Το σέλινο

Το σέλινο


Το σέλινο είναι ένα από τα πιο γνωστά αρωματικά βότανα που συναντάμε στην κουζίνα.
Το σέλινο είναι διετές , ιθαγενές φυτό του γένους άπιο της οικογένειας των Σκιαδοφόρων.
Είναι γνωστό από τα αρχαία χρόνια όταν Έλληνες και Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν στη μαγειρική και οι Κινέζοι για φάρμακο. Επίσης το θεωρούσαν πένθιμο φυτό γιατί στις νεκρικές τελετές οι πενθούντες φορούσαν στεφάνι από σέλινο.
Έντονα αρωματικό φυτό , με σκληρό βλαστό ρίζες σαρκώδεις και ινώδεις ,φύλλα με διαιρεμένο έλασμα , οι μίσχοι κυρτωμένοι δημιουργούν αυλάκι.
Το ύψος του φτάνει τα 90 εκατοστά και τα σπόρια του είναι αρωματικά ,με ίδιο άρωμα με αυτό του φυτού αλλά με πικρότερη και πιο καυστική γεύση.
Πολλαπλασιάζεται με σπορά σε θερμοκήπια ή ειδικά σπορεία και στη συνέχεια μεταφυτεύεται σε μικρά σακουλάκια αφού περάσουν 5-7 εβδομάδες.
Όταν το ύψος των φυταρίων φτάσει τα 20 εκατοστά περίπου τότε φυτεύονται στη τελική τους θέση.
Οι απαιτήσεις σε νερό είναι μεγάλες και το τακτικό πότισμα είναι απαραίτητο ενώ η λίπανση του εδάφους είναι αναγκαία και πρέπει να γίνεται είτε με κοπριά είτε με ειδικά λιπάσματα.
Το έντονο άρωμα που έχει το σέλινο οφείλεται σε αιθέριο έλαιο που δίνει στο φυτό ορεκτικές , χωνευτικές και τονωτικές ιδιότητες.
Περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες C , B1 , B2 και Κ. Θεωρείται οτι έχει φαρμακευτικές ιδιότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παθήσεις των νεφρών και της ουροδόχου κύστης καθώς και κατά των αρθιτικών παθήσεων.

Υπάρχουν δύο ποικιλίες: η μία με τη μεγάλη ρίζα, η γνωστή σελινόριζα που τρώγεται σε σαλάτες, σούπες και σε διάφορους συνδυασμούς (για παράδειγμα με κρέας) και η δεύτερη με μεγάλους μίσχους, που καλλιεργείται για τα φύλλα της και γίνεται τουρσί ή χρησιμοποιείται σαν καρύκευμα.
Εξαιτίας της βιταμίνης C και των φλαβονοειδών που περιέχει, το σέλινο θεωρείται εξαιρετικό αντιοξειδωτικό. Επίσης, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει διουρητική δράση, που οφείλεται στο κάλιο που περιέχει. Τέλος, το σέλινο είναι τροφή που συστήνεται σε δίαιτες αδυνατίσματος, καθώς έχει πολύ μικρή θερμιδική αξία.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια