Tρίτη και 13 γιατί στιγματίστηκε αυτή η μέρα γρουσούζικη και αποφράδα;

Tρίτη και 13 γιατί στιγματίστηκε αυτή η μέρα γρουσούζικη και αποφράδα;





Όλες οι μέρες είναι ευλογημένες , γιατί όμως έχει επικρατήσει στη συνείδηση του κόσμου η Τρίτη και 13 σαν μέρα γρουσούζικη και κακορίζικη  με φόντο το μαύρο;

Κατά την ελληνική παράδοση η Τρίτη θεωρείται γρουσούζικη καθώς είναι η μέρα που έπεσε η Κωνσταντινούπολη στα χέρια του Μωάμεθ του Πορθητή
 (Τρίτη 29 Μαΐου 1453- 13 με το Ιουλιανό ημερολόγιο).
 Από τότε  γιορτές και γλέντια δεν γίνονταν ποτέ Τρίτη και τα σπιτικά παρέμεναν κλειστά για τους επισκέπτες. Ήταν ένας τρόπος για να μη λησμονήσουμε  τούτη τη μέρα σαν  έθνος.

Η εξήγηση της δεισιδαιμονίας κατά τον πατέρα της λαογραφίας  Νικόλαο Πολίτη,  εξηγείται  βάση των αστρολογικών  προβλέψεων, διότι  την Τρίτη  είναι κυρίαρχος  ο πλανήτης Άρης, ενώ σε κάποια ώρα της ημέρας (η «κακιά ώρα») επικρατεί μαζί με τον πλανήτη Κρόνο. Γι’ αυτό η ώρα αυτή καθίσταται ιδιαίτερα επικίνδυνη. Επειδή, όμως, κανείς δεν μπορεί να την προσδιορίσει, ολόκληρη η Τρίτη αντιμετωπίζεται σαν «αποφράς ημέρα.»
Γιατί είναι κακότυχος ο αριθμός 13;
Το 13 είναι ο κατεξοχήν κακότυχος αριθμός,  γιατί  σπάει την αρμονία του 12:
 (12 Θεοί του Ολύμπου,
 12 άθλοι του Ηρακλή,
12 φυλές του Ισραήλ,
12 μαθητές του Χριστού,
12 Ιμάμηδες ,
12X2 οι ώρες
Με την προσθήκη του αριθμού «ένα» σχηματίζεται η αρχή ενός νέου κύκλου.
Το άγνωστο, που αντιπροσωπεύει ο αριθμός 13, προκαλεί ανησυχία στους ανθρώπους κι έτσι άρχισαν να το συνδέουν με ατυχή γεγονότα:

Ο Φίλιππος Β' της Μακεδονίας λέγεται πως πέθανε αφότου τοποθέτησε το άγαλμά του δίπλα σε αυτά των δώδεκα θεών του Ολύμπου. 

Στο Μυστικό Δείπνο παρίστανται 12 μαθητές και ο Χριστός. Μετρώντας ως Πρώτο τον Ιησού 13ος θα ήταν ο Ιούδας.

 Το 13ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης αναφέρεται στο θηρίο και τον Αντίχριστο, τα δύο δημιουργήματα του Διαβόλου.

 Ο αριθμός 13 είναι θάνατος στα Ταρό. 

Και κάτι ακόμα, σύμφωνα με τους προληπτικούς: Όταν μία ομάδα δεκατριών αντικειμένων διαιρεθεί στα δύο, στα τρία, στα τέσσερα ή στα έξι, πάντα ένα αντικείμενο περισσεύει.
Σημείωση: Ενώ για  τους Ισπανόφωνους και Ελληνόφωνους λαούς   η ημερομηνία   Τρίτη και  13 θεωρείται κακότυχη για κάποιους άλλους θεωρείται Η Παρασκευή και 13.
Συγκεκριμένα Οι Ισπανόφωνοι εκφράζουν την ημέρα με την παροιμία:
 «En martes, ni te cases ni te embarques»
 («Την Τρίτη, μη παντρεύεσαι και μη ξεκινάς ταξίδι»).
 Κάτι ανάλογο ισχύει και   για μας όταν οι προληπτικοί μέσα στην Τρίτη αποφεύγουν να αρχίσουν οποιαδήποτε εργασία, να επιχειρήσουν ταξίδι ή να τελέσουν αρραβώνα. Αντίθετα, η Τρίτη είναι η κατάλληλη για εκδηλώσεις μαγείας.
Η Τρίτη είναι τυχερή ημέρα για τους Εβραίους, λόγω της διπλής αναφοράς της λέξης «καλόν» στην Παλαιά Διαθήκη (Γένεσις, κεφ. Α , στίχοι 10 και 13)

Ας δούμε  μέρες με αριθμό  13 που δεν πρόκειται να τις λησμονήσουμε ποτέ!!!

13 Μαΐου 1927: η «έναρξη» του οικονομικού «κραχ» στην Αμερική.
13 Απριλίου 1970: διακόπτεται η αποστολή της NASA «Apollo 13» για το φεγγάρι.
13 Σεπτεμβρίου 1986: σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίζει την Καλαμάτα.
13 Απριλίου 1992: συγκαλείται Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, για το θέμα της ΠΓΔΜ. Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης απομακρύνει από το υπουργείο Εξωτερικών τον Αντώνη Σαμαρά.
13 Αυγούστου 2002: με τζόκερ τον αριθμό 13μ ένας παίκτης από την Κοζάνη κερδίζει πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, δίνοντας 13 ευρώ για το τυχερό δελτίο.
13 Απριλίου 2003: 21 μαθητές χάνουν τη ζωή τους στα Τέμπη, όταν νταλίκα διεμβολίζει το λεωφορείο τους.
13 Αυγούστου 2004: η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.
 Μετά από όλα αυτά που  αναφέραμε ας χαρούμε την σημερινή μέρα όπως οφείλουμε να πράξουμε για  κάθε μέρα που ζούμε, χωρίς προκαταλήψεις και επηρεασμούς….
Και ας  μην λησμονούμε πως όταν είμαστε  μέσα στην ΑΓΑΠΗ την πηγή την οποία μας δημιούργησε κανένα κακό και αρνητική  ενέργεια  δεν πρόκειται ποτέ  να μας αγγίξει!!!!
Μια γλυκιά   ημέρα σας εύχομαι
!!!
Ρένα Τζωράκη



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια