"Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το φιλί" Επιμέλεια κειμένου:Ρένα Τζωράκη

"Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το φιλί" Επιμέλεια κειμένου:Ρένα Τζωράκη


Τόσα και τόσα έχουν γραφτεί για τα φιλιά των ερωτευμένων,που είναι ο πρόλογος της Ερωτικής πράξης…
Οι μεγάλοι της Κλασικής Λογοτεχνίας έγραψαν για το φιλί:
 Φιλί:Στιγμή αιωνιότητας που βομβίζει σαν μέλισσα 
Ουγκώ

«Έξυπνο κορίτσι είναι εκείνο, το οποίο γνωρίζει να αρνηθεί το φιλί, χωρίς όμως και να το στερηθεί »
Ουγκώ

 «Φιλί: Ρόδο πορφυρό στον κήπο των λουλουδιών.»
Βερλαίν
 «Φιλί: Μυστικό που λέγεται στο στόμα και όχι στο αυτί .»
Λαφονταίν

«Τέχνασμα, σχεδιασμένο από τη φύση για να σταματάει τα λόγια όταν περιττεύουν.»
Μπέρκμαν

« Ο ήχος του φιλιού δεν είναι τόσο δυνατός όσο του κανονιού, αλλά η ηχώ του διαρκεί περισσότερο.»
Χολμς Ο.

« Ο άνδρας κλέβ
ει το πρώτο φιλί, ικετεύει για το δεύτερο, ζητάει το τρίτο, δέχεται το τέταρτο, συμφωνεί με το πέμπτο και ανέχεται τα υπόλοιπα .»
Ρούλαντ Χ

Σύμφωνα με λεξικό του Γ. Μπαμπινιώτη, το φιλί είναι: Η επαφή των χειλιών με τα χείλη ή άλλο σημείο του σώματος άλλου προσώπου ως έκφραση αγάπης, ερωτικού πόθου κ.λ.π. Ετυμολογικά, το μεσαιωνικό ουσιαστικό φιλί προέρχεται από το έναρθρο αρχαίο απαρέμφατο «το φειλείν» του ρήματος «φιλώ», το οποίο κατά μία υπόθεση προέρχεται από το ινδοευρωπαϊκό b(e)eit που σημαίνει "κοντά". 







Τα  πλεονεκτήματα του φιλιού:
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι ακριβώς προσφέρει ένα παθιασμένο φιλί στο στόμα, εκτός φυσικά από την ερωτική διάθεση που προκαλεί; Πολλοί μάλιστα λένε ότι κάποιος που φιλάει καλά μπορεί να δημιουργήσει στη σύντροφο του πραγματικά ρίγη. Όμως ένα καλό φιλί στο στόμα έχει οφέλη που πολλοί από εμάς αγνοούμε. Για παράδειγμα χάνουμε θερμίδες. Διαβάστε τι άλλο προσφέρει ένα βαθύ παθιασμένο φιλί στο στόμα…
Καταρχήν πριν ξεκινήσουμε την περιπλάνηση μας στον κόσμο του φιλιού να σας πούμε ότι ο όρος “Γαλλικό φιλί” υποδηλώνει το έντονο παθιασμένο φιλί στο στόμα και υιοθετήθηκε από τους πλούσιους Αμερικάνους τον 18ο αιώνα οι οποίοι αφού επέστρεφαν από το Παρίσι στις ΗΠΑ, μιλούσαν στους συμπατριώτες τους για τις Γαλλιδούλες και τα υπέροχα παθιασμένα φιλιά που τους έδιναν.
Ας δούμε τώρα το οφέλη ενός φιλιού. Καταρχήν πρέπει να γνωρίζετε ότι ο εγκέφαλος μας διαχωρίζει και ξεχωρίζει από μόνος του τα φιλιά. Έτσι όταν πάμε να φιλήσουμε έναν συγγενή ή κάποιον φίλο στο μάγουλο, τότε κινητοποιεί μόνο 2 μύες του προσώπου. Όταν όμως το φιλί είναι ερωτικό και παθιασμένο οι μελέτες έχουν δείξει ότι όλοι οι μύες στο πρόσωπο ενεργοποιούνται και λειτουργούν. Ο εγκέφαλος μας ακόμη, ενεργοποιεί μια πλειάδα νεύρων που συντονίζονται μεταξύ τους και 2 άνθρωποι στο σκοτάδι μπορούν εύκολα να βρουν ο ένας τα χείλη του άλλου και να φιληθούν σαν να βλέπονται.
Μια έρευνα του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που φιλιούνται πολύ, τότε στατιστικά, δεν αρρωσταίνουν εύκολα, αυξάνουν τον μέσο όρο της ζωής τους κατά 5 χρόνια, ενώ οδηγούν καλύτερα και δεν τρακάρουν εύκολα με το αυτοκίνητο τους.
Ένα λεπτό παθιασμένου φιλιού είναι αρκετό για να χάσουμε 26 θερμίδες. Αν το φιλί αυτό ξεχειλίζει από πόθο και πάθος ακόμη περισσότερο σε ένα λεπτό χάνουμε τουλάχιστον 39 θερμίδες.
Το παθιασμένο φιλί έχει και οφέλη στην υγιεινή του στόματος αφού ο οργανισμός παράγει περισσότερη ποσότητα σάλιου από το φυσιολογικό με αποτέλεσμα η στοματική κοιλότητα να καθαρίζεται. Επίσης το φιλί αποτρέπει την είσοδο βλαβερών μικροβίων και βακτηριδίων μέσα στο στόμα (αναφερόμαστε σε φιλιά μεταξύ 2 υγιών ατόμων). Πάντως και σε αυτή την περίπτωση, με ένα βαθύ ερωτικό φιλί οι 2 σύντροφοι θα ανταλλάξουν μεταξύ τους, τουλάχιστον 5.000.000 βακτηρίδια.
Ολοκληρώνοντας να αναφέρουμε , πως όταν φιλάμε κάποιον ή κάποια ερωτικά,  σύμφωνα με τους ειδικούς, το φιλί απελευθερώνει τους ίδιους νευροδιαβιβαστές -χημικά μηνύματα στον εγκέφαλο- όπως αυτοί που εκλύονται όταν επιδιδόμαστε σε έντονη σωματική άσκηση. Η λειτουργία αυτή κάνει την καρδιά μας να χτυπά πιο γρήγορα και την αναπνοή μας να γίνεται πιο βαθιά και ασύγχρονη. Επιπλέον, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα φιλιά φέρουν «επιγενετικές φερομόνες», ουσίες σημαντικές για την υγεία και την ψυχολογία μας, οι οποίες, μάλιστα, μειώνουν το στρες.
Συγκεκριμένα  ο εγκέφαλος απελευθερώνει σημαντικές ποσότητες Ωκυτοκίνης, της ορμόνης της αγάπης και του σεξουαλικού ερεθισμού. Οι ποσότητες αυτές ρίχνουν σημαντικά τα επίπεδα του άγχους στον άνθρωπο και μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα, και να βλέπουμε και να αισθανόμαστε τον εαυτό μας πιο όμορφο .
Αλήθεια έχετε κοιτάξει τον εαυτό σας στον καθρέπτη  ( αμέσως μετά το φιλί) να δείτε πόσο ποιο όμορφοι-ες γίνεστε;
Γνωρίζετε ότι:
Ο μέσος άνθρωπος περνά περίπου 336 ώρες -δηλαδή, δύο εβδομάδες- της ζωής του… φιλώντας. -Το πρώτο φιλί: Ποιος ξεχνά το πρώτο του φιλί; Ακόμα κι αν το δώσαμε πριν τα δεκατέσσερα χρόνια μας, όπως κάνει το 50% όλων των ανθρώπων, είναι μία στιγμή που πάντα θα θυμόμαστε. - Φιλιά για υγιή δόντια: Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα φιλιά βοηθούν στην προστασία των δοντιών, καθώς το επιπλέον σάλιο που παράγει το στόμα μας τα καθαρίζει. - Φιλ-αθώνιο Ρεκόρ: Το 2008 περίπου 20.000 ζευγάρια συγκεντρώθηκαν σε κεντρική πλατεία της Πόλης του Μεξικού για να δώσουν ταυτόχρονα φιλιά αγάπης. - Φιλιά και χρώματα: Κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως όταν φιλάμε ένα άτομο που έχει το ίδιο χρώμα μαλλιών με το δικό μας, το αποτέλεσμα είναι ένα πολύ πιο παθιασμένο φιλί. - Βραδινά φιλιά: Άλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως ο εγκέφαλός μας έχει ειδικούς νευρώνες που μας βοηθούν να εντοπίζουμε τα χείλη του άλλου στο σκοτάδι. 
Πώς προέκυψε το φιλί;

Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η ανταλλαγή μικροοργανισμών, για το καλό μας, δεν ήταν ο απώτερος στόχος που οδήγησε τους ανθρώπους ασυναίσθητα στο δρόμο του.
Ο Δρ. Τιέρνο, για παράδειγμα, πιστεύει ότι το φιλί γεννήθηκε ως ένας τρόπος για να ταΐζουν οι γονείς τα παιδιά τους. «Αρχικά οι άνθρωποι δεν γνώριζαν τίποτα για το ανοσοποιητικό σύστημα, όμως αντάλλασσαν φιλιά. Πιθανότατα λοιπόν προέκυψε από τη μεταφορά της τροφής, από στόμα σε στόμα. Η πρακτική αυτή μπορεί να εντοπιστεί και σήμερα στο ζωικό βασίλειο, με προφανές παράδειγμα τα πτηνά».


Απαγορευμένα φιλιά:
Στην Indiana απαγορεύεται ένας άνδρας με μουστάκι να φιλά τακτικά άλλους ανθρώπους.
 Στο Hartford, Connecticut, απαγορεύεται στους άνδρες να φιλούν δημόσια τις συζύγους τους την Κυριακή.
Στη Logan County, απαγορεύεται στους άνδρες να φιλούν μια γυναίκα όταν εκείνη κοιμάται.
 Που περιστρέφεται το κεφάλι σας δεξιά ή αριστερά όταν φιλιέστε;
Ο Onur Guentuerkuen του Ruhr-University στο Bochum της Γερμανίας διεξήγαγε έρευνα σύμφωνα με την οποία τα δύο τρίτα των ανθρώπων γέρνουν το κεφάλι τους προς τα δεξιά όταν φιλούν ή φιλιούνται. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια