Χωρίς Μοντάζ127 Χαικού του Άθω Χατζηματθαίου

Χωρίς Μοντάζ127 Χαικού του Άθω Χατζηματθαίου





 

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ποιητική συλλογή με 127 Χαικού κυκλοφόρησε αυτήν την περίοδο  με τίτλο «Χωρίς μοντάζ»του πολυβραβευμένου ποιητή Άθω Χατζηματθαίου,και προλογεί η φιλόλογος κριτικός λογοτεχνίας Ευαγγελία Μισραχή.
Στο προλογικό σημείωμα αναφέρει: 
Ανάμεσα σε συντρίμματα ,λουλούδια και φεγγαρόφωτα ο ποιητής τρέχει ξωπίσω από την οπτασία της ευτυχίας του ονείρου,μιας πραγματικότητας τόσο διαφορετικής από αυτή που υπάρχει. 
Μου δίνει την εντύπωση ότι η πολυπόθητη ευτυχία, στην πολυδιάστατη ψυχική ηρεμία, αποζητά τη ζωή στις διαστάσεις του ωραίου του ολοκληρωτικά ωραίου και μαγεμένου . Προσπαθεί να λησμονήσει τη θλίψη κι ίσως να βρίσκει καταφύγιο στην αγάπη, στο όνειρο, στον έρωτα.
Μ΄ αυτές τις αισθητικές ανάγκες αναπληρώνει αλλά και τραγουδά συνάμα τους λεπτούς φιλοσοφημένους στίχους του πλησιάζοντας την αλήθεια της ζωής σαν δεξιοτέχνης ενός τραγουδιού της.
Παρατηρώ ότι καθρεφτίζεται σε λυρικές φιγούρες που ζωγραφίζει ο ίδιος, στα μάτια του έρωτα οι διαστάσεις και τα χρώματα των προσώπων αλλάζουν. Οι φιγούρες εξακριβώνονται, ωραιοποιούνται , εξαϋλώνονται .Τι όμορφη αυτή διαδρομή.
Στο βουβό βυθό/ χάρτινα καραβάκια/ τρελά όνειρα. (Νο 21)
Κι αλλού: (Νο 28) Κι όμως έρωτα/στη μέθη του λόγου/σήκωσα τα χέρια.
Ειλικρίνεια και στη θλίψη και στη χαρά επάνω σε όλα τα αισθήματα ακόμη και στην μελαγχολία και τον ενθουσιασμό.
Ένα αδιάκοπο χαμόγελο ένα παιχνίδισμα με χίλιες μάσκες και εκφράσεις κυμαίνεται η ποιητική προσφορά του Άθω Χατζηματθαίου με τόσο αισθαντικά και όχι μόνο χαϊκού.  
Επιλεγμένα ΧΑΙΚΟΥ
 

Ανθίζουν κρίνα 
στις αυλές του ουρανού 
μικροί άγγελοι. 

***
Ψάχνεις για σκιά 
καθώς το δέντρο γέρνει 
να σε πλακώσει. 

***
Πέφτει το βράδυ 
στο σκοτάδι σου ψάξε. 
να βρεις το φως. 

***
Η μοναξιά μου 
σκοτεινή διαδρομή 
και εσύ το φως!!! 

***
Τα χείλη πλέκουν 
το πέπλο της σιωπής 
μιλούν τα μάτια. 

***
Οι ψυχές ξέρουν
Αν είναι τ' αηδόνια 
Που κελαηδούν 

Βιογραφικά Στοιχεία για τον ποιητή




Ο Άθως Χατζηματθαίου γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου.
Είναι απόφοιτος Σχολής δημοσιογραφίας και δημοσίων σχέσεων. Συνεργάστηκε επί σειράν ετών με διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης ηλεκτρονικά και έντυπα. Εργάστηκε στο χώρο της διαφήμισης ως κειμενογράφος και σύμβουλος εταιρειών. Αρθρογραφεί συχνά στον εγχώριο τύπο. Ασχολείται με την ποίηση, πεζογραφία, παιδική λογοτεχνία, θέατρο, τηλεοπτικό σενάριο και έμμετρο στίχο. Γράφει επίσης και κυπριακά θεατρικά μονόπρακτα και συνεργάζεται με το κρατικό κανάλι Ρ.Ι.Κ . Είναι αυτοδίδακτος ζωγράφος. Δουλειά του έχει συμπεριληφθεί σε εκδόσεις , ανθολόγια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου καθώς και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων Ελλάδας. Διατέλεσε κριτής σε διαφόρους Πανελληνίους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Είναι ο εμπνευστής και ο δημιουργός του Πανελλήνιου λογοτεχνικού διαγωνισμού της Πνευματικής Συντροφιάς Λεμεσού Κύπρου. Έχει βραβευτεί σε όλους του τομείς που υπηρετεί, σε διάφορους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα. Έχει τιμηθεί για την προσφορά του στα γράμματα και τον πολιτισμό από τον Δήμο Λεμεσού. Και από άλλους πολιτιστικούς φορείς.
Ταυτόχρονα είναι αυτοδίδακτος ζωγράφος.
**




Ο Άθως Χατζηματθαίου έχει αποδείξει με την πένα του πως θροίζει κάθε ρομαντική και ευαίσθητη ψυχή.
Είναι ο λυρικός ποιητής, υμνητής του Έρωτα και της Αγάπης.
Βαθύτατατα φιλοσοφημένος, αισθαντικός,αληθινός,με ώριμη γραφή ξέρει να  μπαίνει στο άβατο της ψυχής κάθε αναγνώστη και να ενσταλλάζει με τους στίχους του ελπιδοφόρα μηνύματα και να γλυκαίνει την ψυχή του...
Από τη στήλη αυτή εύχομαι καλοτάξιδο και αυτό το βιβλίο σου Άθω μου και πάντα δημιουργική έμπνευση...
Ρένα Τζωράκη




                              

                                                               
 




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια