Οι ευεργετικές ιδιότητες της μπύραςΕπιμέλεια κειμένου: Ρένα Τζωράκη

Οι ευεργετικές ιδιότητες της μπύραςΕπιμέλεια κειμένου: Ρένα Τζωράκη





Όλοι μας θυμόμαστε την επιτυχία  του τραγουδιού «Πίνω μπύρες»  ποιος όμως γνωρίζει τις ευεργετικές ιδιότητες της μπύρας;
 Ο Πρώτος που  μίλησε  για τις ευεργετικές ιδιότητες της μπύρας ήταν ο Πατέρας της Ιατρικής Ιπποκράτης  και οι 
 οι Ρωμαίοι την ονόμασαν μπύρα από το ρήμα  «bibere» (=πίνω στα λατινικά). Αναφορές στον ζύθο έγιναν επίσης, από τους Αιγύπτιους, τους Αζτέκους και τους Γαλάτες.

Τα βασικά συστατικά της μπύρας είναι το νερό, η μαγιά, ο λυκίσκος και η βύνη κριθαριού ή κάποιου άλλου δημητριακού, όπως η σίκαλη και το ρύζι, ανάλογα με τη χώρα προέλευσής της. Συχνά οι μπύρες είναι αρωματισμένες με κάποιο μπαχαρικό ή φρούτο.
  




Ας  δούμε αναλυτικά τι προσφέρει στον οργανισμό μας:
1. Ελαττώνει  τον κίνδυνο  του εμφράγματος:
Η μπύρα περιέχει ακόμα πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν την υγεία της καρδιάς.
Χάριν στο υψηλό ποσοστό καλίου που βρίσκεται στη μπύρα, το οποίο είναι και ο κύριος ρυθμιστής της οξεο-βασικής ισορροπίας, συνεισφέρει και στη μεταφορά νευρικών ερεθισμάτων, στον έλεγχο της μυϊκής συσταλτικότητας και στην διατήρηση της αρτηριακής πίεσης.
2. Μειώνει τις πέτρες στα νεφρά:
 Τα συστατικά του λυκίσκου ,που περιέχονται στην μπύρα,επιβραδύνουν την απελευθέρωση του ασβεστίου από τα οστά, εμποδίζοντας έτσι τη συσσώρευσή του στα νεφρά και την  ανάπτυξη πέτρας.
3. Συμβάλλει στην άριστη  υγεία του εγκεφάλου και μειώνει τον κίνδυνο  της νόσου  Alzheimer:
Η μπύρα ενεργοποιεί την παραγωγή νέων εγκεφαλικών κυττάρων,θέτοντας  σε επαγρύπνηση τον εγκέφαλο, ενισχύοντας έτσι τις λειτουργίες της συγκέντρωσης, της μνήμης και της συλλογιστικής ικανότητας.
Αυτό το σημαντικό όφελος της μπύρας οφείλεται στο πυρίτιο που περιέχει η μπύρα, το οποίο προστατεύει τον εγκέφαλο από τις επιβλαβείς δράσεις του αργίλιου, οι μεγάλες ποσότητες του οποίου στο σώμα, είναι μια πιθανή αιτία πίσω από τη νόσο του Alzheimer.
Ο λυκίσκος περιέχει έναν αριθμό θρεπτικών ουσιών, οι οποίες φαίνεται να συμβάλλουν στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών, όπως το Alzheimer (Αλτσχάιμερ), η παχυσαρκία και η κατάθλιψη.

4. Προφυλάσσει από το εγκεφαλικό:
Σύμφωνα με αμερικάνικες έρευνες, όσοι καταναλώνουν μπύρα, ρίχνουν κατά το εντυπωσιακό 50% τις πιθανότητές τους να πάθουν στο μέλλον εγκεφαλικό. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με το Τμήμα Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard, μέτριες ποσότητες μπύρας καθημερινά εμποδίζουν στο σχηματισμό θρόμβων στο αίμα που με τη σειρά τους μπλοκάρον τη ροή του αίματος προς την καρδιά και τον εγκέφαλο.
5. Ενδυναμώνει τα κόκαλα και αποτρέπει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης:
Η μπύρα περιέχει μεγάλες ποσότητες πυρίτιου, το οποίο συνδέεται άμεσα με την υγεία των οστών, καθώς ενισχύει την πυκνότητα των οστών και τη σκελετική δύναμη. Προσέχετε όμως, καθώς τα θετικά αποτελέσματα της μπύρας στη σκελετική υγεία αφορούν μονάχα στη μέτρια κατανάλωσή της. Αυξημένες ποσότητες μπύρας έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα.
Η μπύρα επίσης  μειώνει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης, ειδικά σε γυναίκες που έχουν περάσει την εμμηνόπαυση.
Η μπίρα βοηθά τα οστά να διατηρούνται γερά, σύμφωνα με μια μελέτη του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας. Η μπίρα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι πλούσια σε πυρίτιο και μπορεί να βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης αφού το πυρίτιο είναι ουσιώδες στοιχείο για την πυκνότητα των οστών.

6. Αποτρέπει τον καρκίνο του προστάτη
Η μέτρια κατανάλωση της μπύρας περιέχει αντικαρκινικές ιδιότητες, καθώς περιέχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες. Συγκεκριμένο είδος αντιοξειδωτικού μπλοκάρει χημική διαδικασία που οδηγεί στην ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη στους άντρες. Τα ίδια οφέλη έχει και στις γυναίκες, όσον αφορά στον καρκίνο του στήθους.
7. Μειώνει τον κίδυνο  του διαβήτη
Το αλκοόλ που περιέχεται στη μπύρα, αυξάνει την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη, δρώντας έτσι σαν ασπίδα ενάντια στην εμφάνιση διαβήτη. Έρευνα του 2011, του Πανεπιστημίου του Harvard, μελέτησε τις αντιδράσεις στον οργανισμό 38.000 ανδρών μέσης ηλικίας και όσοι από αυτούς έπιναν 1-2 ποτήρια μπύρα την ημέρα, έριξαν τις πιθανότητες διαβήτη τύπου 2 κατά 25%.
Η μπύρα, ακόμα, περιέχει φυτικές ίνες, που είναι σημαντικό κομμάτι μια υγιούς διατροφής όσων πάσχουν από διαβήτη, ενώ θα πρέπει να έχετε στο νου σας να επιλέγετε ετικέτες με χαμηλά ποσοστά υδατανθράκων.
8. Ενυδατώνει το δέρμα
Η μπύρα ενυδατώνει εσωτερικά το δέρμα και για του λόγου το αληθές, έαν πιείτε μπύρα μετά από άσκηση, θα πετύχετε καλύτερη ενυδάτωση από το αν πίνατε νερό. Αυτό ουσιαστικά οφείλεται στο ανθρακικό της μπύρας που βοηθάει στην ικανοποίηση της δίψας καλύτερα. Οι ιστορικοί μάλιστα ισχυρίζονται πως οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έκαναν μπάνιο σε μπύρα για την καλύτερη δυνατή ενυδάτωση του δέρματός τους. Επίσης, η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό της μπύρας βοηθάει στην αποτοξίνωση του οργανισμού μέσω του δέρματος.
9. Αντιμετωπίζει την πιτυρίδα
Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β και μαγιά κάνει την μπύρα μια από τις καλύτερες θεραπείες της πιτυρίδας. Πλύντε τα μαλλιά σας με ένα μπουκάλι μπύρας δυο με τρεις φορές την εβδομάδα και σύντομα θα απαλαγγείτε από τις ενοχλητικές νιφάδες. Η μπύρα ακόμα θα κάνει τα μαλλιά σας περισσότερο μαλακά και λαμπερά.
Βεβαιωθείτε, όμως, ότι ξεπλένετε πολύ καλά το κεφάλι σας μετά τη μπύρα, αλλιώς διαφορετικά η μυρωδιά της μπύρας θα μείνει μαζί σας λίγο παραπάνω.
10.Μειώνει την παχυσαρκία και τον κίνδυνο κατάθλιψης:
Η Β6 συμμετέχει στη μετατροπή των απαραίτητων λιπαρών οξέων σε προσταγλανδίνες, οι οποίες βοηθούν στη ρύθμιση της ισορροπίας των ορμονών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της κατάθλιψης που σχετίζεται με το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS), ενώ συγχρόνως, βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων των υγρών του σώματος, παρεμβαίνοντας στην ισορροπία καλίου/νατρίου.


Σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές μελέτες, η μπύρα μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία, αν ο καταναλωτής ακολουθήσει κατά γράμμα τα ακόλουθα:
Να γίνεται κατανάλωση με μέτρο, 1-2 ποτήρια για τις γυναίκες, ενώ για τους άντρες μέχρι 3 ποτήρια είναι επιτρεπτό, πάντα σε συνδυασμό με ένα υγιές γεύμα.
Πρέπει να γίνεται μία σταθερή πρόσληψη, ούτως ώστε απλώνεται η κατανάλωση μέσα σε μία ολόκληρη εβδομάδα.
Να αποφεύγεται η μεγάλη κατανάλωση σε μικρό χρονικό διάστημα, όπως για παράδειγμα, 5 ποτήρια μέσα σε μία νύχτα.
Δεν ενδείκνυται η κατανάλωσή της από πολύ νεαρά άτομα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια