Μέγας Αλέξανδρος Ο Μέγας Στρατηλάτης Επιμέλεια κειμένου Ρένα Τζωράκη

Μέγας Αλέξανδρος Ο Μέγας Στρατηλάτης Επιμέλεια κειμένου Ρένα Τζωράκη



Ο Μέγας Αλέξανδρος είναι ένας από τους πλέον πολυθρύλητους στρατηγούς της Ιστορίας και μια προσωπικότητα που γοητεύει και συναρπάζει  τον καθένα  μας.
Σαν σήμερα 
στις 10 Ιουνίου του 323 π.Χ.,απεβίωσε  στην Βαβυλώνα  σε ηλικία ακριβώς 32 ετών και 11 μηνών.
Σε κάποιες σημειώσεις του Αλέξανδρου, που λέγεται ότι βρέθηκαν μετά το θάνατό του, τα «Υπομνήματα», φαίνονται πολύ καθαρά οι σκέψεις του για το μέλλον:Ονειρευόταν να ενώσει με βάση τον ελληνικό πολιτισμό τους λαούς της Ευρώπης με τους λαούς της Ασίας, αλλά και του κόσμου ολόκληρου. Ο Μ. Αλέξανδρος είχε φτάσει πια στο σημείο να σκέφτεται να γίνει «κύριος του κόσμου», αλλά δεν πρόλαβε.
Όταν έγινε βασιλιάς της Μακεδονίας, ήταν μόλις είκοσι χρόνων,  μα είχε  δώσει τα πρώτα  δείγματα της στρατιωτικής του ιδιοφυΐας, η οποία θα του χάριζε πολλές νίκες έναντι της πανίσχυρης Περσικής Αυτοκρατορίας. Στη διάρκεια της εκστρατείας του, η οποία διήρκεσε έντεκα χρόνια, ταξίδεψε χιλιάδες χιλιόμετρα, διασχίζοντας ερήμους, κοιλάδες και δάση, έδωσε επικές μάχες και πολιόρκησε εκατοντάδες πόλεις για να γίνει ο κυρίαρχος μιας αχανούς αυτοκρατορίας, η οποία εκτεινόταν από την Ελλάδα μέχρι την Ινδία. Πέθανε όμως σε νεανική ηλικία, και κανένας δεν μπόρεσε να κρατήσει ενωμένη την αυτοκρατορία που δημιούργησε. Όσο ήταν στη ζωή, λατρεύτηκε σαν θεός και το όνομά του εξακολουθεί να είναι διάσημο στα πέρατα του κόσμου, χιλιετίες μετά το θάνατό του.
Σαν σήμερα  απεβίωσε  στην Βαβυλώνα στις 10 Ιουνίου του 323 π.Χ., σε ηλικία ακριβώς 32 ετών και 11 μηνών.
Σε κάποιες σημειώσεις του Αλέξανδρου, που λέγεται ότι βρέθηκαν μετά το θάνατό του, τα «Υπομνήματα», φαίνονται πολύ καθαρά οι σκέψεις του για το μέλλον:ονειρευόταν να ενώσει με βάση τον ελληνικό πολιτισμό τους λαούς της Ευρώπης με τους λαούς της Ασίας, αλλά και του κόσμου ολόκληρου. Ο Μ. Αλέξανδρος είχε φτάσει πια στο σημείο να σκέφτεται να γίνει «κυρίαρχος  του κόσμου», αλλά δεν πρόλαβε.
Ας δούμε μερικές από τις σπουδαίες ρήσεις του,που σήμερα  είναι πιο επίκαιρες από ποτέ!!!





Δεν μ' ενδιαφέρει η καταγωγή των πολιτών ούτε η φυλή στην οποία γεννήθηκαν. Τους αντιμετωπίζω όλους μ' ένα κριτήριο: την αρετή. Για μένα, κάθε καλός ξένος είναι Έλληνας και κάθε κακός Έλληνας είναι χειρότερος από βάρβαρος.



'Σήμερον ουκ εβασίλευσα, ουδένα γάρ ευ εποίησα.'
Σήμερα δεν ήμουν πραγματικός βασιλιάς, γιατί δεν έκανα καμιά καλή πράξη.

Δεν υπάρχει τίποτε αδύνατο γι' αυτόν που θα προσπαθήσει.
Στους γονείς οφείλομεν το ζην, στους δε διδασκάλους το ευ ζην.


Δεν φοβάμαι ένα στρατό λιονταριών που διοικούνται από ένα πρόβατο.
Φοβάμαι ένα στρατό προβάτων που τα διοικεί ένα λιοντάρι.








ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑ- ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ:










Ο θάνατος του ,παραμένει  μέχρι τις μέρες μας  ,άλυτο μυστήριο  που χρονολογείται το 323 π.Χ.
Πολλοί ιστορικοί υποστήριξαν μέχρι  σήμερα, ότι ο θάνατός του   οφειλόταν σε φυσικά αίτια, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναφέρουν ότι δολοφονήθηκε κρυφά σε ένα εορταστικό συμπόσιο.
Ο τοξικολόγος Dr Leo Schep ίσως έχει την απάντηση. Ή μάλλον, έχει τη δική του εκδοχή που κάνει εύλογα τον γύρο του κόσμου.
Ο τοξικολόγος Dr Leo Schep   του Εθνικού Κέντρου Δηλητηριάσεων της Νέας Ζηλανδίας, πιστεύει λοιπόν ότι ο θρυλικός στρατηλάτης πέθανε από δηλητηριώδες κρασί που παράγεται από φυτά τα οποία δεν προδίδουν τη θανατηφόρο δράση τους. Η έρευνα του συνυπογράφεται από τον ιστορικό του Πανεπιστημίου του Otago, Dr Pat Wheatley και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό, Clinical Toxicology.
Όπως αναφέρει η "New Zealand Herald, ο Dr Schep άρχισε να διερευνά το θέμα το 2003, όταν ζήτησε τη γνώμη του μια εταιρεία που έκανε ντοκιμαντέρ για λογαριασμό του BBC.
"Μου ζήτησαν να εξετάσω το θέμα και τους είπα, ναι, γιατί μου αρέσουν οι προκλήσεις. Αλλά στην ουσία δεν πίστευα ότι θα βρω τίποτε. Και προς μεγάλη μου έκπληξη, και δική τους, βρήκαμε κάτι που θα μπορούσε να είναι η αλήθεια", λέει τώρα ο ίδιος.
Ο ίδιος, απορρίπτει τις θεωρίες δηλητηρίασης με τη βοήθεια  αρσενικού και στρυχνίνης. Υποστηρίζει ότι ο θάνατος σε αυτή την περίπτωση θα ήταν πολύ πιο γρήγορος από 12 μέρες, που ο Αλέξανδρος είχε πέσει βαριά άρρωστος πριν αποβιώσει.
Αντίθετα, ρίχνει την "ευθύνη" στο φυτό λευκός ελλέβορος (Veratrum album). Το φυτό με τα λευκά λουλούδια μπορεί να υποστεί ζύμωση σε κρασί και ήταν γνωστό στους Αρχαίους Έλληνες σαν μια φυσική ουσία για την πρόκληση εμετού. Η δράση του συγκεκριμένου φυτού, θα μπορούσε τελικά να λυγίσει το στρατηγό αργά και σταθερά, σε αντίθεση με άλλες ουσίες που θα τον αποτελείωναν νωρίτερα, όπως αναφέραμε παραπάνω.
Ωστόσο και ο ίδιος ο Leo Schep δεν μπορεί να είναι απολύτως σίγουρος ότι το συγκεκριμένο φυτό σκότωσε τον Μέγα Αλέξανδρο. "Ποτέ δεν θα μάθουμε σίγουρα", παραδέχεται ο Schep, καταθέτοντας πάντως τη δική του ερμηνεία στο πεδίο των πολυετών ερευνών.
Υπενθυμίζεται ότι ο Μέγας Αλέξανδρος, σύμφωνα με το "βασιλικό ημερολόγιο" που πιστεύεται ότι διετηρείτο στην αυλή του, εμφάνισε σταδιακά αυξανόμενο πυρετό και μετά από μια ασθένεια 12 ημερών, κατά την οποία δεν μπορούσε πλέον να περπατήσει και να μιλήσει, πέθανε κληροδοτώντας μια απέραντη αυτοκρατορία στους διαδόχους του.
Μεταξύ των ιατρικών "σεναρίων" που έχουν κατά καιρούς προταθεί για τον θάνατό του, είναι η σωρευτική επίπτωση από προηγούμενα τραύματά του σε μάχες (με τελική συνέπειά την οριστική κατάρρευσή του), οι επιπλοκές από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ (που οδήγησαν σε ηπατίτιδα και οξεία παγκρεατίτιδα), η κατάθλιψη, κάποια οργανική ανωμαλία εκ γενετής, καθώς επίσης το ανθυγιεινό περιβάλλον της Βαβυλώνας, στο οποίο ήλθε να προστεθεί κάποια λοίμωξη λόγω ελονοσίας, τυφοειδούς πυρετού ή άλλης ασθένειας που οφειλόταν σε ιό ή παράσιτο.









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια