Παγκόσμια ημέρα η 15η Φεβρουαρίου κατά του παιδικού καρκίνου

Παγκόσμια ημέρα η 15η Φεβρουαρίου κατά του παιδικού καρκίνου





Η 15η Φεβρουαρίου,  είναι ημέρα Παγκόσμια  κατά του Παιδικού Καρκίνου,  μια ιδιαίτερη  μέρα αφιερωμένη στα παιδιά που δίνουν την δική τους μάχη καθημερινά για να κρατηθούν στη ζωή.
Σύμφωνα με ιατρικές έρευνες παγκοσμίως κάθε χρόνο, 250.000 παιδιά νοσούν από καρκίνο, ενώ στην Ελλάδα, κάθε χρόνο 300 παιδιά προσβάλλονται από τον καρκίνο και συνήθως από λευχαιμία.

Ο παιδικός καρκίνος αν διαγνωσθεί έγκαιρα το παιδί έχει μεγάλες πιθανότητες να τον νικήσει. Από τα 250.000 παιδιά που έχουν καρκίνο σε παγκόσμιο επίπεδο, τα 90.000 δεν επιβιώνουν.


Το 70% των καρκίνων της παιδικής ηλικίας είναι ιάσιμοι, γι αυτό, επισημαίνουν οι ειδικοί, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση των επαγγελματιών της υγείας ώστε να είναι σε θέση να διαγνώσουν έγκαιρα τη νόσο και στη σωστή ενημέρωση των γονιών ώστε να απευθύνονται έγκαιρα στα παιδιατρικά νοσοκομεία. Μέγιστο επίτευγμα της ιατρικής αποτελεί το γεγονός, ότι οκτώ στα δέκα παιδιά με λευχαιμία σήμερα γίνονται καλά.

Τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο χρειάζονται τη βοήθεια όλων, αναφέρει η Διεθνής Ένωση Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά, με πρωτοβουλία της οποίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, με στόχο την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις παιδικές νεοπλασίες (καρκίνους) και για την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος σχετικά με τις ανάγκες των παιδιών που νοσούν από καρκίνο σε όλο τον πλανήτη.



Οι κυριότερες μορφές παιδικού καρκίνου είναι:

- λευχαιμίες (οξεία λεμφοβλαστική, οξεία μυελοβλαστική)

- οι όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος (κυρίως εγκεφαλικοί όγκοι όπως: αστροκύτωμα, γλοίωμα, μυελοβλάστωμα, επενδύμωματα

- τα λεμφώματα (κακοήθεις όγκοι λεμφαδένων ή άλλων οργάνων)

- οι όγκοι του αμφιβληστροειδούς (ρετινοβλάστωμα)

- τα σαρκώματα μαλακών μορίων (ραβδομυοσάρκωμα) και των οστών (οστεοσάρκωμα, σάρκωμα Ewing)

- οι όγκοι νεφρών (νεφροβλάστωμα) και επινεφριδίων (νευροβλάστωμα)

- οι όγκοι ήπατος (ηπατοβλάστωμα), κ.α.

Οι κακοήθεις όγκοι ενήλικου τύπου όπως ο καρκίνος του μαστού, του πνεύμονα, του προστάτη, κλπ είναι πάρα πολύ σπάνιο να παρατηρηθούν στην παιδική ηλικία.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό "Χάρισε Ζωή" στη χώρα μας, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, συνήθως από λευχαιμία. Η ασθένεια ευθύνεται περίπου για το ένα τρίτο των καρκίνων στα παιδιά.
Η λευχαιμία αναπτύσσεται στο μυελό των οστών, μια σπογγώδη ουσία που δημιουργεί τα κύτταρα του αίματος. Χάρη στην πρόοδο της ιατρικής, όμως, οι πιθανότητες ίασης έχουν βελτιωθεί σημαντικά.
Πώς μπορούμε να προσφέρουμε κι εμείς ζωή;
Ο Οργανισμός καλεί τους ενδιαφερόμενους να γίνουν εθελοντές δότες μυελού των οστών. Η δωρεά δεν απαιτεί χειρουργείο και μπορεί να γίνει μέσω αιμοδοσίας και μόνον όταν βρεθεί συμβατός ασθενής.
Kάλεσε στο 2610 327730
(Δευτ.-Παρ.: 9.00-17.00) ,
για να μάθεις πώς μπορείς κι εσύ να γίνεις εθελοντής δότης,
για να γίνει η λευχαιμία λησμονιά.....

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια