Χαρούπι: Η αρχαιότερη ελληνική τροφή που επιστρέφει δυναμικά στις ημέρες μας!

Χαρούπι: Η αρχαιότερη ελληνική τροφή που επιστρέφει δυναμικά στις ημέρες μας!



Όλοι μας έχουμε ακούσει για το χαρούπι ,
την πανάρχαια διατροφή των αρχαίων Ελλήνων , που στις ημέρες μας  το αποκαλούν:
 «Το κακάο των αρχαίων ελλήνων».
Πόσοι από μας όμως γνωρίζουν την καταπληκτική αυτή τροφή και τις ευεργεσίες που παρέχει στον οργανισμό μας;

 Γενικά  και χρήσιμα για το χαρούπι:

Το χαρούπι (ή αλλιώς ξυλοκέρατο, στην  αρχαία Ελληνική γλώσσα κεράτιον),  από τους  σπόρους  των χαρουπιών, λόγω του αξιοσημείωτα σταθερού βάρους τους, χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα σαν μονάδα μέτρησης βάρους για το χρυσό και τους πολύτιμους λίθους .
Έτσι , από την αρχαία ονομασία κεράτιον, προέκυψε και το γνωστό σε όλους μας  «καράτι» που είναι η μονάδα μέτρησης του χρυσού.
 Πως είναι το χαρούπι με τι μοιάζει και πού ευδοκιμεί;
Ο  καρπός της χαρουπιάς  (Ceratonia siliqua),
  είναι ένα αειθαλές, αυτοφυές  δέντρο που ευδοκιμεί στις χώρες που περιβάλλουν τη Μεσόγειο  και σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Το χαρούπι μοιάζει με τους καρπούς της φασολιάς.
 Όταν ωριμάζει ξεραίνεται και γίνεται σοκολατί.
 Παρόλο που σήμερα η λευκή ζάχαρη έχει κυριαρχήσει στην παρασκευή γλυκών, μέχρι και  πριν από μερικούς αιώνες  ένα από τα σημαντικότερα γλυκαντικά τροφίμων στον κόσμο ήταν η υγιεινή «σοκολάτα», που φύεται στα δέντρα αυτά.
Αυτή η «σοκολάτα» υποτίθεται ότι τάϊσε  τον  Ιωάννη τον  Βαπτιστή κατά την παραμονή του στην έρημο,  τον άσωτο υιό της Παλαιάς Διαθήκης όταν ήταν πεινασμένος και χωρίς χρήματα, αλλά και τα στρατεύματα του Μωάμεθ.
Αυτό το φρούτο έσωσε τα παιδιά  από τον υποσιτισμό κατά τον Ισπανικό εμφύλιο και βέβαια πολλούς ανθρώπους στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.
Το χαρούπι και οι φαρμακευτικές του ιδιότητες:
 Σταματά το διαρροικό σύνδρομο και  είναι  ένα είδος πρόληψης για την δυσεντερία:
Αναφορές σε ιατρικά περιοδικά στη δεκαετία του 1950 έδειξαν,
 ότι χαρουπάλευρο αναμεμειγμένο στο  γάλα θα μπορούσε να βοηθήσει τα νήπια να αφομοιώσουν  τα γεύματά τους, σταματώντας τη διάρροια. Σύμφωνα με μια μελέτη που αναφέρθηκε στην καναδική Medical Association Journal, από 230 βρέφη με διάρροια, μόνο τρία δεν θεραπεύτηκαν με την προσθήκη σκόνης χαρουπιού στην διατροφή τους.
Το χαρούπι χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία και την πρόληψη της διάρροιας στα ζώα, και για την πρόληψη και τη θεραπεία της δυσεντερίας στους ανθρώπους.
Οι ουσίες πηκτίνη και λιγνίνη που περιέχονται στα χαρούπια όχι μόνο ρυθμίζουν την πέψη, αλλά έχουν τη δυνατότητα να αδρανοποιούν και μεταφέρουν με ασφάλεια έξω από το σώμα βλαβερά στοιχεία (ακόμα και ραδιενεργά σωματίδια).
Τα θετικά του  όμως δε τελειώνουν εδώ.

Ταυτόχρονα, αποτελεί πλούσια πηγή ασβεστίου , γιατί
(περιέχει διπλάσια ποσότητα από το γάλα), ενώ δεν περιέχει οξαλικό οξύ (όπως π.χ. η σοκολάτα), που παρεμποδίζει την αφομοίωση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Μάλιστα, ακριβώς λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε ασβέστιο, θεωρείται ότι συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.
 Επιπλέον, είναι κατάλληλο και για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, αφού δεν περιέχει.

Σε τι άλλο μας ωφελεί όμως το χαρούπι, είτε σαν ρόφημα, είτε μέσα στις τροφές που το περιέχουν;
Λέγεται ότι, χάρη στην πηκτίνη και τη λιγνίνη που περιέχει, βοηθά στην πέψη και στην καλή λειτουργία του εντέρου.
 Ταυτόχρονα συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της ολικής χοληστερίνης,
καθώς και εκείνων της «κακής» (
LDL) χοληστερίνης ενώ το χαρουπόμελο έχει
καταπραυντική δράση κατά του βήχα.

 Το χαρούπι με την ευχάριστη γεύση  του , που τρώγεται ωμό όντας γλυκό, αρωματικό και τραγανό με  υψηλή διατροφική αξία χωρίς να επιβαρύνει τον οργανισμό,
 δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην πείτε «ναι» στο χαρούπι.

Λίγα λόγια για το χαρουπάλευρο:
Το χαρουπάλευρο  παράγεται από μια διαδικασία ξήρανσης, άλεσης, καθώς και ψήσιμου των  λοβών αφού αφαιρεθούν οι σπόροι. Το αλεύρι που προκύπτει προσφέρεται για μια σειρά χρήσεων για όσους  έχουν (ξανα)ανακαλύψει τα μυστικά του χαρουπιού. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε  κάθε φορά που μια συνταγή απαιτεί σοκολάτα ή κακάο. Για να αντικαταστήσετε το κακάο, απλά χρησιμοποιήστε την ίδια ποσότητα χαρουπάλευρου. Το χαρουπάλευρο  περιέχει  περίπου 50% φυσικά ζάχαρα οπότε  μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για ζάχαρη σε όλα σχεδόν τα προϊόντα άρτου και ζαχαροπλαστικής. Φυσικά, η χρήση χαρουπάλευρου  θα έχει ως αποτέλεσμα τα  τρόφιμα να πάρουν χρώμα καφέ -σοκολατί και   γεύση που μοιάζει με τη  σοκολάτα. Αν δεν θέλετε τη γεύση αυτή, μπορείτε να δοκιμάσετε την ανάμειξη διαφόρων ποσοτήτων χαρουπάλευρου με μέλι για να βρείτε το μίγμα που σας ταιριάζει καλύτερα.
Συνήθως τα χαρούπια χρησιμοποιούνται  σαν υποκατάστατο σοκολάτας, αλλά το χαρούπι  έχει τη δική του μοναδική γεύση και είναι  πολύ  ωραίο  για ροφήματα, μπάρες με ξηρούς καρπούς, προϊόντα άρτου, ακόμη και ανακατεμένο με μαγειρεμένα φασόλια και σάλτσες μπάρμπεκιου. Τα χαρούπια είναι τόσο διαφορετικά θρεπτικά και χημικά από τη σοκολάτα που οι άνθρωποι με αλλεργία στη σοκολάτα μπορούν να απολαύσουν γλυκά με χαρούπι. Τα χαρούπια είναι μια απίστευτα πλούσια πηγή τροφής, και είναι ίσως το ιδανικό «τρόφιμο επιβίωσης», δεδομένου ότι διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν απαιτεί ιδιαίτερες συνθήκες αποθήκευσης και μπορεί να καταναλωθεί χωρίς  προετοιμασίες. Είναι πλούσια σε ασβέστιο, μια και περιέχουν 350 mg  ανά 100 gr. Συγκριτικά, το γάλα - που συχνά θεωρείται ως μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου - περιέχει μόνο 120 έως 130 mg ασβεστίου ανά 100 gr, κι αυτά όχι καλά αφομοιώσιμα στην  περίπτωση του παστεριωμένου αγελαδινού γάλακτος. Επιπλέον, τα χαρούπια  δεν περιέχουν οξαλικό οξύ, όπως η σοκολάτα, το  οποίο τείνει να μειώνει  την ικανότητα του σώματος να αφομοιώσει το ασβέστιο. Τα χαρούπια περιέχουν  περίπου 4% πρωτεΐνη και 76% υδατάνθρακες. Αν και είναι πολύ γλυκά, περιέχουν 60% λιγότερες θερμίδες από τη σοκολάτα. Επιπλέον, περιέχουν σημαντικές ποσότητες φωσφόρου (81 mg ανά 100 gr), και άφθονο κάλιο (800 mg ανά 100 gr). Επίσης  περιέχουν μικρές ποσότητες νατρίου και σιδήρου, και είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, βιταμίνες Β και πολλά άλλα μέταλλα.
Το χαρουπάλευρο είναι  διαθέσιμο σε κάποια σούπερ μάρκετ και καταστήματα υγιεινής διατροφής.
Διαβάστε όμως τη συσκευασία γιατί αν και το καθαρό   είναι το πιο υγιεινό, συχνά προστίθενται και άλλα συστατικά  όπως η σοκολάτα, η ζάχαρη και το κακάο.
Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό για αλλεργικά άτομα να γνωρίζουν ότι το  χαρουπάλευρο που αγοράζουν είναι καθαρό. Περιέχει μόνο ίχνη θεοβρωμίνης, της δραστικής διεγερτικής ουσίας που βρίσκεται  στη σοκολάτα και το κακάο.
Στα  ίδια καταστήματα μπορείτε να βρείτε επίσης και χαρουπόμελο.
Αν έχει βρεθεί κάποια στιγμή και στο δικό σας πιάτο σας τότε, μάλλον, έχετε απολαύσει την ήπια, ευχάριστη, γλυκιά του γεύση.

Συνήθως καταναλώνεται μέσα σε παξιμάδια, μπάρες δημητριακών, γλυκά κριτσίνια ή ως ρόφημα, ενώ μπορεί να αποτελέσει πρώτη ύλη για τροφές όπως μέλι (χαρουπόμελο) το οποίο προκύπτει βράζοντας το χαρούπι και αλεύρι (χαρουπάλευρο) το οποίο φτιάχνεται αλέθοντας τα χαρούπια. Από αυτό μπορείτε να φτιάξετε ψωμί, μπισκότα, κέικ, κριτσίνια τα οποία θα έχουν γεύση σαν αυτή της σοκολάτας, αλλά θα είναι πολύ πιο υγιεινά απ’ ότι αν είχατε προσθέσει κάποια κουβερτούρα.

Γιατί; Γιατί το χαρούπι έχει 60% λιγότερες θερμίδες από αυτές της σοκολάτας, καθόλου λίπη και πολύ περισσότερες φυτικές ίνες (40γρ. ανά 100 γρ) σε αντίθεση με τη σοκολάτα που έχει μόλις 7 γρ/100 γρ. Συμπέρασμα; Μπορεί να καταναλωθεί στη θέση της σοκολάτας από άτομα προσέχουν τη διατροφή τους, έχουν αλλεργία στη σοκολάτα ή προσέχουν το σάκχαρό τους. Με λίγα λόγια, θα λέγαμε ότι είναι ένα υγιεινό υποκατάστατο σοκολάτας.


Ευδοκιμεί και διατίθεται σε αφθονία στην Κρήτη μας,
 γι’ αυτό και πολλά -αν όχι τα περισσότερα- από τα προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο με χαρούπι έχουν κρητική προέλευση. Υπάρχουν  άφθονα σε βιολογικά καταστήματα, ενώ μπορείτε να παραγγείλετε και από e-shops ,
με είδη κρητικής διατροφής.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια