Για ποιους λόγους να τρώμε σε καθημερινή βάση κεράσια;

Για ποιους λόγους να τρώμε σε καθημερινή βάση κεράσια;




Κεράσια αυτά  τα μικροσκοπικά κόκκινα  φρούτα , που ήρθαν περίπου το 100 π.Χ  από την  Κερασούντα της Μικράς  Ασίας και  εξαπλώθηκαν γρήγορα σε όλη την Ευρώπη, αυτό το Θαύμα της Φύσης ,που είναι  όχι μόνο δροσερά  ,γευστικά τραγανά, αυτή η ζουμερή κόκκινη   αμαρτία, με τα  χαμηλά  θερμιδικά,  αφού ,
(1 φλιτζάνι έχει περίπου 80 θερμίδες) ,αλλά πολλά θρεπτικά συστατικά , που  περιέχουν μια υγιή δόση ινών και βασικών βιταμινών και ανόργανων συστατικών,  είναι τόσο ωφέλιμα και θεραπευτικά για τον οργανισμό μας!!!

Είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες ,δηλαδή φυσικές χρωστικές ουσίες οι οποίες παρουσιάζουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
 Σύμφωνα με έρευνες οι ανθοκυανίνες που βρίσκονται στα κεράσια συμπεριφέρονται ως αντιφλεγμονώδεις παράγοντες που προστατεύουν από μυϊκούς τραυματισμούς σε ανθρώπους που γυμνάζονται ή από καταστάσεις όπως η ουρική αρθρίτιδα και η ινομυαλγία.

Τα κεράσια είναι εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών όπως βιταμίνης Α, βιταμίνης C και κερκετίνης και μαζί με τις ανθοκυανίνες δρουν συνεργικά και μπορούν να αποτελέσουν ασπίδα προστασίας ενάντια ορισμένων μορφών καρκίνου.
Επιπλέον στα κεράσια περιέχεται μελατονίνη, μία ορμόνη που παράγεται και από τον ανθρώπινο οργανισμό κατά τις νυχτερινές ώρες, ηρεμεί το νευρικό σύστημα, αντιμετωπίζει την αϋπνία και οδηγεί σε έναν ποιοτικότερο ύπνο. Η κατανάλωση 1 φλιτζανιού κερασιών πριν τον ύπνο λειτουργεί σαν ένα φυσικό βοηθητικό ύπνου.

Μπορείτε να τα καταναλώσετε σαν  φρουτοσαλάτα, φρέσκο χυμό, μαρμελάδα, μέσα σε γλυκά ή  ακόμα και σαν σος για να συνοδεύσετε το κρέας σας.
Τα κεράσια, ευδοκιμούν στη χώρα μας από το Μαΐο, έχουν πολλά οφέλη στην υγεία μας και αποτελούν ασπίδα του ανοσιοποιητικού μας συστήματος.
Ας δούμε αναλυτικά:
Βοηθούν στην καταπολέμηση αρθρίτιδας και των διάφορων  όγκων
Μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κερασιών σχετίζεται με τη μείωση της φλεγμονής των αρθρώσεων στις περιπτώσεις αρθρίτιδας, καθώς και των όγκων του γαστρεντερικού συστήματος.
Πιο συγκεκριμένα, τα κεράσια  περιέχουν μεγάλη ποσότητα “Queritrin”, ενός φλαβονοειδούς με αντικαρκινικές «ικανότητες».
 Ταυτόχρονα, περιέχουν βιταμίνη Α που καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα στα όργανα και τους αδένες του σώματος.
Μειώνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Michigan διαπίστωσαν ότι τα κεράσια κάνουν «καλό» στην καρδιά και βοηθούν τον ασθενή, ακόμα και εάν παίρνει ήδη φάρμακα! Πιστεύουν ότι οι ανθοκυανίνες, οι χρωστικές ουσίες που χαρίζουν το βυσσινί χρώμα στα κεράσια, μπορούν να ενεργοποιήσουν το PPAR στους ιστούς του σώματος, στοιχείου που ρυθμίζει το λίπος και τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Αποτέλεσμα δεν είναι άλλο από το να μειωθούν οι πιθανότητες για υψηλή χοληστερόλη και διαβήτη.
Αποτελούν το «όπλο» κατά της αρτηριακής πίεσης

Τα κεράσια θεωρούνται μια εξαιρετική πηγή καλίου, ουσίες που βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενώ παράλληλα, κρατούν σε ισορροπία το νάτριο του σώματος, αποτρέποντας την εμφάνιση υπέρτασης. Ένα φλιτζάνι κεράσια προσφέρει την ίδια ποσότητα καλίου με μια μπανάνα, με τη διαφορά ότι τα τελευταία είναι γεμάτα με β-καροτένιο (βιταμίνη Α). Στην πραγματικότητα περιέχει 19 φορές περισσότερο β-καροτένιο από τα βατόμουρα και τις φράουλες. Ταυτόχρονα, περιέχουν: βιταμίνη C και E, μαγνήσιο, σίδηρο, φυλλικό οξύ και φυτικές ίνες.


«Γιατρεύουν» τις ημικρανίες και τον πονοκέφαλο

Εκτός από το γεγονός της μείωσης των φλεγμονών, τα κεράσια βοηθούν στην καταπολέμηση των ημικρανιών χάρη στην ανθοκυανίνη και τα βιοφλαβονοειδή. Αυτές οι ενώσεις είναι γνωστό ότι λειτουργούν παρόμοια με την ασπιρίνη. Την ίδια στιγμή, τα κεράσια χαρακτηρίζονται ως η «τροφή του εγκεφάλου», καθώς προστατεύουν την υγεία του εγκεφάλου και κινούνται κατά της απώλειας μνήμης και του Alzheimer.
«Μάχονται» το λίπος της κοιλιάς και το περιττό βάρος

Μελέτες δείχνουν ότι τα κεράσια μειώνουν το λίπος της κοιλιάς και το συνολικό βάρος του σώματος, αφού ένα φλιτζάνι κεράσια έχουν λιγότερες από 100 θερμίδες και περίπου 3 γρ. φυτικών ινών που θα σας κρατήσουν «χορτάτους». Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι όσοι καταναλώνουν τακτικά κεράσια, όχι μόνο δεν έχουν περιττά κιλά, αλλά ταυτόχρονα διαθέτουν χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης και μειωμένο κίνδυνο για έμφραγμα και διαβήτη. Παράλληλα, περιέχουν πολλές βιταμίνες, όπως είναι η θειαμίνη, η ριβοφλαβίνη και η βιταμίνη Β6 που έχουν ζωτική σημασία για το μεταβολισμό και την παραγωγή ενέργειας.
Καταπολεμούν τον πόνο μετά τη γυμναστική

Εάν νιώθετε πόνο στους μύες και τα πόδια μετά από τη σκληρή προπόνηση… πείτε «ναι» σε ένα μπολ με κεράσια! Πρόκειται για έναν υγιή τρόπο για να μειωθεί η φλεγμονή των μυών και των αρθρώσεων και να αποκατασταθούν οι μυϊκές «βλάβες». Χαρακτηριστική είναι η έρευνα πάνω σε μια ομάδα μαραθωνοδρόμων, που έπινε χυμό κεράσι δυο φορές την ημέρα για μια εβδομάδα, που υποστηρίζει ότι οι μυϊκοί πόνοι των αθλητών μειώθηκαν σε αισθητό σημείο μετά τον αγώνα.
Καταπολεμούν την αϋπνία

Πιείτε δυο ποτήρια χυμό κεράσι μέσα στο 24ωρο και κοιμηθείτε ήσυχα το βράδυ… χωρίς να έρθετε αντιμέτωποι με την αϋπνία! Πρόσφατη έρευνα του Louisiana State University στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι ο χυμός από βύσσινο αυξάνει τη διάρκεια του ύπνου των ηλικιωμένων κατά περίπου 90 λεπτά, «κλείνοντας» έτσι την πόρτα στα υπνωτικά χάπια. Επίσης, τα κεράσια αυξάνουν τα επίπεδα μελατονίνης στο αίμα, ενός αντιοξειδωτικού που ρυθμίζει τον καρδιακό ρυθμό και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.
Ανακουφίζουν  με φυσικό τρόπο  την αρθρίτιδα
Είτε σε χυμό, είτε σε μορφή φρούτου, τα κεράσια αποδείχθηκαν ότι μειώνουν τον πόνο της αρθρίτιδας και της ουρικής αρθρίτιδας. Μια μελέτη από το USDA διαπίστωσε ότι το ουρικό οξύ μπορεί να μειωθεί έως και κατά 15% μετά την κατανάλωση δυο φλιτζανιών με κεράσια μέσα στην ημέρα. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι τα μεταλλικά άλατα και τα ιχνοστοιχεία του φρούτου δρουν ανακουφιστικά απέναντι στους ρευματικούς πόνους.
Καταπολεμούν τις φλεγμονές
Σε μελέτη του τμήματος Γεωπονικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, ζητήθηκε από 18 άνδρες να τρώνε καθημερινά 280 γρ. κεράσια. Μετά από 28 ημέρες, παρατηρήθηκε μείωση στη συγκέντρωση της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης στο αίμα τους (που είναι παράγοντας φλεγμονής).

Προστατεύουν τους μυς από τη φθορά
Σε έρευνα του Πανεπιστημίου του Βερμόντ, ζητήθηκε από 12 εθελοντές να πίνουν 360 ml χυμό κερασιού, 2 φορές την ημέρα, για 8 ημέρες. Στη συνέχεια, αξιολογήθηκε ο βαθμός του πόνου και της μυϊκής βλάβης που παρουσίαζαν κατά την άσκηση, σε σύγκριση με μια ομάδα εθελοντών που έπιναν ένα εικονικό σκεύασμα (placebo), και διαπιστώθηκε ότι στα άτομα που έπιναν χυμό κερασιού ήταν σημαντικά μικρότερος.

Βοηθούν στην καλύτερη  νεφρική λειτουργία
Τα κεράσια είναι πλούσια σε Κάλιο. Και εκτός που παίζει το Κάλιο σημαντικό ρόλο για την καλή λειτουργία των νεφρών, είναι επίσης πολύ σημαντικό για την ρύθμιση της και την υποστήριξη το μυϊκό και πεπτικό σύστημα.
Βοηθούν στην λειτουργία της  πέψης
Τα κεράσια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και προσφέρουν καλή στήριξη για την εντερική λειτουργία. Βελτιώνουν την δυσκοιλιότητα και στην συνέχεια, ένα έντερο που ενεργοποιείτε τακτικά, βοηθάει στο αδυνάτισμα!
Μειώνουν το ουρικό οξύ
Σύμφωνα με έρευνα του τμήματος Ιατρικής του «Wood Johnson» Medical School, τα κεράσια ανήκουν στα φρούτα που συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων του ουρικού οξέος στο αίμα.


Σημείωση:
Οι πληροφορίες που περιέχονται στον ιστότοπο  http://logotexnikoperiboli.blogspot.gr/
και στην κατηγορία ευζήν ,δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας.
Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.




                                             Λογοτεχνικό περιβόλι!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια