Καλημερίσματα της Ρένας Τζωράκη

Καλημερίσματα της Ρένας Τζωράκη



Χαρούμενος και ευλογημένος ο μήνας που μπήκε ας υποταχθεί το γκρί και ας γίνει λευκό με ανταύγειες χρυσοπόρφυρες στο γλαυκό ουρανό της Ελπίδας…
Ας ταξιδέψει το όνειρο στον ανέφελο Ουρανό, η θλίψη να μεταλλαχτεί σε χαρά , η έλλειψη σε πληρότητα ,το Σκοτάδι σε Φως και η βαρυχειμωνιά της Ψυχής σε λιακάδα Απριλιάτικη…


Ένα μπουκέτο  λουλουδιών  με ολάνθιστες ευχές για ένα Απρίλη γεμάτο χρώματα, αρώματα,λιγότερα ψέμματα,περισσότερες Αλήθειες γεμάτος χαμόγελα, Υγεία,πληρότητα Αγάπη και Φωτεινές Δημιουργίες!!!




Ας θυμηθούμε λίγο τα λόγια του  Οδυσσέα Ελύτη:

«Αγαπάω εκείνους που αγαπούν τη ζωή. Και που η λύπη τους είναι η δύναμή τους.
Που κοιτάζουν με μάτια άδολα και αθώα, ακόμα κι αν πέρασε ο χρόνος αδυσώπητος από πάνω τους.
Που γνωρίζουν ότι δεν τα ξέρουν όλα,γιατί δεν μαθαίνονται όλα..
Που στύβουν το λίγο και βγάζουν το πολύ για τους εαυτούς τους και για όσους αγαπούν.
Και δεν κουράζονται να αναζητούν την ομορφιά στην κάθε μέρα, στα χαμόγελα των ανθρώπων, στα χάδια των ζώων, σε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία, σε μια πολύχρωμη μπουγάδα.»






Τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που μας  ήρθε  από την Ευρώπη

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο που γεννήθηκε το έθιμο αυτό. Οι πιο επικρατέστερες είναι ότι διαδόθηκε από τους Κέλτες και τους Γάλλους. Το έθιμο αυτό ήρθε και στην Ελλάδα και διαφοροποιήθηκε αποκτώντας μια ελληνική χροιά. Η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. Επίσης το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς, θεωρούν μερικοί, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Ο Έλληνας λαογράφος Γ. Μέγας συμφωνεί πως η πρωταπριλιάτικη "ψευδολογία" παραπλανά ελλοχεύουσες δυνάμεις του κακού, έτσι ώστε να θεωρείται από τον λαό ως σημαντικός όρος μαγνητικής ενέργειας (έλξης ή αποτροπής) για μια επικείμενη επιτυχία.

Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη πάντως, το έθιμο έχει τις ρίζες του στη Γαλλία του 16ου αιώνα. Συγκεκριμένα, μέχρι και το 1564 η αλλαγή του χρόνου στη Γαλλία δεν γινόταν την 1η Ιανουαρίου, αλλά την 1η Απριλίου!

Τότε όμως, ο βασιλιάς Κάρολος ο 9ος αποφάσισε να μεταθέσει τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς την 1η Ιανουαρίου για να εναρμονιστεί με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Όπως ήταν φυσικό τα πρώτα χρόνια υπήρξαν αντιδράσεις. Για πολλά χρόνια αρκετοί Γάλλοι πολίτες που δεν συμφωνούσαν με την αλλαγή αυτή, συνέχιζαν να γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου.

Έτσι οι υπόλοιποι βρήκαν αφορμή για καζούρα κοροϊδεύοντας τους "παλιομοδίτες" πειράζοντας τους ή ακόμη και στέλνοντάς τους ψεύτικα δώρα!

Στο πέρασμα του χρόνου το πείραγμα αυτό εξελίχθηκε σε έθιμο κι έτσι κάθε 1η Απριλίου ο κόσμος συνηθίζει να λέει μικρά αθώα ψεματάκια...


Πρωταπριλιάτικες φάρσες που άφησαν εποχή:

Η πιο πετυχημένη φάρσα ήταν το τέλος του κόσμου  από το Ινστιτούτο «Franklin» το 1940 ενημέρωσε ότι την επόμενη μέρα θα έρχονταν το τέλος του κόσμου. Φυσικά, έγινεπανικός και στον  εμπνευστής της ιδέας  στοίχισε την απόλυση του από το Ινστιντούτο.


Το 1957, ο παρουσιαστής ειδήσεων του BBC Ρίτσαρντ Ντίμπλεμπι παρουσίασε οπτικοποιημένο ρεπορτάζ για την ανοιξιάτικη συγκομιδή σπαγγέτι στην Ιταλία και γίνεται πιστευτός!!!
Το 1962 η έγχρωμη τηλεόραση αποτελούσε «όνειρο θερινής νυκτός» για τη Σουηδία. Το μεσημέρι της 1ης Απριλίου το δελτίο ειδήσεων ξεκινά και στην οθόνη εμφανίζεται ο τεχνικός του καναλιού, Kjell Stensson. Ενημερώνει το κοινό, που παρακολουθεί καθηλωμένο στους δέκτες του, πως χάρη στην ανάπτυξη της τεχνολογίας μπορεί πλέον να απολαμβάνει τα αγαπημένα του προγράμματα λουσμένα με τα πιο ζωηρά χρώματα. «Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να τοποθετήσετε μια νάιλον κάλτσα στην οθόνη της τηλεόρασής σας», λέει ο Stensson, σπεύδοντας, μάλιστα, να αναπαραστήσει το εγχείρημα σε απευθείας μετάδοση. Οι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που το δοκίμασαν μάλλον ήταν αρκετά δύσπιστοι, όταν την... 1η Απριλίου του 1970 πουλήθηκε για πρώτη φορά στη Σουηδία έγχρωμη τηλεόραση...
Το 1993, άρθρο στη βρετανική εφημερίδα Independent ανέφερε την ανακάλυψη του χωριού του Aστερίξ από επιστήμονες των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης και της Βρέστης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ανασκαφές έφεραν στο φως νομίσματα, στα οποία απεικονίζονταν αγριογούρουνα, ενώ δεν υπήρχε ίχνος ρωμαϊκής εισβολής!
Το 1995, το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι κατά τις ανασκαφές του μετρό βρέθηκε ο τάφος του Σωκράτη. Το υπουργείο έδωσε, μάλιστα, λεπτομέρειες, ενώ σημείωνε ότι βρέθηκαν επίσης ο χιτώνας του ιδίου, αλλά και ίχνη του κονίου που είχε πιει. Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου μέσω των ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων. Πρώτο στην παγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού έπεσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που λίγες ώρες μετά έσπευσε να ανακαλέσει.
 Το 1998 μια αλυσίδα γρήγορης εστίασης στην Αμερική λάνσαρε την πρώτη μέρα του Απρίλη το χάμπουργκερ για τους… αριστερόχειρες. Τι διαφορά είχε από το κλασικό χάμπουργκερ; Είχαν περιστραφεί τα υλικά κατά 180 μοίρες… Οι αριστερόχειρες έτρεψαν να απολαύσουν το χάμπουργκερ, ενώ πολλοί από αυτούς δήλωναν ότι ήταν και πιο νόστιμο από το κλασικό!


Το 2008, το BBC παρουσίασε βίντεο με μία μοναδική ανακάλυψη. Πιγκουίνοι της Ανταρκτικής μετατρέπονται σε αποδημητικά πουλιά, πετώντας μίλια μακριά. Σύμφωνα με τον παρουσιαστή, Τέρι Τζόουνς, προορισμός τους είναι τα τροπικά δάση της Αμερικής.

Ο φυσικός Marc Boslough είχε την ιδέα να κοροϊδέψει τους επιστήμονες και όχι μόνο, ανακοινώνοντας την πρόθεση της Αλαμπάμα να αλλάξει με νόμο  την τιμή της μαθηματικής σταθεράς «π» από 3.14159 σε 3.0, ακολουθώντας τους συμβολισμούς της Βίβλου!

Το ΒΒC όχι μόνο ανακοίνωσε ότι ο «Big Ben» θα λειτουργούσε με νέο μηχανισμό, αλλά θα πωλούνται και οι δείκτες του! Ο διαγωνισμός ήθελε τους πρώτους που θα τηλεφωνούσαν να κέρδιζαν τους δείκτες και φυσικά τα τηλέφωνα «πήραν φωτιά»




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια