Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΤΟΜΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΛΛΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ.. γράφει η Μαίρη Γραμματικάκη

Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΤΟΜΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΛΛΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ.. γράφει η Μαίρη Γραμματικάκη



"εύδαιμον το ελεύθερον, το δε ελεύθερον έμψυχον"
Θουκυδίδης, 460-394 π.Χ., Αθηναίος ιστορικός
ευτυχισμένοι είναι οι ελεύθεροι και ελεύθεροι είναι οι γενναίοι
Το αρχαίο γνωμικό "ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΤΟ ΕΥΨΥΧΟΝ", δηλαδή "Η ελευθερία στηρίζεται στη γενναιότητα". Η φράση αυτή αποδίδεται στο μεγάλο αρχαίο Έλληνα ιστορικό Θουκυδίδη και βρίσκεται στον επιτάφιο λόγο τον οποίο εκφώνησε ο Περικλής το χειμώνα του 431 π.Χ., κατά την ταφή των πεσόντων στον Πελοποννησιακό πόλεμο.
"Ους νυν υμείς ζηλώσαντες καί τό εύδαιμον τό ελεύθερον το δέ ελεύθερον το εύψυχον κρίναντες, μή περιοράσθε τούς πολεμικούς κινδύνους"
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:
"Αυτούς λοιπόν (που έπεσαν στον πόλεμο) έχοντες εσείς για παράδειγμα και πιστεύοντας ότι η ευτυχία στηρίζεται στην ελευθερία, η δε ελευθερία στην γενναιότητα, μην αποφεύγετε τους κινδύνους του πολέμου".
υπ οψιν:
Το γνωμικό αυτό αποτελεί το ρητό του Γενικού Επιτελείου Στρατού (Γ.Ε.Σ)
ΜΑ ΑΙΜΑ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ. !
Γι’ αυτήν την έννοια, εκατομύρια άνθρωποι με δαιφορετικά μέσα πολέμησαν για την ελευθερία τους και μάλιστα και μεταξύ τους. Στο βωμό της έννοιας αυτής ΡΕΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΙΜΑ!. Όταν το όνομα της «ελευθερίας» εμφανίστηκε στο μυαλό του ανθρώπου και νόμιζε ότι η γή θα είναι παράδεισος γι’ αυτόν...Το εύδαιμον!
"Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία…"
Ο συγκεκριμένος στοίχος του Ανδρέα Κάλβου, δίνει την πληρέστερη απάντηση τι μας χρειάζεται σήμερα.
Σήμερα που η ελευθερία μας, τίθεται σε αμφισβήτηση. Σήμερα που η αξιοπρέπεια μας ως άνθρωποι ποδοπατείται. Σήμερα που τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα κοινωνικά κεκτημένα, τα αυτονόητα κάποια άλλη εποχή, θεωρούνται ενοχλητικές «λεπτομέρειες», και βιάζονται ασυστόλως.
Θέλει αρετή και αυτοθυσία να ξεχάσεις την «προσωπική» σου αλήθεια για το συλλογικό καλό. Η εγκατάλειψη της αλαζονείας του «ξέρω» και της αποδοχής ότι το σύνολο είναι πάνω από όλα, δεν είναι μια χριστιανική ή μια πολιτική θέση. Είναι βαθύς μετασχηματισμός της ανθρώπινης σου υπόσταση από ατομική σε συλλογική.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Ρενα μου υπεροχη!πατριδα μου!! με συγκινεις που με τιμας με αναρτηση στο Λογοτεχνικο Περιβολι!μακαρι να ησουν Αθηνα κοντα μας και στις εκδηλωσεις του ΜΟΥΣΙΚΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ μας ΚΑΦΕΝΕΙΟΥ ~παντα με αναταση ψυχης και πνευματος και η ποιηση και τα πολλα τραγουδια μας!!!!Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΡΜΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή