Πανέμορφες εικόνες από το Βόρειο Σέλας

Πανέμορφες εικόνες από το Βόρειο Σέλας








Το 1621 ο Γάλλος επιστήμονας Pierre Gassendi αποφάσισε να ονομάσει το παράξενο φαινόμενο φωτός που είχε παρατηρήσει στον ουρανό ως Aurora (από το όνομα της ρωμαϊκής θεάς της Αυγής) Borea (από το ελληνικό όνομα για τον βοριά).
Το μυστηριώδες Αurora Βorealis είχε λάβει πλέον την ονομασία του και το Βόρειο Σέλας (όπως είναι κοινώς γνωστό) όποτε έκανε την εμφάνισή του στον ουρανό δεν περνούσε απαρατήρητο. Πρόκειται για το φωτεινό ουράνιο φαινόμενο που συμβαίνει στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και που παρατηρείται ιδίως στις πολικές περιοχές, τόσο στο Βόρειο ημισφαίριο όσο και στο Νότιο, αποκαλούμενο ανάλογα «Βόρειο Σέλας» και «Νότιο Σέλας».
Το φαινόμενο αυτό είναι από τα ωραιότερα που προσφέρει η φύση σε ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων σε αιφνίδιες εμφανίσεις και με γρήγορες σχετικά μεταμορφώσεις.
 Η εμφάνιση του Σέλαος, αν και πολύ σπάνια για παραμεσόγειες χώρες, κίνησε το ενδιαφέρον των ανθρώπων από την αρχαιότητα και ήταν γνωστό στους αρχαίους Έλληνες.
Πρώτος επιστημονικά παρατηρητής του φαινομένου φέρεται ο Αριστοτέλης, που αναφέρει γι’ αυτό στα «Μετεωρολογικά» του, όπου περιγράφει τα χρώματα και τους συνδυασμούς στον ουρανό.
Ας απολαύσουμε τις μαγικές φωτογραφίες και ας αφήσουμε το Πνεύμα να ταξιδέψει στην Αιώνια ομορφιά ,γιατί όπως γράφει και ο μεγάλος φιλόσοφος Πλάτων:
«Κάθε αγαθό είναι όμορφο, το δε όμορφο είναι συμμετρικό.»












 


Πηγή: perierga.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια