Λουκιανός Κηλαηδόνης- ένα μικρό αφιέρωμα-που σαν σήμερα γεννήθηκε...

Λουκιανός Κηλαηδόνης- ένα μικρό αφιέρωμα-που σαν σήμερα γεννήθηκε...







Σαν σήμερα στις 14 Ιουλίου 1943,  γεννήθηκε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης ο τραγουδοποιός -αρχικά συνθέτης και μετέπειτα ερμηνευτής, ο σύγχρονος Έλληνας τραγουδιστής που  όπως ο ίδιος έχει δηλώσει : «Ήμουνα πάντα εναντίον του διδακτικού, στρατευμένου τραγουδιού που έχουν κάνει άλλοι…
 Εγώ είμαι ένας από την παρέα, που τραγουδάει για την παρέα. Λέω ας πούμε,
 «κάπου την έχουμε πατήσει», δε λέω  «την έχετε πατήσει».
 Έτσι έγραψα και τον «Ύμνο των μαύρων σκυλιών», δηλαδή το «Στα κορίτσια λέμε ναι»
Σπούδασε στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων  και  μετέπειτα  Αρχιτεκτονική, χωρίς ποτέ να ασκήσει αυτό το επάγγελμα.
Είναι παντρεμένος με την ηθοποιό  Άννα Βαγενά  και έχουν δύο κόρες.


Το 1999 δημιουργούν μαζί τη δική τους μουσική σκηνή, το «Μεταξουργείο», στο οποίο εμφανίζονται μέχρι σήμερα.
καλλιτεχνική καριέρα του Λουκιανού Κηλαηδόνη ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του '70, όταν γράφει τη μουσική για τη θεατρική παράσταση του έργου της Κωστούλας Μητροπούλου Η Πόλη μας.

 Τα τραγούδια, στον ομότιτλο δίσκο που κυκλοφόρησε, ερμηνεύουν η Βίκυ Μοσχολιού  και ο Μανόλης Μητσιάς.
 Συνεχίζει παραγωγικότατος με πολλά τραγούδια και περισσότερη μουσική (προσωπικοί δίσκοι, συμμετοχές και συνεργασίες, μουσική ή/και στίχους για θεατρικές και κινηματογραφικές παραστάσεις, για τηλεοπτικές εκπομπές, κ.α.). Πολλά από τα τραγούδια του αγαπήθηκαν και τραγουδήθηκαν πολύ
(«Είμαι ένας φτωχός και μόνος κάουμποϋ», «Μια μέρα μιας Μαίρης», «Ο ύμνος των μαύρων σκυλιών», "Ντίσκο", κ.α.). Έχει κάνει (και συνεχίζει να κάνει) πάρα πολλές ζωντανές εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα και στην Κύπρο.

Ήταν ο πρώτος που έβγαλε τις συναυλίες από τα γήπεδα
 (χαρακτηριστικό των πολιτικών συναυλιών της Μεταπολίτευσης)
 και τις ενέταξε σε φυσικούς χώρους. Έκτοτε έγινε επιδημία!!!!



 

Με το πάρτι στη Βουλιαγμένη τη συναυλία που άφησε εποχή ,και συζητιέται  ακόμα στις μέρες μας στις 25 Ιουλίου του 1983, μια Δευτέρα με  ολόγιομο φεγγάρι, την διοργάνωσε ο ίδιος ο Λουκιανός Κηλαηδόνης στην πλαζ της Βουλιαγμένης.
 Πάνω από ένα χρόνο, σχεδίαζε και προετοίμαζε το «πάρτι στη Βουλιαγμένη» .
Οραματίστηκε «μια λαϊκή βραδιά με κάποιο αισθητήριο», μία μουσική γιορτή σε κλίμα παρειστικο  με  το ρομαντικό Φως του Φεγγαριού.
Κόπηκαν γύρω στα 25.000 εισιτήρια, αλλά μέσα στο χώρο της συναυλίας συγκεντρώθηκαν πάνω από 70.000 άνθρωποι και κατά άλλους εκτιμητές 100000…
Στο πάρτυ αυτό εμφανίστηκαν διαδοχικά οι:Διονύσης Σαββόπουλος,Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Βαγγέλης Γερμανός,Γιώργος Νταλάρας,Αφροδίτη Μάνου, και Μαντώ, αποβιβαζόμενοι με ταχύπλοα στην πλωτή εξέδρα.
Την επομένη, ο Τύπος είχε πρωτοσέλιδο το Πάρτι στη Βουλιαγμένη, αλλά δεν παρέλειψε να επικρίνει τους διοργανωτές για την ταλαιπωρία του κόσμου.
«Δεν ξέρω αν το επιχειρήσω άλλη φορά στη Βουλιαγμένη, αλλά μία παρόμοια εκδήλωση θα ήθελα να ξαναγίνει. Δε φταίω εγώ παιδιά αν υπήρξε τέτοια μαζική κινητοποίηση προς τη Βουλιαγμένη. Αυτό που σίγουρα λυπάμαι είναι που ταλαιπωρήθηκαν πολλοί φίλοι. Τώρα που διαπιστώσαμε πως δεν υπάρχουν χώροι για τόσες χιλιάδες κόσμου, την επόμενη φορά θα μαζευτούμε στον κάμπο της Θεσσαλίας!»,
 απολογήθηκε με το δικό του ιδιαίτερο χιούμορ ο ίδιος ο  Λουκιανός Κηλαηδόνης.
Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης είναι ένας μαχητής της ζωής, πάλεψε με τον καρκίνο και φαίνεται πως τον νίκησε με όπλο το τραγούδι και τους στίχους του, εμείς  εδώ από το Λογοτεχνικό περιβόλι του ευχόμαστε να είναι  πάντα γερός ,δυνατός , δημιουργικός ,ακμαίος και να προσφέρει στο τραγούδι έχει τόσα πολλά ακόμα να μας δώσει και να είναι πάντα ευτυχισμένοας ανεξάρητα πως ο ίδιος έχει δηλώσει για την ευτυχία σε μια παλιά του συνέντευξη πως:
«Υπάρχει Ευτυχία. Όμως κρατάει λίγο. Μονάχα μια στιγμή. Σαν το πυροτέχνημα..»

Ας θυμηθούμε μερικά από τα τραγούδια του Λουκιανού Κελαηδόνη  για να δούμε πόσο προπορεύονταν από την εποχή του!!!
Οι τόσο επίκαιροι και διαχρονικοί  στίχοι του:
«Δε μας τρομάζουν τα νέα μέτρα,
δε μας τρομάζει εμάς πληθωρισμός
δε μας τρομάξανε τόσα και τόσα
θα μας τρομάξει τώρα ο καπιταλισμός»



 




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια