Οι πρώτες ενδείξεις -σημάδια της κατάθλιψης και τρόποι που σας προτείνουμε για να την αντιμετωπίσετε:

Οι πρώτες ενδείξεις -σημάδια της κατάθλιψης και τρόποι που σας προτείνουμε για να την αντιμετωπίσετε:

Οι  μέρες που διανύουμε τόσο δύσκολες για τον περισσότερο κόσμο, που μαστίζεται από την οικονομική κρίση ,απογοήτευση και συχνούς καυγάδες στο οικογενειακό περιβάλλον,λόγω έλλειψης χρημάτων…
Ας δούμε ποια είναι τα πρώιμα στάδια της κατάθλιψης περιληπτικά:

1.Κοιμάστε 
 υπερβολικά  ή λιγότερο από αυτό που πραγματικά χρειάζεστε.
2.Σκέφτεστε συχνά τον θάνατο ή την αυτοκτονία.

3. Δεν τρέφεστε ορθά
4. Δεν βρίσκετε ουσιαστικό  Νόημα στη ζωή σας.
5. Έχετε μειωμένη ενέργεια για ο,τιδήποτε…
6. Είστε μονίμως θλιμμένοι
7. Νιώθετε  απελπισμένοι και αβοήθητοι .
8. Κλαίτε  διαρκώς.
9. Έχετε δυσκολία στη λήψη και την  συγκέντρωση  των  αποφάσεων.
10. Αντιμετωπίζετε  διάφορους πόνους που δεν περνάνε με φαρμακευτική αγωγή
ή κάποιου άλλου είδους θεραπεία.

Κλείνεστε σαν στρείδι όλο και περισσότερο στον εαυτό σας:
Η κατάθλιψη σας «μικραίνει» τον ορίζοντα, με αποτέλεσμα να γίνεστε πιο εσωστρεφείς και με λιγότερη διάθεση να ασχοληθείτε με τα προβλήματα των άλλων. Έχοντας όμως την ίδια στιγμή, επίγνωση της «αποτυχίας» σας όσον αφορά τις υποχρεώσεις σας σαν φίλος, σύζυγος και γονιός, καταλήγετε με αισθήματα ενοχής που σας ρίχνουν ακόμα περισσότερο το ηθικό.
Κουκουλώνετε τα αληθινά σας συναισθήματα:

 Μπορεί να είστε  έντονα μελαγχολικό άτομο, αλλά κανείς από το στενότερο οικογενειακό σας περιβάλλον να μην το έχει αντιληφτεί ,ούτε από τους κοντινούς φίλους σας γιατί  είτε είστε άτομο εσωστρεφή , είτε δεν σας αρέσει να  εκδηλώνετε στους άλλους την αλήθεια σας…
Πάρα πολλά άτομα κρύβουν τεχνηέντως τα συναισθήματά τους με αποτέλεσμα να πνίγονται μέσα στο απύθμενο Ωκεανό της λύπης…
Στην ερώτηση,  αν  νιώθετε πληρότητα δεν μπορείτε να απαντήσετε:
Άτομα που δεν μπορούν να απαντήσουν στην ερώτηση αν διάγουν μια ευτυχισμένη ή μελαγχολική ζωή, είναι τα άτομα που στην προσπάθειά τους να προστατευθούν από τα δυσάρεστα συναισθήματα, έχουν αποκλείσει κάθε ίχνος συναισθηματισμού από το λεξιλόγιό τους, γι’ αυτό και αδυνατούν να αναγνωρίσουν ποια είναι τα κυρίαρχα συναισθήματά τους, είτε θετικά, είτε αρνητικά.

Είστε υπέρ του  δέοντος  πολυάσχολοι:

Δυστυχώς αυτός είναι ένας τρόπος  για να αποφύγετε  την παραδοχή των συναισθημάτων σας, με το να είστε πολυάσχολοι και να μην βρίσκετε χρόνο με τον εαυτό σας.
Ετσι κάνετε υπερωρίες είτε στη δουλειά σας,είτε στις απλές δουλειές του σπιτιού…
Όμως το μόνο που καταφέρνετε,είναι να απομακρύνεστε από το κέντρο σας, με την  δικαιολογία της έλλειψης του χρόνου….
Είστε ευερέθιστοι:
Μπορεί η μελαγχολία να συνδέεται με την εικόνα της έντονης θλίψης και των συχνών ξεσπασμάτων σε δάκρυα, αλλά δεν είναι τα μοναδικά συμπτώματα της κατάθλιψης. Τα νεύρα και ο θυμός είναι εξίσου συνηθισμένες αντιδράσεις, ειδικότερα στους άντρες. Ο θυμός και η οργή είναι αντιδράσεις που –δυστυχώς- χαίρουν μεγαλύτερης κοινωνικής αποδοχής και είναι πιο κατανοητά από τα κλάματα και την απόσυρση από τα κοινά, γι’ αυτό και πολλές περιπτώσεις ατόμων που έχουν βιώσει κάποια απώλεια στη ζωή τους, εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη ξεσπώντας στους άλλους, παρά κλαίγοντας.
 Κάνετε απερίσκεπτες πράξεις:       
Ακόμα ένα «ύπουλο» σημάδι κατάθλιψης είναι οι απερίσκεπτες πράξεις, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, να καπνίζετε αρειμανίως, ο εθισμός στο τζόγο και άλλες συνήθειες που απλά εκτονώνουν τον εσωτερικό αναβρασμό του ατόμου.

 Η αίσθηση του ανικανοποίητου:
Πράγματα και δραστηριότητες που στο παρελθόν σας  έδιναν χαρά και ικανοποίηση ,τώρα με τίποτε δεν σας ικανοποιούν.
Τη στιγμή μάλιστα που θα διαπιστώσετε ότι δεν έχετε τη διάθεση να τα κάνετε ή πιέζετε τον εαυτό σας να βρει κίνητρο γι’ αυτά, είναι η στιγμή που η κατάθλιψη σας δείχνει τα πρώτα της προειδοποιητικά σημάδια.
Δε σκέφτεστε  με διαύγεια ξεχνάτε εύκολα:
Ένα από τα συνηθέστερα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι η αδυναμία λήψης αποφάσεων και η ευκολία να σκεφτεί με  καθαρότητα  το άτομο, όσον αφορά τι το συμφέρει  και τι πρέπει να κάνει.
Οι περισσότεροι , καταθλιπτικοί ασθενείς βιώνουν την κατάσταση, σαν να είναι σε ένα σκοτεινό τούνελ και να μην υπάρχει έξοδος…


Πώς θα κρατήσετε την κατάθλιψη μακριά από τη ζωή σας;
11. Καθιερώστε μια καθημερινή ρουτίνα και κρατήστε ημερολόγιο:
Κρατήστε ένα ημερολόγιο και καταγράψτε τα συναισθήματά σας.
Πάντα στο χαρτί αφήνουμε ελεύθερη την ψυχή μας και την αφήνουμε να πει αυτό που πραγματικά αισθάνεται.
Με αυτό τον τρόπο θα έρθουμε άμεσα και γρηγορότερα με την ρίζα του προβλήματός μας.
Καθιερώστε μια σειρά δραστηριοτήτων που θα εξασκείτε σε καθημερινή βάση και θα είναι το σημείο αναφοράς της υπόλοιπης μέρας σας. Για παράδειγμα, ξεκινήστε τη μέρα σας, με ξύπνημα μια συγκεκριμενη ώρα, τρέξιμο στο πάρκο, ντους και πρωινό γεύμα. Το πρόγραμμα θα σας «αναγκάσει» να ξεκινήσετε δυναμικά μια μέρα, που αλλιώς θα τη βγάζατε στο κρεβάτι.
2. Βελτιώστε τη διατροφή σας:
Όταν δεν τρέφεστε καλά, επηρεάζεται και η σωματική και η ψυχική σας υγεία. Κάντε ένα ξεκαθάρισμα στα ντουλάπια και στο ψυγείο  σας και ξεφορτωθείτε όλα τα τρόφιμα που περιέχουν κατά κύριο λόγο λευκή  ζάχαρη και λίπη. Γεμίστε τον χώρο που άδειασε με προϊόντα ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά  και ο,τιδήποτε θα ενισχύει τη σωματική σας υγεία και  θα φτιάξει τη διάθεσή σας.
3. Γυμναστείτε, «Νους Υγιής εν σώματι υγιή»
Ζωή σημαίνει κίνηση,μεταμόρφωση…Η  φύση του ανθρώπου τον θέλει να κινείται και να μην περνάει τα χρόνια του καθισμένος σε μια καρέκλα γραφείου ή ξαπλωμένος στον καναπέ του σαλονιού. Εντάξτε σταδιακά και με σύστημα τη γυμναστική στην καθημερινότητά σας και θα δείτε άμεσα τα θετικά της αποτελέσματα, σε πνεύμα και φυσική κατάσταση.
4. Αποδιωξτε τις ίδιες σας τις αρνητικές σκέψεις:
Όλοι  Αναζητήστε άτομα με αισιοδοξία και θετικότητα.
Πάψτε να κάνετε αρνητικές σκέψεις με αυτό τον τρόπο δεν κερδίζετε τίποτε παρά μονάχα βυθίζεστε όλο και περισσότερο στην κατάθλιψη.
Ακόμα και η προσευχή βοηθάει σε κείνες τις δύσκολες στιγμές.
Αφήστε τα βάρη σας  σε Κείνον ,που σας δημιούργησε.Τον σπλαχνικό Πατέρα,που κάθε στιγμή της ζωής σας είναι κοντά σας και δεν το καταλαβαίνετε.
Νιώστε τον χτύπο της καρδιάς σας στη σιωπή,την ανάσα σας και πιστέψτε σε κείνον…

5. Δοκιμάστε κάτι καινούριο, πειραματιστείτε:
Γραφτείτε σε μια νέα δραστηριότητα,  γραφτείτε στο χορό σε  ένα πρόγραμμα του δήμου σας να μάθετε ζωγραφική,πηλό,πλέξιμο με βελονάκι, και ξεφύγετε από την πεζή καθημερινότητα που σας αδρανοποιεί…
Μην ξεχνάτε,πως κάθετι καινούργιο που δοκιμάζετε ,αλλάζει την διάθεσή σας  προς το καλύτερο και μαζί με αυτή τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλό σας, κάτι που αντιλαμβάνεται ο οργανισμός σαν  ικανοποίηση και ευχαρίστηση..
6.  Αφήστε τα προβλήματα κατά μέρος , διασκεδάστε,χαρείτε τη φύση…
Βγείτε από την χειμερία νάρκη της κατάθλιψης.
Βγείτε μια βόλτα στον ήλιο ,την θάλασσα,στο βουνό. Η επαφή με την φύση θα αφυπνίσει κάθε ναρκωμένο σας κύτταρο,θα σας αναζωογονήσει…
Πάρτε μια βαθιά αναπνοή,μυρίστε ένα όμορφο λουλούδι,χαρείτε την μυρουδιά της βροχής ,περπατήστε σε μια παραλία, πηγαίνετε σε ένα πάρκο,δείτε τις βιτρίνες στην πόλη σας,πηγαίνετε σε μια καφετέρια,ένα κινηματογράφο,ένα θέατρο με μια καλή φίλη-ο σας…
Διασκεδάστε με τα απλά πράγματα ,όπως κάνατε όταν ήσασταν παιδιά….
 Εκτονώστε το συναίσθημά σας,αφήστε το δάκρυ σας να κυλήσει σε μια αγκαλιά ενός αγαπημένου σας προσώπου.
Στις δυσκολίες της ζωής οι αληθινοί φίλοι και τα αγαπημένα πρόσωπα συμπαραστέκονται με αληθινή ανιδιοτέλεια και αγάπη…


7. Ζητήστε βοήθεια από κάποιον  ψυχολόγο:
 
Για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα , δεν χωράει ντροπή .
Ο ψυχολόγος,είναι ειδικός για να σας στηρίξει και αν κρίνει ότι η κατάστασή σας είναι σοβαρή θα σας παραπέμψει σε κάποιο ψυχίατρο για φαρμακευτική αγωγή.
Στην εποχή μας πρέπει να αποβάλλουμε κάθε φόβο,προκατάληψη και φοβία.
Αν εμμένουμε να κουκουλώνουμε το θέμα η κατάσταση γίνεται όλο και σοβαρότερη και το πρόβλημα  θα είναι μη αναστρέψιμο.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια