Αφιέρωμα στην 28η Οκτωβρίου επιμέλεια κειμένου : Ρένα Τζωράκη

Αφιέρωμα στην 28η Οκτωβρίου επιμέλεια κειμένου : Ρένα Τζωράκη

 

Μέρα μνήμης και βαθιάς περισυλλογής η σημερινή 28η Οκτωβρίου.
Μέρα που πρέπει κάθε Ελληνική  Ψυχή να αισθανθεί περήφανη που στις  φλέβες της  ρέει το Ιχώρ των ένδοξων προγόνων μας…
Μέρα ιστορική, μέρα αντίστασης κι αγώνα ενάντια, κατά κύριο λόγο, στον φασισμό.
Μέρα ορόσημο στη μνήμη των Ελλήνων  και που  δεν θα πρέπει να τελειώνει σ’ αυτήν.Ο φασισμός είναι μια παλιά ιστορία που προσπαθεί ακόμα και σήμερα να βρει υποστηρικτές ανάμεσα στους απελπισμένους της πολιτικής που εφαρμόζεται, προκειμένου να απλώσει ξανά τα πλοκάμια του και να επιβληθεί στην εξαθλίωση και τον κατήφορο που υφίσταται η ελληνική κοινωνία.
Το « ΌΧΙ» του Ελληνικού λαού της αξιοπρέπειας , και της περηφάνιας που με τόση δύναμη ακούστηκε στα πέρατα της γης, στις επεκτατικές και ηγεμονικές τάσεις της Γερμανίας του ’40, η δίψα για ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη είναι και σήμερα στην επικαιρότητα.
Είναι ένας διαρκής αγώνας ενός λαού που υπέφερε, ενός λαού που ποτέ δεν υπέκυψε, που ποτέ δεν δέχτηκε ζυγούς και υποτέλεια και αντιστάθηκε με όλες του τις δυνάμεις σε κάθε είδους εισβολή.

 
Ας βροντοφωνάξουμε σε όλο τον κόσμο ότι:
Δεν είμαστε υποτελείς
Δεν είμαστε δούλοι
Δεν ανεχόμαστε να μας άγουν και να μας φέρουν σαν υποχείρια!
Δεν ήμασταν και δεν θα είμαστε ποτέ ραγιάδες!
Περήφανοι κι αξιοπρεπείς συνεχίζουμε τον αγώνα που ταχτήκαμε να δώσουμε δια μέσου των αιώνων..
Η  Ιστορία μας είναι ο Φωτεινός μας Φάρος,που δείχνει το δρόμο ,για το μέλλον που μας αξίζει αληθινά...

Ας δούμε τι είπαν,  τι έγραψαν , τι δήλωσαν οι Πρωταγωνιστές του ΒΠαγκοσμίου πολέμου για τούτη την σημερινή  Κοσμοϊστορική μέρα:
 

1. Κάρολος ντε Γκωλ, Charles De Gaulle 1890-1970, Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας 1958-1969, αρχηγός της Γαλλικής Αντίστασης κατά τον Β' Π.Π.

- «Αδυνατώ να δώσω το δέον εύρος της ευγνωμοσύνης που αισθάνομαι για την ηρωική αντίσταση του Λαού και των ηγετών της Ελλάδος»
 (Από  την ομιλία του στο Γαλλικό Κοινοβούλιο μετά τη λήξη του Β΄ Π.Π.)


2. Μωρίς Σούμαν, Maurice Schumann 1911-1992, Υπουργός των εξωτερικών της Γαλλίας 1969-1973, Μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας 1974.

- «Η Ελλάδα είναι το σύμβολο της μαρτυρικής υποδουλωμένης, ματωμένης, αλλά ζωντανής Ευρώπης... Ποτέ μια ήττα δεν υπήρξε τόσο τιμητική για κείνους που την υπέστησαν». (Από μήνυμά του που απηύθηνε από το BBC του Λονδίνου στους υποδουλωμένους λαούς της Ευρώπης την 28η Απριλίου 1941, ημέρα που ο Χίτλερ κατέλαβε την Αθήνα ύστερα από πόλεμο 6 μηνών κατά του Μουσολίνι και έξι εβδομάδων κατά του Χίτλερ.)

3. Στάλιν, Joseph Stalin 1879-1953, Αρχηγός της Σοβιετικής Ένωσης από το 1924 έως το 1953.

- «Λυπάμαι διότι γηράσκω και δεν θα ζήσω επί μακρόν δια να ευγνωμονώ τον Ελληνικόν Λαόν, του οποίου η αντίστασις έκρινε τον 2ον Παγκόσμιον Πόλεμον». (Από ομιλία του που μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός Μόσχας την 31η Ιανουαρίου 1943 μετ τη νίκη του Στάλιγκραντ και τη συνθηκολόγηση του στρατάρχου Paulus.)

4. Μόσχα, Ραδιοφωνικός Σταθμός

- «Επολεμήσατε άοπλοι και ενικήσατε, μικροί εναντίον μεγάλων. Σας οφείλουμε ευγνωμοσύνη, διότι εκερδίσαμε χρόνο για να αμυνθούμε. Ως Ρώσοι και ως άνθρωποι σας ευχαριστούμε.» (Όταν ο Χίτλερ επιτέθηκε κατά της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ.)

5. Γεώργη Ζουκώφ, Georgy Joucov 1896-1974, Στρατάρχης του Σοβιετικού Στρατού

- «Εάν ο Ρωσικός λαός κατόρθωσε να ορθώσει αντίσταση μπροστά στις πόρτες της Μόσχας, να συγκρατήσει και να ανατρέψει τον Γερμανικό χείμαρρο, το οφείλει στον Ελληνικό Λαό, που καθυστέρησε τις Γερμανικές μεραρχίες όλον τον καιρό που θα μπορούσαν να μας γονατίσουν. Η γιγαντομαχία της Κρήτης υπήρξε το κορύφωμα της Ελληνικής προσφοράς.» (Απόσπασμα από τα απομνημονεύματά του για τον Β΄ Π.Π.)

6. Μπενίτο Μουσολίνι, Benito Mussolini 1883-1945, Πρωθυπουργός της Ιταλίας 1922-1945

- «Ο πόλεμος με την Ελλάδα απέδειξεν ότι τίποτε δεν είναι ακλόνητον εις τα στρατιωτικά πράγματα και ότι πάντοτε μας περιμένουν εκπλήξεις». (Από λόγο που εκφώνησε την 10η Μαΐου 1941)

7. Αδόλφος Χίτλερ, Adolf Hitler 1889-1945, Καγκελάριος της Γερμανίας 1933-1945.

- «Χάριν της ιστορικής αληθείας οφείλω να διαπιστώσω ότι μόνον οι Έλληνες, εξ όλων των αντιπάλων οι οποίοι με αντιμετώπισαν, επολέμησαν με παράτολμον θάρρος και υψίστην περιφρόνησιν προς τον θάνατον...» (Από λόγο που εκφώνησε την 4η Μαΐου 1941 στο Ράιχσταγκ)

8. Σερ Άντονυ Ήντεν, Sir Robert Antony Eden 1897-1977, Υπουργός Πολέμου και Εξωτερικών της Βρετανίας 1940-1945, Πρωθυπουργός της Βρετανίας 1955-1957.

- «Ασχέτως προς ότι θα πουν οι ιστορικοί του μέλλοντος, εκείνο το οποίον μπορουμε να πούμε εμείς τώρα, είναι ότι η Ελλάς έδωσε αλησμόνητο μάθημα στον Μουσολίνι, ότι αυτή υπήρξε η αφορμή της επανάστασης στην Γιουγκοσλαβία, ότι αυτή εκράτησε τους Γερμανούς στο ηπειρωτικό έδαφος και στην Κρήτη για έξι εβδομάδες, ότι αυτή ανέτρεψε την χρονολογική σειρά όλων των σχεδίων του Γερμανικού Επιτελείου και έτσι έφερε γενική μεταβολή στην όλη πορεία του πολέμου και ενικήσαμε». (Από λόγο του στο Βρετανικό Κοινοβούλιο την 24η Σεπτεμβρίου 1942)

9. Σερ Ουίνστον Τσώρτσιλ, Sir Winston Churchill 1874-1965, Πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας κατά τον Β΄ Π.Π.

- «Η λέξη ηρωισμός φοβάμαι ότι δεν αποδίδει το ελάχιστο εκείνων των πράξεων αυτοθυσίας των Ελλήνων, που ήταν καθοριστικός παράγων της νικηφόρου εκβάσεως του κοινού αγώνα των εθνών, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δια την ανθρώπινη ελευθερία και αξιοπρέπειαν».

- «Εάν δεν υπήρχε η ανδρεία των Ελλήνων και η γενναιοψυχία τους, η έκβαση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου θα ήταν ακαθόριστη». (Από ομιλία του στο Βρετανικό Κοινοβούλιο την 24η Απριλίου 1941.)

- «Μέχρι τώρα λέγαμε ότι οι Έλληνες πολεμουν σαν ήρωες. Τώρα θα λέμε: οι Ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες». (Από λόγο που εκφώνησε από το BBC τις πρώτες ημέρες του Ελληνοϊταλικού πολέμου)

- «Μαχόμενοι οι Έλληνες εναντίον του κοινού εχθρού θα μοιρασθούν μαζί μας τα αγαθά της ειρήνης». (Από λόγο που εκφώνησε την 28η Οκτωβρίου 1940, όταν η Ιταλία επιτέθηκε κατά της Ελλάδας)

10. Σερ Χάρολδ Αλεξάντερ, Sir Harold Alexander 1891-1969, Βρετανός Στρατάρχης κατά τον Β΄ Π.Π.

- «Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η Ελλάς ανέτρεψε το σύνολο των σχεδίων της Γερμανίας εξαναγκάσασα αυτήν να αναβάλει για έξι εβδομάδες την επίθεση κατά της Ρωσίας. Διερωτώμεθα ποιά θα ήταν η θέση της Σοβιετικής Ενώσεως χωρίς την Ελλάδα». (Από ομιλία του στο Βρετανικό Κοινοβούλιο την 28η Οκτωβρίου 1941)

11. Γεώργιος ΣΤ´, George VI (1898-1952), Βασιλιάς της Μ. Βρετανίας 1936-1952

- «Ο μεγαλοπρεπής αγών της Ελλάδος, υπήρξε η πρώτη μεγάλη καμπή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου». (Από λόγο του στο Βρετανικό Κοινοβούλιο το Μάιο του 1945)

12. Φραγκλίνος Ρούσβελτ, Franklin Delano Roosevelt 1882-1945, Πρόεδρος Η.Π.Α. 1932-1945


- «Εις την Ελλάδα παρασχέθη την 28η Οκτωβρίου 1940 χρόνος τριών ωρών δια ν΄΄ αποφασίσει πόλεμον ή ειρήνην, αλλά και τριών ημερών ή τριών εβδομάδων ή και τριών ετών προθεσμία να παρείχετο, η απάντησις θα ήτο η ιδία».

- «Οι Έλληνες εδίδαξαν δια μέσου των αιώνων την αξιοπρέπειαν. Όταν όλος ο κόσμος είχε χάσει κάθε ελπίδα, ο Ελληνικός λαός ετόλμησε να αμφισβητήσει το αήττητον του γερμανικού τέρατος αντιτάσσοντας το υπερήφανον πνεύμα της ελευθερίας». (Από ραδιοφωνικό λόγο που εκφώνησε την 10η Ιουνίου 1943)

- «Ο ηρωικός αγών του Ελληνικού λαού... κατά της επιθέσεως της Γερμανίας, αφού τόσον παταγωδώς ενίκησε τους Ιταλούς στην απόπειρά τους να εισβάλλουν στο Ελληνικό έδαφος, γέμισε με ενθουσιασμό τις καρδιές του αμερικανικού λαού και εκίνησε την συμπάθειά του. Προ ενός και πλέον αιώνος, κατά τον πόλεμον της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, το έθνος μας... εξέφρασε την φλογερή του συμπάθεια για τους Έλληνες και ευχότανε για την Ελληνική νίκη...» (Δήλωσή του στο Ύπατο Συμβούλιο της Αχέπα την 25η Απριλίου 1941, που μεταδόθηκε ραδιοφωνικά από τον Λευκό Οίκο.)


Διαβάστε σήμερα:

Σαν σήμερα 28η  Οκτωβρίου 1940, η  Ελλάδα μπήκε στον Β' παγκόσμιο πόλεμο!





















Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια