Προσοχή στους φακούς επαφής. Τι προκαλούν στα μάτια σας αν τους φοράτε κατά την διάρκεια του ύπνου; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε γι’αυτούς.

Προσοχή στους φακούς επαφής. Τι προκαλούν στα μάτια σας αν τους φοράτε κατά την διάρκεια του ύπνου; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε γι’αυτούς.






 
Οι φακοί επαφής μπορεί να κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη καθώς μπορούμε να κινηθούμε χωρίς τα γυαλιά οράσεως που μας δυσκολεύουν, δεν παύουν όμως να είναι ξένο σώμα για τα μάτια και γι' αυτό προϋποθέτουν πολύ προσεκτική χρήση και  ειδική φροντίδα καθώς μπορεί να προκαλέσουν μολύνσεις στα μάτια.
Με την κατάλληλη προσοχή και φροντίδα, τη σχολαστική καθαριότητα και ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του γιατρού, οι πιθανές επιπλοκές των φακών επαφής μπορούν να μειωθούν στο ελάχιστο, έτσι ώστε να αποτελούν μία ασφαλή και αποτελεσματική εναλλακτική λύση στα γυαλιά, ιδίως για τις μεγάλες διαθλαστικές ανωμαλίες και τις ανισομετρωπίες (μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο ματιών).
Σύμφωνα με τα νεώτερα ερευνητικά δεδομένα, σχεδόν όλοι οι χρήστες φακών επαφής υιοθετούν συμπεριφορές που αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης στα μάτια.
Πρόσφατη δημοσκόπηση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, έδειξε ότι το 99% των χρηστών φακών επαφής κάνει λάθη στη χρήση και τη φροντίδα τους.
Συγκεκριμένα, 82% τους χρησιμοποιούν περισσότερο καιρό απ' ό,τι πρέπει, οι μισοί τους φορούν τη νύχτα στη διάρκεια του ύπνου και οι εννέα στους δέκα έχουν κοιμηθεί το μεσημέρι φορώντας τους.
Από αυτά, το πιο σοβαρό λάθος είναι να κοιμάστε με τους φακούς επαφής, καθώς πενταπλασιάζεται ο κίνδυνος μόλυνσης του κερατοειδούς χιτώνα από μικρόβια που είτε υπάρχουν στον φακό επαφής είτε ζουν φυσιολογικά στην επιφάνεια των ματιών.
Ακόμη και λίγες ώρες ύπνου με τους φακούς επαφής αρκούν, σύμφωνα με τους ειδικούς, για να υπάρξει μόλυνση.





Γιατί συμβαίνει αυτό;
Όταν είστε ξύπνιοι, τα μάτια και οι φακοί κινούνται και έτσι αναπληρώνεται η στιβάδα δακρύων, η οποία είναι απαραίτητη για την οξυγόνωση του κερατοειδούς – του εξωτερικού χιτώνα του ματιού πάνω στον οποίο ακουμπά ο φακός. Στη διάρκεια του ύπνου, όμως, τα μάτια μένουν ακίνητα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, με συνέπεια να δημιουργούνται συνθήκες «ασφυξίας» του κερατοειδούς και επιθηλιακά ελλείμματα, μέσω των οποίων εισέρχονται στο μάτι μικρόβια που είτε υπάρχουν στον φακό επαφής είτε ζουν φυσιολογικά στην επιφάνεια των ματιών.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υγειονομικοί οργανισμοί όπως η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (AAO) συνιστούν να μην κοιμάστε ποτέ με τους φακούς επαφής.
Οδηγίες για τους φακούς επαφής:
Για να εξασφαλίσετε διαρκή άνεση με τους φακούς, πρέπει να τους διατηρείτε πάντα υγρούς. Γι’ αυτό το λόγο είναι απαραίτητο να τους φυλάτε στη θήκη τους με το διάλυμα φύλαξης. Χρησιμοποιείτε πάντοτε καινούριο διάλυμα.
Για να εξασφαλίσετε ότι οι φακοί σας εκτίθενται στον αέρα έξω από το μάτι για το συντομότερο δυνατό διάστημα, καλό είναι να βγάζετε πρώτα τον ένα φακό από τη θήκη, να τον εφαρμόζετε και μετά να βγάζετε και τον άλλο. Το ίδιο ισχύει και όταν αφαιρείτε τους φακούς από τα μάτια σας για να τους τοποθετήσετε στη θήκη.
Για να μην μπερδέψετε τους φακούς σας, αφαιρέστε πρώτα το φακό απ’ το δεξί μάτι και τοποθετήστε τον στο θάλαμο της θήκης με την ένδειξη «R». Μετά αφαιρέστε το φακό από το αριστερό μάτι και τοποθετείστε τον στον άλλο θάλαμο.
Όταν αγοράζετε υγρά καθαρισμού για τους φακούς επαφής σας, θα πρέπει να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες που σας έχουν δοθεί από τον εφαρμοστή σας. Σιγουρευτείτε επίσης ότι ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες χρήσης του κάθε προϊόντος. Οι φακοί επαφής σας δίνουν την ευκαιρία να δείξετε τα μάτια σας, αλλά πρέπει να ακολουθείτε τη σωστή φροντίδα, ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα με το μακιγιάρισμα (make-up).
Σκιά βλεφάρων :
Οι περισσότερες είναι ασφαλείς αλλά η σκιά σε μορφή κρέμας, είναι για το φακό καλύτερη από τη σκιά σε μορφή πούδρας.
Μολύβι για τα μάτια ή (eye-liner):
Θα πρέπει να αποφύγετε να τοποθετήσετε το μολύβι (eye-liner), πίσω από τις βλεφαρίδες, ανάμεσα στη γραμμή των βλεφαρίδων και στο μάτι, γιατί μπορεί να προκαλέσει μόλυνση ή και να χρωματίσει το φακό. Γενικά δεν πρέπει το eye-liner να χρησιμοποιείται σ’ αυτήν την περιοχή, γιατί μπορεί επίσης να φράξει το άνοιγμα πολλών αδένων που εκκρίνουν έλαια τα οποία τρέφουν τις βλεφαρίδες και λιπαίνουν τον κερατοειδή.
Mascara  ματιών
Αποφύγετε τις βαριές ινώδους τύπου, οι οποίες τείνουν να απολεπιδωθούν στο μάτι.
Λακ μαλλιών :
Κρατείστε τα μάτια σας κλειστά κατά τη διάρκεια της χρήσης της «λακ» και μην τα ανοίξετε πριν το «νέφος» που δημιουργείται έχει διαλυθεί. Γενικά καλό είναι, όταν βάζετε ή βγάζετε τους φακούς, τα μάτια να είναι τελείως καθαρά. Επομένως το μακιγιάζ θα πρέπει να γίνεται αφού πρώτα φορεθούν οι φακοί και να αφαιρείται πριν βγουν οι φακοί.
Χρήσιμες συμβουλές  σχετικά με τους φακούς επαφής:
Να επισκέπτεστε τον γιατρό-εφαρμοστή σας τουλάχιστον μια φορά το εξάμηνο.
Να ακολουθείτε τη συμβουλή του όσον αφορά στο χρόνο εφαρμογής των φακών σας και τη φροντίδα τους.
Να αφαιρέσετε τους φακούς σας εάν συνεχίζουν να σας ενοχλούν ή εάν τα μάτια σας έχουν κοκκινίσει και να ζητήσετε τη συμβουλή του εφαρμοστή σας.
Να έχετε ένα ζευγάρι γυαλιά εφεδρικά. Μπορεί να τα χρειαστείτε.


Οι 6  εντολές  των φακών:
Μην χρησιμοποιείτε διαλύματα ή κάποια φάρμακα τα οποία δεν ενδείκνυνται για χρήση με μαλακούς φακούς επαφής.

 Μην ακουμπάτε με τα νύχια σας γιατί μπορεί να κάνετε χαρακιές και σχισίματα, με αποτέλεσμα να αχρηστευθούν οι φακοί. Προσπαθήστε να τους χειρίζεστε με τις άκρες των δαχτύλων σας, με απαλές κινήσεις, για να μην τους τσαλακώσετε.
 Μην φοράτε τους φακούς επαφής   σε περιβάλλον που έχει σκόνη, νέφος και καπνό, γιατί υπάρχει κίνδυνος να προκύψουν φλεγμονές.
Ακόμη και τα κλιματιστικά μπορεί να σας δημιουργήσουν πρόβλημα, γι' αυτό προτιμήστε τουλάχιστον τα air-condition που έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν την υγρασία. Επειδή είναι δύσκολο να αποφύγετε τελείως τις άσχημες περιβαλλοντικές συνθήκες, μπορείτε να προμηθευτείτε τα ειδικά κολλύρια τεχνητών δακρύων που ενυδατώνουν το μάτι και ανακουφίζουν πρόσκαιρα. Μπορείτε να συμμετέχετε άφοβα σε οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα επιθυμείτε, εκτός από τις καταδύσεις.
Μην κοιμάστε με τους φακούς σας εκτός εάν σας το έχει επιτρέψει ο γιατρός σας.
Μην φοράτε τους φακούς σε περιβάλλον με βλαβερές χημικές ουσίες.
Μην  χρησιμοποιείτε νερό βρύσης για τους φακούς σας, γιατί  μπορεί να περιέχει μικρόβια και συστατικά που μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στους φακούς και να μολύνουν τα μάτια σας.


Προσοχή να μην φοράτε τους φακούς επαφής για μεγάλο χρονικό διάστημα:
Mη χρησιμοποιείτε τους φακούς σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που σας έχουν υποδείξει.
 Eιδικά στους φακούς συχνής αντικατάστασης, να είστε τυπικοί στο χρόνο χρήσης τους. Mην αμελείτε να διαβάζετε πάντα τις οδηγίες χρήσης των υγρών των φακών σας. Mη χρησιμοποιείτε διαφορετικές θήκες για να τοποθετείτε τους φακούς από αυτές που υπάρχουν στη συσκευασία που αγοράσατε. Ελέγχετε πάντα την ημερομηνία λήξης των υγρών και μην τα χρησιμοποιείτε πέραν αυτής.
Πρώτες βοήθειες σε περίπτωση  που έχετε ερυθρότητα στα μάτια,τσούξιμο και φαγούρα:
Aφαιρέστε αμέσως τους φακούς σας στην περίπτωση που έχετε αίσθηση ξένου σώματος, θαμπή όραση, τσούξιμο, πόνο ή κοκκινίλα στο μάτι σας και συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Eάν κάποιο ξένο σώμα μπει στο φακό σας, βγάλτε τον και φορέστε τον πάλι μόνο αφού τον έχετε ξεπλύνει πολύ καλά με φυσιολογικό ορό. Aν το σύμπτωμα παραμένει, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Kατά την πρώτη περίοδο χρήσης των φακών σας μπορεί να έχετε έντονο δάκρυσμα, αίσθηση ξένου σώματος, κίνηση του φακού, διαφορετική αίσθηση μεταξύ των δύο ματιών. Mην ανησυχείτε, οι ενοχλήσεις αυτές μειώνονται με την πάροδο του χρόνου. Στην περίπτωση όμως που επιμένουν, συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρό σας.
 Πηγή:



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια