ΥΠΕΡΤΑΣΗ! Ποιές τροφές πρέπει να αποφεύγετε;

ΥΠΕΡΤΑΣΗ! Ποιές τροφές πρέπει να αποφεύγετε;





 Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, (ΠΟΥ),
ποσοστό περίπου 40% του ενήλικου πληθυσμού άνω των 25 ετών πάσχει από υπέρταση. Σε παγκόσμια κλίμακα, η ανεβασμένη αρτηριακή πίεση ευθύνεται για 7,5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

Η υπέρταση αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για τη στεφανιαία νόσο και το εγκεφαλικό επεισόδιο, την καρδιακή ανεπάρκεια, την περιφερική αγγειακή νόσο, τη νεφρική δυσλειτουργία και τις διαταραχές της όρασης.

Οι καρδιαγγειακής επιπλοκές όμως περιορίζονται σημαντικά αν η πίεση πέσει κάτω από το όριο των 140/90 mmHg. Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό; Πρωτίστως με αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες, όπως η υιοθέτηση μιας πιο υγιεινής διατροφής.
Διατροφή για αντιμετώπιση της υπέρτασης

Οι τροφές που θεωρούνται κατά γενική ομολογία υγιεινές είναι απαραίτητες και στο πλαίσιο ενός διατροφικού προγράμματος που στόχο έχει τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Συγκεκριμένα, η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει:

άπαχες πρωτεΐνες,
όσπρια & ξηρούς καρπούς,
προϊόντα ολικής άλεσης,
γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και
φρούτα & λαχανικά.

Από την άλλη, πρέπει να αποφεύγονται ορισμένα προϊόντα που αποδεδειγμένα συμβάλλουν στην υπέρταση ή εμποδίζουν την αποτελεσματική διαχείρισή της.


1.Νάτριο (αλάτι):
Τα άτομα με υπέρταση ή προϋπέρταση δεν πρέπει να καταναλώνουν ημερησίως περισσότερα από 1.500 mg νατρίου. Μεγάλη ποσότητα νατρίου βρίσκεται συνήθως στα συσκευασμένα τρόφιμα.

2. Αλλαντικά:
Τα περισσότερα επεξεργασμένα κρέατα (ζαμπόν, λουκάνικα, μπέικον κ.λπ.) είναι πλούσια σε αλάτι, με την ποσότητα νατρίου ανά μερίδα 60 γραμμαρίων να φτάνει σε ορισμένες περιπτώσεις έως και τα 500 mg.

3. Πίτσα:
Ο συνδυασμός τυριών, αλλαντικών, έτοιμης σάλτσας και ζυμαριού ανεβάζει στα ύψη την ημερήσια πρόσληψη νατρίου. Όσο περισσότερα τα υλικά της πίτσας, τόσο μεγαλύτερη και η ποσότητα νατρίου ανά μερίδα.

4. Πίκλες:
Τα λαχανικά τουρσί συντηρούνται σε νερό με ξίδι και μεγάλη ποσότητα αλατιού. Έτσι, δεν αποτελούν συνετή επιλογή για κάποιον με ανεβασμένη πίεση. Όσο περισσότερο καιρό βρίσκονται τα λαχανικά στο ζουμί τους τόσο περισσότερο αλάτι απορροφούν.

5. Σούπες σε κονσέρβα:
Είναι μια εύκολη λύση όταν δεν έχετε χρόνο να μαγειρέψετε, όμως η περιεκτικότητά τους σε αλάτι ανά μερίδα είναι συνήθως πολύ υψηλή. Διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα του προϊόντος πριν το αγοράσετε και επιλέξτε προϊόντα με μικρή ποσότητα νατρίου ανά 100 γρ.

6. Γλυκά:
 Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης δεν συμβάλλει μόνο στην παχυσαρκία αλλά επιβαρύνει και το καρδιαγγειακό σύστημα. Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας συνιστά οι γυναίκες να μην καταναλώνουν πάνω από 6 κουταλιές του γλυκού πρόσθετη ζάχαρη την ημέρα (24 γραμμάρια), ενώ για τους άντρες το όριο είναι οι 9 κουταλιές του γλυκού (36 γραμμάρια).

7. Κόκκινο κρέας:
Οι υπερτασικοί πρέπει να προσέχουν πόσα κορεσμένα λιπαρά λαμβάνουν από τη διατροφή τους. Βασικές πηγές κορεσμένων λιπαρών είναι το κόκκινο κρέας, η πέτσα από το κοτόπουλο, τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά και το βούτυρο.

8. Αλκοόλ:
Η μικρή έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (1-3 αλκοολούχα ποτά την ημέρα) μπορεί να οδηγήσει σε μια μικρή μείωση της αρτηριακής πίεσης, ωστόσο η κατάχρηση αλκοόλ προκαλεί ή και επιδεινώνει την υπέρταση.
Επίσης, το αλκοόλ εξουδετερώνει τη δράση των αντιυπερτασικών φαρμάκων, μας αναφέρει  το onmed.gr.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια