« ΣΩΖΟΝΤΑΙ» επιδόματα, τριετίες και άδειες! Η κατ’ αρχήν συμφωνία ΓΣΣΕ – Εργοδοτών για τη νέα συλλογική σύμβαση.

« ΣΩΖΟΝΤΑΙ» επιδόματα, τριετίες και άδειες! Η κατ’ αρχήν συμφωνία ΓΣΣΕ – Εργοδοτών για τη νέα συλλογική σύμβαση.




- Άρχισε σήμερα η διαπραγμάτευση της ΓΣΕΕ με τους εργοδοτικούς φορείς για την υπογραφή της Νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 2018 - Η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας θα υπογραφεί μεταξύ 26 και 30 Μαρτίου - Μετά το Πάσχα, αναμένεται να αρχίσει η διαδικασία καθορισμού του νέου κατώτατου μισθού - Συζητείται η εφαρμογή του πορτογαλικού μοντέλου



Σε μία κατ’ αρχήν συμφωνία για την υπογραφή της Νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 2018 προχώρησαν σήμερα η ΓΣΕΕ με τους εργοδοτικούς φορείς.

Σύμφωνα με πηγές του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και διατυπώθηκε η βούληση όλων των εταίρων για την ανανέωση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για άλλους 12 μήνες, δηλαδή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Οι κοινωνικοί εταίροι λοιπόν κατέληξαν σε μία κατ’ αρχήν συμφωνία, προκειμένου να διασωθούν το επίδομα γάμου, οι τριετίες και οι άδειες των εργαζόμενων γονέων, με δεδομένο ότι δεν έχουν πια το δικαίωμα να αποφασίζουν για το ύψος του κατώτατου μισθού.

Η συμφωνία θα προβλέπει την συνέχιση των όρων εργασίας που θεσπίστηκαν με προηγούμενες ΕΓΣΣΕ, όπως είναι η διατήρηση του επιδόματος γάμου, του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, και των τριετών -ωριμάνσεων- που έχουν «παγώσει», έως ότου η καταγεγραμμένη ανεργία μειωθεί κάτω από 10% . Επίσης, η σύμβαση θα προβλέπει δικαίωμα άδειας φροντίδας παιδιού και για τον εργαζόμενο πατέρα στον ιδιωτικό τομέα.

Σε ό,τι αφορά στην υπογραφή της συμφωνίας, τα τεχνικά κλιμάκια θα έχουν ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες μέχρι τις 26 Μαρτίου και το κείμενο της συμφωνίας αναμένεται να υπογραφεί στα γραφεία του ΣΕΒ μέχρι τις 30 Μαρτίου 2018. Ακόμη, αποφασίστηκε να συσταθούν ομάδες μελέτης, μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, που να ασχοληθούν με θέματα βιωσιμότητας επιχειρήσεων και διάσωσης θέσεων εργασίας, με το μη μισθολογικό κόστος και με τα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης.
Ο κατώτατος μισθός

Ο κατώτατος μισθός ορίζεται πλέον από το κράτος, έπειτα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και τεκμηριωμένη συνεκτίμηση των πραγματικών δεδομένων της οικονομίας και της απασχόλησης από επιστημονική επιτροπή. Υπ’ όψιν λαμβάνονται οι προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών.

Η υπουργός εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, έχει εξαγγείλει ότι «θα συζητηθούν οι προϋποθέσεις για μια αύξηση του κατώτατου μισθού». Μετά το Πάσχα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία καθορισμού του νέου κατώτατου μισθού. Πάντως, ο σχετικός νόμος ορίζει ότι η διαδικασία θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει τέλος Φεβρουαρίου.
Το πορτογαλικό μοντέλο

Ήδη, στο υπουργείο Εργασίας συζητείται η εφαρμογή του πορτογαλικού μοντέλου και αναδεικνύεται πρόσφατα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Στην Πορτογαλία, από τον μνημονιακό βασικό μισθό των 530€, η κατώτατη αμοιβή αυξήθηκε σε 557€ το 2017, για να φθάσει τα 580€ το 2018 και τα 600€ το 2019. Στην Πορτογαλία, η αύξηση των κατώτατων αμοιβών συνδυάζεται με σημαντικές μειώσεις στο μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων, ώστε να καταπολεμηθεί η ανεργία και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της επιχειρηματικότητας συνολικά.

Οι κοινωνικοί εταίροι, πλην του ΣΕΒ, τάσσονται υπέρ του καθορισμού του κατώτατου μισθού μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε: «Η διατήρηση της ΕΓΣΣΕ δεν σημαίνει αύξηση του κατώτατου μισθού το 2018, ούτε επιβαρύνει με κάτι επιπλέον τον εργοδότη από αυτά που πληρώνει σήμερα. Σαφέστατα, μετά από τρία μνημόνια υπάρχουν δυσκολίες, οι οποίες, όμως, μπορούν να ξεπεραστούν από εμάς τους ίδιους τους θεσμοθετημένους κοινωνικούς εταίρους. Η υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ απαιτεί σύνεση και συναίνεση, ενώ αποτελεί μια ευθύνη, την οποία η ΕΣΕΕ ως τριτοβάθμια οργάνωση και κοινωνικός εταίρος διαθέτει. Η θέση και η στάση μας όλα αυτά τα χρόνια ήταν να διορθωθούν τα κακώς κείμενα, αλλά με προσοχή, ώστε από την υπερβολή να μην φτάσουμε στην κατάργησή της».



Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 Πηγή: newsit.gr



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια