Άλλη μια αξιόλογη εκδήλωση, θα γίνει την Τετάρτη 30 Μαρτίου στο θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου ! Παρουσιάζεται το βιβλίο του κου Στέλιου Μιχ. Μανωλιούδη με τίτλο: «Διός τάφος»

Άλλη μια αξιόλογη εκδήλωση, θα γίνει την Τετάρτη 30 Μαρτίου στο θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου ! Παρουσιάζεται το βιβλίο του κου Στέλιου Μιχ. Μανωλιούδη με τίτλο: «Διός τάφος»




Άλλη μια αξιόλογη εκδήλωση, θα γίνει την Τετάρτη 30  Μαρτίου και ώρα 19.30 μ.μ στο θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου ,δίπλα στα ΚΤΕΛ, στο λιμάνι
Παρουσιάζεται το βιβλίο του κου 
Στέλιου Μιχ.  Μανωλιούδη,
με τίτλο:
«Διός τάφος»
 Για το βιβλίο  θα μιλήσουν:

Νίκος Γιγουρτάκης, Αχαιολόγος- Φιλόλογος.
Βαγγέλης χαριτόπουλος, Αρχαιολόγος- Αναστηλωτής.
Συντονίστρια της βραδιάς η Δημοσιογράφος:
Ελένη Βακεθιανάκη

 Η εκδήλωση τελείται υπό την αιγίδα των πολιτιστικών συλλόγων:
«Συλλάμου»,
«Μυλοποταμιτών Ηρακλείου»,
«Συνομιλώντας με τον Μινωικό Πολιτισμό»
και
«Μινωικός Πολιτισμός και Γραφές».

Ένα αξιολογότατο σύγγραμμα, που  επιχειρείται ένα ταξίδι μυθιστορίας και ιστορικής γεωγραφίας στο μυθικό Κρητικό και Σικελικό τοπίο, με την παράθεση δίπλα στο κείμενο 120 πρωτογενών υψηλής ανάλυσης φωτογραφιών και τριάντα ενημερωτικών σχεδίων, τα οποία βοηθούν τον αναγνώστη – ταξιδευτή να μεταφερθεί στο γεω – αρχαιολογικό τοπίο των μυθικών αυτών χώρων, με τη συνδρομή σοβαρής επιστημονικής προσέγγισης του συγγραφέα, την παράθεση των αυθεντικών πηγών και τις υποθέσεις - ερμηνείες του. Οι απόψεις, οι ερμηνείες και οι εν γένει ιδέες που διατυπώνονται στη μελέτη, εκφράζουν αποκλειστικά τον συγγραφέα.
Εικοσιτέσσερις αιώνες, από τον τρίτο-τέταρτο προχριστιανικό αιώνα, αρχαίοι και εκκλησιαστικοί συγγραφείς αναφέρουν την ύπαρξη δεικνυόμενου χώρου, ο οποίος θεωρούνταν ως “Διός τάφος”. Οι πηγές αυτές είναι πολλές και επίμονες με ένα διάλειμμα πέντε αιώνων, από τον 5ο-10ο αιώνα την 1η μετά Χριστό χιλιετία.
Ο Pashley, έγκυρος και «διαβασμένος» περιηγητής, το 1834 σημειώνει: «Η μαρτυρία μιας μακράς σειράς αρχαίων και εκκλησιαστικών συγγραφέων αποδεικνύει πλήρως και σαφώς ότι ο τάφος ήταν αντικείμενο αξιοπερίεργο για τους ξένους και λατρείας για τους Κρήτες από την πρώιμη εποχή μέχρι και μετά τον Κωνσταντίνο».
Ο ισχυρισμός των Κρητών για ύπαρξη χώρου που δείχνανε και θεωρούνταν ως του «Διός τάφος», δημιούργησε το «Κρήτες αεί ψεύσται».
Ο χώρος αυτός που έδειχναν υπάρχει σήμερα;
Η έρευνα ιστορικής γεωγραφίας στην περιοχή Σύλλαμος - Γιούχτας και η αναμόχλευση των γραπτών των αρχαίων και εκκλησιαστικών συγγραφέων, οδήγησε στον εντοπισμό υπόγειου λαξευτού χώρου τον οποίο ο Φλωρεντιανός μοναχός Χριστόφορος Μπουοντελμόντι επισκέφθηκε το 1415 και αναγνώρισε τον τάφο του μεγάλου Διός και μάλιστα σημείωσε: «Η ιστορία αυτή είναι τόσο διαδεδομένη και πιστευτή σ' όλο το νησί, ώστε την πίστεψα και εγώ».
Αλλά ποιος Δίας;
Στη Σικελία ο Μίνωας πεθαίνει βίαια στην αρχαία Κάμικο κυνηγώντας τον Δαίδαλο, τριάντα χιλιόμετρα από τη Μινώα, την επονομασθείσα Ηράκλεια, και ενταφιάζεται στον Ακράγαντα σε μνημείο όμοιο με τον βασιλικό τάφο – ιερό στην Κνωσό (Βλυχιά), ……………
Η εκτεταμένη έρευνα πεδίου στη Σικελία, στον Ακράγαντα, στην Ηράκλεια - Μινώα αλλά και στην αρχαία Κάμικο, σημερινό Sant Angelo Muxaro, αναζητεί τη λύση ενός γρίφου εικοσιτεσσάρων αιώνων.
Περιγράφονται αναλυτικά τέσσερις από τους επτά δωρικούς ναούς της «κοιλάδας των ναών», που θεσμοθετήθηκε ως παγκόσμια κληρονομιά από την ΟΥΝΕΣΚΟ. Επίσης, υπάρχει περιγραφή της Μινώα που ονομάσθηκε Ηράκλεια το 510 π.Χ.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

O Στέλιος Μιχ. Μανωλιούδης είναι γεωλόγος.
Απασχολήθηκε σε λατομεία μαρμάρου για δέκα χρόνια.
Ως εκπαιδευτικός συντόνισε πολλά προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, όπως: «δημιουργία μουσείου φυσικής Ιστορίας» στο Γυμνάσιο Γέργερης, «περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη» στο Μαλεβίζι, «αναζητώντας τον κρητικό οίνο»,  «από τον Ηρακλή στο Ηράκλειο» μινωικά αγωνίσματα Ολυμπιακοί αγώνες κλπ.
Η αναζήτηση του για τα αρχαία ίχνη πάνω στις πέτρες αποτυπώνεται στις σελίδες του βιβλίου αυτού με την παρουσίαση πολλών στοιχείων της έρευνας πεδίου και πρωτογενών φωτογραφιών.
Έργα του ίδιου:
Το 2013 εξέδωσε βιβλίο στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα με τίτλο:
«από τα αρχαία λατομεία στα μνημεία του πολιτισμού» μυθικοί ήρωες και αινίγματα τεχνολογίας
FROM ANCIENT QUARRIES TO THE MONUMENTS OF ANCIENT CIVILIZATION Legendary heroes and technology riddles
Το 2014 εξέδωσε επίσης στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα το βιβλίο με τίτλο:
«Οινουδιαδρομές στα πολιτιστικά τοπία και το μαλβαζία της Κρήτης»
WINEROUTES IN THE CULTURAL LANDSCAPES AND MALVASIA OF CRETE

Από την στήλη αυτή του ευχόμαστε καλοτάξιδο το νέο του πόνημα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια