Δέκα μυστικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, από το Λογοτεχνικό περιβόλι της Ρένας Τζωράκη©.

Δέκα μυστικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, από το Λογοτεχνικό περιβόλι της Ρένας Τζωράκη©.


Μπήκαμε πλέον στο Φθινόπωρο και οι ιώσεις θα αρχίσουν να χτυπάνε το αμυντικό μας σύστημα.
Το σώμα μας εκτίθεται τακτικά σε πάνω από 200 ιούς,
όπως γράφουν οι ιατρικές έρευνες γι’ αυτό  ο υγιεινός τρόπος ζωής  πρέπει να είναι το κλειδί στον αγώνα κατά του κρυολογήματος και της γρίπης.
Όταν ο οργανισμός μας είναι αδύναμος, είμαστε πιο ευάλωτοι στις αρρώστιες.
Το στρες φταίει σε μεγάλο βαθμό γι’ αυτή την αποδυνάμωση του οργανισμού και τη μείωση της ικανότητάς του να καταπολεμήσει τις ασθένειες.
Φυσικά, δεν είναι καθόλου εύκολο να αποφύγουμε το στρες, γι’ αυτό ο τρόπος που το αντιμετωπίζουμε έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία.
Κι όμως υπάρχουν μικρά χρήσιμα  μυστικά που αν τα εφαρμόσετε σε καθημερινή βάση θα ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα για να μπορεί να καταπολεμά κάθε εχθρό του οργανισμού σας …
Αυτά είναι:
1.     Να ενυδατώνεστε:
Πίνετε  πολύ νερό προσφέροντας την απαραίτητη ενυδάτωση στον οργανισμό σας.
Το νερό μεταφέρει θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα, απομακρύνει απόβλητα και τοξίνες, διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος σταθερή, προστατεύει τις αρθρώσεις και διατηρεί τη στοματική κοιλότητα υγρή, μειώνοντας την ευαισθησία στα κρυολογήματα.

2. Μειώστε την κατανάλωση γαλακτοκομικών:
Κάνουν τόσο καλό αλλά εάν έχετε  γρίπη και κρυολόγημα διεγείρουν την παραγωγή βλέννας.

3. Να κοιμάστε καλά:
Με τον ύπνο τα κύτταρα αναζωογονούνται και αναπλάθονται ενώ το σώμα θεραπεύεται και μπορεί έτσι να αντιστέκεται στις αρρώστιες.
Η έλλειψη του ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος.
Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται επτά με οχτώ ώρες ύπνου κάθε νύχτα.
Να θυμάστε πως:
Ο καλός ύπνος είναι φίλος και σύμμαχος  του ανοσοποιητικού μας συστήματος , για αυτό φροντίστε  να μην ξενυχτάτε  άνευ λόγου.

4.  Να παίρνετε  μαγνήσιο:
Απαραίτητο για τη χαλάρωση των μυών και των νεύρων, θα το βρεις σε τροφές όπως τα ψάρια, οι ηλιόσποροι και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

5. Μην τρώτε ζάχαρη:
Πέρα από τις θερμίδες με τις οποίες σε φορτώνει, αυξάνει την πιθανότητα  δημιουργία φλεγμονής στον οργανισμό σου.

6. Μειώστε  το στρες:
Το στρες επηρεάζει, μέσω των ορμονών, το ανοσοποιητικό μας  σύστημα .
Αντιμετωπίστε το άγχος με προσευχή, διαλογισμό,  μουσική, περιπάτους, καλούς φίλους, συχνό γέλιο και μασάζ, που δυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Να θυμάστε:
Ηρεμία, χαλάρωση και σωματική επαφή θα μειώσουν την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες που ρίχνει τις άμυνές σου.
7.  Βάλτε στη διατροφή σας τη  βιταμίνη C:
Και δεν θα χάσεις, είτε τρώγοντας φρούτα και λαχανικά είτε λαμβάνοντας το σχετικό συμπλήρωμα.

8.  Κάντε μπάνιο ή ντους με εναλλαγές κρύου και ζεστού νερού:
Αυξομειώνοντας τη θερμοκρασία του νερού στο μπάνιο κάθε δύο λεπτά πετυχαίνεις το εξής: Τονώνεις το ανοσοποιητικό αυξάνοντας δύο τύπους λευκοκυττάρων, των μονοκυττάρων και των λεμφοκυττάρων.
9.Να τρέφεστε σωστά:
 Βάλετε συμπληρώματα διατροφής στην καθημερινότητά σας:
Οι βιταμίνες Α, C καθώς και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και D, στηρίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Τα συμπληρώματα είναι εφόδια που ενισχύουν τη δράση των άλλων τροφών κατά την εποχή της γρίπης.
Η βιταμίνη Α περιέχει καροτίνη βήτα και ρετινόλη, που είναι σημαντικές για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Οι καλύτερες πηγές είναι τα καρότα, οι γλυκοπατάτες, το πεπόνι, τα μάνγκο, τα πράσινα χόρτα όπως το σπανάκι και η λαχανίδα, τα κόκκινα φρούτα και τα λαχανικά, όπως το καρπούζι και οι τομάτες.
Η βιταμίνη C είναι το κορυφαίο ενισχυτικό του ανοσοποιητικού και διαθέτει αντιιικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι η παπάγια, οι φράουλες, τα ακτινίδια, το πεπόνι, οι πιπεριές, το μπρόκολο, το πορτοκάλι και το γκρέιπφρουτ.
Ποιες είναι οι τροφές-ασπίδες για τον οργανισμό σου;
Γιαούρτι:
Αποτελεί μια καλή εναλλακτική τροφή για την πρόσληψη ασβεστίου. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι, εκτός από το ασβέστιο και τη βιταμίνη Β, το γιαούρτι περιέχει ένα φυσικό αντιβιοτικό, που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού ενάντια σε πολλά διαφορετικά βακτηρίδια. Τα γιαούρτια που περιέχουν προβιοτικά ή -αλλιώς- «φιλικά» βακτήρια, προστατεύουν από τους ιούς και μειώνουν χρονικά τη διάρκεια του κρυολογήματος.
Φρούτα:
Μήλο:
Δεν είναι τυχαία η έκφραση «Ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα». Είναι πραγματικά πλούσιο σε βιταμίνες και ευεργετικά συστατικά, που προστατεύουν τον πεπτικό σωλήνα. Τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης C, από την άλλη, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού ενάντια στις ασθένειες.
Πορτοκάλι:
Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C, καροτένια, και προστατεύει από τις ιώσεις.
Ελαιόλαδο:
Είναι το λιπαρό που κρατά γερή την καρδιά. Είναι, επίσης, ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη Ε, η οποία έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση. Εκτός από το ελαιόλαδο, σημαντική τροφή είναι και η ελιά, αφού διαθέτει 60 φορές περισσότερο ασβέστιο και 10 φορές περισσότερο φώσφορο.
Μπρόκολο:
Ευεργετεί συνολικά τον οργανισμό, καθώς βοηθά στην αποτοξίνωσή του και τονώνει τη λειτουργία όλων των οργάνων. Επιπλέον, τελευταίες μελέτες αποδεικνύουν και την αντικαρκινική του δράση. Για μεγαλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών του συστατικών, είναι καλύτερα να συνοδεύεται από λεμόνι (βιταμίνη C).
Πιπεριές:
Περιέχουν πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες (βιταμίνη C, καροτένια, λυκοπένιο κ.ά.), γεγονός που τις κάνει πιο πολύτιμες, εκτός από την προστασία κατά των ιώσεων, αλλά και της καρδιάς και των αγγείων.
Σολομός:
Είναι ένα από τα πιο λιπαρά ψάρια και, άρα, ιδιαίτερα πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα. Επιπλέον, έχει σημαντική ποσότητα ασβεστίου, σιδήρου, φυλλικού οξέος και χαλκού.
Πράσινα λαχανικά-χόρτα:
Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση των ιώσεων. Για παράδειγμα, το σπανάκι διαθέτει σημαντικές ιδιότητες, όπως την αντιοξειδωτική του δράση, ενώ παράλληλα ενισχύει κι αυτή των άλλων τροφίμων.
Πράσινο τσάι:
Έχει ευεργετική δράση κατά του κρυολογήματος, χάρη στις πολυφαινόλες που περιέχει, ένα είδος φυτοχημικών ουσιών που διαθέτουν αντιοξειδωτική δράση 100 φορές μεγαλύτερη από αυτή της βιταμίνης C. Μελέτες αναφέρουν ότι οι κατεχίνες, συγκεκριμένες πολυφαινόλες του τσαγιού, καταπολεμούν τον ιό της γρίπης. Εντάξτε το πράσινο τσάι στις διατροφικές συνήθειες του παιδιού και εμπλουτίστε το με λίγες σταγόνες λεμονιού ή μελιού.
Αποφύγετε να προσθέσετε γάλα, καθώς οι πρωτεΐνες του δεσμεύουν τις πολυφαινόλες και μειώνουν τη δράση τους.
Φακές:
Είναι ένα από τα όσπρια που το παιδί πρέπει να αγαπήσει. Έχουν τριπλάσιο σίδηρο απ' ό,τι το σπανάκι και είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε φυλλικό οξύ και καροτένια. Επίσης, είναι πλούσιες σε πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, γεγονός που τις καθιστά ιδιαίτερα σημαντικές στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Καρότα:
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε καροτενοειδή, έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
 Σημείωση :
Πρόσθεσε επίσης στην καθημερινότητά σου το μέλι και το σκόρδο:
Το μέλι έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες για την αντιμετώπιση των κρυολογημάτων, της γρίπης και του πονόλαιμου
Το σκόρδο βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού κατά των μυκήτων και των βακτηριδίων
10. Ασκηθείτε για έναν υγιεινό τρόπο ζωής

Γυμναστείτε για 20 με 30 λεπτά κάθε μέρα, τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας.
Η σωματική άσκηση βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού αυξάνοντας τη δράση  των λευκών αιμοσφαιρίων που επιτίθενται στους ιούς.





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια