21-7 " Η σκέψη της μέρας μ' ένα όμορφο τραγούδι - Τι έγινε σαν σήμερα;-

21-7 " Η σκέψη της μέρας μ' ένα όμορφο τραγούδι - Τι έγινε σαν σήμερα;-







                                21-7 Τι έγινε σαν σήμερα;
1587 μια δεύτερη ομάδα Βρετανών αποίκων φτάνει στο νησί Ρόανοκ κοντά στη Βόρεια Καρολίνα σε μια προσπάθεια επανίδρυσης της αποικίας.
1784 γεννιέται ο Γερμανός μαθηματικός και αστρονόμος, Φρίντριχ Μπέσσελ.
1793 ο Σκωτσέζος εξερευνητής, Αλεξάντερ Μακένζι φτάνει στον Ειρηνικό Ωκεανό και γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος-Αμερικανός που κατάφερε να κάνει έναν διηπειρωτικό διάπλου του Καναδά
1812 κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων Πολέμων, διεξάγεται ο Πόλεμος των Χερσονήσων οι αγγλικές δυνάμεις υπό την ηγεσία του Άρθουρ Γουέλσλι, μετέπειτα Δούκα του Γουέλινγκτον νικούν τις γαλλικές στη Σαλαμάνκα της Ισπανίας.
1822 γεννιέται ο Αυστριακός μοναχός Γκρέγκορ Μέντελ, που ανακάλυψε τους νόμους της κληρονομικότητας ενώ ασχολούνταν με τη βοτανολογία.
1832 γεννιέται ο Ναπολέων Β της Γαλλίας, γιος του αυτοκράτορα Ναπολέοντα Βοναπάρτη και της Μαρία Λουίζα της Αυστρίας.
1882 γεννιέται ο Αμερικανός ζωγράφος, Έντουαρντ Χόπερ, ο οποίος έμεινε ιδιαίτερα γνωστός για τα έργα του, όπου δημιουργώντας μυστηριώδη ατμόσφαιρα αποτυπώνει τη μοναξιά στη σύγχρονη αμερικανική κοινωνία.
1887 γεννιέται ο Γερμανός φυσικός, Γκούσταβ Λούντβιχ Χερτζ, ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ για τις κοινές με τον Τζέιμς Φρανκ μελέτες του πάνω στη ροή των ηλεκτρονίων μέσα από το φωταέριο.
1890 γεννιέται η Ρόουζ Κένεντι, μητέρα του δολοφονημένου πρώην Αμερικανού Προέδρου, Τζον Κένεντι.
1893 γεννιέται ο Βρετανός σκηνοθέτης του Χόλιγουντ, Τζέιμς Γουέιλ.
1894 διεξάγεται το πρώτο ράλι αυτοκινήτων σε δημόσιο δρόμο στη Γαλλία. Οι συμμετέχοντες διανύουν διαδρομή 78 μιλίων από το Παρίσι στη Ρουέν. Ο κόμης Ντε Ντιόν καταρρίπτει το μέσο όρο ταχύτητας με 22,5 χλμ/ώρα.
1898 γεννιέται ο Αμερικανός γλύπτης και καλλιτέχνης, Αλεξάντερ Κάλντερ.
1910 στη Ρωσία, τα χειρόγραφα του Τολστόι καταστρέφονται από φωτιά στην κατοικία του συγγραφέα.
1912 το Βρετανικό Βασιλικό Ναυαρχείο, σε απάντηση προς την ενισχυμένη ναυτική δύναμη των Γερμανών, ανακαλεί από τη Μεσόγειο το στόλο του και τον μετακινεί προς τη Βόρεια Θάλασσα.
1913 συνεχίζονται οι συζητήσεις των πληρεξουσίων των εμπολέμων κρατών για τη σύναψη ειρήνης στα Βαλκάνια. Οι Έλληνες αποκρούουν πρόταση της Βουλγαρίας να διαμοιράσουν τις Σέρρες, τη Δράμα και την Καβάλα.
1916 γεννιέται ο Γάλλος μποξέρ, Μαρσέλ Σεντράν, ο οποίος κέρδισε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή του μποξ στην κατηγορία των μεσαίων βαρών το 1948.
1917 ο Αλεξάντερ Καρένσκι ορίζεται πρωθυπουργός της προσωρινής ρωσικής Κυβέρνησης, που σχηματίζεται μετά την ανατροπή του Τσάρου Νικόλαου Β. Ο Καρένσκι θα μείνει σ αυτή τη θέση μέχρι την επανάσταση των Μπολσεβίκων το ίδιο φθινόπωρο.
1922 πεθαίνει ο Ιάπωνας χημικός Τζοκίτσι Τακαμίν.
1927 ιδρύεται η Ρόμα από την συγχώνευση των ποδοσφαιρικών ομάδων Άλμπα, Προ Ρόμα και Φορτιτούντο, κατ’ απαίτηση του δικτάτορα Μουσολίνι.
1929 επίσημο τουρκικό ανακοινωθέν αναγγέλλει τη διακοπή των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων.
1930 γίνονται τα εγκαίνια του νέου ηλεκτρικού σταθμού στην πλατεία Ομονοίας.
1932 γεννιέται ο διάσημος σχεδιαστής μόδας, Όσκαρ ντε λα Ρέντα.
1933 ο Αμερικανός Γουίλι Ποστ είναι ο πρώτος πιλότος που πραγματοποιεί το γύρω του κόσμου ταξιδεύοντας 15.596 σε επτά ημέρες, 18 ώρες και 45 λεπτά.
1934 γεννιέται η Αμερικανίδα τραγουδίστρια, Λουίζ Φλέτσερ, η οποία κέρδισε το Όσκαρ Β γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία “Η φωλιά του κούκου”.
1934 πεθαίνει ο Τζον Ντίλινγκερ, αμερικανός ληστής τραπεζών και «υπ’ αριθμ. 1 δημόσιος κίνδυνος»
1936 γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας Τομ Ρόμπινς, γνωστός για τα βιβλία του «Ο Τρυποκάρυδος», «Ακόμα και οι καουμπόισσες μελαγχολούν» κ.α.
1937 η αμερικανική γερουσία καταψηφίζει πρόταση του Προέδρου Ρούζβελτ για αύξηση των εξουσιών του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.
1939 γεννιέται ο Βρετανός ηθοποιός, Τέρενς Σταμπ.
1940 δημιουργείται εκτελεστική επιτροπή ειδικών εργασιών για την υποστήριξη της αντίστασης στην Ευρώπη.
1941 γεννιέται ο Αμερικανός μουσικός, Τζορτζ Κλίντον, ο οποίος θεωρείται ο πατέρας της φανκ μουσικής.
1942 ξεκινά η μαζική απέλαση Εβραίων από το γκέτο της Βαρσοβίας.
1943 διακόσιες χιλιάδες λαού στην κατεχόμενη Αθήνα πραγματοποιούν μαχητική διαδήλωση εναντίον της απόφασης των Γερμανών να παραχωρήσουν στη Βουλγαρία ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα ως τον Αξιό. Εκατό διαδηλωτές νεκροί στην άσφαλτο έκαναν τον Χίτλερ να αναστείλει την απόφαση “επ αόριστον”.
1943 οι συμμαχικές δυνάμεις καταλαμβάνουν το Παλέρμο της Ιταλίας.
1944 ξεκινά επίσημα η Κομμουνιστική περίοδος στην Πολωνία.
1946 γεννιέται η Γαλλίδα τραγουδίστρια Μιρέιγ Ματιέ.
1946 γεννιέται ο ηθοποιός Ντάνι Γκλόβερ, γνωστός από τις ταινίες «Φονικό Όπλο»
1947 γεννιέται ο Αμερικανός μουσικός, ντράμερ και μέλος του συγκροτήματος “The Eagles”, Ντον Χένλι
1948 γεννιέται ο Γερμανός κωμικός, Όττο Βαλκς.
1949 εγκαινιάζεται η σήραγγα Κιούρκων, μήκους 7.140 μ. κάτω από την Πάρνηθα, προκειμένου να ενισχυθεί η ύδρευση των Αθηνών.
1951 ο βασιλιάς απευθύνει νέα έκκληση προς τα ελληνικά κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης ευρέως συνασπισμού.
1954 γεννιέται ο Αμερικανός κιθαρίστας της φούζιον τζαζ, Αλ Ντι Μέολα.
1955 γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός, Γουίλιαμ Νταφόε.
1959 λήγει η δίκη του αγωνιστή Μανόλη Γλέζου κι άλλων αγωνιστών της Αριστεράς ενώπιον του Τακτικού Στρατοδικείου Αθηνών, κατά την οποία καταδικάζονται σε φυλάκιση, εκτόπιση και στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων.
1960 η Ιωάννα Κοντώση ισοφαρίζει στην Αθήνα με 12.4 το ρεκόρ των 100μ γυναικών, που έχει πετύχει πριν από τον πόλεμο η Δομνίτσα Καβουνίδου-Λανίτου, η οποία ήταν η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
1961 γεννιέται ο Αμερικανός τραγουδιστής, Κιθ Σιτ.
1963 γεννιέται ο “Γύπας” του ισπανικού ποδοσφαίρου, Εμίλιο Μπουντραγκένιο.
1965 τρία μέλη των Rolling Stones, ο Μικ Τζάγκερ, ο Μπράιαν Τζόουνς και ο Μπιλ Γουάιλμαν καταδικάζονται από δικαστήριο του Λονδίνου σε πρόστιμο 5 λιρών ο καθένας, γιατί κρίθηκαν ένοχοι για προσβολή της δημοσίας αιδούς, επειδή ούρησαν σε πολυσύχναστο δρόμο του Λονδίνου.
1965 γεννιέται το αστέρι του κατς, Σον Μάικλς
1967 πεθαίνει ο Αμερικανός ποιητής, ιστορικός και μυθιστοριογράφος, Καρλ Σάντμπουργκ.
1969 πεθαίνει σε ηλικία 79 ετών ο λογοτέχνης Στρατής Μυριβήλης.
1969 γεννιέται η τραγουδίστρια, Δέσποινα Βανδή
1971 η συνεχιζόμενη απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων και το χαμηλό επίπεδο των μαχών, κατεβάζει το εβδομαδιαίο φόρο αίματος στο Βιετνάμ στο χαμηλότερο σημείο από το 1965.
1972 ο Πολ Μακάρτνεϊ και η γυναίκα του Λίντα συλλαμβάνονται στο αεροδρόμιο της Στοκχόλμης για κατοχή ναρκωτικών.
1974 στην Κύπρο, ο πρόεδρος – μαριονέτα της χούντας Νίκος Σαμψών κηρύσσει την ένωση της μεγαλονήσου με την Ελλάδα, ενώ οι Τούρκοι βγάζουν τανκς στην Κυρήνεια, ρίχνουν αλεξιπτωτιστές στο βόρειο τμήμα του νησιού, στέλνουν νέα πλοία και προσγειώνουν ογδόντα αεροπλάνα στη θέση Αγύρτα
1977 ο Κινέζος ηγέτης, Ντεγκ Ξιαοπίνγκ επανέρχεται στην ηγεσία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
1979 πεθαίνει ο μεγάλος Ούγγρος ποδοσφαιριστής Σάντορ Κόκσις.
1980 ο πρωταθλητής της ελληνορωμαϊκής πάλης Στέλιος Μυγιάκης του Εθνικού ΓΣ κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 62 κιλά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας.
1981 ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά καταδικάζεται σε ισόβια δεσμά, αφού κρίνεται ένοχος για την απόπειρα κατά της ζωής του πάπα Ιωάννη-Παύλου Β.
1984 η Κάθυ Γουάτγουρθ γίνεται η πιο πολυνίκης αθλήτρια στο επαγγελματικό γκολφ με 85 νίκες ξεπερνώντας την Σαμ Σνιντ.
1985 πρώτη ημέρα του «Rock in Athens» στο Καλλιμάρμαρο, με τη συμμετοχή των Stranglers, Depeche Mode και Culture Club, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Αθήνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης».
1988 πεθαίνει ο τραγουδιστής Τώνης Μαρούδας
1990 πεθαίνει ο Αργεντινός συγγραφέας, Μάνιουελ Πούιγκ.
1991 στην Τουρκία, το συνταγματικό δικαστήριο αποφαίνεται, πως το Κομμουνιστικό Κόμμα της χώρας είναι παράνομο και διατάζει το κλείσιμό του.
1991 συλλαμβάνεται ο κατά συρροή δολοφόνος και κανίβαλος Τζέφρι Ντάμερ αφού βρίσκονται μέλη ανθρώπινου σώματος στο σπί του.
1992 ο ΟΗΕ εκτιμά ότι, ο πληθυσμός της Γης θα διπλασιαστεί μέχρι το 2050 και θα ανέλθει στα 10 δισ. άτομα.
1992 πεθαίνει ο Γουέιν ΜακΛάρεν, αμερικανός ηθοποιός, ο γνωστός καουμπόη του Marlboro
1992 ο «βασιλιάς της κοκαΐνης» Πάμπλο Εσκομπάρ δραπετεύει από την πολυτελή του φυλακή φοβούμενος έκδοσή του στις ΗΠΑ
1992 γεννιέται η ηθοποιός και τραγουδίστρια Σελένα Γκόμεζ
1993 στην Αίγυπτο, ο Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ εξασφαλίζει άλλη μια εξαετή θητεία στην προεδρία της χώρας, μετά από απόφαση της Βουλής.
1994 η ισπανική Κυβέρνηση αναγνωρίζει τα Σκόπια και εγκρίνει τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων.
1995 χρυσό μετάλλιο για την Εθνική Εφήβων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ στην Αθήνα μέσα στο κατάμεστο ΟΑΚΑ, όπου κερδίζει στον τελικό την Αυστραλία με 91-73.
1996 συγκλονιστική αναμέτρηση Βαλέριου Λεωνίδη- Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου στα 64 κιλά της άρσης βαρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα. Ο Λεωνίδης παίρνει τελικά το αργυρό ολυμπιακό μετάλλιο έχοντας σηκώσει 145 κιλά στο αρασέ, 187.5 στο ζετέ (παγκόσμιο ρεκόρ) και 332.5 στο σύνολο. Για τον Σουλεϊμάνογλου είναι το τρίτο συνεχόμενο χρυσό σε Ολυμπιάδα.
1997 στις ΗΠΑ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με έκθεσή του καταγγέλλει την Κίνα για παραβίαση των θρησκευτικών ελευθεριών.
1998 πεθαίνει ο Αμερικανός αστροναύτης, Άλαν Σέπαρντ, ο οποίος ήταν ο πρώτος Αμερικανός, που πήγε στο διάστημα.
2001 βγαίνει σε δημοπρασία ένα αντίγραφο του σήματος της NIKE (το περίφημο Swoosh) φιλοτεχνημένο από την δημιουργό του πρωτοτύπου Κάρολιν Ντέιβιντσον. Η Ντέιβιντσον σχεδίασε το swoosh το 1971, όταν ο ιδρυτής της ΝΙΚΕ (όνομα προερχόμενο από την ελληνική λέξη νίκη) Φιλ Νάιτ της ζήτησε να βρει ένα σήμα για τη μικρή τότε εταιρεία του. Η αμοιβή της ήταν 35 δολάρια.
2003 σκοτώνονται κατά τη διάρκεια αμερικανικής αεροπορικής επιδρομής στο Ιράκ οι δυο γιοι του Σαντάμ Χουσεΐν, ο Κουσάι και ο Ουντάι.
2005 η αγγλική αστυνομία στο κυνήγι της για τους βομβιστές του Λονδίνου σκοτώνει τον Ζεάν ντε Μενέζες που όπως αποδείχθηκε δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση.
2007 πεθαίνει από καρκίνο του στομάχου ο Γερμανός ηθοποιός Ulrich Mühe, ο οποίος πρωταγωνιστούσε στην ταινία «Οι ζωές των άλλων». Ο Mühe που ήταν μόλις 54 ετών, πέντε μήνες πριν, τον Φεβρουάριο, είχε παραλάβει μαζί με τους συντελεστές της ταινίας το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας.
2011 ο μανιακός Αντρές Μπρέιβικ ξεκινά μια άνευ προηγουμένου σφαγή στη Νορβηγία. Τοποθετεί βόμβες στο Όσλο και στη συνέχεια μεταβαίνει στο νησί Ουτόγια και εκτελεί όποιον βρίσκει μπροστά του. Τελικά σκοτώνει συνολικά 77 άτομα.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια