Στα 2.099 τα κρούσματα ΙΛΑΡΑΣ με το ΚΕΕΛΠΝΟ να συνιστά ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ!

Στα 2.099 τα κρούσματα ΙΛΑΡΑΣ με το ΚΕΕΛΠΝΟ να συνιστά ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ!




Στα 123 ανήλθαν μέσα σε εβδομάδα τα νέα κρούσματα της νόσου.

Στα 2.099 έφτασαν τα κρούσματα ιλαράς και όπως προκύπτει από την εβδομαδιαία έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η μεγαλύτερη συχνότητα παρατηρείται στη νότια Ελλάδα.

Στην μεγάλη πλειονότητα, πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας, κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες ΡΟΜΑ και άτομα από το γενικό πληθυσμό, κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25 έως 44 ετών που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται και επαγγελματίες Υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί και 3 θάνατοι σε εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς, σε βρέφος ΡΟΜΑ 11 μηνών, ανεμβολίαστο, με υποκείμενη δυστροφία, το οποίο κατέληξε με κλινική εικόνα σηψαιμίας, σε 17χρονο ΡΟΜΑ ανεμβολίαστο, που κατέληξε με κλινική εικόνα εγκεφαλίτιδας και σε 35χρονη γυναίκα, από το γενικό πληθυσμό, με αναφερόμενο εμβολιασμό με μία δόση εμβολίου ιλαράς, που κατέληξε λόγω πνευμονίας και αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Οι ειδικοί συνιστούν εμβολιασμό με το μικτό εμβόλιο ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Οι ειδικοί τονίζουν πως η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η εγρήγορση των επαγγελματιών Υγείας, η εντατικοποίηση των εμβολιασμών και η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών αποτελούν απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου.





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια