25-7 "Η σκέψη της μέρας μ'ένα όμορφο τραγούδι' επιλογή της Ρένας Τζωράκη και " Θυμάμαι δεν ξεχνώ τι έγινε σαν σήμερα 25-7"

25-7 "Η σκέψη της μέρας μ'ένα όμορφο τραγούδι' επιλογή της Ρένας Τζωράκη και " Θυμάμαι δεν ξεχνώ τι έγινε σαν σήμερα 25-7"










                          "  Θυμάμαι δεν ξεχνώ τι έγινε σαν σήμερα 25-7"
285 ο Διοκλητιανός διορίζει τον Μαξιμιανό, Καίσαρα και διοικούν μαζί.
306 πεθαίνει ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Γάιος Φλάβιος Βαλέριος Κωνστάντιος ο Χλωρός, πατέρας του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Την ίδια ημέρα, ο Κωνσταντίνος ανακηρύσσεται αυτοκράτορας.
315 ολοκληρώνεται στη Ρώμη λίγο έξω από το Κολοσσαίο η Αψίδα του Κωνσταντίνου, αφιερωμένη στη νίκη του Κωνσταντίνου κατά του Μαξέντιου στη μάχη του Μίλβιου
325 λήγουν οι εργασίες της Α’ Οικουμενικής Συνόδου στη Νίκαια της Βιθυνίας. Καθιερώνεται το Σύμβολο της Πίστεως («Πιστεύω») και η μέθοδος του υπολογισμού του Πάσχα.
1109 γεννιέται ο Αλφόνσο, ο πρώτος βασιλιάς της Πορτογαλίας.
1261 μετά από μισό αιώνα φράγκικης κυριαρχίας, ο Μιχαήλ Παλαιολόγος Ζ, αναβιώνει τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.
1593 ο Ερρίκος Δ’ της Γαλλίας δημοσίως αλλάζει τη θρησκεία του και από προτεστάντης γίνεται καθολικός.
1758 κατά τον γαλλοϊνδιανικό πόλεμο, στο φρούριο Λούισμπεργκ, στο νησί Κέιπ Μπρετόν, στην καναδική Νόβα Σκοτία, τα πλοία των Γάλλων, είτε καταστρέφονται, είτε αιχμαλωτίζονται.
1759 στο γαλλοϊνδιανικό πόλεμο, στον Καναδά, οι Βρετανοί καταλαμβάνουν από τους Γάλλους το Οχυρό Niagara, οι οποίοι με τη σειρά τους αποχωρούν από το Οχυρό Rouille.
1799 στο Αμπουκίρ της Αιγύπτου οι δυνάμεις του Ναπολέοντα νικούν 10.000 Οθωμανούς υπό την αρχηγία του Μουσταφά Πασά.
1814 κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1812, στη μάχη του Lundys Lane, φτάνουν οι ενισχύσεις για τα βρετανικά και τα καναδικά στρατεύματα του Στρατηγού Ράιαλ και μετά από μία αιματηρή μάχη αναγκάζουν τους Αμερικανούς του Τζέικομπ Μπράουν να οπισθοχωρήσουν στο Οχυρό Erie.
1823 συγκροτείται η πρώτη “Ιερά Σύνοδος” της Ελλάδας.
1832 στη Μασαχουσέτη λαμβάνει χώρα το πρώτο καταγεγραμμένο ατύχημα με τρένο στην αμερικανική ιστορία. Τέσσερις άνθρωποι έπεσαν από ένα βαγόνι, όταν αυτό αποκολλήθηκε από το τρένο. Ο ένας σκοτώθηκε και οι άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά.
1834 πεθαίνει ο Βρετανός ποιητής Σάμιουελ Τέιλορ Κόλριτζ.
1837 παρουσιάζεται για πρώτη φορά ο ηλεκτρικός τηλέγραφος από τους Γουίλιαμ Κουκ και Τσαρλς Γουιτστόουν
1844 γεννιέται ο Αμερικανός γλύπτης και ζωγράφος Τόμας Ίκινς.
1853 γεννιέται ο Αμερικανός θεατρικός παραγωγός και θεατρικός συγγραφέας, Ντέιβιντ Μπελάσκο.
1860 οι πρωτοετείς των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και Γέιλ συναντώνται στον πρώτο κολεγιακό αγώνα μπιλιάρδου στο Worchester των ΗΠΑ.
1861 κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου, το Κογκρέσο “περνά” την απόφαση των Κριτέντεν και Τζόνσον, η οποία έλεγε, πως ο πόλεμος έγινε για να διατηρηθεί η Ένωση και όχι για να καταλυθεί η σκλαβιά.
1865 πεθαίνει ο στρατιωτικός χειρούργος Τζέιμς Μπάρι του Βρετανικού Στρατού, ο οποίος αν και έζησε πάντα ως άντρας πιστεύεται ότι ήταν γυναίκα με το όνομα Μάργκαρετ Αν Μπαλκλέι
1868 το Γουαϊόμινγκ γίνεται περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών.
1870 γεννιέται ο Αμερικανός ζωγράφος Μάξφιλντ Πάρις.
1893 εγκαινιάζεται η διώρυγα της Κορίνθου.
1894 γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Γουόλτερ Μπρέναν, ο πρώτος, που τιμήθηκε τρεις φορές με το χρυσό αγαλματίδιο.
1895 ο χημικός Πιέρ Κιουρί παντρεύεται τη συνάδελφό του Μαρία. Το 1903 θα μοιραστούν το Νόμπελ Φυσικής για την εργασία τους πάνω στη ραδιενέργεια.
1897 ο Αμερικανός συγγραφέας Τζακ Λόντον πηγαίνει ως χρυσοθήρας στο Κλοντάικ, όπου θα γράψει τα πρώτα του επιτυχημένα μυθιστορήματα.
1898 αρχίζει η εισβολή των ΗΠΑ στο Πουέρτο Ρίκο και τα αμερικανικά στρατεύματα καταφτάνουν στον Κόλπο Γκουάνικα.
1902 γεννιέται ο Αμερικανός φιλόσοφος Έρικ Χόφερ.
1905 γεννιέται στη Βουλγαρία ο συγγραφέας Ελίας Κανέτι, ο οποίος το 1981 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.
1907 η Κορέα γίνεται προτεκτοράτο της Ιαπωνίας.
1909 ο Λουί Μπλεριό κάνει την πρώτη πτήση κατά μήκους της Μάγχης και φτάνει από το Καλέ στο Ντόβερ σε 37 λεπτά
1917 καταδικάζεται σε θάνατο ως πράκτορας της Γερμανίας κατά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο η Μαργκαρίτα Γκιρτρουίντα Ζελ, γνωστή ως Μάτα Χάρι.
1920 γίνεται η πρώτη αμφίδρομη υπερατλαντική ραδιοφωνική μετάδοση.
1921 οι Τούρκοι αναχαιτίζουν ελληνική επίθεση στο Αλτικιούκ.
1923 υπογράφεται η Συνθήκη της Λοζάννης, που ρυθμίζει τα σύνορα της Τουρκίας με τις γειτονικές χώρες.
1929 ο πάπας Πίος ΙΑ πραγματοποιεί την πρώτη του εμφάνιση εκτός Βατικανού, εγκαταλείποντας ένα έθιμο 59 ετών, που κρατούσε “φυλακισμένους” αυτόν και τους προκατόχους του στο κρατίδιο.
1929 ψηφίζεται από τη Βουλή επί πρωθυπουργίας Ελευθερίου Βενιζέλου ο νόμος «Περί μέτρων ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών». Είναι γνωστός ως «Ιδιώνυμο» και είχε στόχο την καταστολή της κομμουνιστικής προπαγάνδας και δράσης
1933 φτάνει στη Μασσαλία ο Τρότσκι με τη σύζυγό του.
1934 οι Ναζί δολοφονούν τον Αυστριακό καγκελάριο Ένγκελμπερτ Ντόλφους, σε μία αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος.
1939 στην Κίνα, οι Ιάπωνες μπλοκάρουν το βρετανικό εμπόριο, κλείνοντας τον ποταμό στην Καντόνα.
1942 οι Σύμμαχοι συμφωνούν σε σχέδιο απόβασης στη Βόρεια Αφρική.
1943 ο Ιταλός δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι αναγκάζεται να παραιτηθεί έπειτα από συνεδρίαση του Μεγάλου Συμβουλίου του και συλλαμβάνεται. Ο βασιλιάς Βίκτωρ Εμμανουήλ διορίζει πρωθυπουργό τον στρατάρχη Πιέτρο Μπαντόλιο.
1944 κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, η Επιχείρηση Άνοιξη καταλήγει να είναι η πιο αιματηρή ημέρα για τους Καναδούς στον πόλεμο, καθώς ο απολογισμός είναι 13.423 τραυματίες και 5.021 νεκροί.
1945 ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ουίνστον Τσόρτσιλ εγκαταλείπει τη Συνδιάσκεψη του Πότσνταμ, που ασχολείται με το μέλλον της Γερμανίας και της Ευρώπης, για να παρακολουθήσει τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της χώρας του. Ο Τσόρτσιλ έχασε τις εκλογές και υπέβαλε την παραίτησή του. Ο νέος πρωθυπουργός Κλέμεντ Άτλι, που ανήκε στο Εργατικό Κόμμα, εκπροσώπησε τη Βρετανία στο Πότσνταμ.
1946 στο Club 500 στην Ατλάντικ Σίτι στο Νιου Τζέρσεϊ, εμφανίζονται για πρώτη φορά μαζί, σε ένα κωμικό ντουέτο, ο Ντιν Μάρτιν και ο Τζέρι Λιούις.
1948 γεννιέται η Αμερικανίδα αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ, Πέγκι Φλέμινγκ, η οποία το 1968 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους ολυμπιακούς αγώνες.
1952 το Πουέρτο Ρίκο γίνεται αυτοκυβερνώμενο κράτος, μετά την προσχώρησή του στην Αμερικανική Κοινοπολιτεία.
1952 αρχίζει να ισχύει η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), προδρομική μορφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
1954 γεννιέται ο Αμερικανός αθλητής του ράγκμπι, Γουόλτερ Πέιτον. Πέθανε το 1999 από την επάρατη νόσο.
1955 γεννιέται το σούπερ μόντελ από τη Σομαλία Ιμάν, σύζυγος του Βρετανού ρόκερ Ντέιβιντ Μπάουι.
1956 45 μίλια νότια του νησιού Ναντάκετ, κοντά στη Μασαχουσέτη, νότια του Κέιπ Κοντ, εξαιτίας της πυκνής ομίχλης, συγκρούονται ένα ιταλικό με ένα σουηδικό πλοίο και 51 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.
1958 πεθαίνει ο Χάρολντ Γουόρνερ, ένας από τους αδελφούς Γουόρνερ, που δημιούργησαν την εταιρία κινηματογραφικών παραγωγών Warner Brothers.
1960 το τραγούδι του Έλβις Πρίσλεϊ «It’s now or never» ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών. Αποτελεί διασκευή του ιταλικού τραγουδιού «O sole mio».
1961 ο Πρόεδρος Κένεντι και ο ηγέτης της ΕΣΣΔ Χρουστσόφ αποφασίζουν δραστικές αυξήσεις των αμυντικών δαπανών.
1962 ψηφίζεται στις ΗΠΑ νομοσχέδιο για ίση αμοιβή, ανεξαρτήτως φύλου.
1963 οι ΗΠΑ, η Σοβιετική Ένωση και η Βρετανία συμφωνούν στην εφαρμογή της Συνθήκης που απαγορεύει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων στην ατμόσφαιρα, στο διάστημα και στις θάλασσες.
1965 για πρώτη φορά ο Μπομπ Ντίλαν εμφανίζεται με ηλεκτρική κιθάρα. Μέχρι τότε έπαιζε χωρίς τη βοήθεια του ηλεκτρισμού. Στους θεατές δεν άρεσε καθόλου ο νέος ήχος, οι οποίοι, μάλιστα, τον γιουχάρισαν.
1967 γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Ματ Λε Μπλανκ, γνωστός και ως Τζόι Τριμπιάνι από την κωμική σειρά “Τα Φιλαράκια”.
1967 ο Μπράιαν Τζοουνς δίνει την τελευταία συναυλία του με τους Rolling Stones.
1967 πεθαίνει ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Παρθένης
1969 κατά τη διάρκεια του Πολέμου στο Βιετνάμ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον, ανακηρύσσει το Δόγμα Νίξον, το οποίο έλεγε, πως πλέον οι ΗΠΑ περιμένουν από τους Ασιάτες συμμάχους τους να φροντίζουν τη στρατιωτική τους άμυνα. Αυτή ήταν και η αρχή του “βιετναμισμού” του πολέμου.
1971 ο πρωτοπόρος καρδιοχειρουργός Κρίστιαν Μπάρναρντ μεταμοσχεύει ταυτόχρονα ανθρώπινη καρδιά και πνεύμονες στο Κεϊπτάουν.
1973 η Σοβιετική Ένωση εκτοξεύει το δορυφόρο Mars 5.
1976 ο Αμερικανός Τζέιμς Μοντγκόμερι γίνεται ο πρώτος που κολυμπάει τα 100μ ελεύθερο σε λιγότερο από 50 δευτερόλεπτα (49.99).
1976 γεννιέται η Τέρα Πάτρικ, μια από τις πιο διάσημες πορνοστάρ παγκοσμίως.
1978 στο νοσοκομείο Όλντχαμ της Αγγλίας, κάτω από την επίβλεψη του γυναικολόγου δρ Πάτρικ Στέπτοου, η κυρία Λέσλι Μπράουν γεννά ένα υγιέστατο κοριτσάκι, που ζυγίζει δύο κιλά και εξακόσια γραμμάρια. Είναι η Λουίζα Μπράουν, το πρώτο στον κόσμο “παιδί του σωλήνα”.
1979 το Ισραήλ παραχωρεί ένα ακόμη τμήμα του Σινά στην Αίγυπτο.
1979 στη Νικαράγουα, ανατρέπεται ο δικτάτορας Αναστάζιο Σομόζα και το σκάει από τη χώρα. Τη διακυβέρνηση αναλαμβάνει ο Ντανιέλ Ορτέγκα, ηγέτης των Σαντινίστας, που επικράτησαν ύστερα από πολύχρονο αγώνα.
1980 πεθαίνει ο Ρώσος ηθοποιός, τραγουδιστής αλλά και ποιητής Βλαντιμίρ Βισότσκι.
1982 ο Αραφάτ υπογράφει διακήρυξη, αποδεχόμενος το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ.
1984 η κοσμοναύτης Σβετλάνα Σαβίτσκαγια είναι η πρώτη γυναίκα, που κάνει τον περίπατό της στο διάστημα.
1984 γεννιέται ο μπασκετμπολίστας Λουκάς Μαυροκεφαλίδης
1986 πεθαίνει σε ηλικία 83 ετών ο σκηνοθέτης Βινσέντε Μινέλι, πατέρας της Λάιζα.
1990 οι Σοβιετικοί πολίτες αποκτούν στο εξής το δικαίωμα: να ανοίγουν λογαριασμό σε ξένο συνάλλαγμα σε συγκεκριμένη ξένη τράπεζα, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν, πώς το απέκτησαν.
1990 ο Μπρους Σπρίνγκστιν γίνεται πατέρας, όταν η τραγουδίστρια του συγκροτήματός του Πάτι Σιάλφα φέρνει στον κόσμο το αγοράκι τους Ιβάν Τζέιμς.
1991 στις ΗΠΑ, πεθαίνει σε ηλικία 87 ετών ο νομπελίστας συγγραφέας, Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ, που έγραψε πολλά βιβλία για το Ολοκαύτωμα.
1992 γίνεται η επίσημη τελετή έναρξης των 25ων Ολυμπιακών Αγώνων στη Βαρκελώνη, οι οποίοι ολοκληρώθηκαν στις 9 Αυγούστου. Συμμετέχουν 9.367 αθλητές και αθλήτριες από 169 χώρες σε 25 αθλήματα. Όλα τα κράτη – μέλη της ΔΟΕ λαμβάνουν μέρος. Η Γερμανία εμφανίζεται ενωμένη. Για πρώτη φορά εμφανίζεται η ομάδα της CIS (Ένωση Πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών) ενώ Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία κατεβαίνουν ξεχωριστά.
1993 η οργάνωση Helsinki Watch εκφράζει την ανησυχία της για την κακομεταχείριση Ελλήνων Βορειοηπειρωτών στην Αλβανία και Αλβανών στην Ελλάδα.
1994 στις ΗΠΑ, την ιστορική διακήρυξη άρσης του εμπολέμου καθεστώτος μεταξύ των δύο χωρών τους, υπογράφουν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ράμπιν και ο Ιορδανός μονάρχης Χουσεΐν.
1995 στη Γαλλία, βομβιστική επίθεση, που σημειώνεται στο μετρό στο Παρίσι προκαλεί το θάνατο επτά ατόμων και τον τραυματισμό 80.
1996 στην Ουκρανία, ατύχημα σημειώνεται σε ένα από τα πέντε πυρηνικά εργοστάσια της χώρας με συνέπεια να πεθάνει ένας άνθρωπος και να υπάρξει περιορισμένη διαρροή ραδιενέργειας.
1997 ο K.R. Narayanan ορκίζεται ως ο δέκατος Πρόεδρος της Ινδίας και είναι ο πρώτος που προέρχεται από την κάστα των Δαλιτών. Dalits caste
1998 η 36χρονη πρωταθλήτρια του στίβου και Ολυμπιονίκης στο έπταθλο και στο άλμα εις μήκος Τζάκι Τζόινερ Κέρσι αποφασίζει να εγκαταλείψει τους στίβους.
1998 πεθαίνει ο Ευάγγελος Παπαστράτος σε ηλικία 88 ετών, ο ιδρυτής της πασίγνωστης βιομηχανίας τσιγάρων «Παπαστράτος»
1999 ο 27χρονος Τεξανός Λανς Αρμοστρογκ κερδίζει τον Tour de France και αποκαλεί την νίκη του “θαύμα της ιατρικής”, αφού κατάφερε να ξεπεράσει τον καρκίνο σε όρχεις, πνεύμονες και εγκέφαλο. Ο Αρμοστρογκ τερματίζει 7 λεπτά και 37 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Γκρέγκ Λε Μοντ, τον νικητή του 1986, 1989 και 1990.
2000 στο Παρίσι, καταπέφτει στο έδαφος ένα Κονκόρντ, αμέσως μετά την απογείωση, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 109 επιβαίνοντες καθώς και πέντε άτομα.
2002 συλλαμβάνεται και ομολογεί ο 42χρονος Πάτροκλος Τσελέντης, γνωστός στους κόλπους της οργάνωσης 17Ν ως “Αλέκος” ή “Ταινίας”- για συμμετοχή του στην τρομοκρατική οργάνωση. Βαριές οι κατηγορίες εναντίον του: συμμετοχή στη “17Ν”, κατασκευή-προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών, ληστεία μετά φόνου στα Πετράλωνα, ανθρωποκτονία από κοινού και κατά συρροή καθώς και πρόκληση έκρηξης. Η σύλληψη του Τσελέντη αποτελεί σημαντική επιτυχία δεδομένου ότι ο 42χρονος φερόταν από τους πιο σκληρούς του εκτελεστικού πυρήνα της 17Ν και μάλιστα από τους πρώτους της δεύτερης γενιάς τρομοκρατών της 17Ν.
2003 κλιμάκια του ΣΔΟΕ ξεκινούν σαρωτικούς ελέγχους με κύριο πυρήνα δράσης τον εντοπισμό κρουσμάτων αισχροκέρδειας στις τουριστικές περιοχές και την εξάρθρωση του κυκλώματος των κερδοσκόπων οπωροπωλών.
2007 η Φατίμπα Πατίλ ορκίζεται και γίνεται έτσι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ινδίας.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια