Συμπτώματα της κατάθλιψης που κρούουν το καμπανάκι κινδύνου για να επισκεφτείτε άμεσα ψυχίατρο!!! Επιμέλεια κειμένου: Ρένα Τζωράκη

Συμπτώματα της κατάθλιψης που κρούουν το καμπανάκι κινδύνου για να επισκεφτείτε άμεσα ψυχίατρο!!! Επιμέλεια κειμένου: Ρένα Τζωράκη







 Χαρακτηρίζεται σαν η νόσος του 21ου αιώνα και όχι άδικα!!!
Είναι η ασθένεια που πάσχουν οι περισσότεροι άνθρωποι της εποχής μας και τώρα που η οικονομική κρίση χτύπησε την πόρτα μας , είναι πιο εμφανής.
Στις μέρες μας η κατάθλιψη αποτελεί την 4η αιτία νοσηρότητας και ανικανότητας, ο αριθμός των πασχόντων από κατάθλιψη ξεπερνά  σε παγκόσμιο επίπεδο  τα 154 εκατομμύρια ενώ έως το 2020  θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά επεισόδια!!!
Εκτιμάται  επίσης ότι 1 στα 10 άτομα θα νοσήσει από κατάθλιψη κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής του. Λιγότερο από το 25% όσων πάσχουν από κατάθλιψη έχουν πρόσβαση σε αποτελεσματικές θεραπείες. Επιπλέον, η κατάθλιψη βρίσκεται ήδη στη 2η θέση των αιτιών για τα Χαμένα Χρόνια λόγω Ανικανότητας (DALYs) στην ηλικιακή ομάδα 15-44 ετών και για τα δύο φύλα στις ανεπτυγμένες χώρες. Επίσης, η κατάθλιψη αποτελεί και έναν από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου των αυτοκτονιών. Υπολογίζεται ότι 850.000 αυτοκτονίες ετησίως σχετίζονται με την κατάθλιψη.
 Στην καθημερινή ζωή με τον όρο κατάθλιψη εννοούμε μια κατάσταση θλίψης και μελαγχολίας, αυτό συνήθως είναι παροδικό και μάλλον οφείλεται σε κάτι σχετικά ασήμαντο και επουσιώδες.
 Η κατάθλιψη διαφέρει από την Κλινική Κατάθλιψη η οποία χαρακτηρίζεται από συμπτώματα που διαρκούν πάνω από δύο εβδομάδες και είναι τόσο σοβαρά ώστε να επεμβαίνουν στην καθημερινότητα ενός ατόμου.
Ας δούμε  εν τάχει τα συμπτώματα  και επισκεφτείτε άμεσα τον ειδικό γιατρό για βοήθεια και στήριξη αν τα συμπτώματά σας εμμένουν !!!


1) Αλλαγή της όρεξης και του βάρους, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω.
2) Ανεπάρκεια ενέργειας, αργή σκέψη, και ακόμα και βραδύτητα στην κίνηση.
3) Ανικανότητα συγκέντρωσης, ιδίως σε δουλειές και προβλήματα που άλλοτε φαίνονταν εύκολα.
4) Αναποφασιστικότητα, σε σημείο που να υπάρχει δυσκολία λήψης απόφασης για τετριμμένα και μη σημαντικά θέματα.
5) Απώλεια ενδιαφέροντος για χόμπυ και δραστηριότητες που παλιότερα ήσαν διασκεδαστικές.
6)  Απομόνωση από φίλους, κλείσιμο του ατόμου στον εαυτό-του.
7) Αϋπνία που συνεχίζεται και ταλαιπωρεί επί εβδομάδες, ή και το αντίθετο: υπερβολικός ύπνος, ή διάθεση για ύπνο.
8) Ανεξήγητος εκνευρισμός με τα πιο ασήμαντα πράγματα, ή με την παραμικρή αφορμή.
9) Ανεξήγητη στενοχώρια, βαθύτατη λύπη που μερικές φορές καταλήγει σε κλάμα.
10)  Αίσθηση μη χρησιμότητας στον υπόλοιπο κόσμο.
11) Αυτοκτονικές τάσεις, ή σκέψεις όπως: «Θα ήθελα να κοιμηθώ και να μην ξαναξυπνήσω».
12) Απώλεια διάθεσης για σεξ ενώ άλλοτε αυτό προκαλούσε ευχαρίστηση.
13) Αλκοολισμός ή καταχρήσεις που καταστρέφουν την υγεία, ή επικίνδυνες συμπεριφορές.
14) Ανεξήγητοι πόνοι στο σώμα, και κυρίως συχνοί κεφαλόπονοι
Σημείωση:
Η κατάθλιψη, δεν εμφανίζεται σ' όλους τους ασθενείς με τα ίδια συμπτώματα. Άλλοι είναι θλιμμένοι, απελπισμένοι, απογοητευμένοι και κατακλύζονται από τύψεις και ενοχές, άλλοι μεμψιμοιρούν και γκρινιάζουν διαρκώς, άλλοι παραπονιούνται για πλήθος σωματικών ενοχλημάτων. Μερικές φορές η διαταραχή εισβάλλει με ενοχλήματα από τη σωματική, κυρίως, σφαίρα, παραπλανώντας τους μη ειδικούς ιατρούς.
Στη βαριά κατάθλιψη ο ασθενής  είναι βραδυκίνητος είναι σαν να σέρνει τα βήματά του , με τον κορμό κυρτό και τo κεφάλι σκυμμένο. Το πρόσωπό του αυλακώνεται από ρυτίδες.
Το βλέμμα του είναι ικετευτικό. Οι λέξεις εκφέρονται με δυσκολία, αργά, ψιθυριστά, άτονα.
Οι χειρονομίες και η μιμική του προσώπου είναι περιορισμένες. Οι ηλικιωμένοι ασθενείς, στους οποίους κυριαρχεί το άγχος, αγωνιούν, είναι ανήσυχοι, βαδίζουν διαρκώς τρίβοντας τις παλάμες τους και κάποιες φορές τραβώντας τα μαλλιά τους.

Ο ασθενής αισθάνεται θλιμμένος, στενοχωρημένος, άκεφος, απογοητευμένος.
Ο ψυχικός αυτός πόνος είναι βαρύτερος από οποιονδήποτε άλλο σωματικό.
Το άτομο είναι ευσιγκίνητο, αναλύεται σε λυγμούς με ασήμαντα ερεθίσματα
(π.χ. μια εκπομπή στην τηλεόραση). Άλλες φορές, όμως, η λύπη που τον καταπλακώνει δεν μπορεί να εκφραστεί. «Δεν μπορώ ούτε να κλάψω», αναφέρει.
Δραστηριότητες, ασχολίες, ενδιαφέροντα με τα οποία χαιρόταν στο παρελθόν και τα απολάμβανε τον αφήνουν αδιάφορο, τον κουράζουν, τα αποφεύγει.
Τα ευχάριστα γεγονότα τα παρακάμπτει, ενώ τα δυσάρεστα τα μεγεθύνει, ένα μαύρο πέπλο εξυφαίνεται γύρω από τη σκέψη του.
Όλα φαντάζουν μάταια, τίποτα δεν τον ικανοποιεί. Παντού αναδύονται εμπόδια και δυσκολίες ανυπέρβλητες.
Νιώθει κουρασμένος, δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί, να θυμηθεί, να σκεφτεί και ν' αποφασίσει. Τον διακατέχει η συνεχόμενη αναβλητικότητα.
Ακόμα και η παραμικρή δραστηριότητα τον κουράζει, τη διεκπεραιώνει  μετά από υπερβολική κόπωση και εξάντληση.
Όλα φαίνονται  δυσθεώρητα σαν βουνό όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας. Παραμελεί την εμφάνισή του, αδιαφορεί για τη δουλειά του, απομακρύνεται από γνωστούς και φίλους και αποσύρεται στο κέλυφός του.
Δυσκολεύεται να κοιμηθεί, άλλοτε ο ύπνος είναι διακεκομμένος και ταράζεται από εφιαλτικά όνειρα ή άλλες φορές ξυπνάει πολύ νωρίς το πρωί, νιώθοντας υπερβολικά κουρασμένος.
Περιγράφει την κατάστασή του λέγοντας «αισθάνομαι σα να να έσκαβα όλο το βράδυ». Η όρεξή του έχει μειωθεί, χάνει βάρος. Κάποιες όμως φορές, ιδιαίτερα στις γυναίκες, η όρεξη αυξάνει.
Η επιθυμία για σεξουαλική επαφή είναι ανύπαρκτη.
Ακαθόριστοι πόνοι κατασκηνώνουν στο σώμα του. Ένα υπερβολικό αίσθημα για επικείμενους κινδύνους δεν τον αφήνει να ησυχάσει. Ταχυκαρδίες, εφιδρώσεις, κεφαλαλγίες και άλλα συμπτώματα συνοδεύουν την αγωνία που τον διαπερνά. Στην σκέψη του λιμνάζουν διαρκώς οι ίδιες μελαγχολικές ιδέες, που τις αναμασά και μονότονα τις εξωτερικεύει.

Ανακαλώντας ασήμαντα γεγονότα και σφάλματα του παρελθόντος νιώθει ενοχές και διακατέχεται από τύψεις, αισθάνεται άχρηστος, ανίκανος, ανάξιος και αποτυχημένος. Υποτιμά τον εαυτό του, τον επικρίνει. Παγιδευμένος και εγκλωβισμένος, αβοήθητος, καταστρώνει σχέδια και απεργάζεται την αυτοκαταστροφή του. Τα 2/3 των ασθενών καταλαμβάνονται από ιδέες αυτοκαταστροφής και το 10-15% προβαίνει σε απόπειρες που τελεσφορούν.

Κάποιες φορές το σύμπτωμα «κατάθλιψη» απουσιάζει από την κλινική εικόνα και η καταθλιπτική διάθεση καλύπτεται πίσω από μια μάσκα ευφορίας.
Άλλοτε η καταθλιπτική διάθεση δεν είναι προφανής αλλά αποτυπώνεται στη συμπεριφορά του ατόμου (παρορμητικές ενέργειες, χρήση ουσιών).
Η κατάθλιψη δεν εμφανίζεται με τα ίδια συμπτώματα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Στα νήπια, ιδιαίτερα όταν έχει προηγηθεί αποχωρισμός από την μητέρα, εκδηλώνεται με καθυστέρηση στη σωματική, τη νοητική και τη συναισθηματική ανάπτυξη.
Στα μικρά παιδιά, επίσης με διαταραχές του ύπνου, ενούρηση ή εγκόπριση, έντονο κλάμα ή υπερβολική ενασχόληση με τα γεννητικά όργανα. Στα παιδιά σχολικής ηλικίας με ενούρηση, ονυχοφαγία, ανυπακοή και σχολική φοβία.
Στους εφήβους εμφανίζεται ευερεθιστότητα, κοινωνική απόσυρση, αντικοινωνική συμπεριφορά και χαμηλή επίδοση στο σχολείο.

Στους ηλικιωμένους δεσπόζουν τα σωματικά ενοχλήματα, όπως αϋπνία, κεφαλαλγία, ζάλη, ανορεξία και εύκολη κόπωση.
  Αν κάποιον αγαπημένο σας πρόσωπο έχει μπει στην δίνη της κατάθλιψης ,βοηθείστε το πέρα από την  υποστηρικτική θεραπεία του ειδικού με ένα γλυκό σας λόγο, με ένα χαμόγελο , με μιαν αγκαλιά αγάπης, με λόγια ενθάρρυνσης και δύναμης και προπάντων με μια ζεστή αλτρουιστική ανθρώπινη  καρδιά!!!
 Ας βοηθήσουμε με οποιανδήποτε τρόπο  τον συνάνθρωπό μας  καταθλιπτικό να επανενταχθεί στο Φως  και να ξεφύγει από το τούνελ της κατάθλιψης είναι ανθρώπινη υποχρέωση όλων μας!!!!



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια