Μακελειό σε τέμενος στην Καμπούλ με τουλάχιστον 32 νεκροί.

Μακελειό σε τέμενος στην Καμπούλ με τουλάχιστον 32 νεκροί.





Βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχθηκε σήμερα κοντά σε ένα σιιτικό τέμενος στην Καμπούλ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 32 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι, την ώρα που στην πόλη πραγματοποιούνται εκδηλώσεις για την εορτή του Νεβρόζ, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη του νέου έτους για τους Ιρανούς.

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, λέγοντας πως είχε στόχο ειδικά τους σιίτες που γιορτάζουν το Νεβρόζ, σύμφωνα με το πρακτορείο προπαγάνδας της οργάνωσης Amaq.

Οι Ταλιμπάν, που συχνά μάχονται το τοπικό παρακλάδι του ΙΚ στο Αφγανιστάν, εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία αρνούνται κάθε ευθύνη.

Η Καμπούλ είχε τεθεί σε επιφυλακή για επιθέσεις στη διάρκεια του Νεβρόζ ωστόσο ο βομβιστής κατάφερε να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος καθώς οι πιστοί έφευγαν από το τέμενος Καρτ-ε-Σάχι, σε μια κυρίως σιιτική περιοχή στο δυτικό τμήμα της πόλης.

«Οι άνθρωποι κατευθύνονταν στα σπίτια τους χαρούμενοι μετά το τέλος της τελετής όταν ο βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά του ανάμεσά τους», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Καμπούλ Νταούντ Αμίν. «Πολλοί συμπατριώτες μας έγιναν μάρτυρες», είπε.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Νατζίμπ Ντάνες δήλωσε πως ο βομβιστής είχε προφανώς σκοπό να φθάσει στο τέμενος, το οποίο ήταν στόχος επίθεσης στη διάρκεια μιας σιιτικής γιορτής τον Οκτώβριο του 2016, αλλά δεν μπόρεσε να προσεγγίσει πιο πολύ λόγω των αστυνομικών σημείων ελέγχου.

«Είχαμε τοποθετήσει δυνάμεις ασφαλείας εκεί και γύρω από το τέμενος», είπε. «Όλοι οι νεκροί ήταν νεαροί που είτε ήταν περαστικοί είτε πήγαιναν για να γιορτάσουν το Νεβρόζ», είπε.

Ο Ουαχίντ Ματζρόχ, εκπρόσωπος του υπουργείου Δημόσιας Υγείας, δήλωσε πως έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 32 ανθρώπων ενώ περισσότεροι από 50 τραυματίες έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία της πόλης. Στα θύματα περιλαμβάνονται γυναίκες και παιδιά.






Πηγή: newbeast

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια