Ένα μικρό αφιέρωμα στον Ντέιβιντ Χιουμ (David Hume) στον διανοητή,τον φιλόσοφο ,τον στοχαστή, (1711-1776), που σαν σήμερα έδυσε από τον Πλανήτη Γη.

Ένα μικρό αφιέρωμα στον Ντέιβιντ Χιουμ (David Hume) στον διανοητή,τον φιλόσοφο ,τον στοχαστή, (1711-1776), που σαν σήμερα έδυσε από τον Πλανήτη Γη.





 
Ένα μικρό αφιέρωμα στον  Ντέιβιντ Χιουμ (David Hume)  στον διανοητή,τον φιλόσοφο ,τον στοχαστή, 
(1711-1776), 
που  σαν σήμερα έδυσε  από τον Πλανήτη Γη.
 Επιμέλεια κειμένων:  Ρένα Τζωράκη





O Ντέιβιντ Χιουμ  ή (David Hume)  ,γεννήθηκε μεταξύ των (26 Απριλίου με 7 Μαΐου 1711  και  πέθανε  στις 25 Αυγούστου 1776) .
Ήταν Σκωτσέζος ιστορικός , φιλόσοφος και διανοητής , που επηρέασε την ανάπτυξη δύο σχολών φιλοσοφίας, του σκεπτικισμού και του εμπειρισμού.
 Καθιερώθηκε σαν  ηθικός φιλόσοφος, γιατί  υποστήριζε με πάθος ότι το ανώτατο ηθικό καλό, δεν είναι άλλο από το ανιδιοτελές ενδιαφέρον για τη γενική ευδαιμονία της κοινωνίας και πως η πλέον ευτυχής πνευματική κατάσταση για τον άνθρωπο είναι η ενάρετη. Ο λόγος και οι λογικές κρίσεις είναι απλώς ‘συνήθεις συνειρμοί αισθήσεων ή εμπειριών, ενώ η έννοια του ορθού και του εσφαλμένου δεν προέρχεται από τη λογική, αλλά απορρέει από το ενδιαφέρον του καθενός μας για ευτυχία.
Με λίγα λόγια η καλοσύνη είναι για τον David Hume,  η μεγαλύτερη αρετή, την οποία μάλιστα θεωρούσε συνώνυμη με την ανθρώπινη ευτυχία… Πλατωνικός, Επικούρειος, Στωικός αλλά ταυτοχρόνως και απόλυτος σκεπτικιστής, αφού δεν έτρεφε κανενός είδους αυταπάτες για τις αδυναμίες της ανθρώπινης φύσης: την χρησιμοθηρία, τον ωφελιμισμό των ανθρώπων, τη διανοητική τους νωθρότητα, τη συναισθηματική τους αστάθεια, τα πάθη τους και την κυριαρχία τους πάνω στη λογική.
Η Φιλοσοφία του Χιουμ επηρεάστηκε από τις ιδέες δυο Βρετανών φιλοσόφων, του Τζων Λοκ και του επισκόπου Τζωρτζ Μπέρκλεϋ. Και ο Χιουμ και ο Μπέρκλεϋ έκαναν διάκριση ανάμεσα στο λόγο και στην αίσθηση. Ο Χιουμ όμως προχώρησε πιο πέρα, επιδιώκοντας να αποδείξει ότι ο λόγος και οι λογικές κρίσεις είναι απλώς συνήθεις συνειρμοί διακριτών αισθήσεων ή εμπειριών.
Στο πεδίο της ηθικής, ο Χιουμ υποστήριζε ότι η έννοια του ορθού και του εσφαλμένου δεν απορρέει από τον λόγο, αλλά προέρχεται από το ενδιαφέρον του καθενός μας για ευτυχία. Το ανώτατο ηθικό καλό, κατά την άποψή του, είναι η καλοσύνη, ένα ανιδιοτελές ενδιαφέρον για τη γενική ευδαιμονία της κοινωνίας, το οποίο ο Χιουμ θεωρούσε συνώνυμο με την ανθρώπινη ευτυχία.
Ως ιστορικός, ο Χιουμ απομακρύνθηκε από την παραδοσιακή χρονολογική απαρίθμηση πολέμων και κρατικών πράξεων και προσπάθησε να περιγράψει τις οικονομικές και διανοητικές δυνάμεις που έπαιξαν ρόλο στην ιστορία της χώρας του. Το έργο του Ιστορία της Αγγλίας για πολύ καιρό θεωρούνταν κλασικό.
Η συμβολή του Χιουμ στην οικονομική θεωρία επηρέασε τον Σκωτσέζο φιλόσοφο και οικονομολόγο Άνταμ Σμιθ, καθώς και μεταγενέστερους οικονομολόγους. Στις ιδέες του Χιουμ περιλαμβανόταν η πεποίθηση ότι ο πλούτος δεν εξαρτάται από το χρήμα, αλλά από τα αγαθά, ενώ επίσης αναγνώριζε την επίδραση των κοινωνικών συνθηκών στην οικονομία.

Λόγια Σοφίας του Ντέιβιντ Χιουμ (David Hume)
«H φύση έχει προικίσει τον άνθρωπο με ένα υπέροχο θεϊκό πνεύμα, του έχει προσδώσει κοινά γνωρίσματα με υπέρτατα όντα. Δεν επιτρέπει λοιπόν σε τόσο υψηλές ικανότητες να περιπέσουν σε λήθαργο, η ραθυμία, αλλά ωθεί τον άνθρωπο να χρησιμοποιεί εξ ανάγκης, σε κάθε περίπτωση, όλη τη δεξιοτεχνία και τη φιλοπονία που διαθέτει.»

«Γίνε φιλόσοφος, αλλά μέσα σε όλη τη φιλοσοφία σου εξακολούθησε να είσαι άνθρωπος.»

«Η πρώτη σελίδα του Θουκυδίδη είναι κατά τη γνώμη μου η αρχή της πραγματικής Ιστορίας.
 Όλες οι προηγούμενες αφηγήσεις είναι τόσο πολύ ανακατεμένες με μύθους, που οι φιλόσοφοι πρέπει να τις αφήσουν για τους ποιητές και τους ρήτορες.»

«Μισείς, αγαπάς, σκέφτεσαι, αισθάνεσαι, βλέπεις.
 Όλα αυτά δεν σημαίνουν τίποτε άλλο παρά μόνο ότι αντιλαμβάνεσαι.»

«Τίποτε δεν είναι πιο εκπληκτικό από την ευκολία με την οποία οι πολλοί κυβερνώνται από τους λίγους.»

«Τα πάντα στον κόσμο αγοράζονται με σκληρή δουλειά.»

«Ο χαρακτήρας είναι το αποτέλεσμα ενός συστήματος στερεοτυπικών αντιλήψεων.»

«Τα θρησκευτικά λάθη είναι επικίνδυνα, τα φιλοσοφικά απλώς γελοία.»



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια