Λίγα λόγια για την Ευρωπαϊκή μέρα μουσικής, που γιορτάζουμε σήμερα 21η Ιουνίου.

Λίγα λόγια για την Ευρωπαϊκή μέρα μουσικής, που γιορτάζουμε σήμερα 21η Ιουνίου.






 Η σημερινή μέρα είναι η Ευρωπαϊκή μέρα μουσικής, στην Θεία αυτή τέχνη, που όπως γράφει ο  Shakespeare :
 «Αν η μουσική είναι η τροφή της αγάπης, συνέχισε να παίζεις!»

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ,που οι  Αρχαίοι Έλληνες , θεωρούσαν από τα πιο σημαντικά μαθήματα , για τη μόρφωση των νέων τους , τα μαθηματικά,  τον αθλητισμό  και την  μουσική.

 Αυτά ήταν και τα κριτήρια τότε για να θεωρείται κάποιος καλλιεργημένος και μορφωμένος.

Στην πραγματικότητα οι αρχαίοι Έλληνες είχαν καταλάβει πολύ καλά την αξία της μουσικής. Και μάλιστα πέρα από γιορτές, τελετές, θέατρο κλπ, χρησιμοποίησαν τη μουσική ακόμη και στον πόλεμο. Καθώς το στράτευμα όδευε προς το πεδίο της μάχης, σαλπιγκτές προπορεύονταν και έπαιζαν τους λεγόμενους παιάνες, μελωδίες με ηρωικό ύφος, που τόνωναν το ηθικό των στρατιωτών.
Στις Ινδίες οι φακίρηδες μαγεύουν με τη φλογέρα τους ένα απ' τα πιο δηλητηριώδη φίδια του κόσμου, την κόμπρα και την κάνουν να λικνίζεται χαριτωμένα στο άκουσμα της μελωδίας τους.
Σύγχρονοι επιστήμονες έχουν κάνει πειράματα και διαπίστωσαν πως ακόμη και τα φυτά, όταν μεγαλώνουν υπό την υπόκρουση απαλής μουσικής, αναπτύσσονται γρηγορότερα!
Η μουσική χρησιμοποιείται ακόμη και ως θεραπευτικό μέσο, για να θεραπεύσει ένα σύνολο παθήσεων και διαταραχών, η λεγόμενη "Μουσικοθεραπεία".
Και βέβαια πλήθος από έγκυρες μελέτες και έρευνες τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αποδείξει πως τα παιδιά που ασχολούνται με τη μουσική, τα πάνε πολύ καλύτερα στο σχολείο από όλα τα υπόλοιπα! Γιατί η μουσική συμβάλλει στην αρτιότερη και πιο ισορροπημένη ανάπτυξη των δυο ημισφαιρίων του εγκεφάλου.
Εντυπωσιακό δεν είναι; Συμφωνείτε;
Η Ημέρα της Μουσικής άρχισε να γιορτάζεται στο Παρίσι το 1982, με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Πολιτισμού Ζακ Λανγκ, ενώ το 1985 ο θεσμός εξαπλώθηκε έξω από τα γαλλικά σύνορα. Η Αθήνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1985, ήταν η πρώτη εκτός Γαλλίας χώρα στην οποία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή της Μουσικής.

Μέσα σε λίγα χρόνια, η Ημέρα της Μουσικής έφτασε να είναι ένας πραγματικός θεσμός, ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πολιτιστικό γεγονός που διεξάγεται κάθε 21 Ιουνίου σε περισσότερες από 22 χώρες, από την Ιρλανδία μέχρι το Καζακστάν και από τις Βαλτικές χώρες μέχρι την Κύπρο.

Ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικοί κατακλύζουν δημοτικούς χώρους, πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα και διάφορους άλλους χώρους, παρουσιάζοντας αφιλοκερδώς συναυλίες απ' όλο το μουσικό φάσμα. Δίνεται, έτσι, η ευκαιρία για μία ευρωπαϊκή πολιτιστική γιορτή που συμβάλλει ώστε να αναπτυχθούν πολιτιστικές ανταλλαγές και συνεργασίες ανάμεσα σε νέους και καθιερωμένους καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες.

Οι φετινές εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής, που έχουν πανελλαδικό χαρακτήρα με την συμμετοψή 35 πόλεων, είναι αφιερωμένες στην Μελίνα Μερκούρη και στην Ευρώπη του Πολιτισμού, καθώς συμπίπτουν με  20 χρόνια από την υπογραφή της χάρτας της Βουδαπέστης, η οποία δημιούργησε το δίκτυο της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής. Συμπίπτουν, επίσης, με τα 30 χρόνια του θεσμού της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, που ξεκίνησε από την Αθήνα το 1985, με πρωτοβουλία της τότε υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη.

Ο σχεδιασμός της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής 2015 είναι εμπνευσμένος από το όραμα της Μελίνας Μερκούρη και τους τόσο επίκαιρους λόγους που γέννησαν το θεσμό των Ευρωπαϊκών Πολιτιστικών Πρωτευουσών, όταν ήδη το 1983 είχε αναφέρει ότι «η Ευρώπη χρειάζεται ψυχή», που «μόνο ο πολιτισμός μπορεί να τη προσφέρει».

Δείτε σχετικούς ιστότοπους:



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια