"Άλκηστη"

"Άλκηστη"

« Άλκηστη»
Της Ρένας Τζωράκη
©

Ένα ανοιγόκλειμα ματιού η Ζωή,
και ήσουνα η μόνη,
που  κατανόησες νωρίς
 Άλκηστη,σύζυγος πιστή
Αγάπη άνευ όρων τι θα πει
σαν κίνησες αδάκρυτη
να κατεβείς
στη καταχνιά του Άδη .
 Εσύ, το Φέγγος της Αυγής,
πικρό  της λήθης λουλούδι
θέλησες να γενείς.
Δως μου το χέρι σου Άλκηστη
ν’ανηφορίσουμε μαζί
και μη φοβάσαι   τον αιώνιο  Σκοτάδι.
Ο Κέρβερος κι αν τις πύλες φυλάει
με τα τρία του κεφάλια και της ουράς του το κεντρί

με την Αγάπη δεν μπορεί να τα βάλει
γιατί το ξέρει πως μπορεί να ηττηθεί.
Έλα να ανηφορίσουμε μαζί
από τη θλίψη της Σιγής
στο ανθισμένο της Άνοιξης κλαδί.




Σημείωση:

Η Άλκηστις,   ήταν θυγατέρα του Πελία  και της Αναξιβίας, Η Άλκηστις , ήταν μια νύφη που ζητήθηκε από πολλούς υποψήφιους γαμπρούς.  Ο πατέρας της όμως  υποσχέθηκε  να την δώσει σ' εκείνον που θα κατάφερνε να «ζεύξει »θηρία διαφορετικού γένους. Την κέρδισε λοιπόν με την βοήθεια του Απόλλωνα ο Άδμητος που συνέζευξε λέοντα με κάπρο που ο θεός προηγουμένως τα είχε εξημερώσει. Έτσι ο γάμος τους γιορτάσθηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια και η Άλκηστις αφοσιώθηκε στον σύζυγό της τόσο που έφθασε στο σημείο να δεχθεί να πεθάνει αντί για κείνον ,όταν η αυστηρή θεά Άρτεμη τον καταδίκασε σε θάνατο,  επειδή κατά τις θυσίες του  Υμεναίου, την λησμόνησε, δίνοντάς του όμως τη χάρη να τον αφήσει «εν ζωή» αν άλλος ηθελημένα προσφερόταν να πεθάνει στη θέση του.
Μια  άλλη εκδοχή του μύθου δεν ήταν αυτό απαίτηση της Άρτεμης αλλά εκδίκηση του Ακάστου (αδελφού της) για τον άδικο χαμό του πατέρα του που κατακρεουργήθηκε από τις κόρες του (αδελφές του). Όταν λοιπόν κυνήγησε και συνέλαβε τον σύζυγο της Άλκηστης, εκείνη ομολόγησε την πράξη χωρίς όμως και να είχε ανάμειξη σ΄ αυτή. Τότε ο Άκαστος φόνευσε την Άλκηστη και τις άλλες αδελφές του.
Και  στις δύο εκδοχές την Άλκηστη έσωσε ο Ηρακλής, φίλος του Αδμήτου, που πολέμησε με τον Χάροντα ,φέρνοντας να δέσει το θάνατο με δεσμά αδαμάντινα και να ελευθερώσει το θύμα του.
Επίσης, υπάρχει και η παράδοση που αναφέρει ο  Πλάτων στο «Συμπόσιον» κατά την οποία η Περσεφόνη,η κόρη της Θεάς Δήμητρας,συγκινήθηκε από την αυτοθυσία της Άλκηστης και της επέτρεψε και πάλι να επανέλθει στη Ζωή.


«Ο Ηρακλής επιστρέφει την Άλκηστη στον Άδμητο»(περ.1780), Johann Heinrich Tischbein.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια