Ο καιρός σε ρυθμούς παράνοιας! Χιόνια στην Μακεδονία, ΚΑΥΣΩΝΑΣ στην Κρήτη!

Ο καιρός σε ρυθμούς παράνοιας! Χιόνια στην Μακεδονία, ΚΑΥΣΩΝΑΣ στην Κρήτη!






 Ο καιρός βρίσκεται σε πλήρη σύγχηση!
Με χιόνια στη Μακεδονία και καύσωνα στην Κρήτη ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΑ!

Την Πέμπτη θα χιονίσει στη βόρεια Ελλάδα ενώ στην Κρήτη τα θερμόμετρα θα δείχνουν έως 32 βαθμούς Κελσίου Σε μια ιδιόμορφη κατάσταση θα βρεθεί η Ελλάδα την Πέμπτη καθώς μέσα στην ίδια ημέρα στα βόρεια Ελλάδα θα χιονίζει ενώ στην Κρήτη θα επικρατούν συνθήκες «καύσωνα» με τα θερμόμετρα να δείχνουν έως και 32 βαθμούς Κελσίου.

Όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος ενώ η «μάχη» των αερίων μαζών είναι συνηθισμένη αυτό που θα συμβεί την Πέμπτη θα είναι πολύ σπάνιο καθώς θα υπάρχει ταυτόχρονα έντονη μεταφορά κρύου από τα βόρεια και αντίστοιχα ζέστης από τα νότια.

Η Πέμπτη λοιπόν θα είναι μια ιδιαίτερη ημέρα σε ότι αφορά στις θερμοκρασίες που θα σημειωθούν στην Ελλάδα. Από τη μια, στη βόρεια Ελλάδα, θα επικρατούν πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες για την εποχή και από την άλλη στα νότια πολύ πιο αυξημένες.

Χιόνια στα βόρεια-Για μπάνιο στα νότια Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, οι ψυχρές αέριες μάζες που εκτείνονται σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, θα επηρεάσουν και τις βορειότερες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης την Πέμπτη.
 

 Αυτό σημαίνει πως πάνω από τα 800 μέτρα (ενδεικτικά) θα χιονίζει κατά διαστήματα στη δυτική Μακεδονία, ενώ, την ίδια ώρα, ο κόσμος στην Κρήτη θα πηγαίνει για μπάνιο λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιακών τιμών για την εποχή.

«Κομμένη» στη μέση η Ελλάδα Την Πέμπτη, από το ύψος της Θεσσαλίας και βορειότερα, θα επικρατεί κατά διαστήματα πολύ μουντός καιρός, με βροχές και τοπικές καταιγίδες, ενώ οι χιονοπτώσεις θα απασχολήσουν σχεδόν όλα τα αντίστοιχα ορεινά αλλά και περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της δυτικής Μακεδονίας αλλά και της βόρειας Θράκης.

Από την Στερεά όμως και νοτιότερα ο καιρός θα είναι πολύ πιο μαλακός, με μεγάλα διαστήματα με ανοίγματα στον ουρανό, λίγες τοπικές βροχές και θερμοκρασίες ανεβασμένες.

Όσο πιο νότια θα κατευθυνόμαστε, τόσο πιο ανεβασμένες θα είναι οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του μεσημεριού της Πέμπτης. Αυτό σημαίνει, πως στα βόρεια παράλια της Κρήτης ο κόσμος θα ξεχυθεί στις παραλίες.

Μεταφορά σκόνης από την Αφρική Οι μετεωρολογικές συνθήκες, κατά τη διάρκεια της Πέμπτης, θα ευνοήσουν την περαιτέρω μεταφορά σκόνης από την Αφρική. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι ότι οι περισσότερες βροχές θα είναι λασποβροχές, θα εμφανιστεί κατά τόπους και το φαινόμενο των λασπο-χιονοπτώσεων αλλά και ασφαλώς η ορατότητα θα είναι κατά περιόδους περιορισμένη λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης σκόνης.

Στη δυτική Μακεδονία τα θερμόμετρα θα δείχνουν 5 βαθμούς Κελσίου και στην Κρήτη 32 Πραγματικά, αποκωδικοποιώντας τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, μου προκάλεσε μεγάλη εντύπωση το γεγονός, ότι, την Πέμπτη θα χιονίσει σε αρκετές ορεινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας πάνω από τα 800 περίπου μέτρα, ενώ την ίδια ώρα στα βόρεια παράλια της Κρήτης ο υδράργυρος θα αγγίζει τους 28-29°C, ενώ δεν αποκλείεται στο νομό Χανίων να αγγίξει και τους 30-31 (πολύ τοπικά και τους 32°C)! Τεραστίων διαστάσεων επομένως θα είναι το θερμοκρασιακό εύρος, για μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα, εύρος το οποίο θα αγγίζει τους 32°C - 6°C = 26 ολόκληρους °C.

Βροχές μέχρι το Σαββατοκύριακο Κατά διαστήματα θα βρέχει σε αρκετές περιοχές της χώρας μέχρι τουλάχιστον και το Σαββατοκύριακο. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρξουν και διαστήματα με ανοίγματα στον ουρανό. Ενδέχεται όμως να υπάρξει και συνέχεια μετά από αυτό, δηλαδή να εκδηλώνονται βροχές έως και τα μέσα στης επόμενης εβδομάδας. Όλα θα τα δείξουν τα επόμενα "τρεξίματα" των προγνωστικών μοντέλων.
Δεν φαίνεται με λίγα λόγια να έρχεται ακόμη η «καθαρή» άνοιξη...




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια