"Ο δρόμος της Αρετής" της Ρένας Τζωράκη

"Ο δρόμος της Αρετής" της Ρένας Τζωράκη



Έργο του Annibale Carracci φιλοτεχνημένο το 1596 για τη διακόσμηση του Pallazo Farnese
"Ο Ηρακλής στο σταυροδρόμι της Αρετής και της Κακίας. "



Σημείωση:
Όποιος θέλει, μπορεί ν’ αφήσει τη γη και ν’ ανέβει στην  επουράνια κλίμακα.
 Δεν του χρειάζονται γι’ αυτό παρά προαίρεση και αρετή!
«Θέλω αλλά δεν μπορώ» , λένε πολλοί, «γιατί η αρετή είναι δύσκολη».
 Κι όμως δεν είναι καθόλου δύσκολη, αν έχεις ζήλο και πόθο Θεού μέσα στην καρδιά σου να φλογίζει τις σκέψεις σου…
Το να ζει κανείς ενάρετα σημαίνει να ακολουθεί την πορεία της φύσης , γιατί η ατομική μας ύπαρξη είναι τμήμα ολόκληρου του σύμπαντος . Για αυτό μπορεί να ορισθεί ως σκοπός της ζωής του ανθρώπου το να ζει σύμφωνα με τη φύση ή με άλλα λόγια σύμφωνα με τη δική του ανθρώπινη φύση καθώς επίσης το να ζει σε συμφωνία με τη βαθύτερη φύση του σύμπαντος , το να ζει μια τέτοια ζωή ώστε να μην κάνει οτιδήποτε που απαγορεύεται από τον κοινό νόμο δηλαδή τον Ορθό Λόγο,  ο οποίος διαπερνά όλα τα όντα.
  Και είναι αυτό το οποίο συνθέτει την αρετή του ευτυχισμένου ανθρώπου και κάνει τη ζωή του να κυλάει όμορφα , το να ενεργεί κατά τρόπο που συμβάλει στην εναρμόνιση του πνεύματος του με τη βούληση Εκείνου που κυβερνά το σύμπαν . (...) Και αρετή είναι η αρμονική προδιάθεση την οποία μπορεί κανείς να επιλέξει να ακολουθήσει , επειδή έχει αξία από μόνη της , όχι επειδή ελπίζει σε κάτι ή επειδή  φοβάται  ή επειδή έχει κάποιο άλλο εξωτερικό κίνητρο  Επιπλέον η Ευτυχία βρίσκεται στην αρετή , γιατί η αρετή είναι η νοητική κατάσταση η οποία τείνει να κάνει τη ζωή αρμονική . Όταν ένα λογικό όν είναι διεστραμμένο , αυτό οφείλεται στο ότι το παραπλανούν εξωτερικές επιδιώξεις  {πάθη,φιλοδοξίες},ή ενίοτε στο ότι το επηρεάζουν οι συναναστροφές του. 
Γιατί η φύση κατ΄ αρχή  δεν είναι ποτέ διεστραμμένη .
 (Διογένης Λαέρτιος , Βίοι Φιλοσόφων VII 87 - 89) .
**

"Οι θεοί είναι αιωνίως αγαθοί και μόνον ωφελούν , ουδέποτε βλάπτουν....Όσο για εμάς , αν είμαστε αγαθοί (ενάρετοι) λόγω της ομοιότητας μας με αυτούς , επικοινωνούμε μέσω των θεών , συναπτόμεθα , ενώ αν γίνουμε κακοί  λόγω ανομοιότητας αποχωριζόμαστε από αυτούς . Όταν ζούμε κατά αρετή συναπτόμαστε με τους θεούς ενώ όταν είμαστε μοχθηροί , τότε γινόμαστε εχθροί των θεών (της Θείας φύσης) , όχι διότι αυτοί εξοργίζονται με μας , αλλά διότι οι αμαρτίες μας τους εμποδίζουν να μας φωτίσουν . Αν δε αντιστρόφως με τη βοήθεια της προσευχής και των εξιλεωτικών θυσιών (εξομολόγηση) επιτυγχάνουμε την άρση αυτών των αμαρτημάτων , αν εκτελούμε τα καθήκοντά μας (δηλαδή τιμώντας το Θείο και τους ήρωες) , κατ΄ ελάχιστων θεραπεύοντες τα ελαττώματά μας και προσπαθώντας να ακολουθήσουμε το δρόμο της αρετήςτότε θα νιώσουμε την Θεία αγαθότητα με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι το αυτό σαν να λέγαμε ότι ο Θεός αποστρέφεται τους μοχθηρούς όπως ήλιος κρύβεται από αυτούς που έχουν χάσει την όρασή τους . "
 (Σαλλούστιος Σερήνος στο περί θεών και Κόσμου περ. 4ος αι. μ.χ.)

**

"Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΤΗΣ ΑΡΕΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΚΙΑΣ"


 Ο μύθος  του Ηρακλή  στο δρόμο της Αρετής και της Κακίας είναι από  τα αγαπημένα θέματα  της μυθολογίας που συμβολίζει την ορθή δράση,τη σύνεση,την απόφαση της Ψυχής για την σωστή επιλογή της απόφασης ανάμεσα στο μεγάλο Ναι και το μεγάλο Όχι:



Κάποτε ο μυθικός μας ήρωας  Ηρακλής καθόταν σε ένα σταυροδρόμι όταν ξαφνικά είδε μπροστά του δυό  πολύ όμορφες  γυναίκες σαν θεές…, Έκπληκτος τις ρώτησε ποιες είναι και τι ζητούν από αυτόν.

Η πρώτη γυναίκα που του μίλησε του συστήθηκε ως Τύχη, πολλοί όμως έλεγαν ότι το πραγματικό της όνομα ήταν Κακία. Η Κακία ήταν πολύ εντυπωσιακή γυναίκα, πολύ περιποιημένη, αρωματισμένη, με ένα λάγνο βλέμμα κι η όλη συμπεριφορά της ήταν προκλητική. Του είπε ότι θα έπρεπε να διαλέξει ανάμεσα στις 2 τους και να ακολουθήσει το μονοπάτι που θα του πρότεινε η κάθε μια τους. Η Κακία λοιπόν του υποσχέθηκε ένα δρόμο ίσιο, εύκολο κι όμορφο, γεμάτο απολαύσεις, μια ζωή στην οποία κυρίαρχο ρόλο θα είχαν οι όμορφες γυναίκες, τα πλούτη, οι παρέες και τα γλέντια. Ο νεαρός Ηρακλής γοητευμένος από τις περιγραφές της Κακίας κι ανυπομονώντας να βιώσει όσα η πανέμορφη θεά του υποσχέθηκε, αμέσως ετοιμάστηκε να την ακολουθήσει και να βαδίσει το μονοπάτι που του υποσχέθηκε.

Πριν όμως φύγει με την Κακία, άκουσε την αυστηρή φωνή της Αρετής να τον φωνάζει με το όνομα του. Η Αρετή ήταν μια γυναίκα  απλή ,σεμνή και λιτή, χωρίς  ψιμύθια και στολίδια όπως η Κακία...
Όμως , αν την  παρατηρούσε  κάποιος πολύ προσεκτικά , θα έβλεπε ότι είχε μια φυσική ομορφιά και μια αισθαντική γλυκύτητα, η οποία δεν είχε σε τίποτα να στερηθεί από την Γοητεία  και την Ομορφιά της Κακίας.
Η Αρετή λοιπόν του  τόνισε , πως  ο δρόμος που του προσφέρει δεν είναι ένας δρόμος επίπεδος  και εύκολος, όπως αυτός που του προσέφερε η Κακία. Ήταν ένας δρόμος γεμάτος στροφές,ανηφόρες  και δυσκολίες, ένας δρόμος όμως ο οποίος θα του προσέφερε την δυνατότητα να βοηθάει τους ανθρώπους που θα είχαν ανάγκη για βοήθεια, να μάχεται για το καλό και το δίκαιο και που πιθανώς θα του προσέφερε μια υστεροφημία ανάμεσα στους ανθρώπους κάνοντας τον ήρωα. Του είπε επίσης ότι αν ήταν εκείνη η επιλογή του, η ζωή του δεν θα είχε τις απολαύσεις που του υποσχέθηκε η Κακία. Το δίλημμα για κάποιον άλλον στη θέση του Ηρακλή θα ήταν μεγάλο κι ίσως σκεφτόταν τι να προτιμήσει. Ο Ηρακλής μετανιωμένος για τον πρότερο παρορμητισμό του είπε αμέσως στην Αρετή ότι θέλει να ακολουθήσει τον δικό της δρόμο με τις όποιες στροφές του θα είχε αυτό. Τότε οι δυό  γυναίκες χάθηκαν κι ο Ηρακλής σύντομα βρήκε τον δρόμο στην ζωή του.



 Οι αναδημοσιεύσεις επιτρέπονται σε όλους μονάχα με την αναφορά πηγής…
Κατοχυρωμένα πνευματικά δικαιώματα


Επισημαίνεται πάντως ότι κατά το Ν.238/20,(όπως έχει τροποποιηθεί με το Ν2121/93 και ισχύει
  σήμερα και κατά τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το Ν.100/1975) απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αποθήκευση σε κάποιο σύστημα διάσωσης και γενικά η αναπαραγωγή των παρόντων  στίχων , με οποιαδήποτε τρόπο ή μορφή, τμηματικά ή περιληπτικά ,στο πρωτότυπο, ή σε μετάφραση, ή άλλη διασκευή,  χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.
Σας ευχαριστώ θερμά:
Ρένα Τζωράκη
©











Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια