Το φετεινό Νόμπελ Ειρήνης στην 17χρονη Μαλάλα και στον 60χρονο Σατιάρτι

Το φετεινό Νόμπελ Ειρήνης στην 17χρονη Μαλάλα και στον 60χρονο Σατιάρτι



Μονάχα δάκρυα συγκίνησης κατακλύζουν το είναι σου ,καθώς διαβάζεις τέτοια θέματα ,που δεν πρέπει να περνούν απαρατήρητα από  τους αναγνώστες για τα χαρισματικά πλάσματα, που είναι γεννημένα να υπηρετούν το Φως και να γίνονται πρότυπα σε όλους εμάς   ,που έχουμε την ηλικία αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα πως διαθέτουμε και Σοφία…
Μιλώ για την 17χρονη Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφτζάι ,που φέτος κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης και το μοιράζεται  με τον Ινδό ακτιβιστή Kailash Satyarthi .
Η Μαλάλα ήταν μεταξύ των επικρατέστερων  φαβορί και για το περσινό Νόμπελ Ειρήνης που τελικά απονεμήθηκε στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

Λιγότερο γνωστός στο ευρύ κοινό και σαφώς μεγαλύτερος σε ηλικία, ο 60χρονος Κάιλας Σατιάρτι ηγήθηκε διαδηλώσεων κατά της εκμετάλλευσης των παιδιών, όλων μη βίαιων «στην παράδοση του Γκάντι», όπως υπογραμμίζει η επιτροπή του Νόμπελ.
«Είναι τιμή για όλα αυτά τα παιδιά που ακόμη υποφέρουν στα δεσμά της δουλείας, της καταναγκαστικής εργασίας και της διακίνησης (trafficking)» δήλωσε ο Σατιάρτι στο κανάλι CNN-IBN μετά τη βράβευσή του.
Η απονομή του βραβείου, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1,1 εκατ. δολαρίων, θα γίνει στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου, επέτειο του θανάτου του Σουηδού βιομηχάνου Άλφρεντ Νόμπελ, ο οποίος και θέσπισε το βραβείο το 1895 με τη διαθήκη του.

 Να τονίσουμε ότι η  έφηβη   Μαλάλα,  είχε πυροβοληθεί από τους Ταλιμπάν.Την ώρα που επέστρεφε από το σχολείο, πυροβολήθηκε στο κεφάλι, επειδή ήταν υπέρμαχος των δικαιωμάτων των κοριτσιών και μάλιστα στο δικαίωμά τους να πηγαίνουν σχολείο. 
Στην εκπομπή περιγράφει πώς οι Ταλιμπάν τρομοκρατούν τα τελευταία χρόνια τους κατοίκους στον τόπο διαμονής της, πώς απαγορεύουν στα κορίτσια να πάνε σχολείο, αναφέρει τις απειλές που δεχόταν, αν και δεν πίστευε ποτέ ότι υπήρχε περίπτωση "να χτυπήσουν ένα παιδί".
Στην ερώτηση του Stewart για το τί σκέφτηκε όταν έμαθε για τις απειλές εναντίον της ζωής της, η απάντησή της άφησε άφωνο το κοινό αλλά και τον, συνήθως ετοιμόλογο, κωμικό.
"Αν έρθουν τί θα έκανες Μαλάλα; Τότε απάντησα στον εαυτό μου, 'Μαλάλα απλά πιάσε ένα παπούτσι και χτύπα τον.'
"Αλλά μετά είπα, 'αν χτυπήσεις Ταλιμπάν με παπούτσι, τότε δεν θα έχεις καμία διαφορά με τον Ταλιμπάν".
"Δεν πρέπει να μεταχειρίζεσαι τους άλλους με βιαιότητα και σκληρότητα, πρέπει να τους πολεμάς ειρηνικά μέσω τους διαλόγου και της μόρφωσης. Τότε είπα, 'Θα του πω πόσο σημαντική είναι η μόρφωση και ότι θέλω μόρφωση ακόμη και για τα παιδιά σου".
"Και θα του έλεγα, 'Αυτό θέλω να σου πω, τώρα κάνε ό,τι θέλεις.
Ας δούμε τα  συγκινητικά βίντεο:




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια