Λόγω εκλογών μια ιστορική αναδρομή στις φράσεις «του έριξα μαύρο» ή «δαγκωτό μαζί με τις ευχές μας για καλό βόλι!!!

Λόγω εκλογών μια ιστορική αναδρομή στις φράσεις «του έριξα μαύρο» ή «δαγκωτό μαζί με τις ευχές μας για καλό βόλι!!!

                 





Κάθε τέτοια μέρα ο αείμνηστος Κωνσταντάρας ,  είναι πάντα Παρών να μας θυμίζει με τις περίφημες ατάκες του τους βολεμένους της Βουλής:
«Θα σας εξαφανίσουμε»….
 Και  από μας τους απλούς ψηφοφόρους να ακούγονται οι βαρύγδουπες εκφράσεις  σε κάθε εκλογική αναμέτρηση 

« του έριξα μαύρο ,» ή  «δαγκωτό », για να δηλώσει ο κάθε ψηφοφόρος την αποδοκιμασία ή την επιδοκιμασία του σε κάθε πολιτικό.
Τι σημαίνουν αλήθεια αυτές οι φράσεις;
Ας κάνουμε μια  σύντομη ιστορική αναδρομή και να δούμε τι σημαίνουν…
Η λέξη «ψήφος», προέρχεται από το αρχαίο ρήμα «ψάω», που σημαίνει λειαίνω, ομαλύνω.
 Η ψηφοφορία στη Σπάρτη της Αρχαίας Ελλάδας γινόταν δια βοής ενώστην Αθήνα δια ανάτασης των χειρών (φανερή) ή δια οστράκων και σφαιριδίων (κρυφή).
Το χειρόγραφο ψηφοδέλτιο εμφανίσθηκε στη νεότερη Ελλάδα για πρώτη φορά στις δημοτικές εκλογές του 1834 αλλά καταργήθηκε το 1864. Στην προσπάθειά τους να περιορίσουν την χειραγώγηση των αγράμματων Ελλήνων, αντικατέστησαν το ψηφοδέλτιο με ένα μικρό μολυβένιο βώλο, το σφαιρίδιο.
Τι σημαίνει η φράση: (Του έριξα «μαύρο»;)
Σε κάθε εκλογικό τμήμα την ημέρα των εκλογών υπήρχαν τόσες κάλπες όσοι ήταν και οι υποψήφιοι. Η κάθε κάλπη χωριζόταν εσωτερικά σε δύο μέρη που αντιστοιχούσαν, εξωτερικά, σε δύο χρώματα, το άσπρο (θετική ψήφος) και το μαύρο (αρνητική ψήφος).
Ο ψηφοφόρος έπρεπε να περάσει από όλες τις κάλπες και να πάρει από τον κάθε υπάλληλο (σφαιροδότη), που στεκόταν μπροστά από κάθε κάλπη, το σφαιρίδιο. Ο σφαιροδότης φώναζε δυνατά το όνομα του υποψήφιου και ο ψηφοφόρος έριχνε το σφαιρίδιο μέσα από έναν σωλήνα, στη μεριά που επιθυμούσε.
Σε περίπτωση που ο ψηφοφόρος ήθελε να καταψηφίσει έναν υποψήφιο έριχνε το σφαιρίδιο στη μαύρη πλευρά της κάλπης, εξ’ ου και οι δημοφιλείς εκφράσεις «μαύρο που έχει να φάει», «θα τον μαυρίσω», «τον μαύρισα» κλπ. Αντιθέτως, όταν ήθελε να τον υπερψηφίσει έριχνε το σφαιρίδιο στην άσπρη πλευρά της κάλπης.
Τι σημαίνει η λέξη Δαγκωτό;
Υπήρχαν φανατικοί ψηφοφόροι που δεν τους αρκούσε να ρίξουν μόνο το σφαιρίδιο στο άσπρο αλλά πριν ρίξουν το μολυβένιο βώλο, τον δάγκωναν για να εκφράσουν το πάθος και την ένταση της στιγμής αλλά και για να αναγνωρίζεται στην καταμέτρηση. Από εδώ βγήκε και η φράση «Θα το ρίξω δαγκωτό».
  Πότε χρησιμοποιήθηκαν τα πρώτα έντυπα ψηφοδέλτια;

 Για πρώτη φορά το 1912 χρησιμοποιήθηκαν  τα έντυπα ψηφοδέλτια , στις δημοτικές εκλογές.
 Να τονίσουμε ότι παλιά τα ψηφοδέλτια δεν τα τύπωνε το κράτος αλλά οι ίδιοι οι υποψήφιοι ή τα κόμματα: έγραφαν καθαρά το όνομά τους σε τυποποιημένα κομμάτια χαρτιού, τα οποία παρέδιδαν στα εκλογικά τμήματα.

Ας δούμε το απόσπασμα της ταινίας:
 
                                  

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια