24-7 Η σκέψη της μέρας με ένα όμορφο τραγούδι- επιλογή της Ρένας Τζωράκη - Διαβάστε Ανασκοπήσεις: "Τι έγινε σαν σήμερα 24-7"

24-7 Η σκέψη της μέρας με ένα όμορφο τραγούδι- επιλογή της Ρένας Τζωράκη - Διαβάστε Ανασκοπήσεις: "Τι έγινε σαν σήμερα 24-7"



           



         


        





 Θυμάμαι δεν ξεχνώ τι έγινε σαν σήμερα 24-7:
1567 η Μαρία, βασίλισσα της Σκοτίας, ενώ βρίσκεται φυλακισμένη στο κάστρο Λοχλέβεν της Σκοτίας εξαναγκάζεται σε παραίτηση από το θρόνο προς όφελος του μόλις ενός έτους γιου της, ο οποίος αργότερα θα στεφθεί βασιλιάς.
1701 ο Γάλλος μεγαλέμπορος Αντουάν ντε λα Μοτ ιδρύει στις ΗΠΑ το Ντιτρόιτ, με σκοπό να ελέγξει το εμπόριο γούνας στην περιοχή. Η πόλη παίρνει αρχικά τη γαλλική ονομασία “La Ville d’ Etroit”, “Η πόλη του Πορθμού”.
1783 γεννιέται ο Σιμόν ντε Μπολιβάρ, «απελευθερωτής» των κατοίκων της Λατινικής Αμερικής και οραματιστής των Ηνωμένων Πολιτειών της Νότιας Αμερικής.
1793 η Γαλλία ψηφίζει τον πρώτο νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας
1798 ο εκπρόσωπος του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και πρόδρομος της Ελληνικής Επανάστασης, Ρήγας Φεραίος, θανατώνεται από τους Τούρκους, στους οποίους παραδόθηκε από τους Αυστριακούς.
1802 γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας Αλέξανδρος Δουμάς, ο πατήρ, και “πατέρας” των “Τριών Σωματοφυλάκων”.
1847 μια ομάδα 184 Μορμόνων, έπειτα από 17 μήνες ταξιδιού, φτάνουν στην κοιλάδα Σολτ Λέικ των ΗΠΑ και εγκαθίστανται, θέτοντας με αυτόν τον τρόπο τα θεμέλια του Σολτ Λέικ Σίτι.
1862 Πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών ο 8ος πρόεδρος των ΗΠΑ Μάρτιν Φαν Μπούρεν.
1878 γεννιέται στην Ιρλανδία ο Έντουαρντ Πλάνκετ, γνωστός ως λόρδος Ντάνσανι, ο συγγραφέας που εισήγαγε τη Φαντασία στη σύγχρονη λογοτεχνία, εγκαινιάζοντας με αυτόν τον τρόπο τη σχολή Fantasy, ενώ επηρέασε βαθιά το έργο του συμπατριώτη του Τζ.Ρ. Τόλκιν. Γνωστότερο έργο του “Η κόρη του Βασιλιά των Ξωτικών”.
1879 πεθαίνει ο ποιητής Αριστοτέλης Βαλαωρίτης
1883 ο Μάθιου Γουέμπ, ο πρώτος άνθρωπος, που διέσχισε την Μάγχη κολυμπώντας το 1875, πεθαίνει σε ηλικία 35 ετών στην προσπάθειά του να κολυμπήσει στα νερά πάνω από τους καταρράχτες του Νιαγάρα.
1898 γεννιέται η Αμέλια Έρχαρτ, από τις πρώτες Αμερικανίδες αεροπόρους και η πρώτη γυναίκα η οποία ως επιβάτης το 1928 πέρασε τον Ατλαντικό Ωκεανό.
1908 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, λίγο πριν από τον τερματισμό του μαραθωνίου, ο ιταλός Ντοράντο Πιέτρι σωριάζεται στο έδαφος. Μερικοί θεατές τον βοηθούν να καλύψει τα τελευταία μέτρα, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί. Νικητής ανακηρύσσεται ο αμερικανός Τζον Χέις.
1909 ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζορζ Κλεμανσό παραιτείται αγανακτισμένος, μετά από μια βίαιη διαμάχη στη Βουλή, εγκαταλείποντας μια πολιτική καριέρα δεκαετιών.
1912 θερμή υποδοχή επιφυλάσσεται στον ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα ο οποίος επιστρέφει από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης.
1915 το επιβατηγό πλοίο S.S. Eastland ανατρέπεται και πεθαίνουν 844 από τους επιβάτες του.
1920 κατόπιν εντολής της Κοινωνίας των Εθνών, η Γαλλία καταλαμβάνει τη Δαμασκό, μετά την άρνηση του εμίρη Φεϊζάλ να μειώσει το στρατό του και να αναγνωρίσει τους Γάλλους ως εντολοδόχους στη Συρία.
1921 γεννιέται ο Τζιουζέπε «Πίπο» Ντι Στέφανο, ιταλός τενόρος, ένας από τους μεγαλύτερους λυρικούς καλλιτέχνες του 20ου αιώνα, παρτενέρ της Μαρίας Κάλλας τη δεκαετία του ’50.
1923 υπογράφεται η Συνθήκη της Λοζάννης, που καθορίζει τα ελληνοτουρκικά σύνορα: Στη στεριά, ο μέσος ρους του ποταμού Έβρου. Στη θάλασσα, αποδίδεται στην Ελλάδα κάθε νησί, νησίδα και βραχονησίδα που βρίσκεται πέρα από τα τρία μίλια από τις μικρασιατικές ακτές, εκτός από την Ίμβρο και την Τένεδο.
1924 ο αρχαιολόγος Θεμιστοκλής Σοφούλης αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της Ελλάδας.
1924 γεννιέται ο Άρης Πουλιάνος, ανθρωπολόγος και αρχαιολόγος.
1931 πυρκαγιά σε οίκο ευγηρίας στο Πίτσμπεργκ της Πενσυλβάνια σκοτώνει 48 άτομα.
1935 το πρώτο ευχετήριο τηλεγράφημα αποστέλλεται στη Βρετανία.
1936 γεννιέται ο ηθοποιός Ανδρέας Μπάρκουλης
1943 οι συμμαχική αεροπορία βομβαρδίζει το Αμβούργο με 9.000 τόνων εκρηκτικών. Πάνω από 30.000 άτομα σκοτώνονται και καταστρέφονται 280.000 κτήρια.
1952 γεννιέται στο Κεντάκι ο σκηνοθέτης Γκας Βαν Σαντ. Το έργο του “Ο Ξεχωριστός Γουίλ Χαντινγκ” ήταν υποψήφιο για Όσκαρ το 1998, ενώ με τον “Ελέφαντα” κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 2003.
1952 ιδρύεται στην Ελλάδα Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων.
1952 ο Εμίλ και η Ντάννα Ζάτοπεκ γίνονται το πρώτο ζευγάρι που κερδίζει χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο (Ελσίνκι). Ο Εμίλ κερδίζει στα 5000μ και η Ντάνα στο ακόντιο.
1956 ο Ντιν Μάρτιν και ο Τζέρι Λιούις δίνουν το τελευταίο τους κωμικό σώου μαζί στο Κοπακαμπάνα Κλαμπ της Νέας Υόρκης, ολοκληρώνοντας μια συνεργασία δέκα ετών.
1959 ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον ενόσω ξεναγείται στην Αμερικανική Εθνική Έκθεση στη Μόσχα, “πέφτει πάνω” στον Νικήτα Χρουστσόφ με τον οποίο ανταλλάσσουν απόψεις για τα οφέλη του κομμουνισμού και του καπιταλισμού. Φόντο το σκηνικό μιας κουζίνας, που θα δώσει και το όνομα στην ιστορική συνάντηση η οποία μένει γνωστή ως η “αντιπαράθεση της κουζίνας”.
1963 γεννιέται ο Αμερικανός μπασκετμπολίστας Καρλ Μαλόουν.
1965 οι Byrds ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι του Μπομπ Ντίλαν Mr Tambourine Man.
1969 το Apollo 11 με τους Άρμστρονγκ και Όλντριν προσγειώνεται με ασφάλεια στον Ειρηνικό.
1970 έρχεται στη ζωή η Τζένιφερ Λοπέζ, αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια.
1970 γεννιέται η τραγουδίστρια Έλλη Κοκκίνου.
1971 αποφασίζεται να κατεδαφιστούν οι φυλακές Αβέρωφ και στη θέση τους να ανεγερθεί το δικαστικό μέγαρο.
1971 γεννιέται ο Ιταλός ποδοσφαιριστής Ντίνο Μπάτζιο.
1973 πεθαίνει ο στρατηγός Κωνσταντίνος Ντόβας που διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας.
1974 στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, χιλιάδες λαού υποδέχονται στις 2 π.μ. τον Κωνσταντίνο Καραμανλή που φτάνει από το Παρίσι. Στις 4:15 π.μ. ορκίζεται πρωθυπουργός μπροστά στο στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη.
1977 γεννιέται ένας από τους κορυφαίους Ιρανούς ποδοσφαιριστές ο Μεχντί Μαχνταβίκια.
1977 μπαίνει τέλος μετά από τέσσερις ημέρες στην πολεμική σύγκρουση της Αιγύπτου με την Λιβύη.
1979 ισραηλινά στρατεύματα εισχωρούν στο νότιο Λίβανο, με σκοπό να επιτεθούν στο σπίτι παλαιστίνιου αντάρτη.
1980 φεύγει από τη ζωή ο άγγλος ηθοποιός Πίτερ Σέλερς («Δρ Παράξενη Αγάπη», «Ροζ Πάνθηρας»)
1982 καταργείται στην Ελλάδα η ποινική δίωξη της μοιχείας
1982 στο Ναγκασάκι οι δυνατές βροχοπτώσεις δημιουργούν μια τεράστια μάζα λάσπης που παρασύρει μια γέφυρα και σκοτώνει 299 άτομα.
1983 γεννιέται ο Ιταλός ποδοσφαιριστής Ντανιέλε ντε Ρόσι.
1989 είκοσι χιλιάδες Γεωργιανοί διαδηλώνουν στην πρωτεύουσα Τιφλίδα, με συνθήματα κατά της ΕΣΣΔ.
1990 οι δυνάμεις του Ιράκ συγκεντρώνονται στα σύνορα με το Κουβέιτ. Το Ιράκ κατηγορεί το Κουβέιτ ότι με την υπερπαραγωγή πετρελαίου προσπαθεί να το υπονομεύσει και συγκεντρώνει χιλιάδες στρατιώτες και εκατοντάδες άρματα μάχης κατά μήκος των συνόρων. (Α’ Πόλεμος του Κόλπου)
1992 στην Κολομβία, απόδραση πραγματοποιεί από τις φυλακές ο βαρόνος της κοκαΐνης Πάμπλο Εσκομπάρ.
1995 σκοτώνεται σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα ο μουσουλμάνος πρώην βουλευτής Ροδόπης Αχμέτ Σαδίκ.
1995 στο Ισραήλ, πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας από βομβιστή καμικάζι εκδηλώνεται εναντίον λεωφορείου στο Τελ Αβίβ, προκαλώντας το θάνατο έξι ανθρώπων και τον τραυματισμό 32.
1997 στις ΗΠΑ, η αστυνομία ανακαλύπτει νεκρό τον ύποπτο για τη δολοφονία του Ιταλού σχεδιαστή μόδας Βερσάτσε, εικάζοντας ότι αυτοκτόνησε.
1998 ο διαταραγμένος ψυχικά Ράσελ Γιουτζίν Γουέστον μπαίνει στο Καπιτώλιο και αρχίζει να πυροβολεί αδιακρίτως σκοτώνοντας δύο αστυνομικούς.
2000 ολοκληρώνεται η μεταγραφή – “αρπαγή” του Πορτογάλου άσου Λουίς Φίγκο από την Μπαρτσελόνα στη Ρεάλ έναντι του ποσού ρεκόρ των 20 δισεκατομμυρίων δραχμών. Το ρεκόρ αυτό θα καταρριφθεί στις 9/7/2001 και πάλι από τον μαδριλένικο σύλλογο, με τη μεταγραφή του Ζινεντίν Ζιντάν από την Γιουβέντους έναντι 26 δισεκατομμυρίων.
2001 ο τελευταία τσάρος της Βουλαρίας, Συμεών (είχε το αξίωμα για λίγο στην παιδική του ηλικία) ορκίζεται πρωθυπουργός της χώρας μετά τη νίκη τους στης εκλογές. Είναι η πρώτη φορά που ένα μονάρχης παίρνει πάλι πολιτική δύναμη με δημοκρατικές διαδικασίες.
2001 Στη Σρι Λάνκα μια ομάδα από 14 αντάρτες της ομάδας «Tamil Tiger» επιτίθενται στο αεροδρόμιο Μπανταρανάικε και πριν σκοτωθούν καταστρέφουν 11 αεροσκάφη και προκαλούν ζημιές σε άλλα 15.
2005 ο ποδηλάτης Λανς Άρμοστρονγκ κερδίζει για έβδομη συνεχόμενη φορά τον «Γύρο της Γαλλίας»
2005 πεθαίνει ο Ρίτσαρντ Ντολ, βρετανός επιδημιολόγος, ο πρώτος επιστήμονας που συνέδεσε το κάπνισμα με τον καρκίνο των πνευμόνων.
2010 πάνω από 80.000 άτομα από όλο τον πλανήτη καταγράφουν την καθημερινότητα τους για το ντοκιμαντέρ του youtube «Life In A Day».


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια