Σαν Σήμερα 24 Σεπτεμβρίου – Λογοτεχνικό περιβόλι.

Σαν Σήμερα 24 Σεπτεμβρίου – Λογοτεχνικό περιβόλι.






Η σκέψη της ημέρας:
Η δυστυχία του κόσμου οφείλεται στα κακά αποτελέσματα του εγωισμού, που γεννάει την απληστία, τη σκληρότητα, την αδικία, την εκμετάλλευση των άλλων.

Γιντού Κρισναμούρτι
Ινδός φιλόσοφος.


Η ταυτότητα της ημέρας:
H 24η Σεπτεμβρίου είναι η 267η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο (268η σε δίσεκτα έτη). Υπολείπονται 98 ημέρες.
Αργίες και εορτές:

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς
Ανεύρεση της εικόνας της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας

Ορθόδοξη Εκκλησία:

Ανάμνησις του εν Κυθήροις θαύματος της Θεοτόκου, της «Μυρτιδιωτίσσης»
Πρωτομάρτυρος Θέκλης
Νεομάρτυρος Αχμέτ του κάλφα (†1682)
Οσίου Κόπριος.



Θυμάμαι –Δεν ξεχνώ. Τί  έγινε Σαν Σήμερα  24 Σεπτεμβρίου.
Τα πιο σημαντικά γεγονότα :

787 - Ξεκινά τις εργασίες της η 7η Οικουμενική Σύνοδος (2η της Νίκαιας).
1180 - Βυζαντινή Αυτοκρατορία: Πεθαίνει ο Αυτοκράτωρ Μανουήλ Α΄ Κομνηνός. Τον διαδέχεται ο υιός του Αλέξιος Β΄ Κομνηνός.
1369 - Τα Ευρωπαϊκά χριστιανικά στρατεύματα ηττώνται από τους Τούρκους, υπό τον Βαγιαζήτ, στην μάχη της Νικόπολης.
1664 - Η Ολλανδία παραδίδει το Νέο Άμστερνταμ στην Αγγλία. Αργότερα η πόλη θα μετονομαστεί σε Νέα Υόρκη.
1706 - Κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Βόρειου Πολέμου, ο Κάρολος ΙΒ΄ της Σουηδίας και ο βασιλιάς της Σαξονίας και της Πολωνίας, Αύγουστος ο Ισχυρός, υπογράφουν τη Συνθήκη του Άλτρανσταντ.
1806 - Επανεκλέγεται πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως ο εξόριστος στο Άγιο Όρος Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄.

1822 - Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος ανακηρύσσεται Αρχιστράτηγος Ανατολικής Στερεάς από τους αντιπροσώπους των επαρχιών της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδος.
1824 - Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ο Ελληνικός Στόλος, υπό τον Ανδρέα Μιαούλη, καταναυμαχεί κοντά στη Χίο τον Τουρκοαιγυπτιακό Στόλο του Ιμπραήμ, ο οποίος μετά τη βύθιση δύο πλοίων του κατευθήνθηκε προς Μυτιλήνη.
1828 - Ο Ιωάννης Καποδίστριας οργανώνει τα ταχυδρομεία.
1852 - Παρουσιάζεται σε πτήση από το Παρίσι στην Τραπ το πρώτο αερόπλοιο από τον Ανρί Ζιφάρ.
1853 - Πρώτος περίπλους του κόσμου με γιοτ από τον Κορνέλιους Βάντεμπιλντ.
1867 - Ο μέγας βεζύρης Αλή φθάνει στην Κρήτη και απευθύνει στους Έλληνες επαναστάτες προκήρυξη του σουλτάνου για συνθηκολόγηση.
1869 - Σημειώνεται οικονομική κρίση στις ΗΠΑ με απότομη και δραματική πτώση των χρηματοοικονομικών αγορών, η οποία θα μείνει γνωστή ως η "Μαύρη Παρασκευή".
1889 - Πατεντάρεται το χρονόμετρο με καντράν, από τον Αλεξάντερ Ντέι.
1890 - Η Εκκλησία των Μορμόνων αποκηρύσσει επισήμως την πολυγαμία.
1895 - Ο πρώτος γύρος του κόσμου με ποδήλατο από γυναίκα, ολοκληρώνεται έπειτα από 15 μήνες.
1896 - Ο Ουίλιαμ Γλάδστων, πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, σε μία από τις τελευταίες ομιλίες του, πριν από το θάνατο του δύο χρόνια αργότερα, παρακινεί τους Βρετανούς να παρέμβουν στη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους.
1908 - Συγκέντρωση του λαού των Χανίων στην πλατεία του Άρεως και κήρυξη της ενώσεως της Κρήτης με τη Μητέρα Ελλάδα.
1908 - Κυκλοφορεί στην αγορά το μοντέλο Τ της Φορντ γνωστό και ως Tin Lizzie.
1915 - Ορκίζεται στην Ελλάδα η κυβέρνηση του Αλέξανδρου Ζαΐμη.
1921 - Καταργείται η Ύπατη Αρμοστεία στη Σμύρνη και μετονομάζεται σε Ελληνική Διοίκηση Μικρασίας.
1923 - Οι Ιταλοί αποχωρούν από την Κέρκυρα.
1927 - Ιδρύεται αυτόνομος οργανισμός διοίκησης του Λιμένα Πειραιώς, ο γνωστός ΟΛΠ.
1929 - Ο Αμερικανός πιλότος της πολεμικής αεροπορίας Τζέιμς Ντούλιτζ πραγματοποιεί την πρώτη πτήση με όργανα πλοήγησης.
1930 - Ο πρώτος αγώνας NFL που διεξάγεται κάτω από το φως προβολέων είναι ο Πόρτσμουθ– Μπρούκλιν.
1934 - Στρατιωτικές δυνάμεις της Βολιβίας σκοτώνουν 1.400 στρατιώτες της Παραγουάης στο Τσάκο στη μάχη του Αλγκοντονάλ.
1938 - Ο Αμερικανός τενίστας Ντον Μπατζ κερδίζει το Αμερικανικό Όπεν νικώντας τον Τζιν Μάκο με 3-1 μπροστά σε 12.000 θεατές και γίνεται ο πρώτος που κατακτά το Γκραντ Σλαμ αφού νωρίτερα είχε κατακτήσει το Γουίμπλεντον, το Γαλλικό Όπεν και το Αυστραλιανό Όπεν.
1939 - Η Ιαπωνία απελαύνει ένα εκατομμύριο Κινέζους.
1941 - Οι ελεύθερες κυβερνήσεις του Βελγίου, της Ελεύθερης Γαλλίας, της Τσεχοσλοβακίας, της Ελλάδας, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Πολωνίας και της Γιουγκοσλαβίας διακηρύσσουν την πλήρη υποστήριξή τους στο Ατλαντικό Σύμφωνο.
1948 - Ίδρυση της αυτοκινητοβιομηχανίας Χόντα, στην Ιαπωνία.
1949 - Στην Ουγγαρία, μετά από μια παρωδία δίκης, καταδικάζεται σε θάνατο ο Λάζλο Ραζκ, πρώην βοηθός του γενικού γραμματέα του κομμουνιστικού κόμματος των εργαζομένων, υπουργός Εξωτερικών και Εσωτερικών, ο οποίος κατηγορήθηκε για "τιτοϊσμό".
1950 - Συνέρχεται στην Αθήνα το 10ο Πανεργατικό Συνέδριο, με ανοικτή την ανάμιξη της κυβέρνησης και του αμερικανικού παράγοντα, μέσω του αρχηγού της αμερικανικής αποστολής Πόρτερ.
1952 - Στις ΗΠΑ, ο γερουσιαστής και μετέπειτα Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον κατηγορείται για κακή χρήση των κομματικών συνεισφορών που προέρχονταν από πλούσιους επιχειρηματίες της Καλιφόρνιας.
1957 - Εγκαινιάζεται στη Βαρκελόνη το στάδιο Καμπ Νου, το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γήπεδο της Ευρώπης.
1960 - Καθελκύεται το πρώτο αεροπλανοφόρο που κινείται με πυρηνική ενέργεια, το USS Enterprise, στο Νιούπορτ της Βιρτζίνιας.
1966 - Ο τυφώνας Ινές σκοτώνει 200 άτομα (μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 1966) στην Καραϊβική και σε ΗΠΑ.
1970 - Το πρώτο αμερικανικό πυρηνοκίνητο μεταγωγικό αεροσκάφος πραγματοποιεί την πρώτη του πτήση.
1971 - Η Παγκόσμια Ένωση Χόκεϊ ανακοινώνει τη δημιουργία της από 12 ομάδες.
1971 - Το Λονδίνο απελαύνει 105 Σοβιετικούς με την κατηγορία της κατασκοπείας.
1972 - Η Κύπρια Μαρούλα Λάμπρου γίνεται η πρώτη Ελληνίδα που πιάνει τα 6 μέτρα στο μήκος στην Αθήνα.
1973 - Η Γουινέα-Μπισσάου κηρύσσει μονομερώς την ανεξαρτησία της από την Πορτογαλία (εθνική εορτή).
1979 - Μεταφέρεται στην Τύνιδα από το Κάιρο η έδρα του Αραβικού Συνδέσμου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμφωνία ειρήνευσης που υπογράφουν η Αίγυπτος και το Ισραήλ.
1982 - Αποσύρεται από την ενεργό δράση ο μεγάλος της αντισφαίρισης Μπιορν Μποργκ στα 26 του χρόνια.
1988 - Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ ο Μπεν Τζόνσον βρίσκεται ντοπαρισμένος και του αφαιρείται το χρυσό (9.79"). Πρώτος ανακηρύσσεται ο Καρλ Λιούις με 9.92".
1990 - Η Κεντρική Επιτροπή του γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος απορρίπτει το "σχέδιο θέσεων", που υποβάλλουν για έγκριση οι ανανεωτές-εκσυγχρονιστές, με επικεφαλής τον Σαρλ Φιτερμάν.
1991 - Το αμερικανικό συγκρότημα της ροκ Nirvana κυκλοφορούν το δεύτερο άλμπουμ τους, Nevermind, το οποίο θα τους οδηγήσει στο να γίνουν αστέρια στο χώρο της εναλλακτικής ροκ.
1991 - Στο Ζαΐρ, ταραχές μαίνονται στην πρωτεύουσα Κινσάσα, με πολλούς νεκρούς και τραυματίες.
1992 - Τελευταία εμφάνιση του Αμπιμαέλ Γκουσμάν Ρεϊνόσο, ηγέτη των ανταρτών στο Περού, με ομιλία από κλουβί, όπου εγκλείστηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας μετά τη σύλληψή του.
1992 - Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίζει τη διατήρηση του εμπάργκο κατά του Ιράκ, που είχε επιβληθεί από το 1990.
1993 - Ενθρονίζεται ο Πρίγκιπας Νοροντόμ Σιχανούκ στην Καμπότζη. Η χώρα αποκτά Σύνταγμα.
1994 - Ανττισυνταγματική κρίνεται από το Συμβούλιο Επικρατείας η υπουργική απόφαση του 1992 για το έργο της εκτροπής του Αχελώου ποταμού, επειδή δεν είχε εκπονηθεί συνολική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
1994 - Ιδρύεται στη Μυανμάρ από την Αούνγκ Σαν Σούου Κίι ο Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία, με σκοπό την αποτίναξη του στρατιωτικού καθεστώτος στην ασιατική χώρα.
1995 - Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι μονογράφουν συμφωνία για τη διεύρυνση της παλαιστινιακής αυτοδιοίκησης στη Δυτική Όχθη.
1996 - Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον υπογράφει στα Ηνωμένα Έθνη τη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών.
1996 - Ο πολυγραφότατος Αμερικανός συγγραφέας Στίβεν Κινγκ εκδίδει ταυτόχρονα δύο βιβλία. Το πρώτο είναι το διήγημα "Ντεσπερέισον" που εκδίδεται με το όνομα του, ενώ το δεύτερο "Οι Ρυθμιστές" το υπογράφει με το ψευδώνυμο Ρίτσαρντ Μπάχμαν.
1997 - Ο Τραν Ντουκ Λουόνγκ αναλαμβάνει Πρόεδρος στο Βιετνάμ.
1997 - Αλβανία και Γιουγκοσλαβία συμφωνούν στην εξομάλυνση των σχέσεών τους που αντιμετωπίζουν κρίση λόγω Κοσσυφοπεδίου.
1998 - Για πρώτη φορά στον κόσμο γίνεται στη Λιόν μεταφύτευση ανθρώπινου χεριού.
1999 - Ανασύρεται ζωντανό 84 ώρες μετά το φονικό σεισμό στην Ταϊβάν ένα παιδί 6 ετών.
1999 - Ιταλικό δικαστήριο αθωώνει τον πρώην Πρωθυπουργό Τζούλιο Αντρεότι για το φόνο ενός δημοσιογράφου.
2000 - Σε δημοψήφισμα στη Γαλλία, οι ψηφοφόροι εγκρίνουν τη μείωση της θητείας του Προέδρου από 7 σε 5 έτη με 73,5% υπέρ.
2000 - Στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της Γιουγκοσλαβίας, κηρύσσεται νικήτρια η Αντιπολίτευση, καταγγέλλοντας νοθεία από τον πρώτο γύρο (η Αντιπολίτευση κήρυξε νικητή των προεδρικών εκλογών το Βόγισλαβ Κοστούνιτσα, με 52,5% έναντι 32% για το Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς). Στις βουλευτικές, το Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας κέρδισε 58 έδρες έναντι 44 του Σοσιαλιστικού).
2001 - Σε τηλεοπτική του ανακοίνωση, ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν προσφέρει στρατιωτική βοήθεια σε οπλισμό αλλά και τον εναέριο χώρο της Ρωσίας στις ΗΠΑ για χτυπήματα κατά του Αφγανιστάν.
2001 - Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ, καταδικάζει την ισραηλινή απόφαση να επιβληθεί ουδέτερη ζώνη στα Β της Δυτικής Όχθης (μία γυναίκα σκοτώνεται από πυρά Αράβων στη Δυτική Όχθη).
2001 - Το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ εγκρίνει προσωρινά τη συμφωνία που παρέχει περισσότερα δικαιώματα στην αλβανική μειονότητα.
2001 - Φτάνει στο Ιράν για επίσημη επίσκεψη ο Βρετανός ΥΠΕΞ Τζακ Στρο (είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Βρετανού ΥΠΕΞ στη χώρα από το 1979).
2002 - Ανασκευάζονται στην Ελλάδα οι ασαφείς διατάξεις στο νομοσχέδιο για τους «κουλοχέρηδες».
2002 - Το Ιράκ επιτρέπει την πρόσβαση στους επιθεωρητές των όπλων στη Βαγδάτη. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ παρουσιάζει έκθεση, σύμφωνα με την οποία το Ιράκ διαθέτει πυραύλους, ικανούς να πλήξουν τη Βρετανία.
2002 - Με ψήφους 14-0, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με ψήφισμά του καλεί το Ισραήλ να τερματίσει τον αποκλεισμό του Αραφάτ στη Ραμάλα. Στη Γάζα, 9 άτομα σκοτώνονται σε νέα ισραηλινή επιδρομή.
2003 - Ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Λίβερπουλ, με 21 γκολ, γίνεται ο Μάικλ Όουεν, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Ίαν Ρας.
2004 - Το αργυρό μετάλλιο στα 50μ. ελεύθερο στην κολύμβηση κατακτά ο Χρήστος Ταμπαξής στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας τερματίζοντας στη 2η θέση στην κατηγορία S1 με χρόνο 1.31.00.
2004 - Επιστήμονες ανακοινώνουν την αποκρυπτογράφηση της συνολικής αλληλουχίας DNA του βακτηρίου που προκαλεί τη Νόσο των Λεγεωνάριων.
2006 - Τουλάχιστον 46 είναι οι νεκροί, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, από την πτώση ενός σχολικού λεωφορείου, που μετέφερε 52 επιβάτες, σε γκρεμό σε μία απόκρημνη περιοχή ανατολικά της πρωτεύουσας του Ισημερινού, Κίτο.
2006 - Το χρυσό μετάλλιο κατακτά ο Παναγιώτης Γκιώνης στο 4ο ανοιχτό πρωτάθλημα επιτραπέζιας αντισφαίρισης της Φλάνδρας, που ολοκληρώθηκε στην πόλη Βιλβόρντε.
2008 - Αθήνα, η οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας αποπειράθηκε βομβιστική επίθεση στα γραφεία της SHELL στο Π. Φάληρο.


Γεννήσεις:

15 - Βιτέλλιος, Ρωμαίος αυτοκράτορας
1583 - Βάλλενσταϊν, Βοημός στρατιωτικός
1882 - Μαξ Ντεκουζί, Γάλλος αντισφαιριστής
1883 - Φράνκλιν Κλάρενς Μαρς, Αμερικανός επιχειρηματίας
1884 - Ισμέτ Ινονού, Τούρκος στρατιωτικός και πολιτικός
1893 - Μπλάιντ Λέμον Τζέφερσον, Αμερικανός τραγουδιστής και κιθαρίστας
1896 - Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ, Αμερικανός συγγραφέας
1902 - Ρουχολάχ Χομεϊνί, Ιρανός ηγέτης
1911 - Κονσταντίν Τσερνιένκο, Σοβιετικός πολιτικός
1924 - Βούλα Ζουμπουλάκη, Ελληνίδα ηθοποιός
1949 - Χρήστος Ιορδανίδης, Έλληνας καλαθοσφαιριστής
1949 - Πέδρο Αλμοδόβαρ, Ισπανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός
1952 - Νίκος Σεργιανόπουλος, Έλληνας ηθοποιός
1962 - Νία Βαρντάλος, Καναδή ηθοποιός
1976 - Στέφανι Μακμάν, Αμερικανίδα παλαίστρια
1979 - Γιώργος Γεωργίου, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1988 - Τάσος Παπάζογλου, Έλληνας ποδοσφαιριστής.

Θάνατοι:

366 - Πάπας Λιβέριος
768 - Πιπίνος ο Βραχύς, βασιλιάς των Φράγκων
911 - Λουδοβίκος το παιδί, βασιλιάς των Ανατολικών Φράγκων
1143 - Πάπας Ιννοκέντιος Β΄
1180 - Μανουήλ Α΄ Κομνηνός, Βυζαντινός αυτοκράτορας
1435 - Ισαβέλλα της Βαυαρίας, βασίλισσα της Γαλλίας
1541 - Παράκελσος, Ελβετός ιατρός, βοτανολόγος και χημικός
1834 - Πέτρος Α', αυτοκράτορας της Βραζιλίας
1845 - Ανδρέας Σ. Λόντος, Έλληνας πολιτικός
1950 - Πριγκίπισσα Βικτωρία της Έσσης – Ντάρμσταντ
2000 - Λέων Αυδής, Έλληνας πολιτικός.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια