26 η Ιουνίου :Παγκόσμια μέρα κατά των Ναρκωτικών

26 η Ιουνίου :Παγκόσμια μέρα κατά των Ναρκωτικών
















Όλοι  σήμερα γνωρίζουμε, ότι ο ΟΗΕ, καθιέρωσε  την 26η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους, στις 7 Δεκεμβρίου 1987  εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό  την ανησυχία και ταυτόχρονα την ανάγκη για αντίσταση στο ολοένα και αυξανόμενο πρόβλημα των ναρκωτικών. Η ημέρα αυτή αποτελεί μια διεθνή προσπάθεια για ευαισθητοποίηση, προβληματισμό και συνάμα κινητοποίηση όλης της ανθρωπότητας για την προστασία της από τα πλοκάμια του λευκού θανάτου.
Αυτή η μέρα ας αποτελέσει αφορμή για περισυλλογή και υπενθύμιση σε όλους μας για την Παγκόσμια απειλή των Ναρκωτικών ,ένα πρόβλημα με  συνέπειες:
Κοινωνικές, ιατρικές, οικονομικές, πολιτισμικές συνέπειες. Το εμπόριο ναρκωτικών, μαζί με το εμπόριο όπλων και ανθρώπων αποτελούν τα τρία οργανωμένα εγκλήματα με τον μεγαλύτερο τζίρο διεθνώς».
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, τα τελευταία χρόνια το εμπόριο ναρκωτικών έχει λάβει πρωτοφανείς διαστάσεις και για τη χώρα μας, όπως αποδεικνείεται:
- Αυξήθηκε ο αριθμός των μαθητών που κάνουν χρήση μια ή περισσότερες φορές στη ζωή τους.
- Αυξήθηκε ο αριθμός των νέων που κάνουν χρήση μιας ή περισσοτέρων ουσιών.
- Αυξήθηκε ο αριθμός των νέων που συνδέουν τη χρήση ψυχοτρόπων ουσιών με τη νυχτερινή διασκέδαση.


- Αυξήθηκε η αποδοχή της χρήσης ναρκωτικών από τους νέους και μειώθηκε η αντίληψη του κινδύνου για τη χρήση ουσιών, όπως η κάνναβη.
- Αυξήθηκε η ευχερής διαθεσιμότητα παρανόμων ουσιών, λόγω του διαδικτύου.
- Αυξήθηκε η διαθεσιμότητα νέων, φθηνών, επικίνδυνων ψυχοτρόπων ουσιών.
Το κράτος ας ευαισθητοποιηθεί και να επιδιώξει τη  μείωση της χρήσης παράνομων ουσιών στις νεαρές ηλικίες, αλλά και την έγκαιρη πρόληψη. Επιπλέον, η ενίσχυση των δράσεων για τη θεραπεία, τη μείωση της βλάβης και την επανένταξη των εξαρτημένων ατόμων, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των χρηστών και της κοινωνίας, προσεγγίζοντας την αντιμετώπιση των ναρκωτικών από τη σκοπιά της δημόσιας υγείας»
Ας γίνει κατανοητό , ότι η χρήση ναρκωτικών δεν επιδρά μόνο στην προσωπική υγεία, αλλά και σε μια σειρά παραγόντων, όπως οι διαπροσωπικές σχέσεις, η κοινωνική συνοχή, η παραγωγικότητα, η εγκληματικότητα, με τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος για το κράτος».
Η έγκαιρη απεξάρτηση είναι ζωτικής σημασίας, καθώς μακροπρόθεσμα ο χρήστης δεν κινδυνεύει μόνο από μολυσματικές ασθένειες, όπως το AIDS, οι ηπατίτιδες κ.ά., αλλά κινδυνεύει να εμφανίσει μακροχρόνιες επιπλοκές, όπως ανεπάρκεια πνευμόνων, καρδιοπάθειες, εγκεφαλικό, καρκίνο και πνευματικές διαταραχές. Επιπλέον, κάποιες ναρκωτικές ουσίες, όπως οι εισπνεόμενες, μπορεί να βλάψουν ή να καταστρέψουν νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου ή του περιφερικού νευρικού συστήματος. Πέραν αυτών όμως, η χρήση ναρκωτικών ουσιών μπορεί να επιφέρει το θάνατο.

Η αποτελεσματικότερη δράση ενάντια στα ναρκωτικά, όπως και σε κάθε άλλη παρόμοια περίπτωση εξάρτησης, είναι η πρόληψη. Ο προγραμματισμός της δράσης για την επίτευξη της πρόληψης δομείται τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Η τοπική κοινότητα οφείλει να παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη μέσω της σύστασης κέντρων πρόληψης και να συνεργάζεται με τα σχολεία, προκειμένου να πραγματοποιούνται σχετικά εκπαιδευτικά προγράμματα για την έγκαιρη και σωστή ενημέρωση τόσο των εφήβων όσο και των γονιών.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια