- Γνωρίζετε πόσα πολλά πράγματα μπορείτε να κάνετε με το οξυζενέ;

- Γνωρίζετε πόσα πολλά πράγματα μπορείτε να κάνετε με το οξυζενέ;






Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τις χρήσεις του υπεροξειδίου του υδρογόνου. Το γνωστό σε όλους μας οξυζενέ είναι ένα άριστο μικροβιοκτόνο που αποτελείται από νερό και οξυγόνο και χρησιμοποιείται συνήθως για την απολύμανση μικρών πληγών. Οι παλαιότερες γενιές το χρησιμοποιούσαν συχνότερα και το θεωρούσαν απαραίτητο εξοπλισμό στο ντουλαπάκι με τα φάρμακα του σπιτιού αλλά και σε κουτί πρώτων βοηθειών.

Όπως αποδεικνύεται οι περισσότεροι από εμάς δεν γνώριζαν και δεν ξέρουν ακόμα τις διαφορετικές χρήσεις του πέρα από την υγιεινή. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν τόσες πολλές διαφορετικές χρήσεις για το υπεροξείδιο του υδρογόνου που απαιτείται πλήρης κατάλογος τεσσάρων διαφορετικών κατηγοριών: Γενική υγεία , υγιεινή , καθαρισμός και διάφορα. Καταλήξαμε σε ένα σύνολο 21 χρήσεων, οι οποίες αναδεικνύουν τη χρησιμότητα και την ευελιξία του υπεροξειδίου του υδρογόνου.

Γενική Υγεία

Απολυμάνετε μικρές πληγές

Το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι ένα φυσικό αντισηπτικό κι έτσι μια από τις πιο συνηθισμένες χρήσεις του είναι να καθαρίζετε τις πληγές για να εμποδίσετε τη λοίμωξη.

Ρινικό αποσυμφορητικό

Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας 3 τοις εκατό υπεροξειδίου του υδρογόνου σε νερό και έχετε μια αποτελεσματική λύση που μπορεί να προσφέρει ανακούφιση.

Θεραπεύστε τους μύκητες των ποδιών

Ανακατέψτε ίσα μέρη από οξυζενέ και νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και απλώστε το κάθε βράδυ στην περιοχή του δέρματος που έχει προσβληθεί από μύκητες για να σταματήσετε την ανάπτυξή τους.

Αντιμετωπίστε το κοινό κρυολόγημα

Το υπεροξείδιο του υδρογόνου δεν μπορεί να θεραπεύσει τα κρυολογήματα, αλλά κάποιοι ισχυρίζονται ότι εφαρμόζοντας μερικές σταγόνες οξυζενέ στα αυτιά το πρωί είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για την πρόσληψή τους.

Υγιεινή

Στοματικό διάλυμα

Κάντε γαργάρες με οξυζενέ και θα ανακαλύψετε ότι είναι πραγματικά ένα πολύ αποτελεσματικό στοματικό διάλυμα. Απλά θυμηθείτε να μην το καταπιείτε.

Βοήθεια στον πονόδοντο

Ομοίως, μπορείτε να ξεπλύνετε ή να κάνετε γαργάρες με ένα συνδυασμό υπεροξειδίου του υδρογόνου και λάδι καρύδας για να προσφέρετε ανακούφιση στον πονόδοντο.

Λεύκανση δοντιών

Οι γαργάρες με οξυζενέ μπορούν επίσης να λευκάνουν τα δόντια και φυσικά ισχύει ο παραπάνω κανόνας της μη κατάποσης.

Φροντίδα ματιών

Το οξυζενέ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθαρίσει τους φακούς επαφής γιατί είναι πολύ αποτελεσματικό στην εξάλειψη των πρωτεϊνών που μπορεί να υπάρχουν επάνω σε αυτούς με την πάροδο του χρόνου.

Ενυδάτωση ποδιών

Ένα ποδόλουτρο με μείγμα νερού και οξυζενέ μπορεί να ενυδατώσει τα πόδια και να βοηθήσει στη μείωση ή την εξάλειψη των κάλων.

Λεύκανση Νυχιών

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί εφαρμόζοντας ένα κομμάτι βαμβάκι εμποτισμένο με υπεροξείδιο του υδρογόνου απευθείας στα νύχια.

Ξανθυντικό μαλλιών

Προκειμένου να αποκτήσετε φυσικά ξανοιγμένα μαλλιά από τον ήλιο, απλώς ψεκάστε υπεροξείδιο του υδρογόνου πάνω σε υγρά μαλλιά και αφήστε τα να μουλιάσουν για 10 – 15 λεπτά πριν τα ξεπλύνετε.

Οικιακός καθαρισμός

Φρούτα και λαχανικά

Ψεκάστε τα φρούτα και τα λαχανικά με οξυζενέ και αφήστε τα να μουλιάσουν για 1-2 λεπτά πριν τα ξεπλύνετε με καθαρό νερό για να αφαιρέσετε τη βρωμιά, το κερί και άλλους ρύπους.

Λεύκανση ρούχων

Ρίξτε ένα φλιτζάνι υπεροξείδιο του υδρογόνου στο νερό πλύσης και αφήστε το στα ρούχα για 15-30 λεπτά προκειμένου να φωτίσετε τα σκούρα ή τα κιτρινισμένα λευκά.

Καθαρίστε το ψυγείο σας

Ψεκάστε υπεροξείδιο του υδρογόνου στο εσωτερικό του ψυγείου σας και αφήστε το να μουλιάσει για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια σκουπίστε το με ένα καθαρό πανί για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα τροφίμων και να απολυμάνετε.

Καθαριστικό λεκάνης

Ρίξτε περίπου μισό φλιτζάνι υπεροξείδιο του υδρογόνου στη λεκάνη της τουαλέτας και αφήστε το να μουλιάσει για τουλάχιστον 30 λεπτά προκειμένου να καθαρίσετε και να αφαιρέσετε τους λεκέδες.

Αντιμετώπιση της μούχλας

Το οξυζενέ είναι ένας εύκολος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τη μούχλα διότι αποτελεί ένα ασφαλέστερο απολυμαντικό.

Καθαρισμός ψυγείου

Χρησιμοποιήστε ένα κουτί με μαγειρική σόδα για την εξάλειψη των οσμών και στη συνέχεια, σκουπίστε τα πάντα με ένα διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου για να διατηρήσετε το ψυγείο σας καθαρό.

Ταπητοκαθαρισμός

Ψεκάστε υπεροξείδιο του υδρογόνου σε ανοιχτόχρωμα χαλιά και κιλίμια για να αφαιρέσετε τους λεκέδες από λάσπη, τρόφιμα, κλπ. Να θυμάστε όμως ότι λευκαίνει ορισμένα υφάσματα.

Καθαρίστε τα σφουγγαράκια των πιάτων

Βουτήξτε τα σφουγγαράκια σε υπεροξείδιο του υδρογόνου και αφήστε τα να μουλιάσουν για 15 – 30 λεπτά προκειμένου να απολυμανθούν.

Διάφορα

Στα κατοικίδια

Αν ο τετράποδος φίλος σας καταπιεί κάτι τοξικό, μια γρήγορη δόση του υπεροξειδίου του υδρογόνου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόκληση εμετού, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο.

Στο ενυδρείο

Το οξυζενέ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στον έλεγχο της ανάπτυξης του μύκητα σε ενυδρεία χωρίς να βλάψει τα ψάρια.

Κι άλλοι τρόποι χρήσης του οξυζενέ

Απολυμάνετε μικρές πληγές

Το οξυζενέ είναι ένα φυσικό αντισηπτικό κι έτσι μια από τις πιο συνηθισμένες χρήσεις του είναι να καθαρίζετε τις πληγές για να εμποδίσετε τη λοίμωξη.

Τονίστε το χρώμα των μαλλιών σας

Προκειμένου να αποκτήσετε φυσικά ξανοιγμένα μαλλιά από τον ήλιο, απλώς ψεκάστε το πάνω σε υγρά μαλλιά και αφήστε τα να μουλιάσουν για 10 – 15 λεπτά πριν τα ξεπλύνετε.

Οδοντόκρεμα για λεύκανση δοντιών

Ανακατέψτε σόδα και οξυζενέ για να φτιάξετε μια σπιτική οδοντόκρεμα που θα χρησιμοποιείτε για μικρό μόνο διάστημα (μέχρι 5 ημέρες) για να αφαιρέσετε τους λεκέδες από τα δόντια σας.

Αντισηπτικό για το στόμα

Χρησιμοποιήστε ένα καπάκι γεμάτο οξυζενέ για να ξεπλύνετε το στόμα σας, να λευκάνετε τα δόντια σας και να σκοτώσετε τα μικρόβια που προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή.

Απολυμάνετε τις οδοντόβουρτσες

Βουτήξτε τις οδοντόβουρτσες σε οξυζενέ για να σκοτώσετε τα βακτήρια σταφυλόκοκκου και άλλα μικρόβια που υπάρχουν συνήθως μέσα στο μπάνιο.

Λευκάνετε τα νύχια σας

Βυθίστε τις άκρες των δακτύλων των χεριών και των ποδιών σας για να λευκάνετε φυσικά τα νύχια σας.

Απαλλαγείτε από την ακμή

Χρησιμοποιήστε το για να ξεπλύνετε το πρόσωπό σας και να σκοτώσετε τα βακτήρια που προκαλούν ακμή βοηθώντας να καθαρίσει η επιδερμίδα σας.

Θεραπεύστε τους καλόγερους στο δέρμα

Ρίξτε μισό μπουκάλι (περίπου 230 ml) σε ζεστό νερό και μουσκέψτε το σημείο για να θεραπεύσετε τους καλόγερους.

Αντιμετωπίστε τους κάλους των ποδιών

Ανακατέψτε ίσες ποσότητες από οξυζενέ και ζεστό νερό για να ενυδατώσετε τα πόδια σας και να μαλακώσετε φυσικά τους κάλους.

Αφαιρέστε το κερί από τα αυτιά σας

Βάλτε μερικές σταγόνες στα αυτιά σας για 1-2 λεπτά και στη συνέχεια βάλτε 1-2 σταγόνες ελαιόλαδο. Περιμένετε άλλο 1 λεπτό και αδειάστε το υγρό από τα αυτιά σας για να αφαιρέσετε το κερί.

Ανακουφιστείτε από την ωτίτιδα

Βάλτε 6-8 σταγόνες σε κάθε αυτί για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα και να αντιμετωπίσετε τη μόλυνση.

Απαλλαγείτε από τα υποδόρια παράσιτα

Απλώστε το στο δέρμα που έχει προσβληθεί από ακάρεα ή άλλα παράσιτα για να τα εξολοθρεύσετε με φυσικό τρόπο.

Θεραπεύστε τους μύκητες των ποδιών

Βάλτε ίσα μέρη από οξυζενέ και νερό σε ένα σκουρόχρωμο μπουκάλι ψεκασμού (η έκθεση στο φως το εξασθενεί) και απλώστε το κάθε βράδυ στην περιοχή του δέρματος που έχει προσβληθεί από μύκητες για να σταματήσετε την ανάπτυξή τους

Καθαρίστε τις επιφάνειες των πλακιδίων

Ψεκάστε το απευθείας πάνω στα πλακίδια για να απομακρύνετε τη βρωμιά και τους λεκέδες.

Λευκάνετε τον αρμόστοκο

Αναμίξτε το με λευκό αλεύρι για να φτιάξετε ένα πηχτό μείγμα. Απλώστε το στον αρμόστοκο και καλύψτε τον με πλαστικό κάλυμμα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Την επόμενη μέρα, απλώς ξεπλύνετέ με νερό.

Καθαρίστε τη λεκάνη της τουαλέτας

Ρίξτε περίπου μισό φλιτζάνι οξυζενέ στη λεκάνη της τουαλέτας και αφήστε το να μουλιάσει για τουλάχιστον 30 λεπτά προκειμένου να καθαρίσετε και να αφαιρέσετε τους λεκέδες.

Αφαιρέστε τη βρωμιά από την μπανιέρα

Ψεκάστε το στα υπολείμματα σαπουνιού, τη βρωμιά και τους λεκέδες στην μπανιέρα. Αφήστε το για τουλάχιστον 30 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε για να μαλακώσει η βρωμιά και να κάνει πιο εύκολο τον καθαρισμό.

Πλύνετε φρούτα & λαχανικά

Ψεκάστε τα φρούτα και τα λαχανικά με υπεροξείδιο του υδρογόνου και αφήστε τα να μουλιάσουν για 1-2 λεπτά πριν τα ξεπλύνετε με καθαρό νερό για να αφαιρέσετε τη βρωμιά, το κερί και άλλους ρύπους.

Λεύκανση ρούχων

Ρίξτε περίπου ένα φλιτζάνι υπεροξείδιο του υδρογόνου στο νερό πλύσης και αφήστε τα υφάσματα για 15-30 λεπτά προκειμένου να φωτίσετε τα σκούρα ή τα κιτρινισμένα λευκά.

Απομακρύνετε τους οργανικούς λεκέδες

Ανακατέψτε 2 μέρη οξυζενέ με 1 μέρος απορρυπαντικού πιάτων και βάλτε το πάνω στους οργανικούς λεκέδες (καφές, κρασί, αίμα, ιδρώτας, κλπ) προκειμένου να τους αφαιρέσετε

Ανανεώστε τα μουχλιασμένα υφάσματα

Αναμίξτε οξυζενέ με λευκό ξύδι και μουσκέψτε τα μουχλιασμένα υφάσματα προκειμένου να απομακρύνετε τις ανεπιθύμητες οσμές.

Καθαρίστε χαλιά & μοκέτες

Ψεκάστε το σε ανοιχτόχρωμα χαλιά και κιλίμια για να αφαιρέσετε τους λεκέδες από λάσπη, τρόφιμα, κλπ. Να θυμάστε όμως ότι λευκαίνει ορισμένα υφάσματα. Ίσως θα ήταν προτιμότερο να δοκιμάσετε αυτή την τεχνική πρώτα σε μια δυσδιάκριτη περιοχή

Καθαρίστε τους αφυγραντήρες

Προσθέστε 470 ml οξυζενέ σε 4 λίτρα νερού και περάστε το διάλυμα μέσα από τους αφυγραντήρες για να απολυμάνετε και να αφαιρέστε τυχόν μούχλα που μπορεί να υπάρχει στο εσωτερικό τους

Βελτιώστε τη βλάστηση των σπόρων

Μουλιάστε τους σπόρους σε οξυζενέ για να αφαιρέσετε τα σπόρια μυκήτων και να αυξήσετε τις πιθανότητες βλάστησης.


Προσοχή!

Το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι μόνο για εξωτερική χρήση.
 Η κατανάλωση και κατάποση του Η2Ο2 μπορεί να είναι σοβαρά επιζήμια για την υγεία σας, προκαλώντας ζάλη, ναυτία, εμετούς, και (σε αρκετά μεγάλες ποσότητες), ακόμη και θάνατο.









Πηγή: i-diadromi

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια