Μικρό αφιέρωμα στον , Ινδό γκουρού και φιλόσοφο Σάθια Σάι Μπάμπα 23 /11/1926-24/4/2011

Μικρό αφιέρωμα στον , Ινδό γκουρού και φιλόσοφο Σάθια Σάι Μπάμπα 23 /11/1926-24/4/2011





Σαν σήμερα , στις 23 Νοεμβρίου  του 1926, ενσαρκώθηκε  στον πλανήτη Γη,  ο Ινδός γκουρού,  φιλόσοφος, πνευματικός άνθρωπος και παιδαγωγός, Σάθια Σάι Μπάμπα, που το πραγματικό του όνομα είναι Σαθιαναραγιάνα Ραζού.


Να τονίσουμε πως το έτος  2011, μπήκε στον κατάλογο της
 Watkins Review σαν  ένας από τους 100 πιο πνευματικά σημαντικούς ανθρώπους στον κόσμο.
  Τον  χαρακτηρίζουν, σαν αβατάρα, θεάνθρωπο, πνευματικό δάσκαλο και θαυματουργό.


Η φαινομενική υλοποίηση του βιντούτι (ιερή τέφρα) και άλλων μικρών αντικειμένων, όπως περιδέραιων, δαχτυλίδιων και ρολογιών από τον Μπάμπα έγιναν πηγή φήμης και αντιπαράθεσης - οι σεκπτικιστές θεωρούν ότι ήταν ταχυδακτυλουργικά κόλπα ενώ οι πιστοί ως απόδειξη της θεότητας.
Χιλιάδες είναι τα βιβλία που έχουν γραφεί σε όλες τις γλώσσες, σε όλες τις χώρες, στην προσπάθεια να περιγραφεί και να εκτεθεί ποιος αληθινά είναι  ο  Σάθια Σάι Μπάμπα.
Θεωρείται ότι είναι η μετανσάρκωση του πνευματικού γκουρού,
Σάι Μπάμπα του Σίρντι, του οποίου οι διδασκαλίες ήταν ένα εκλεκτικό μείγμα των ινδουϊστικών και μουσουλμανικών πεποιθήσεων.
Το να κατανοήσει κανείς τη φύση του Σάι Μπάμπα μπορεί να είναι αδύνατον, μπορεί όμως να εντρυφήσει και να εμβαθύνει στην διδασκαλία του, που στοχεύει στην ανύψωση της συνειδητότητας  του ανθρώπου, μέσα από τη γνώση του Εαυτού, τη Γνώση που εξαλείφει την χωριστότητα και οδηγεί στην ενότητα. Τη Γνώση  που από το εγώ μάς οδηγεί στο εμείς και από εκεί στην Ολότητα, στο ΈΝΑ.
Γεννήθηκε στο  χωριό Πουτταπάρτι, της Ινδίας και από  μικρό παιδί προκαλούσε την  έκπληξη, τον θαυμασμό και το δέος μικρών και μεγάλων, για την ευαισθησία, την καλαισθησία, τη συμπόνια, την ανεκτικότητα, την ευφυΐα και πλήθος άλλων αρετών, που τις εκδήλωνε καθημερινά, σαν υπόδειγμα σοφού παιδιού ή  σαν παιδί-θαύμα!
Προκάλεσε όμως και την  επιθετικότητα κάποιων που δεν μπήκαν στον κόπο ή δεν μπορούσαν να εξηγήσουν ή να εντάξουν φαινόμενα και δυνάμεις που εκδήλωνε το παιδί αυτό. Στον αδελφό του, που τον προειδοποίησε με επιστολή να σταματήσει αυτού του είδους τις εκδηλώσεις, επειδή ανησυχούσε  και για δημοσιεύματα του τύπου, ο νεαρός Σάι Μπάμπα, έστειλε στις 25 Μαϊου 1947
(σε ηλικία 20 ετών) επιστολή, αποκαλυπτική για τον σκοπό της ενσαρκώσεώς του.

Ο Σάι Μπάμπα, έχει αναλάβει το έργο της αλλαγής της συνειδητότητας της ανθρωπότητας, αλλάζοντας τον καθένα από εμάς.





  Ήδη, εκατομμύρια άνθρωποι από όλα τα μήκη και πλάτη της γης, έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμά του, το οποίο ως επι το πλείστον γίνεται με θαυμαστό τρόπο (οι περισσότεροι έχουν κληθεί μέσω ονείρου, πριν γνωρίσουν τη φυσική του μορφή).
Τα αποκαλούμενα θαύματά του, είναι, όπως λέει, τα διαπιστευτήρια και επισκεπτήριά του, προκειμένου να ακουστεί ή Διδασκαλία του.
Το άλλοτε μικρό και ασήμαντο χωριό Πουτταπάρτι, έχει μεταβληθεί  σε κέντρο λήψεως μεγαλειωδών αποφάσεων, όπου η υπερσύγχρονη τεχνολογία έχει εναρμονιστεί με την πνευματική επιστήμη ως απόδειξη ότι η αγάπη στην πράξη  επιτελεί θαύματα. Η ζωή του είναι το μήνυμά του. Το μήνυμα αυτό έχει ληφθεί και ήδη πλήθη ανθρώπων, ομάδων, επιτελείς Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων του, απόφοιτοι, σπουδαστές και σπουδάστριες εργάζονται ακατάπαυστα προς την κατεύθυνση της πραγμάτωσης του Εαυτού, κυρίως μέσω της προσφοράς ανιδιοτελούς υπηρεσίας. Η εκπαίδευση και ό,τι αυτή απαιτεί για να είναι άρτια, παρέχεται εντελώς δωρεάν σε όλες τις βαθμίδες. Η παροχή νερού σε άνυδρες, τεράστιες απομακρυσμένες περιοχές, η ίδρυση Γενικών και Εξειδικευμένων Υπερσύγχρονων Νοσοκομείων όπου όλες οι υπηρεσίες (από απλή εξέταση έως εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς) παρέχονται εντελώς δωρεάν, είναι μερικά μόνο από τα έργα του Σάι Μπάμπα
 Χιλιάδες είναι οι επισκέπτες-προσκυνητές που καταφθάνουν για να βρεθούν κοντά του. Ο Σάι Μπάμπα δείχνει το ενδιαφέρον του στον καθένα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σαν να είναι για εκείνον μοναδικός,  και ανάλογα με την περίσταση του δίνει ότι αυτός χρειάζεται, όπως  ενθάρρυνση, ανακούφιση, απάντηση σε συγκεκριμένο ερώτημα, χαρά ή και ευδαιμονία.
Η διδασκαλία του στηρίζεται πάνω στις Πανανθρώπινες Αξίες της Αλήθειας, της Αρετής, της Ειρήνης, της Αγάπης και της Μη-βίας.
 Με το παράδειγμα της ίδιας της ζωής του προσελκύει τους αναζητητές της Αλήθειας από όλες τις θρησκείες και τα πνευματικά μονοπάτια του κόσμου.
¨Μικρό απόσπασμα από τις Διδασκαλίες του:

«Συχνά λέτε: «Εγώ θέλω Ειρήνη».  Βγάλτε το εγώ  και το  θέλω  και μένει η  Ειρήνη. Είστε η Ειρήνη.  Το «εγώ», ο εγωισμός, σας αποσπά από την ενότητα που είναι η αληθινή σας φύση.  Όλα είναι Ένα και είστε μέρος του όλου. Αντιληφθείτε, καλλιεργήστε, εφαρμόστε  τις πνευματικές αξίες που είναι μέσα σας και θα ανυψωθείτε στο θεϊκό σας επίπεδο, στη θεϊκή ενότητα που είναι ο αληθινός σκοπός της ζωής σας».

Όταν ζούμε σύμφωνα με την πραγματική μας φύση, τότε ζούμε ο ένας για τον άλλον. Η αγάπη είναι η μαγνητική δύναμη που ενώνει τα πάντα. Η επιτυχία και η χαρά του άλλου είναι και δική μας επιτυχία και χαρά. Η αποτυχία και η λύπη του άλλου είναι και δική μας αποτυχία και λύπη. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει το «εγώ» και το «εσύ» αλλά μόνο το Ένα  αντανακλώμενο  ως «εμείς».

Αν αυτό μας γίνει βίωμα, τότε δεν διεκδικούμε τίποτα σε βάρος του άλλου  αλλά αντίθετα δίνουμε, μοιραζόμαστε τα αγαθά της γης. Ο άνθρωπος που αναγνωρίζει αυτή την αλήθεια τιμά τη ζωή αφιερώνοντας χρόνο από το χρόνο του, γνώσεις και  ικανότητες για να εξυψώσει τη ζωή τού συνανθρώπου του και του κοινωνικού συνόλου, για να εκδηλώσει την ευγνωμοσύνη του στη φύση. Υπηρετεί με αγάπη και χαρά γιατί θεωρεί καθέναν «δικό» του. Βιώνει την ενότητα αναγνωρίζοντας πως η   θεϊκή Αρχή   είναι μέσα του, γύρω του, αλλά και στον καθένα και παντού.

Ο Σάι Μπάμπα μας θυμίζει ότι το ανθρώπινο είδος είναι μοναδικό μέσα στη θεϊκή δημιουργία.
Μόνον οι άνθρωποι έχουμε την ικανότητα να αναγνωρίσουμε  ότι προερχόμαστε από την ίδια  Αρχή και μπορούμε να επικοινωνούμε με τον Θεό στρέφοντας την προσοχή μας μέσα μας, στον αληθινό εαυτό μας γιατί ο τελικός προορισμός του ανθρώπου είναι να ενωθεί με τον Θεό, τον Αληθινό Εαυτό, και αυτό αποτελεί την ουσία όλων των πνευματικών παραδόσεων και θρησκειών του κόσμου.


 Εν κατακλείδι, ο Σάι Μπάμπα  μπορεί να περιγραφεί  σαν η  προσωποποίηση της τέλειας  ευδαιμονίας ,γαλήνης, και της αμέριστης καλοσύνης.
Όλη του η διδασκαλία του μπορεί να συνοψισθεί σε  τούτες τις προτάσεις κλεισμένες στον Πάπυρο:







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια