Χαμογελάτε κάνει καλό στην υγεία!!! Επιμέλεια κειμένου: Ρένα Τζωράκη

Χαμογελάτε κάνει καλό στην υγεία!!! Επιμέλεια κειμένου: Ρένα Τζωράκη




Όλο και περισσότερες  επιστημονικές έρευνες έρχονται  να μας αποδείξουν πως το γέλιο, είναι ο καλύτερος σύμμαχος  της υγείας.
Ας δούμε τους λόγους που το γέλιο  κάνει καλό στην υγεία μας:

Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και είναι ασπίδα προστασίας κατά του καρκίνου:
Το γέλιο θωρακίζει  το αμυντικό και  ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνοντας τον αριθμό των αντισωμάτων που παράγουν Τ κύτταρα.
Με αυτόν τον  τρόπο  μειώνονται οι πιθανότητες για εμφάνιση μολύνσεων, κρυολογημάτων,  ακόμα και του βήχα,  από την ενδυνάμωση της αναπνοής και την αύξηση των επιπέδων ανοσοσφαιρίνης Α , που συνθέτουν την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού.
Συγκεκριμένα το γέλιο με την εισπνοή οξυγόνου, διεγείρει την καρδιά, τους πνεύμονες και τους μύες, προκαλώντας την  έκκριση ενδορφινών, οι οποίες είναι ουσίες που εκκρίνονται από τον εγκέφαλο και έχουν ευφορικές και αναλγητικές ιδιότητες, αυξάνοντας τα αντισώματα που όλοι χρειαζόμαστε για ν’ αντιμετωπίζουμε μολύνσεις και διάφορες  ασθένειες…
Το γέλιο είναι το ελιξίριο της Νεότητας και κάνει την επιδερμίδα να λάμπει με φυσικό τρόπο:
Ναι καλά διαβάζετε το γέλιο είναι το ελιξίριο της νεότητας είναι η γομολάστιχα των ρυτίδων ,γιατί βοηθά στην χαλάρωσή τους, ανεξάρτητα για όσα γράφονται κατά καιρούς για τις ρυτίδες έκφρασης…
Το γέλιο είναι η καλύτερη άσκηση για το πρόσωπο γιατί συσφίγγει τους μύες του προσώπου και το κάνει να φαίνεται πολύ νεότερο από την πραγματική του ηλικία, γιατί με το γέλιο βλέπουμε τη ζωή με θετικότερο τρόπο. Καταρχήν η διάθεσή μας γίνεται πολύ καλύτερη, γιατί με το να γελάμε,νιώθουμε μεγαλύτερη αισιοδοξία, είμαστε πιο φιλικοί, πιο λαμπεροί και σίγουρα πιο ελκυστικοί.
Το γέλιο είναι καρδιοτονωτικό:
Επιστημονικές μελέτες  έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που έχουν υποστεί καρδιακές παθήσεις τείνουν να γελούν λιγότερο από ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν προβλήματα καρδιάς.
Και αυτό γιατί  με το  γέλιο, τα αρνητικά  συναισθήματα ανακουφίζονται.
Είναι αδύνατον να νιώθουμε θλίψη, απογοήτευση , θυμό, άγχος , όταν γελάμε με την καρδιά μας...
Γιατί το γέλιο είναι το φυσικό φάρμακο , που μάλιστα παρέχεται  δωρεάν και μπορεί να βελτιώσει την διάθεση, ενισχύει την ζωτικότητα , την αισιοδοξία και τον ενθουσιασμό στη ζωή μας...
Το γέλιο ανακουφίζει από το στρες και το άγχος:
Όταν χαμογελάμε, το σώμα  μας χαλαρώνει. Συγκεκριμένα, το  γέλιο από καρδιάς,  δηλαδή το αβίαστο και έντονο γέλιο, χαλαρώνει όλους  τους μύες του σώματος και βοηθά την κυκλοφορία του αίματος με αποτέλεσμα να μας ανακουφίζει από εντάσεις μειώνοντας , ή ακόμα και εκμηδενίζοντας τα επίπεδα άγχους.
 Συγκεκριμένα το γέλιο αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών, οι οποίες είναι οι χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που συνδέονται με την ανακούφιση του πόνου και του άγχους.
 Ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διαπίστωσαν ότι η μείωση του πόνου είναι ανάλογη με το πόσο συχνά και αυθόρμητα γελάει ο άνθρωπος.
Γι’ αυτό  ας χαμογελάμε ,η αίσθηση του χιούμορ είναι η καλύτερη θεραπεία σε όλων των ειδών τις ασθένειες….
Το γέλιο δρα κατά της κατάθλιψης ενισχύει την αισιοδοξία βελτιώνει τις ανθρώπινες σχέσεις και γενικότερα την αρνητική ενέργεια:
Σύμφωνα με επιστημονικές ιατρικές έρευνες, το γέλιο συμβάλλει κατά της κατάθλιψης και ενισχύει την αισιοδοξία και την χαρούμενη διάθεση, λόγω της απελευθέρωσης των ενδορφινών ουσιών ,που αναφέραμε και προηγουμένως.
Ενισχύει την αυτοπεποίθηση και το συναίσθημα της Αγάπης και βοηθά στην μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και οι άνθρωποι που γελάνε περισσότερο έχουν λιγότερες περιόδους κατάθλιψης στην ζωή τους. Ακόμα και οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το χιούμορ ως μηχανισμό αντιμετώπισης δύσκολων καταστάσεων έχουν γενικά μια πιο θετική άποψη για τη ζωή, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της κατάθλιψης.
Το να μοιραζόμαστε  τα συναισθήματά μας με τους αγαπημένους μας φίλους –ες  ασφαλώς και μας  φέρνει πιο κοντά, αλλά το να μοιραζόμαστε στιγμές γέλιου και χιούμορ, όχι μόνο χαρίζει  εγκαρδιότητα, ζεστασιά, χαρά,ζωτικότητα και αντοχή στις διαπροσωπικές σχέσεις μας ,αλλά είναι κι ένας τρόπος ίασης των διάφορων διαφωνιών μας και ψυχοπνευματικών πληγών μας.
 Το γέλιο θεωρείται ακόμα και λυτρωτικό της αρνητικής ενέργειας, γιατί συμβάλλει στην κάθαρση της ψυχής. Βοηθά στο να «ξεμπλοκάρει» τα συναισθήματα που αποθηκεύονται στο σώμα, τα οποία προκαλούν ψυχικά και σωματικά προβλήματα. Αυτή η απελευθέρωση μπορεί να αλλάξει ακόμα  και το βλέμμα με το οποίο βλέπαμε ως τώρα τη ζωή!
Το γέλιο  είναι η πηγή της  μακροζωίας:
Δεκαπέντε λεπτά γέλιου την ημέρα  είναι ικανά  να χαρίσουν στον οργανισμό μας την πλήρη ψυχοσωματοπνευματική υγεία και να συμβάλλουν στην ευζωία και μακροζωία.
Σύμφωνα με πρόσφατες ιατρικές  έρευνες, οι αισιόδοξοι ηλικιωμένοι έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής από τους απαισιόδοξους.
Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι 65-85 ετών, που έχουν γελάσει πολύ στη ζωή τους, έχουν 55% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πιο πρόωρα από τους μίζερους.
Το γέλιο ενισχύει την μνήμη και όλες τις πνευματικές λειτουργίες:
Με το γέλιο απελευθερώνεται η ντοπαμίνη μια χημική  ουσία,   που διεγείρει   το μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου στον οποίο διεξάγονται οι περισσότερες λειτουργίες  της σκέψης και βελτιώνει  όλες τις πνευματικές λειτουργίες ,δημιουργικότητα, φαντασία, μνήμη , ζωτικότητα και δημιουργικότητα , φέρνει γαλήνη στο Νου και ειρήνη στην καρδιά σύμφωνα με τις τελευταίες ιατρικές μελέτες…
Μετά από όλα όσα διαβάσατε γελάστε αβίαστα με την καρδιά σας και  χαμογελάστε στη Ζωή , για να σας χαμογελάσει και κείνη!!!!



Γνωρίζεις ότι:
1. Τα μωρά δεν γελούν παρά μόνο αφού συμπληρώσουν 3 μήνες ζωής.
2. Όταν γελάμε, ο αέρας που εκπνέουμε, φεύγει από τους πνεύμονες με ταχύτητα 96 χλμ/ώρα.
3. Χρησιμοποιούμε 17 μυς του προσώπου μας για να γελάσουμε και 47 για να κατσουφιάσουμε.
4. Οι χαρούμενοι άνθρωποι έχουν 40% μειωμένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια συγκριτικά με τους απαισιόδοξους.
5. 17 λεπτά γέλιου την ημέρα, αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής σας κατά μία ημέρα.
6. Ένα 6χρονο παιδί γελά κατά μέσο όρο 300 φορές την ημέρα. Ένας ενήλικος γελά μόλις 15 φορές την ημέρα.
7. Οι χαμογελαστοί σερβιτόροι παίρνουν 50% περισσότερα φιλοδωρήματα από τους αγέλαστους συναδέλφους τους.
8. Ένα καλό γέλιο μπορεί να διαρκέσει μία ώρα.
9. Οι περισσότεροι γελαστοί άνθρωποι ζουν στην Κούβα και τη Βραζιλία. Στον αντίποδα βρίσκονται οι κάτοικοι των σκανδιναβικών χωρών.
10. Οι επιστήμονες έχουν καταγράψει 18 είδη χαμόγελου.
11. Πρέπει να χαμογελάσετε περίπου 250.000 φορές για να κάνετε μία ρυτίδα.
12. Το να γελάσετε 100 φορές ισοδυναμεί με το να κάνετε 10-15 λεπτά ποδήλατο.
13. 15 λεπτά γέλιου έχουν τα ίδια οφέλη με 2 ώρες ύπνου.
14. Σύμφωνα με έρευνα του Γερμανού ψυχολόγου, Dr. Michael Titze, τη δεκαετία του ’50, οι άνθρωποι γελούσαν κατά μέσο όρο 18 λεπτά την ημέρα. Σήμερα, είναι 4-6 λεπτά την ημέρα.
15. Έρευνα του Πανεπιστημίου Vanderbilt διαπίστωσε ότι με το γέλιο καίμε λίγο παραπάνω από μία θερμίδα ανά λεπτό.
16. Το γέλιο ακούγεται το ίδιο σε όλους τους πολιτισμούς και όλες τις κουλτούρες. Oι επιστήμονες, μάλιστα, πιστεύουν ότι το γέλιο συνέβαλε στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των προγόνων μας. Ο ήχος του γέλιου είναι τόσο κοινός και οικείος που είναι αναγνωρίσιμος ακόμη και αν παιχτεί ανάποδα στο μαγνητόφωνο.
17. Με το γέλιο ο εγκέφαλος απελευθερώνει τις βήτα-ενδορφίνες, τις φυσικές οπιούχες ουσίες με αναλγητική δράση.
18. Το γέλιο ρίχνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο το ανοσοποιητικό σύστημα και αποτρέποντας την εμφάνιση ασθενειών.




Ολοκληρώνοντας το άρθρο μου θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τα λόγια Σοφίας του  Οsso   του  Ινδού   μύστη και Δασκάλου
 (1931-1990 ) για το γέλιο:
            Το γέλιο είναι πνευματική υγεία. Και το γέλιο είναι πολύ ανακουφιστικό. Γελώντας, μπορείτε πολύ εύκολα να βάλετε το μυαλό σας στην άκρη. Για τον άνθρωπο που δεν μπορεί να γελάσει οι πόρτες του Βούδα είναι κλειστές. Για μένα, το γέλιο είναι μια από τις μεγαλύτερες αξίες. Καμία θρησκεία δεν το έχει σκεφτεί ποτέ αυτό. Πάντα επέμεναν στη σοβαρότητα, και εξαιτίας της επιμονής τους όλος ο κόσμος είναι ψυχολογικά άρρωστος.
            Ο καθένας γνωρίζει από την εμπειρία του ότι μετά το γέλιο, ένα καλό γέλιο, ένα διαφραγματικό γέλιο, νιώθεις σχεδόν ότι έχεις κάνει ένα παγωμένο ντους, μια γαλήνη, μια σιωπή, μια φρεσκάδα… Το ίδιο ισχύει και για το κλάμα, αλλά πολύ λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν το μυστικό του κλάματος, επειδή είναι πιο καταπιεσμένο από το γέλιο.
            Το γέλιο είναι τόσο υγιεινή άσκηση.
Εάν κάποιος γελάει ,  πρόκειται για μια απολύτως καλή άσκηση, γελάστε μαζί του.
Εάν κάποιος έχει διάθεση για παιχνίδι , εάν έχετε το χρόνο, παίξτε μαζί του.
            Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δοκιμάσει το διαλογισμό και τα παράτησαν επειδή τον πήραν πολύ σοβαρά. Η θρησκεία έχει θεωρηθεί ως μια πολύ σοβαρή υπόθεση – ενώ δεν είναι. Ο καθένας θα πρέπει να καταλάβει – τουλάχιστον όσο είναι μαζί μου – ότι η θρησκεία είναι ένα παιχνίδι, ένα γέλιο. Πάρτε την χαλαρά, και τα πράγματα θα ανθίσουν χωρίς καμία ένταση. Εάν δεν το αντιμετωπίζετε χαλαρά, το κάνετε δύσκολο.
            Η ύπαρξη λατρεύει το γέλιο. Ίσως έχετε παρατηρήσει, ή μήπως όχι, ότι ο άνθρωπος είναι το μόνο ζώο σε όλη την πλάση το οποίο είναι ικανό να γελάσει. Το γέλιο είναι το μόνο διακριτικό σημείο ότι δεν είστε βουβάλια, δεν είστε γάιδαροι, είστε ανθρώπινα πλάσματα. Το γέλιο καθορίζει την ανθρώπινη υπόστασή σας και την εξέλιξή σας. Και το μεγαλύτερο γέλιο αφορά τα δικά σας γελοία πράγματα.

Θα ήθελα από εσάς να αποδεχθείτε μόνο μια προσευχή, και αυτή είναι το γέλιο, επειδή όταν γελάτε απόλυτα βρίσκεστε στο παρόν. Δεν μπορείτε να γελάσετε στο μέλλον και δεν μπορείτε να γελάσετε στο παρελθόν. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που δημιούργησαν αυτή την καθυστερημένη ανθρωπότητα έχουν αφαιρέσει όλο το ζουμί, όλο το γέλιο, όλα τα χαμόγελα, και τους παρέσυραν όλους στο να χάσουν την αυθεντικότητά τους. Και εάν είστε μη αυθεντικοί, ανειλικρινείς, δεν θα μπορέσετε ποτέ να αναπτύξετε το σπόρο που σας δόθηκε από αυτό το μεγάλο συμπονετικό σύμπαν.
Θέλω οι άνθρωποί μου να το κατανοήσουν αυτό επειδή μόνο ο άνθρωπος είναι ικανός να γελάσει, πράγμα που σημαίνει ότι το γέλιο είναι το υψηλότερο σημείο συνείδησης, το υψηλότερο σημείο κατανόησης, το υψηλότερο σημείο εξέλιξης. Για αυτό άρχισα να αποκαλώ το γέλιο8 «ώρα προσευχής».
Θέλω οι άνθρωποί μου να γελούν σαν το βρυχηθμό ενός λιονταριού. Τότε ακόμα και το γέλιο γίνεται μια τεράστια εμπειρία, επειδή είναι η νοημοσύνη στο αποκορύφωμά της.
Θέλω να με αντιμετωπίζουν με παιγνιώδη διάθεση, όχι με σοβαρότητα – όχι με μια σοβαρή έκφραση, αλλά με ένα όμορφο γέλιο. Το γέλιο σας, η παιγνιώδης διάθεσή σας είναι η αναγνώριση ότι με καταλάβατε. Η σοβαρότητά σας δείχνει ότι με παρεξηγήσατε, χάσατε το νόημα – επειδή η σοβαρότητα δεν είναι τίποτα άλλο παρά αρρώστια. Είναι η θλίψη με άλλο όνομα, είναι μια σκιά θανάτου. Και εγώ είμαι όλος για τη ζωή. Εάν είναι αναγκαίο για το γέλιο σας, το χορό σας, ακόμα και να με απορρίψετε, τότε απορρίψτε με – αλλά μην απορρίπτετε το χορό και το τραγούδι και τη ζωή, επειδή αυτή είναι η διδασκαλία μου.
Όμως το γέλιο είναι κατά κάποιο τρόπο μοναδικό. Όταν γελάτε, είστε επίσης πλήρως σε αυτό. Ένα γέλιο που δεν είναι πλήρες θα είναι ψεύτικο, μια προσποίηση, απλά μια παράσταση. Οπότε όταν γελάτε, επίσης γελάτε ολοκληρωτικά. Αυτή είναι η μόνη πράξη που πρέπει να κάνετε ολοκληρωτικά – ώστε να γνωρίζετε ότι το γέλιο είναι πλήρες. Εάν με δείτε να γελάω, είναι ένα φυσικό συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια πλήρη πράξη, γιατί ανταποκρίνεται στην εμπειρία σας. Δεν μπορείτε να γελάσετε μερικώς. Προσπαθήστε και θα αποτύχετε. Μπορείτε να γελάσετε μόνο ολοκληρωτικά. Αυτή είναι μια μοναδική ποιότητα του γέλιου. Για αυτό το μετέτρεψα σε διαλογισμό – εξαιτίας της μοναδικής του ποιότητας: στο γέλιο είστε πλήρεις χωρίς κανείς να σας λέει «να είστε πλήρεις».
Το γέλιο είναι σίγουρα πολύ ιδιαίτερο. Όλο σας το σώμα γελάει. Κάθε άτομο, κάθε κύτταρο του κορμιού σας γελάει, συμμετέχει σε αυτό. Ήμουν ανέκαθεν κατά της σοβαρότητας. Δεν τα συνέκρινα ποτέ, αλλά μπορείτε να δείτε γιατί είμαι κατά της σοβαρότητας. Η σοβαρότητα δεν μπορεί ποτέ να είναι πλήρης. Είναι πάντα μερική, το ακριβώς αντίθετο άκρο του γέλιου. Τείνει να γίνεται ολοένα και στενότερη. Όσο πιο σοβαροί είστε, τόσο πιο στενοί γίνεστε. Όσο περισσότερο πηγαίνετε προς το γέλιο, τόσο πιο ευρείς και τόσο πιο ανοιχτοί, πιο ευάλωτοι, πιο πλήρεις γίνεστε. Το γέλιο έχει κάτι θρησκευτικό. Η σοβαρότητα είναι άρρωστη και άθρησκη. 







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια