Οσφυαλγία! Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε…

Οσφυαλγία! Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε…





 Η οσφυαλγία είναι  σύνθετη λέξη ,
 από τις λέξεις οσφύς (μέση) και άλγος (πόνος), ή λουμπάγκο,
χαμηλός πόνος στη πλάτη, είναι σύμπτωμα που αφορά κάθε πόνο στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης (στη μέση), ανεξάρτητα από την αιτία που τον προκαλεί και από την οποία το 80% των ανθρώπων επηρεάζεται κάποια στιγμή στη ζωή τους.
Ενοχοποιείται για το περίπου 25% των προσωρινών αναπηριών και το 40% των μόνιμων, γι΄ αυτό και ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται παγκοσμίως στην πρόληψή της. Είναι συχνότερη στην 4η και 5η δεκαετία της ζωής και συνήθως οφείλεται σε εκφύλιση των κατώτερων οσφυϊκών διαστημάτων που είναι τα πιο κινητά. Συχνά η εκφύλιση ξεκινάει από έναν ή περισσότερους μεσοσπονδύλιους δίσκους, (δισκοκήλη) και στη συνέχεια ακολουθεί εκφύλιση των σπονδυλικών αρθρώσεων, που προκαλεί αστάθεια και στένωση του σπονδυλικού σωλήνα.
Εάν έχεις παρατηρήσει πόνο και μούδιασμα σε όλο σου το πόδι, όταν κάθεσαι για κάποια λεπτά σε μια συγκεκριμένη στάση (π.χ. όταν είσαι στην τουαλέτα) ή νιώθεις πόνο στα οπίσθιά σου μετά το περπάτημα ή κάποια χειρωνακτική εργασία, τότε κατά πάσα πιθανότητα πάσχεις κι εσύ από ισχιαλγία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, περίπου το 40% του πληθυσμού υποφέρει ισχιαλγία, η οποία εκδηλώνεται κυρίως με οξύ και ξαφνικό πόνο που μπορεί να ξεκινάει από την μέση σου και να εκτείνεται σε ολόκληρο το πόδι, πιάνοντας τα οπίσθια, τους μηρούς, τις γάμπες ακόμα και τα πέλματα.

 Να σημειώσουμε  εδώ,
ότι οι επιστήμονες επισημαίνουν πως, αν και στο ευρύ κοινό η ισχιαλγία έχει «περάσει» με την έννοια της πάθησης, αυτό δεν ισχύει καθώς πρόκειται για το βασικό σύμπτωμα κάποιων άλλων καταστάσεων που μπορεί να επικρατούν, αναφορικά με το ισχιακό νεύρο, όταν είναι είτε ερεθισμένο είτε τραυματισμένο.


5 είναι τα βασικά στοιχεία που οφείλεις να γνωρίζεις σχετικά με την ισχιαλγία και αυτά είναι τα ακόλουθα:

1. Εκδηλώνεται σε διάφορα σημεία:
Αυτό συμβαίνει, καθώς το νεύρο του ισχίου είναι αρκετά μεγάλο σε μήκος, κάτι που δικαιολογεί το γεγονός ότι η ισχιαλγία «χτυπάει» σε διάφορα σημεία του ποδιού.

2. Εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους:
Η αίσθηση του πόνου μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως μούδιασμα ή μυοσκελετική επιβάρυνση. Ο πόνος, πάντως, υφίσταται σε κάθε περίπτωση.

3. Δεν κάνει διακρίσεις:
Είτε κάποιος είναι αγύμναστος είτε ιδιαίτερα γυμνασμένος, έχει ίδιες πιθανότητες να υποφέρει από την ισχιαλγία, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί. Επίσης, μπορεί να οφείλεται στην κακή στάση του σωματος κατά τη διάρκεια πιθανής καθιστικής εργασίας ή της οδήγησης, μιας και το κάθισμα του οδηγού μπορεί να μην είναι στην κατάλληλη θέση.

Παράλληλα, οι ειδικοί τονίζουν ότι σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις η ισχιαλγία είναι πιθανό να οφείλεται σε αρθρίτιδα ή ακόμα και όγκο στην σπονδυλική στήλη.

Ο λόγος, πάντως, για τον οποίο το 15% του πληθυσμού που υποφέρει από ισχιαλγία νιώθει τον πόνο στα οπίσθιά του είναι λόγω του ότι στην περίπτωση αυτή το ισχιακό νεύρο περνάει από τον απιοειδή μυ, που βρίσκεται στο συγκεκριμένο σημείο.

4. Απαιτείται συγκεκριμένη ειδικότητα:
Εάν η ισχιαλγία σε ταλαιπωρεί για περισσότερες από τρεις συνεχόμενες μέρες, θα πρέπει να επισκεφθείς κάποιον ειδικό και συγκεκριμένα γιατρό, εξειδικευμένο σε μυοσκελετικές παθήσεις, καθώς είναι πολύ σημαντικό να εντοπιστεί η «πηγή» του πόνου.

Σε κάποιες περιπτώσεις το πρόβλημα μπορεί να εντοπιστεί με μια απλή ορθοπεδική εξέταση, ενώ σε άλλες μπορεί να χρειαστεί ακόμα και μαγνητική τομογραφία.

5. Τρόποι αντιμετώπισης:
Η ισχιαλγία μπορεί να αντιμετωπιστεί με απλούς τρόπους (επίσκεψη σε φυσιοθεραπευτή ή χειροπρακτικό) ή με πιο σύνθετες λύσεις (χειρουργική επέμβαση).
 Πάντως, οι ειδικοί συστήνουν αρχικά συντηρητικούς τρόπους αντιμετώπισης με έσχατη λύση το χειρουργείο.
 Επειδή η πρόληψη είναι καλύτερη της θεραπείας συστήνουμε:

Γενικά για την πρόληψη της οσφυαλγίας, είναι ευρέως αποδεκτό ότι πρέπει να αποφεύγουμε την καθιστική ζωή και να εντάξουμε την άσκηση στην καθημερινότητά μας.
Οι κύριες μυϊκές ομάδες που πρέπει να γυμνάζουμε είναι οι μύες της μέσης (κοιλιακοί, ραχιαίοι, ιερονωτιαίοι, γλουτιαίοι).
Αθλήματα που γυμνάζουν συνολικά το σώμα, όπως η κολύμβηση, πρέπει να προτιμούνται. Επειδή όμως ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, το σωστότερο είναι να ακολουθεί εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης υπό παρακολούθηση ειδικών, ειδικά αν έχει ήδη πρόβλημα με τη μέση του και δεν είναι στο στάδιο της οξείας φάσης. Θα πρέπει επίσης να ελέγχουμε το βάρος του σώματός μας, προσέχοντας τη διατροφή μας. Οι υπέρβαροι με χαλαρούς μύες είναι πιο πιθανό να έχουν συχνά επεισόδια οσφυαλγίας. Στην καθημερινή μας ζωή υπάρχουν ορισμένα πράγματα τα οποία πρέπει να γνωρίζουμε, έτσι ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης οσφυαλγίας:

Στην καθιστική εργασία θα πρέπει:

    Να αποφεύγετε η πολύωρη παραμονή στην ίδια θέση και να γίνονται συχνά διαλείμματα κάνοντας διατατικές ασκήσεις, επιτρέποντας στο σώμα να ξεμουδιάζει.
    Να τοποθετείτε ένα μικρό μαξιλάρι στην επιφάνεια της μέσης, ώστε να διατηρείται η φυσιολογική λόρδωση στην περιοχή.
    Να ρυθμίζεται το ύψος του γραφείου, ώστε να κρατάμε τη μέση σε ευθεία γραμμή.

Στην οδήγηση θα πρέπει:

    Να διατηρείτε το κάθισμα του αυτοκινήτου σε όρθια θέση και κοντά στα πετάλια, ώστε να διατηρείται η φυσιολογική λόρδωση της μέσης .
    Σε μακρινά ταξίδια πρέπει να διακόπτεται η καθιστή θέση κάθε μία ή δύο ώρες, να στεκόμαστε όρθιοι εκτείνοντας τον κορμό προς τα πίσω 6-7 φορές και να περπατάμε για λίγα λεπτά.
    Αν φυσικά βρίσκεστε στο οξύ στάδιο της πάθησης, να αποφεύγετε την οδήγηση.

Όταν είναι ανάγκη να σκύψουμε θα πρέπει:

    Στην περίπτωση που πρέπει να σηκώσουμε κάποιο αντικείμενο – ή άρση βαρέων αντικειμένων είναι απαγορευτική – στεκόμαστε κοντά στο αντικείμενο που θέλουμε να σηκώσουμε, κρατάμε τη μέση ίσια και λυγίζουμε τα γόνατα για να το πιάσουμε. Για να το σηκώσουμε, σφίγγουμε τους μύες της κοιλιάς και τεντώνουμε τα γόνατα. Για να μεταφέρουμε βαριά αντικείμενα, τα κρατάμε κοντά στο σώμα και χρησιμοποιούμε και τα δυο χέρια. Σε καμία περίπτωση, δε θα πρέπει να προβείτε σε απότομη στροφή της σπονδυλικής στήλης. Στην περίπτωση όπου βρίσκεστε στο οξύ στάδιο της νόσου, να αποφεύγετε οποιασδήποτε μορφής σκύψιμο.

Όταν κοιμόμαστε θα πρέπει:

    Να φροντίσουμε ώστε το στρώμα μας να είναι σε ευθεία θέση και να μη ‘βουλιάζει’ ή να είναι πολύ μαλακό. Προμηθευτείτε ένα ανατομικό στρώμα ή τοποθετήστε μερικές επίπεδες σανίδες κάτω από αυτό που ήδη έχετε, ώστε να το ενισχύσετε.

Όταν στεκόμαστε πολύ ώρα όρθιοι θα πρέπει:

    Να στεκόμαστε σε στάση ανάπαυσης βγάζοντας το ένα πόδι μπροστά κι έχοντας το ένα γόνατο ελαφρά λυγισμένο. Δε φοράμε παπούτσια με ψηλά τακούνια και προτιμάμε τις ανατομικές σόλες.

Όταν βήχουμε/φτερνιζόμαστε:

    Ο βήχας και το φτέρνισμα μπορούν να προκαλέσουν οξύ επεισόδιο οσφυαλγίας, ή και υποτροπή μιας υπάρχουσας κατάστασης. Για αυτό όταν πρόκειται να βήξουμε/φτερνιστούμε, σηκωνόμαστε όρθιοι και ελαφρώς γέρνουμε προς τα πίσω.

Γενικά πρέπει να θυμόμαστε ότι η αποφυγή της καθιστικής ζωής, η συχνή άσκηση, η ρύθμιση του σωματικού βάρους και η τήρηση ορισμένων οδηγιών ,όπως αυτές που αναφέραμε, αποτελούν την καλύτερη πρόληψη για την εμφάνιση επεισοδίων οσφυαλγίας.









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια