Οι ΛΟΓΟΙ για να Ζήσουμε Μαζί με μια ΓΑΤΑ, κάτι Αρκετά Τρυφερό αλλά και Θεραπευτικό!

Οι ΛΟΓΟΙ για να Ζήσουμε Μαζί με μια ΓΑΤΑ, κάτι Αρκετά Τρυφερό αλλά και Θεραπευτικό!








Οι γάτες είναι υπέροχα ζώα. Τους αρέσει η ανεξαρτησία, αλλά και τα χάδια. Πολλές φορές νομίζουμε ότι δεν είναι κοινωνικές, αλλά έρχονται κάποιες στιγμές που μας τρελαίνουν με τα χάδια και το ενδιαφέρον τους. Η παράξενη και ενίοτε συγκεχυμένη συμπεριφορά τους μοιάζει πολύ με την ανθρώπινη συμπεριφορά. Αυτός μπορεί να είναι και ο λόγος για τον οποίο τεχνικές όπως η γατοθεραπεία αρχίζει να κερδίζει έδαφος στον τομέα της συναισθηματικής υγείας.

Ένα άλλο παράγειγμα των τελευταίων ετών, η ιπποθεραπεία έχει κερδίσει έδαφος και έχει αποδειχθεί εξαίρετα αποτελεσματική με παιδιά που πάσχουν από αυτισμό, προβλήματα αυτοεκτίμησης ή εγκεφαλική παράλυση. Παρόλο που δεν υπάρχουν επιστημονικά τεκμήρια, σίγουρα αποτελεί μια συμπληρωματική θεραπεία που μπορεί να βελτιώσει τις κινητικές και συναισθηματικές δεξιότητες των ασθενών.

Ομοίως, με τη γατοθεραπεία έχουμε διαπιστώσει ότι η παρέα και η συμβίωση με μία γάτα μας κάνει καλό τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Παρόλο που ίσως σας ακούγεται παράξενο, οι γάτες μας χαρίζουν πολύ περισσότερα οφέλη από ό,τι οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται.
Τι είναι η γατοθεραπεία;

Η γατοθεραπεία είναι μια μέθοδος που βοηθά στο άγχος, το στρες και την κατάθλιψη. Βελτιώνει την ποιότητα ζωής και δημιουργεί μια πολύ ιδιαίτερη σχέση μεταξύ της γάτας και του κυρίου της. Επιπλέον, σύμφωνα με διάφορες μελέτες, τα άτομα που πάσχουν από διάφορα καρδιακά νοσήματα παρουσιάζουν σταδιακή βελτίωση συμβιώνοντας με μια γάτα.

Είναι πολύ περίεργο το γεγονός ότι η ίδια έρευνα που έγινε με τα σκυλιά αποφέρει εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα. Οι ιδιοκτήτες σκύλων, αντίθετα με τους ιδιοκτήτες γάτας, βρίσκονταν είχαν χειρότερα αποτελέσματα. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν γάτες είναι λιγότερο πιθανό να χάσουν τη ζωή τους από καρδιακή προσβολή.

Οι γάτες είναι μια πολύ καλή παρέα για όσους ζουν μόνοι, ειδικά όταν είναι ηλικιωμένοι. Επιπλέον, οι άνθρωποι που πάσχουν από μια μορφή άνοιας, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, μπορούν να βιώσουν μνήμες του παρελθόντος χαϊδεύοντας μια γάτα, καθυστερώντας τον επερχόμενο νευρωνικό εκφυλισμό. Επιπλέον, το γουργούρισμα της γάτας, ο ήχος της γατίσιας ευτυχίας, φαίνεται πως διεγείρει ορισμένες θεμελιώδεις νευρικές απολήξεις που είναι απαραίτητες για την αναμόχλευση παρελθοντικών ιστοριών.

    «Αν έπρεπε να επιλέξω έναν ύμνο για την ειρήνη, θα ψήφιζα το γουργούρισμα της γάτας».
    -BD Diamond

Σύντομη ιστορία της γάτας!

Οι γάτες θεωρούνται εδώ και εκατοντάδες χρόνια ως εχθρικά όντα. Ο κόσμος πίστευε ότι ήταν πιστοί σύντροφοι μάγων και διαφόρων άλλων σκοτεινών όντων. Η αβέβαιη και απρόβλεπτη φύση τους προκαλούσε φόβο τόσο στον απλό λαό όσο και στους πιο μορφωμένους ανθρώπους.

Σε ορισμένους πολιτισμούς, αντίθετα, η παρουσία τους ήταν πάντα ιερή. Στην Αίγυπτο, ήταν σεβαστές καθώς θεωρούνταν προστάτιδες του πιο σημαντικού θεού των Αιγυπτίων: του θεού Ρα. Ο Ρα γεννιόταν και πέθαινε με την ανατολή και τη δύση του ηλίου, και τη νύχτα γινόταν εύκολο θήραμα για τους εχθρούς του. Τα μάτια της γάτας, που σχετίζονται με το βλέμμα του λιονταριού, αντανακλούσαν τις ακτίνες του ήλιου κατά τη διάρκεια του σκοταδιού.

Εκτός από τους θρύλους, η παρέα του ως κατοικίδιο ήταν επίσης εντυπωσιακή. Σε αντίθεση με τα σκυλιά, που χρησιμοποιούνται από τους βοσκούς και τους κυνηγούς, οι γάτες στην αρχή δεν είχαν εξημερωθεί.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, πιστεύουμε ότι οι ίδιες οι γάτες αποφάσισαν να πλησιάσουν τους ανθρώπους καθώς εκείνοι τους πρόσφεραν τροφή. Η χνουδωτή και απαλή παρουσία τους οδήγησε τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες να τους παράσχουν τροφή και στη συνέχεια να τις φιλοξενήσουν ως εξαιρετικούς κυνηγούς τρωκτικών.

Χρειάστηκαν αρκετοί αιώνες, ωστόσο, για να γίνουν οι γάτες αποδεκτές ως κατοικίδια ζώα. Μέχρι τον δέκατο ένατο αιώνα, ήταν ασυνήθιστο και παράξενο να έχει κανείς κατοικίδια ζώα, με τη σκέψη ότι αποτελούσαν σπατάλη χρημάτων.
5 Πλεονεκτήματα της γατοθεραπείας.
Αντιμετωπίζει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους.

Οι γάτες βελτιώνουν πολύ την κατάσταση των ατόμων που υποφέρουν από άγχος και κατάθλιψη. Το γουργούρισμα της γάτας είναι ένας ήχος πολύ χαλαρωτικός, διεγείρει τη συγκέντρωση και δημιουργεί μια πολύ οικεία αίσθηση.
Σταματάμε να νιώθουμε μοναξιά

Η γάτα είναι η καλύτερη επιλογή για ένα άτομο που ζει μόνο του. Είναι πολύ ανεξάρτητη όταν θέλει, αλλά και πολύ τρυφερή. Μερικές φορές είναι τόσο χαδιάρα που θέλουμε να τη στείλουμε σε άλλο δωμάτιο!

Είναι πολύ αστεία και παιχνιδιάρα, και θα μας κρατήσει απασχολημένους μαζί της. Ας μην ξεχνάμε ότι πρέπει να την ταΐζουμε σωστά, να της κάνουμε τα εμβόλια και να κόβουμε τα νύχια της (εκτός αν θέλουμε να σπάσουν ή να καταστρέψουν όλα τα έπιπλα και τις κουρτίνες μας).
Βοηθάει τους ανθρώπους που πάσχουν από Alzheimer, αυτισμό και διάσπαση προσοχής

Αν και δεν υπάρχει επιστημονική έρευνα για το θέμα αυτό, γνωρίζουμε χιλιάδες περιπτώσεις όπου η παρουσία μιας γάτας έχει βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ιδιοκτητών της.

Πολλοί ασθενείς που πάσχουν από Alzheimer, άνοια και άγχος χαίρονται και βελτιώνουν τη νοητική τους κατάσταση την ώρα που τις χαϊδεύουν και τις ακούν να νιαουρίζουν και να γουργουρίζουν από ευχαρίστηση.
Κάνει τα παιδιά πιο υπεύθυνα!

Η φιλοξενία μίας γάτας στο σπίτι είναι μεγάλη ευθύνη για τα παιδιά, καθώς πρέπει να τη φροντίζουν, να την ταΐζουν και να την εκπαιδεύουν, κάτι που δεν είναι πάντα εύκολο. Είναι σημαντικό να μιλάμε με τα παιδιά για τη φροντίδα της γάτας, ώστε να γνωρίζουν το σημαντικό έργο που θα πρέπει να κάνουν.

Μην ξεχάσετε να αναφέρετε ότι ένα ζώο ΔΕΝ είναι ένα παιχνίδι. Δεν πρέπει να το χτυπάνε, ούτε να τους τραβάτε την ουρά. Τα ζωντανά όντα πρέπει να γίνονται σεβαστά και να λαμβάνουν αγάπη. Το νέο κατοικίδιο ζώο θα είναι σίγουρα πολύ πιο ευτυχισμένο αν το αφήσουμε να ζήσει ήρεμα, γεμάτο αγάπη.
Οι γάτες χρειάζονται ελάχιστη προσοχή.

Σε αντίθεση με άλλα ζώα, οι γάτες σπάνια χρειάζονται φροντίδα. Εκτός από τα εμβόλια ή την τροφή, είναι μάλλον καθαρά. Μόλις μάθουν να χρησιμοποιούν την άμμο υγιεινής, συνεχίζουν να τη χρησιμοποιούν συστηματικά. Πλένονται μόνες τους και δεν απαιτούν συνεχή προσοχή.

Μπορείτε βέβαια, να δοκιμάσετε να την πλύνετε κάποια στιγμή, να ελέγξετε ότι το φαγητό είναι επαρκές και μην ξεχάσετε να την πηγαίνετε στον γιατρό. Έτσι, ας έχουμε στο νου μας ότι, όταν η γάτα μας είναι υγιής είμαστε κι εμείς υγιείς!

                                       






Κείμενο -Απόδοση, Λ.Τ.

share24.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια