Νικοτίνη τι προκαλεί στον οργανισμό μας και ποιες είναι οι τροφές που την απομακρύνουν; Συμβουλές που σας δίνουμε για να διακόψετε οριστικά την σχέση σας με το τσιγάρο…

Νικοτίνη τι προκαλεί στον οργανισμό μας και ποιες είναι οι τροφές που την απομακρύνουν; Συμβουλές που σας δίνουμε για να διακόψετε οριστικά την σχέση σας με το τσιγάρο…






 Το τσιγάρο είναι ο Νο 1 δολοφόνος της υγείας και ουσιαστικά είναι από τις φαινομενικές  απολαύσεις της ζωής, που  δεν σας  ωφελεί  αντίθετα σας βλάπτει ,γιατί περιέχει μια βλαβερή ουσία την νικοτίνη  και σας οδηγεί στην πόρτα εισόδου του θανάτου…
 Είναι γνωστό σε όλους ότι η νικοτίνη είναι μία από τις  πανίσχυρες  ουσίες στα τσιγάρα από την οποία παθαίνουν εξάρτηση εκατομμύρια άνθρωποι σε παγκόσμιο επίπεδο…
Το κάπνισμα είναι  ο   πιο  γλυκός δολοφόνος της υγείας μας και κάθε φορά που καπνίζουμε είναι  όπως  ανέγραψα και στην εικόνα με τα λόγια Σοφίας ,πως  είναι σαν να φλερτάρουμε με το θάνατο…














  

 
                Ας δούμε τι προκαλεί εν τάχει η νικοτίνη στον οργανισμό:
Ομόφωνη η ιατρική και επιστημονική κοινότητα έχει καταλήξει εδώ και πολλά χρόνια στο συμπέρασμα ότι το κάπνισμα του τσιγάρου αποτελεί έναν μεγάλο κίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό και κατά συνέπεια, οι επιπτώσεις του καπνίσματος μπορεί να είναι ακόμα και θανατηφόρες! Συγκεκριμένα, οι συνέπειες του καπνίσματος και οι αρνητικές επιπτώσεις του τσιγάρου παρατίθενται παρακάτω.
Οι πιο σημαντικές συνέπειες του καπνίσματος είναι:
Καρκίνος του πνεύμονα (Ευθύνεται για το 90% των θανάτων λόγω καρκίνου του πνεύμονα! )
Καρκίνος της στοματικής κοιλότητας (τοπική εμφάνιση καρκίνου – μια από τις πιο καταστρεπτικές συνέπειες του καπνίσματος)
Καρκίνος του λάρυγγα (τοπική εμφάνιση καρκίνου – μια από τις πιο καταστρεπτικές συνέπειες του καπνίσματος)
Καρκίνος του οισοφάγου (τοπική εμφάνιση καρκίνου – μια από τις πιο καταστρεπτικές συνέπειες του καπνίσματος)
Καρκίνος ουροδόχου κύστης (50% των ασθενών με καρκίνο της ουροδόχου κύστης, είναι ή ήταν καπνιστές!)
Καρδιακές παθήσεις (άλλη μια από τις πιο επικίνδυνες συνέπειες του καπνίσματος)
Μείωση της καλής χοληστερίνης με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος αρτηριοσκλήρυνσης.
Εμφύσημα

Λιγότερο επικίνδυνες (αλλά πιο συχνά εμφανιζόμενες) συνέπειες του καπνίσματος είναι:
-  Διαταραχή της όρασης (νικοτινική αμβλυωπία – μια από τις πιο επικίνδυνες επιπτώσεις του καπνίσματος στην όραση)
-  Διαταραχή της όρασηςΦαρυγγίτιδα (Μια από τις πιο συχνές επιπτώσεις του καπνίσματος – εμφανίζεται συχνά και σε νέα άτομα)
-  Διαταραχή της όρασηςΑλλοίωση της γεύσης, της ακοής και της όσφρησης
- Διαταραχή της όρασης Μείωση της αντοχής (Μια από τις πιο γνωστές επιπτώσεις του καπνίσματος)
-  Τρεμούλιασμα των άκρων
-  Ίλιγγος
-  Νευραλγίες
-  Εγκεφαλική υπεραιμία με βάρος και ζάλη
-  Παλμούς
-  Πόνους στομάχου και εντέρων – δυσκοιλιότητα (Πρόκειται για μια από τις επιπτώσεις του καπνίσματος που εμφανίζεται περισσότερο σε νέους καπνιστές)
-  Τοπικός ερεθισμός στα χείλη, στο στόμα και στη γλώσσα


 Μάθετε ποιες  είναι οι ουσίες που κρύβονται μέσα στα τσιγάρα  και θα προβληματιστείτε έντονα για την δράση τους .
Αμμωνία: Ένα καυστικό συστατικό που χρησιμοποιείται στα λιπάσματα και τα οικιακά καθαριστικά. Προστίθεται για να βελτιώσει τη γεύση του τσιγάρου, αλλά παράλληλα βοηθάει τον καπνιστή να απορροφήσει περισσότερη νικοτίνη, αυξάνοντας τον εθισμό.
Αρσενικό: Κάνει τα χείλη σας να καίνε και είναι υπεύθυνο για την δυσάρεστη αναπνοή.
Ασετόν: Ένα από τα ενεργά συστατικά του υγρού αφαίρεσης βερνικιού νυχιών.
Βενζοπυρένιο: Ένα από τα πιο ισχυρά καρκινογόνα χημικά στον κόσμο. Συναντάται στην πίσσα από κάρβουνα και στον καπνό των τσιγάρων.
Βενζόλιο: Ένα εργοστασιακό χημικό και συστατικό της βενζίνης. Είναι καρκινογόνο και υπεύθυνο για την πρόκληση λευχαιμίας και απλαστικής αναιμίας.
Βουτάνιο: Ένα βασικό συστατικό της βενζίνης, εξαιρετικά εύφλεκτο.
Διοξείδιο του άνθρακα: Ένα άχρωμο και άοσμο αέριο που στερεί το ανθρώπινο σώμα από το υπάρχον οξυγόνο.
Κάδμιο: Χρησιμοποιείται στις μπαταρίες και στις λαδομπογιές. Προκαλεί ζημιές στο συκώτι, τα νεφρά και τον εγκέφαλο και παραμένει στο σώμα για  περισσότερα από δέκα χρόνια !!!
Εκκρίνεται επίσης στο γάλα των μητέρων που θηλάζουν.
Μεθοπρένιο: Ένα εντομοκτόνο που χρησιμοποιείται και για την εξόντωση των ψύλλων στα κατοικίδια ζώα.
Μόλυβδος: Από την ομάδα των βαρέων μετάλλων. Εμποδίζει την ανάπτυξη και προκαλεί ζημιές στον εγκέφαλο, τα νεφρά και το νευρικό σύστημα. Ο μόλυβδος απορροφάται εύκολα από σώματα που βρίσκονται σε ανάπτυξη, συνεπώς τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευπαθή σε αυτόν. Η έκθεση παιδιών σε μόλυβδο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα καθυστέρηση στην ανάπτυξη, μικρότερα επίπεδα δείκτη νοημοσύνης, μικρότερα ποσοστά συγκέντρωσης και αυξημένα προβλήματα συμπεριφοράς.
Νικέλιο: Ένα βαρύ μέταλλο, επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Η έκθεση σε αυτό προκαλεί αυξημένη ευπάθεια σε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.
Νιτρικό οξείδιο: Επηρεάζει βραχυπρόθεσμα τη δραστηριότητα των αεραγωγών. Σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να οδηγήσει σε οξεία δυσλειτουργία των πνευμόνων.
Πολώνιο: Ένα καρκινογόνο ραδιενεργό στοιχείο.
Στυρένιο: Συναντάται σε μονωτικά υλικά. Δημιουργεί πονοκεφάλους, κούραση, αδυναμία και κατάθλιψη.
Τολουένιο: Χρησιμοποιείται ως κόλλα από τους ταριχευτές και προκαλεί ζημιές στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Η έκθεση προκαλεί αταξία, διαταραχές στην ομιλία την όραση και την ακοή, τρεμούλες, νυσταγμό, πονοκεφάλους και δυσκολίες στον ύπνο.
Τουρπεντίνη: Ένα τοξικό χημικό που χρησιμοποιείται σε διαλυτικά χρωμάτων.
Φαινόλη: Χρησιμοποιείται στα απολυμαντικά και στο πλαστικό. Η έκθεση προκαλεί ερεθισμό του δέρματος, των ματιών και του βλεννογόνου.
Φορμαλδεύδη: Χρησιμοποιείται στην ταρίχευση (για τη διατήρηση των ιστών). Προκαλεί καρκίνο και ζημιές στον πνεύμονα, το δέρμα και την πεπτική οδό.
Υδροκυάνιο: Ένα άχρωμο δηλητηριώδες αέριο. Η βραχυπρόθεσμη έκθεση σε αυτό προκαλεί πονοκεφάλους, ζαλάδες, ναυτίες και εμετό.
Υδράργυρος: Ένα βαρύ μέταλλο, επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Η έκθεση σε αυτό προκαλεί τρεμούλες, απώλεια μνήμης και ασθένεια των νεφρών.


Στο παρακάτω  κείμενο  σας δίνουμε μερικές συμβουλές για το πώς να απαλλάξετε τον οργανισμό σας από τη νικοτίνη, έτσι ώστε να σταματήσετε παντελώς το κάπνισμα και τις βλάβες που προκαλεί στην καρδιά, τους πνεύμονες και το συκώτι..

 Ποιες είναι οι τροφές που  απομακρύνουν τη νικοτίνη από το σώμα σας;
Νερό

Το νερό είναι η πηγή της ζωής και προσφέρει στο σώμα σας τα εξής:
- Η νικοτίνη αφυδατώνει το σώμα, οπότε να πίνετε νερό για να ενυδατωθεί. Συνιστώνται 8-12 φλιτζάνια ημερησίως για όλους.
- Χρειάζεστε νερό για να αποβάλλετε τις τοξίνες από το σώμα σας μέσω του δέρματος. Αν πίνετε αρκετή ποσότητα, θα βοηθήσετε το σώμα σας να ιδρώσει και να αποβάλλει τη νικοτίνη.

Ακτινίδια

Το ακτινίδιο βοηθά στην εξάλειψη της νικοτίνης από το σώμα και την αναπλήρωση των βιταμινών Α, C και Ε που μειώνονται με το κάπνισμα.



Χυμός καρότου

Αν καπνίζετε, τότε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι κάθε φορά που ανάβετε ένα τσιγάρο η νικοτίνη παραμένει στο σώμα σας για 3 ημέρες. Η νικοτίνη επίσης προκαλεί βλάβες στο δέρμα σας. Ο χυμός καρότων είναι ωφέλιμος για το δέρμα και είναι πλούσιος σε βιταμίνες Α, C, Κ και Β που έχει αποδειχτεί ότι είναι αποτελεσματικές στην απομάκρυνση της νικοτίνης από τον οργανισμό.


Μπρόκολο
- Περιέχει υψηλά επίπεδα βιταμινών Β5 και C.

-Αναπληρώστε τη βιταμίνη C τρώγοντας μπρόκολο και διατηρήστε τον μεταβολισμό σας σε υψηλά επίπεδα.

-Το μπρόκολο περιέχει μια ουσία που προστατεύει τους πνεύμονες από τις βλάβες λόγω τοξινών.


Πορτοκάλια

Ο χυμός πορτοκαλιού είναι πλούσιος σε βιταμίνη C. Η τακτική του κατανάλωση ενισχύει τον μεταβολισμό και ανακουφίζει από το στρες.


Σπανάκι

Το σπανάκι είναι ένα από τα πιο υγιεινά λαχανικά αφού δεν είναι μόνο πλούσιο σε βιταμίνες αλλά περιέχει επίσης μεγάλες ποσότητες φολικού οξέος.


Σημειώσεις:

1.Το νερό απομακρύνει τη νικοτίνη από το σώμα σας. Πίνετε άφθονο φιλτραρισμένο ή εμφιαλωμένο νερό ή 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα. Προσθέστε λίγο λεμόνι ή χυμό λεμονιού, το οποίο επίσης καθαρίζει τον οργανισμό από τη νικοτίνη.

2.Το συνένζυμο Q-10 προστατεύει τα κύτταρα, τους πνεύμονες και την καρδιά που έχουν υποστεί βλάβη από το κάπνισμα και τη νικοτίνη που έχει περάσει στην κυκλοφορία του αίματος.

3. Η νικοτίνη στερεί από το σώμα σας τις βιταμίνες. Είναι προτιμότερο να παίρνετε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης C και να τρώτε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C.

Συμβουλές διακοπής καπνίσματος

Το ποσοστό των ατόμων που επιχειρούν να διακόψουν από μόνα τους το κάπνισμα και τελικά τα καταφέρνουν δεν ξεπερνά το 3%. Μπορείτε να λάβετε υποστήριξη με πολλούς τρόπους:
Πείτε σε φίλους, συγγενείς και συναδέλφους ότι πρόκειται να το κόψετε και ότι έχετε ανάγκη την υποστήριξή τους. Ζητήστε τους να μην καπνίζουν μπροστά σας ή να αφήνουν τσιγάρα σε... κοινή θέα.
Ζητήστε τη συμβουλή ενός κατάλληλα εκπαιδευμένου επαγγελματία υγείας (γιατρού, φαρμακοποιού, ψυχολόγου).
Αναζητήστε ατομική ή ομαδική υποστήριξη. Όσο περισσότερη υποστήριξη και συμβουλές λάβετε από κάποιον ειδικό, τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχετε να το κόψετε.
 Αναπτύξτε νέες ικανότητες και συμπεριφορές.
Προσπαθήστε να αποσπάσετε τον εαυτό σας από την ανάγκη να καπνίσετε. Μιλήστε με κάποιον, πηγαίνετε για έναν περίπατο ή απασχοληθείτε με κάποιο έργο.
Όταν ξεκινήσετε την προσπάθεια να το κόψετε, αλλάξτε κάποιες καθημερινές σας συνήθειες. Χρησιμοποιήστε μια διαφορετική διαδρομή για να πάτε στη δουλειά σας. Πιείτε τσάι αντί για καφέ. Πάρτε πρωινό σε διαφορετικό μέρος.
Κάντε κάτι για να μειώσετε το στρες. Κάντε ένα ζεστό μπάνιο, δοκιμάστε τη σωματική άσκηση ή διαβάστε ένα βιβλίο.
Προγραμματίστε κάθε μέρα να κάνετε κάτι που σας ευχαριστεί.
Καταναλώστε πολύ νερό, χυμούς ή άλλα υγρά (αποφύγετε το αλκοόλ).
Επισκεφθείτε κάποιο από τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος  
Θα εξετάσουν την περίπτωσή σας κι ενδεχομένως να σας δώσουν κάποια θεραπεία που να σας βοηθήσει να διακόψετε το κάπνισμα και να μειώσει την ανάγκη σας για τσιγάρο.
Σήμερα κυκλοφορούν θεραπείες κατά του τσιγάρου (τσίχλες ή διαδερμικά αυτοκόλλητα νικοτίνης, τα σκευάσματα Champix και Zyban κλπ).
Ρωτήστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό για την ορθή χρήση τους και διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης.
Τα σκευάσματα αυτά έχει βρεθεί ότι μπορεί να διπλασιάσουν τις πιθανότητες να το κόψετε.
 Ετοιμαστείτε για υποτροπή ή δύσκολες καταστάσεις.
Οι περισσότερες υποτροπές συμβαίνουν μέσα στους πρώτους τρεις μήνες. Μην απελπίζεστε αν το ξαναρχίσετε. Έχετε πάντα υπόψη σας ότι οι περισσότεροι προσπαθούν πολλές φορές πριν τα καταφέρουν. Για να αντέξετε, έχετε το νου σας στα παρακάτω:
Αλκοόλ. Αποφύγετέ το. Η κατανάλωσή του μειώνει τις πιθανότητες να καταφέρετε να αντισταθείτε στο να ξαναρχίσετε το κάπνισμα.
Άλλοι καπνιστές. Αν κάνετε παρέα με άτομα που καπνίζουν, μπορεί να σας παρασύρουν.
Αύξηση βάρους. Οι περισσότεροι καπνιστές παίρνουν 3-6 κιλά στην προσπάθειά τους να κόψουν το τσιγάρο. Μην αφήσετε την αύξηση του βάρους να σας αποσπάσει την προσοχή από το βασικό σας στόχο.
Κακή διάθεση ή κατάθλιψη. Υπάρχουν πολλοί τρόποι - πέραν του τσιγάρου - για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας.

Αναλυτικές οδηγίες διακοπής καπνίσματος βήμα προς βήμα
Αυτό είναι το πιο ουσιαστικό στάδιο στην όλη προσπάθειά σας. Το στάδιο που αρχίζει τη στιγμή που ο καπνιστής αποφασίζει πως δε θα ξαναβάλει τσιγάρο στο στόμα του. Για να φτάσετε έως εδώ, έχετε ήδη διανύσει μια σημαντική απόσταση στο δρόμο που οδηγεί στην ελευθερία και στην καλύτερη σωματική υγεία και ευεξία. Συγχαρείτε γι' αυτό τον εαυτό σας. Αν όσα διαβάσετε στη συνέχεια σας φανούν δύσκολα, να ξέρετε ότι στην πραγματικότητα η διακοπή του καπνίσματος δεν είναι κάτι που θα σας καταπονήσει ή θα σας δημιουργήσει ανυπέρβλητες δυσκολίες. Έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, συγκεντρωθείτε στην προσπάθειά σας και θα τα καταφέρετε.
Μία ημέρα πριν τη διακοπή
Η ημέρα της διακοπής, της μεγάλης αλλαγής, είναι πολύ κοντά. Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να την προϋπαντήσετε με τις καλύτερες προϋποθέσεις:
Ελέγξτε ότι δεν έχετε φυλάξει κάποιο τσιγάρο, πούρο ή καπνό τσιγάρου ή πίπας στο σπίτι σας και στο χώρο της δουλειάς σας.
Πετάξτε τους αναπτήρες και τα τασάκια από το σπίτι και τη δουλειά.
Κουβεντιάστε τις τελευταίες λεπτομέρειες με τους δικούς σας. Συμφωνήστε με τον/ την σύντροφό σας, αν καπνίζει, να αποφεύγει να το κάνει όταν είστε μαζί.
Ελέγξτε για άλλη μια φορά τις σκέψεις και τα σχέδιά σας για το πως θα αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις για κάπνισμα.
Καπνίστε το τελευταίο τσιγάρο σας, όχι με αίσθημα συμπάθειας για κάτι που αποχωρίζεστε, αλλά με την αίσθηση ότι για τελευταία φορά ζημιώνετε την υγεία σας, τους δικούς σας και την τσέπη σας μ' αυτή την "κουταμάρα". Κάντε το τελευταίο τσιγάρο πριν από τις 12 τα μεσάνυχτα.
Ολοκληρώστε την ημέρα σας μ' έναν καλό περίπατο (αν ο καιρός το επιτρέπει) ή διαβάζοντας ένα καλό βιβλίο και ακούγοντας αγαπημένη μουσική. Πριν πάτε για ύπνο κάντε ένα ζεστό μπάνιο.
Κολλήστε από ένα μικρό σημείωμα με προτροπή για αποφυγή ανάμματος τσιγάρου στον καθρέπτη του μπάνιου σας και μπροστά στο μέρος που φτιάχνετε τον πρωινό καφέ σας.
Αύριο μια νέα ημέρα αρχίζει για σας.
Η πρώτη ημέρα
Μια νέα περίοδος της ζωής σας αρχίζει. Συγχαρείτε γι' αυτό τον εαυτό σας. Θυμηθείτε ότι σ' αυτή την προσπάθεια υπάρχει ένας κανόνας που δεν πρέπει να παραβείτε: Από την στιγμή που διακόπτετε το κάπνισμα, μην καπνίσετε - ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΡΟΥΦΗΞΙΑ!
Μόλις ξυπνήσετε, χωρίς καθυστέρηση κάντε ένα ντους.
Φάτε ένα λιτό πρωινό (Με φυσικούς χυμούς. Αν θέλετε να πιείτε καφέ, διαβάστε τις οδηγίες για τον καφέ στις επόμενες σελίδες). Αμέσως, μόλις φάτε, σηκωθείτε από το τραπέζι και πλύνετε καλά τα δόντια σας.
Όση ώρα στη συνέχεια φροντίζετε την εμφάνιση σας, εμψυχώστε τον εαυτό σας και υποσχεθείτε του- έτσι όπως τον βλέπετε στον καθρέπτη- ότι θα είναι νικητής.
Να έχετε στο μυαλό σας πως ο σκοπός σας είναι να μην καπνίσετε σήμερα
Μη βασανίζετε το μυαλό σας για το πώς θα αντέξετε χωρίς τσιγάρο για μια εβδομάδα ή για μήνες. Το μόνο που πρέπει να σας απασχολεί και είναι ο στόχος σας είναι να περάσει η ημέρα χωρίς να καπνίσετε.
Περιποιηθείτε την εμφάνισή σας
Μη ξεχάσατε, κάποια στιγμή να πάτε στο κουρείο/ κομμωτήριο για να περιποιηθείτε ακόμα περισσότερο την εμφάνισή σας. Όταν στη συνέχεια της ημέρας- αλλά και της επόμενης- αισθάνεστε πίεση για να καπνίσετε, ακολουθήστε τις ιδιαίτερες οδηγίες που ακολουθούν παρακάτω και ενεργήστε πάντοτε με αποφασιστικότητα.
Ελαττώστε την κατανάλωση καφεΐνης
Όταν σταματήσετε το κάπνισμα, η καφεΐνη που βρίσκεται στον καφέ, στις cola, και στο τσάι μπορεί να γίνει πιο ισχυρή και να σας δημιουργήσει περισσότερο άγχος και ένταση. Γι' αυτό είναι φρόνιμο να ελαττώσετε την ποσότητα καφεΐνης που πίνετε. Αυτό θα σας βοηθήσει να ελέγξετε καλύτερα μερικά από τα συμπτώματα στέρησής σας και ιδιαίτερα την πίεση να ανάψετε ένα τσιγάρο.
Να πίνετε άφθονο νερό ή φυσικούς χυμούς
Πίνετε νερό (έχετε μαζί σας ένα μικρό μπουκαλάκι νερό) κάθε φορά που νιώθετε πως θέλετε να καπνίσετε. Γενικά πίνετε πολύ νερό, βοηθά στην απομάκρυνση των "τοξινών" από το σώμα.
Καθώς η αίσθηση της γεύσης επανέρχεται απολαύστε φυσικούς χυμούς (τους οποίους μπορείτε να φτιάξετε και μόνοι σας). Πιείτε τους σταδιακά, γουλιά- γουλιά απολαμβάνοντας πλήρως την γευστική αίσθηση που σας προσφέρουν.
Προσέξτε το φαγητό σας
Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά
Αποφύγετε τις λιπαρές τροφές. Καθώς ο μεταβολισμός σας θα μειωθεί λίγο χωρίς τη νικοτίνη, μπορεί να πάρετε μερικά κιλά, ακόμα κι αν τρώτε τις ίδιες ποσότητες τροφών όπως πριν διακόψετε το κάπνισμα.
Προτιμάτε τα φρούτα, λαχανικά και χόρτα.
Απασχολήστε το στόμα σας και αναπληρώσετε το τελετουργικό του καπνίσματος με το μάσημα μιας τσίχλας ή πιπιλίζοντας ένα ραβδί κανέλας.
Επιμηκύνετε το χρόνο των γευμάτων σας, τρώγοντας αργά και μασώντας καλά τις τροφές...
Μετά από το γεύμα, πιείτε ένα φλιτζάνι αρωματικό τσάι ή άλλο αφέψημα (αν σας αρέσουν).
Τροποποιήστε τις συνήθειες σας
Στην αρχή της προσπάθειας διακοπής, αλλάξτε τη ρουτίνα σας. Ιδιαίτερα εκείνη που σχετίζεται με το κάπνισμα. (Αποφύγετε την πολυθρόνα που συνηθίζατε να ξεκουράζεστε αλλά και να καπνίζετε. Φάτε σε ένα διαφορετικό δωμάτιο από το συνηθισμένο. Χρησιμοποιήστε μια διαφορετική διαδρομή για να πάτε στη δουλειά).
Για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, σταματήστε να εμπλέκεστε σε καταστάσεις και να βρίσκεστε σε μέρη που τα έχετε συνδέσει με το κάπνισμα.
Απασχολείστε το μυαλό και το σώμα σας όλη την ημέρα. Προγραμματίστε τις δραστηριότητές σας έτσι που να μην υπάρχει περίπτωση να υπάρχουν χρονικές περίοδοι που να μην έχετε τι να κάνετε και να βαρεθείτε.
Κρατήστε τα χέρια σας απασχολημένα. Η συνήθεια με το κομπολόι μπορεί να βοηθήσει. Αν δεν σας αρέσει, χρησιμοποιήστε μια μικρή ελαστική μπάλα ή ένα μπρελόκ. Γενικά "δώστε" στα χέρια σας κάτι να κάνουν.
Επιλέξτε να βρίσκεστε σε μέρη που δεν επιτρέπεται το κάπνισμα.
Μην ενδώσετε "για ένα μόνο" τσιγάρο. Η προσπάθειά σας δεν μπορεί να διακοπεί. Μην καπνίσετε ούτε μία ρουφηξιά!
Ασκηθείτε
Συμπεριλάβετε στο ημερήσιο πρόγραμμά σας χρόνο αρκετό για να γυμνάζεστε (να κάνετε περίπατο, να συμμετάσχετε σε αθλητικές δραστηριότητες, να κάνετε κηπουρική κ.λ.π.).
Συμπτώματα στέρησης
Ο οργανισμός του καπνιστή που έχει εθιστεί στην νικοτίνη απαιτεί να έχει στη διάθεσή του μία συγκεκριμένη ποσότητα αυτής της ουσίας. Αυτό το ρυθμίζει ο καπνιστής με τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζει, με το πόσο βαθιά ρουφά τον καπνό και από το τι είδος καπνού προτιμά. Όταν διακόψει ή ελαττώσει το κάπνισμα (και επομένως στερηθεί ο οργανισμός την ποσότητα νικοτίνης που χρειάζεται) προκαλούνται για σύντομο χρονικό διάστημα μια σειρά από σωματικά και ψυχικά συμπτώματα. Αυτά τα συμπτώματα είναι εντονότερα τον πρώτο καιρό μετά τη διακοπή του καπνίσματος, ελαττώνονται δε με την πάροδο του χρόνου.
Η επιθυμία για κάπνισμα
Οι κρίσεις έντονης επιθυμίας για κάπνισμα (για νικοτίνη) αρχίζουν να εμφανίζονται από τις πρώτες ώρες μετά τη διακοπή. Η διάρκειά τους είναι συνήθως σύντομη, 1-3 λεπτά, και είναι εντονότερες την πρώτη εβδομάδα, ενώ στη συνέχεια σταθερά εξασθενούν. Καμιά φορά μπορεί να είναι συνεχόμενες και ιδιαίτερα ενοχλητικές σε ορισμένους ανθρώπους. Το αίσθημα της επιθυμίας συχνά συνοδεύεται και από σωματικά συμπτώματα. ’λλοι αισθάνονται ένα σφίξιμο στο στήθος, άλλοι μία πίεση στους ώμους, άλλοι ιδρώνουν και καταλαμβάνονται από ανησυχία.
Για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά την επιθυμία για κάπνισμα:
Θυμηθείτε ότι η επιθυμία είναι περιστασιακή και πως σύντομα, σε 1/2 έως 3 λεπτά, θα έχει περάσει.
Έχετε μαζί σας κάτι να μασήσετε, κάτι που να λειτουργεί ως υποκατάστατο του τσιγάρου που λείπει από το στόμα: καρότα, σπόρια, ραβδιά κανέλας, μήλα, τσίχλες χωρίς ζάχαρη.
Κάντε ασκήσεις χαλάρωσης
Αλλάξτε χώρο και περιβάλλον, όταν η επιθυμία είναι δυνατή και συνδέεται με το τι υπάρχει ή συμβαίνει στο συγκεκριμένο χώρο (π.χ. μία ευχάριστη συζήτηση με φίλους καπνιστές που χαλαρώνει την πειθαρχία σας να μην καπνίσετε).
Σκεφθείτε και απαριθμήσατε τους λόγους που σας έχουν ωθήσει να κόψετε το κάπνισμα. Εμψυχώστε τον εαυτό σας.
Αν υπάρχει κοντά σας κάποιος φίλος/η ή γνωστός/ή που εμπιστεύεστε, συζητήστε μαζί του/της το πρόβλημα της επιθυμίας σας. Μην κρατάτε μέσα σας την πίεση.
Μία καλή εναλλακτική λύση για όσους νιώθουν αφόρητα έντονη την επιθυμία να ξανακαπνίσουν αποτελεί η χρήση των φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Τεχνικές χαλάρωσης
Κάθε φορά που νιώθετε την επιθυμία να κάνετε ένα τσιγάρο, σταματήστε ότι κάνετε, χαλαρώστε τους μυς σας, κλείστε τα μάτια σας και εισπνεύσατε βαθιά, γεμίζοντας τους πνεύμονές σας με αέρα. Κρατήστε για λίγο την αναπνοή σας και στη συνέχεια εκπνεύστε αργά και δυνατά με το στόμα να αφήνει μόνο μια μικρή χαραμάδα ανάμεσα στα χείλια (όπως όταν βγάζατε τον καπνό που είχατε ρουφήξει από το τσιγάρο). Αφήστε τα χέρια σας να κρέμονται χαλαρά δίπλα σας. Επαναλάβατε την άσκηση τρεις έως πέντε φορές. Ταυτόχρονα, κλείστε τα μάτια σας και φαντασθείτε ότι όλη η ένταση που νιώθετε φεύγει από το σώμα σας, διαχέεται από τα δάκτυλα ποδιών και χεριών σας στο πάτωμα και στο γύρω χώρο.
Σκεφθείτε θετικά για τη δύναμη και τις ικανότητες σας. Αν παλαιότερα έχετε διδαχθεί κάποιες τεχνικές χαλάρωσης, τότε μπορείτε να τις εφαρμόζετε στις συγκεκριμένες περιστάσεις.
Οι δυσκολίες συγκέντρωσης
Αυτό είναι ένα από τα συνηθισμένα συμπτώματα που προκαλεί η στέρηση της νικοτίνης. Η έλλειψη νικοτίνης φαίνεται να επιβραδύνει τις πρώτες ημέρες τη δράση ορισμένων χημικών ουσιών στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα τη διάσπαση της προσοχής και την μεγαλύτερη αδυναμία συγκέντρωσης. Επίσης μπορεί να προκαλέσει και υπνηλία. Εάν εμφανίσετε αυτό το σύμπτωμα, κάντε ένα διάλειμμα για να χαλαρώσετε και για να αναζωογονηθείτε.
Αντί για διάλειμμα, μπορείτε να ασχοληθείτε για λίγο με διαδικασίες ή πράγματα που δεν απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και σας ηρεμούν.
Ασχοληθείτε με τις σημαντικότερες για σας υποθέσεις στα διαστήματα της ημέρας που αισθάνεστε ότι βρίσκεστε σε περισσότερη εγρήγορση και μπορείτε να συγκεντρωθείτε.
Η αϋπνία
Διαταραχές ύπνου μπορούν να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια των πρώτων 48 ωρών. Να είστε, όμως, βέβαιος ότι ο ύπνος σας θα βελτιωθεί μετά από την πρώτη εβδομάδα. Η μεγάλη πλειοψηφία των καπνιστών που διέκοψαν αναφέρει ότι μετά τη διακοπή απολαμβάνουν ένα πιο ανάλαφρο και καλό ύπνο.
Αποφύγετε τις πρώτες ημέρες της διακοπής να:
ασχολείστε με έντονη πνευματική εργασία κατά τις νυχτερινές ώρες.
ανοίγετε συζητήσεις που μπορεί να σας αναστατώσουν
βλέπετε έργα ή να παρακολουθείτε ειδήσεις που σας νευριάζουν, αγχώνουν, θυμώνουν, ή φοβίζουν
πίνετε καφέδες μετά τις 6 το απόγευμα ή να καταναλώνετε αναψυκτικά που περιέχουν καφεΐνη.
Πριν από τον ύπνο είναι καλό να:
πιείτε ένα φλιτζάνι ζεστό γάλα (αν συνηθίζετε να πίνετε γάλα),
κάνετε ένα ζεστό μπάνιο,
διαβάσετε μερικές σελίδες ενός καλού βιβλίου.
Η απογοήτευση και η κατάθλιψη
Η νικοτίνη είναι ένα ιδιαίτερα εθιστικό φάρμακο με τονωτική και κατευναστική δράση, ανάλογα με τη διάθεσή σας και την ώρα της ημέρας. Επηρεάζει τη διάθεση αλλάζοντας τις ποσότητες των χημικών ουσιών που υπάρχουν στον εγκέφαλο.
Ορισμένοι καπνιστές όταν διακόπτουν, και για ένα χρονικό διάστημα, που δεν ξεπερνά τον ένα μήνα, μπορεί να αντιλαμβάνονται όλα όσα συμβαίνουν γύρω τους με περισσότερη απαισιοδοξία. Η καταθλιπτική διάθεση που προϋπήρχε της διακοπής μπορεί να ενταθεί μετά τη διακοπή.
Όταν η διάθεσή σας είναι αρνητική, προσπαθήστε να βρείτε διεξόδους ευχάριστης απασχόλησης, όπως πηγαίνοντας ένα σινεμά με κάποιο γνωστό σας ή παρακολουθώντας μία εύθυμη θεατρική παράσταση.
Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας και απασχολήστε το μυαλό σας με εποικοδομητικά σχέδια για το μέλλον. Ιδιαίτερα προσπαθήστε να σκεφθείτε δραστηριότητες που με τη διακοπή του καπνίσματος μπορεί να γίνουν εφικτές (είτε από την εξοικονόμηση χρημάτων, είτε από τη βελτίωση της σωματικής σας ευεξίας).
Αν υποφέρετε από κατάθλιψη ή μελαγχολία, συμβουλευθείτε το γιατρό σας πριν διακόψετε το κάπνισμα.
Το άγχος
Το άγχος είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να εμφανιστεί από την πρώτη ημέρα διακοπής του καπνίσματος και να διαρκέσει -συνεχώς ελαττούμενο- μέχρι ένα μήνα. Το άγχος μπορεί να εξωτερικεύει σωματικά, με σύσπαση των μυών, ιδίως στην περιοχή του αυχένα και τις πλάτες.
Οι ασκήσεις χαλάρωσης, η ολιγόλεπτη απομόνωσή σας σ' ένα ήρεμο περιβάλλον, ένας ήρεμος περίπατος, ένα ζεστό ρόφημα και ένα ζεστό μπάνιο αποτελούν καλές πρακτικές για να μειώσετε το άγχος σας.
Ο θυμός και η ευερεθιστότητα
Όταν το σώμα σας δεν παίρνει τη νικοτίνη, το συναίσθημα του θυμού και η ευερεθιστότητα για πρόσωπα και καταστάσεις μπορεί να κάνουν την εμφάνιση τους σύντομα και να διαρκέσουν για λίγες εβδομάδες.
Προσπαθήστε να χαλαρώσετε με ασκήσεις χαλάρωσης, με ένα ζεστό ντους ή μ' ένα ζεστό ρόφημα.
Προσπαθήστε να φέρνετε στο μυαλό σας ευχάριστες και ήρεμες καταστάσεις και, αν το επιτρέπει η ώρα και οι συνθήκες, κάντε ένα περίπατο.
Έχετε πάντοτε πρόχειρες τις αιτίες που κόψατε το τσιγάρο και την παρότρυνση πως καταλαβαίνετε τις δυσκολίες, αλλά αυτές δεν πρόκειται να σας πτοήσουν.
Η υπερκινητικότητα
Πολλοί πρώην καπνιστές, την πρώτη κυρίως εβδομάδα που έχουν διακόψει το κάπνισμα αισθάνονται να βρίσκονται συνεχώς σε μία κατάσταση υπερκινητικότητας. Το σύμπτωμα αυτό υποχωρεί πολύ γρήγορα.
Όσο αισθάνεστε να βρίσκεστε σε μια τέτοια κατάσταση, προσπαθήστε να παρεμβάλετε κάθε τόσο κάποια ολιγόλεπτα διαλείμματα χαλάρωσης.
Απασχολείστε τα χέρια σας.
Αν αισθάνεστε πίεση για δράση, τάση για να "βγάλετε ενέργεια" πηγαίνετε ένα περίπατο ή γυμναστείτε.
Αποφεύγετε την καφεΐνη και καταστάσεις που σας "στρεσάρουν".
Το τέλος της πρώτης ημέρας
Έχετε καταφέρει να μείνετε χωρίς τσιγάρο όλη την ημέρα. Αυτό είναι εκ των πραγμάτων μία μεγάλη νίκη. Έχετε δείξει πως μπορείτε να είστε ανεξάρτητος και όχι υπόδουλος στη βλαπτική συνήθεια του καπνίσματος.
Αν αισθάνεστε ανήσυχος, αν φοβάστε ότι μπορεί να μην αντέξετε για πολύ καιρό την πίεση που αισθανθήκατε να ξανακαπνίσετε, σκεφθείτε ότι έχετε ήδη πίσω σας την πιο σκληρή ημέρα. Σκεφθείτε επίσης ότι ο στόχος σας δεν είναι πώς θα αντέξετε μία εβδομάδα, αλλά το να μείνετε άκαπνος το επόμενο 24ώρο. Και αυτό είναι εύκολο, γιατί ήδη έχετε περάσει ένα χωρίς να καπνίσετε.
Δώστε, λοιπόν, συγχαρητήρια στον εαυτό σας. Ευχαριστήστε την οικογένειά σας για τη βοήθεια που σας πρόσφερε ως τώρα.
Πριν κοιμηθείτε μην ξεχάσετε να διαβεβαιώσετε τον εαυτό σας ότι και τη επόμενη ήμερα θα τα καταφέρετε.
Οι πρώτες ημέρες μετά την διακοπή
Συγχαρητήρια! Είστε ήδη ένας πρώην καπνιστής. Αυτό που φοβόσαστε ότι δεν θα το επιτύχετε το έχετε ήδη επιτύχει.
Έχετε πλέον αντιληφθεί πως η ζωή μπορεί να συνεχιστεί χωρίς καπνό, σίγουρα αντιμετωπίσατε δυσκολίες, αλλά καταφέρατε να τις ξεπεράσετε.
Από εδώ και πέρα τα συμπτώματα από τη στέρηση της νικοτίνης θα είναι συνεχώς πιο ελαφριά, θα εμφανίζονται σε αραιότερα χρονικά διαστήματα και το μυαλό σας θα αρχίσει να απαλλάσσεται από τις σκέψεις και τις αγωνίες σας γύρω από το τσιγάρο.
Όλες οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι σημαντικότερες ημέρες για την επιτυχία της διακοπής βρίσκονται στις πρώτες εβδομάδες.
Οι προσπάθειές σας και η επαγρύπνησή σας πρέπει να συνεχίζουν αμείωτες. Μπορεί να αισθάνεστε πολύ καλύτερα και οι πιέσεις και αγωνίες σας να έχουν ελαττωθεί, αλλά παράλληλα αρχίζει να χαλαρώνει και η αποφασιστικότητά σας να μην καπνίσετε.
Πολλοί καταφέρνουν το δυσκολότερο, που είναι η πρώτη εβδομάδα, αλλά ορισμένοι χάνουν τη μάχη και αρχίζουν να ξανακαπνίζουν τη δεύτερη εβδομάδα. Γι' αυτό χρειάζεται προσοχή:
Συνεχίστε, μέχρι να συμπληρωθεί ένας μήνας, να προσαρμόζετε τη ζωή σας σύμφωνα με τις συμβουλές που σας έχουν δοθεί για την πρώτη ημέρα.
Να θυμάστε κάθε φορά που σας έρχεται η επιθυμία για τσιγάρο τα 6 Α της αντίδρασης σας:
Αναμείνατε για λίγο, η επιθυμία να καπνίσετε θα περάσει σύντομα.
Αναπνεύστε βαθιά, τρεις με τέσσερις φορές. Αυτό θα σας χαλαρώσει.
Απασχολήστε το νου και τα χέρια σας. (Παίξτε στα χέρια σας ένα μολύβι, ένα κομπολόι, μία ελαστική μπάλα).
Ασχοληθείτε με κάτι άλλο, (με μια υπόθεση ή κάτι που συμβαίνει ή υπάρχει γύρω σας).
Απολαύστε το νερό, πίνοντας τακτικά και γουλιά- γουλιά.
Ανασύρατε από τη μνήμη σας τις άσχημες ημέρες που σας ταλαιπωρούσε η καπνιστική συνήθεια, σκεφθείτε την επιθυμία σας να απαλλαγείτε, τις μάχες που δώσατε και το πόσο έχετε χαρεί που απολαμβάνετε τη ζωή χωρίς καπνό.
Ολοκληρώνοντας το άρθρο μου,επιλέγω τα πιο όμορφα ευφυολογήματα και λόγια Σοφίας που γράφτηκαν για το κάπνισμα με την ευχή να καταφέρουμε όλοι μας να απαλλαγούμε από αυτό τον θανάσιμο εχθρό μας που είναι το τσιγάρο...

 







Πηγή για το παρόν άρθρο:Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια