είναι όμως απαραίτητο και εξαιρετικά σημαντικό, καθώς εξασφαλίζει ότι το προφυλακτικό θα κάνει τη δουλειά για την οποία προορίζεται, δηλαδή να σας προστατεύσει από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Από τι είναι φτιαγμένα τα προφυλακτικά

Τα περισσότερα προφυλακτικά κατασκευάζονται από λάτεξ, πολυουρεθάνη ή δέρμα προβάτου. «Για όσους έχουν αλλεργία στο λάτεξ η πολυουρεθάνη είναι μια καλή εναλλακτική» αναφέρει η Δρ Λία Μιλχάσερ από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ. «Όσο για το δέρμα προβάτου, μπορεί να προσφέρει περισσότερη αίσθηση, ωστόσο δεν προστατεύει απόλυτα από τη μετάδοση των ΣΜΝ» προσθέτει η γιατρός.

Ένα κοινό χαρακτηριστικό όλων των υλικών από τα οποία κατασκευάζονται τα προφυλακτικά είναι ότι δεν αντέχουν για πάντα.

Διάρκεια ζωής προφυλακτικών

Σύμφωνα με τη σεξολόγο Τζέσικα Ο’Ράιλι, τα προφυλακτικά από λάτεξ αντέχουν κατά μέσο όρο πέντε χρόνια από την ημερομηνία κατασκευής τους, ωστόσο η διάρκεια ζωής τους εξαρτάται και από το αν περιέχουν λιπαντικό ή σπερματοκτόνο. «Αντί να προσπαθείτε όμως να υπολογίσετε τη διάρκεια ζωής του προφυλακτικού, είναι καλύτερο απλώς να κοιτάξετε την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία του» συμβουλεύει η ειδικός, προσθέτοντας ότι ρόλο-κλειδί στη διάρκεια ζωής του προφυλακτικού παίζει η σωστή αποθήκευση. Για παράδειγμα, αν το προφυλακτικό έχει εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες ή στην ακτινοβολία του ήλιου, τότε πρέπει να πετιέται νωρίτερα από την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης.

Τι θα συμβεί αν χρησιμοποιήσετε ληγμένο   προφυλακτικό

Ένα προφυλακτικό που θα χρησιμοποιηθεί μετά την ημερομηνία   λήξης  του είναι πολύ πιο πιθανό να σπάσει κατά τη διάρκεια του   σεξ (δείτε εδώ τι πρέπει να κάνετε στην περίπτωση αυτή),   αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή και   μετάδοση κάποιου ΣΜΝ.

 Εκτός από αυτές τις «παρενέργειες», ένα ληγμένο προφυλακτικό   μπορεί επίσης να προκαλέσει δερματικό ερεθισμό.

Προνοήστε λοιπόν πριν από κάθε σεξουαλική επαφή, φροντίζοντας να έχετε στη διάθεσή σας προφυλακτικά των οποίων η ημερομηνία λήξης δεν έχει παρέλθει και τα οποία δεν έχουν εκτεθεί σε παράγοντες που τα φθείρουν, όπως η ζέστη και ο ήλιος.






 Πηγή:  onmed

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια