Τα φυστίκια και οι ξηροί καρποί πέρα από την θρεπτική τους αξία συνεισφέρουν στην μείωση θνησιμότητας και ωφελούν την υγεία μας!!!

Τα φυστίκια και οι ξηροί καρποί πέρα από την θρεπτική τους αξία συνεισφέρουν στην μείωση θνησιμότητας και ωφελούν την υγεία μας!!!





Άλλη μια επιστημονική  μελέτη  από την Ολλανδία  ήρθε στο Φως της δημοσιότητας στο διεθνές επιδημιολογικό περιοδικό «International Journal of Epidemiology», με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας Πιτ βαν ντεν Μπραντ του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ συγκεκριμένα οι ερευνητές μελέτησαν και  αξιολόγησαν στοιχεία από περίπου 120.000 άτομα, ηλικίας 55 έως 69 ετών και αποφάνθηκαν πως όσοι τρώνε συστηματικά ξηρούς καρπούς, έχουν μειωμένη κατά 23% πιθανότητα πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Ειδικότερα, η καθημερινή κατανάλωση των ξηρών καρπών φαίνεται να σχετίζεται περισσότερο με μειωμένη πιθανότητα εκδήλωσης αναπνευστικών παθήσεων (39%), νευροεκφυλιστικών νόσων (45%) και διαβήτη (30%), καθώς επίσης, σε λιγότερο βαθμό, καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων.
Παλαιότερες μελέτες σε όλο τον κόσμο έχουν διαπιστώσει την ευεργετική επίδραση των ξηρών καρπών για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, αλλά η νέα μελέτη δείχνει ότι τα οφέλη είναι ευρύτερα για την υγεία.
Ο βαν ντεν Μπραντ τόνισε:
«Είναι αξιοσημείωτο ότι παρατηρείται σημαντικά μειωμένη  θνησιμότητα, όταν η κατανάλωση των ξηρών καρπών δεν ξεπερνά τα 15 γραμμάρια, περίπου μισή χούφτα. Πάντως, όταν η κατανάλωσή τους αυξάνεται, δεν υπάρχει ανάλογη μείωση της θνησιμότητας»
Τα φιστίκια και γενικά οι ξηροί καρποί περιέχουν διάφορες ουσίες, όπως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνες, ίνες, αντιοξειδωτικά και άλλες βιοδραστικά συστατικά, που πιθανώς συνεισφέρουν στην μείωση της θνησιμότητας.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η προστατευτική δράση των ξηρών καρπών δεν ισχύει στην περίπτωση του φιστικοβούτυρου.
Η κατανάλωση ξηρών καρπών αποτελεί ασπίδα προστασίας κατά του πρόωρου θανάτου γιατί:
Όλοι οι ξηροί καρποί περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά οξέα
(ωμέγα 3 και ωμέγα 6),
πρωτεΐνες
και σύνθετους υδατάνθρακες,
ουσίες που δίνουν ποιοτική ενέργεια στον οργανισμό.
Ωστόσο λόγω της υψηλής θερμιδικής τους αξίας (αποδίδουν περίπου 500-600 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια καρπού) θα πρέπει  όμως  να  καταναλώνονται με μέτρο από άτομα που προσέχουν το βάρος τους.
Οι ξηροί καρποί επίσης περιέχουν φυτικές ίνες που προάγουν το αίσθημα του κορεσμού και βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, καθώς και πολύτιμα μέταλλα όπως μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, χαλκό, ασβέστιο, σίδηρο.
Ιδιαίτερα πλούσιοι σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα είναι ο λιναρόσπορος, τα αμύγδαλα και τα καρύδια.
Οι ηλιόσποροι περιέχουν θειαμίνη, βιταμίνη Β6, νιασίνη, σελήνιο και φυτοστερόλες, ενώ τόσο οι ηλιόσποροι όσο και τα αμύγδαλα είναι καλές πηγές βιταμίνης Ε.
Οι άψητοι και ανάλατοι ξηροί καρποί διατηρούν περισσότερα θρεπτικά στοιχεία και έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο σε σχέση με τους καβουρδισμένους και αλατισμένους, οπότε θα πρέπει να προτιμώνται όταν αυτό είναι εφικτό.


 




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια