Για τα χημικό εργοστάσιο της Συρίας

Για τα χημικό εργοστάσιο της Συρίας


Οι απόψεις μου- σχετικά με το χημικό εργοστάσιο της Συρίας:
Ρένα Τζωράκη 

"Διότι κατοικούμε αυτήν την χώρα, χωρίς ούτε να εκδιώξουμε άλλους εξ αυτής ούτε να την καταλάβουμε έρημο ούτε να εγκατασταθούμε σε αυτήν ως ανάμεικτος ομάδα από διάφορα ανόμοια φύλα, απεναντίας είναι τόσον ευγενές και γνήσιο το γένος μας, ώστε τη χώρα, στην οποίαν είδαμε το πρώτο φως, εξακολουθούμε συνεχώς να κατοικούμε, διότι είμεθα Αυτόχθονες και μόνον εμείς από όλους τούς άλλους έχουμε το δικαίωμα να προσφωνούμε την πόλη μας με τις ίδιες λέξεις, δια των οποίων προσαγορεύομε τούς πλέον γνωστούς συγγενείς".
(Ισοκράτης, «Πανηγυρικός», 24 -25)



Πώς είναι δυνατόν να μην αναφερθώ στην τοξική βόμβα ,που απειλεί όλη τη Δημόσια Υγεία το περιβάλλον και την Οικονομία της χώρας μου από την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας;
Άλλωστε ποιος ο σκοπός μου ,για να αναρτώ μέσα από αυτό το μπλοκ τις απόψεις μου;
Η Σιωπή για μένα είναι συνενοχή…
Έστω και με αυτή την ανάρτηση ας ενώσουμε όλοι μαζί τις  φωνές μας και ας αντιδράσουμε ο καθένας ξεχωριστά με  τον τρόπο του,έστω και με μια απλή ανάρτηση στη σελίδα σας…
Γιατί η θάλασσα δεν έχει φωνή  να μιλήσει παφλάζει με το κύμα της στην αμμουδιά και  μας εκπέμπει « ςος» απεγνωσμένα ποιος όμως θα την ακούσει;
Μια από τις ανεκτίμητες κληρονομιές μας είναι η Θάλασσα,το υγρό στοιχείο της Ζωής,  που μέσα στα πεντακάθαρα νερά της αφήνουμε κάθε άσχημη σκέψη  μας να ταξιδέψει…
Αλήθεια,ποιος δεν κοίταξε τη θάλασσα,και να μην ονειροπολήσει;
Να μη γαληνέψει η ψυχή του από το γκρίζο και  στα πεντακάθαρα νερά της ειρηνεύσει;
Αυτή τη θάλασσα θα μας μολύνουν ,και που είναι οι 300 της βουλής να εναντιωθούν; Γιατί άραγε τους ψηφίζουμε; Ποιος ο ρόλος τους αν δεν έχουν πυγμή σε τέτοια θέματα εθνικά, και που απειλείται  η ανθρώπινη Ζωή;
Τα τοξικά αυτά απόβλητα, των οποίων την ακριβή σύσταση δεν γνωρίζουμε, εμπεριέχονται μεταξύ άλλων το άκρως επικίνδυνο τοξικό αέριο Σαρίν και το αέριο της Κωστάντζας. Χώρες όπως η Νορβηγία, το Βέλγιο και η Αλβανία, αρνήθηκαν η καταστροφή του φορτίου να γίνει στα δικά τους χωρικά ύδατα αφού πέραν των άλλων κατά την καταστροφή του εν λόγω φορτίου θα παραχθούν μεγάλες ποσότητες τοξικών υγρών αποβλήτων. Θα πρέπει να σημειωθεί  επίσης ότι:
1. Δεν υπάρχει προηγούμενο καταστροφής χημικών όπλων εν πλω ανά τον κόσμο.
2. Η πρωτότυπη χρήση της μεθόδου της υδρόλυσης εν πλω μπορεί να αποδειχθεί προβληματική.
3. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος διαρροής τοξικών αερίων ενώ τα απόβλητα που θα προκύψουν μετά την επεξεργασία της υδρόλυσης δεν πρέπει να ριφθούν στη θάλασσα διότι παραμένουν επικίνδυνα.



«Το αρχικό σχέδιο ταφής των χημικών όπλων στην Αλβανία ναυάγησε έπειτα από τις αντιδράσεις των πολιτών και τελικώς επιλέχθηκε η θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης, με την ανοχή των ελληνικών αρχών.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες του Δημόκριτου και του Πολυτεχνείου Κρήτης που κάνουν λόγο για πλήρη καταστροφή οικοσυστήματος και του τουρισμού αφού "δεν θα μπορούν οι άνθρωποι να κολυμπήσουν".

Σύμφωνα με τον επιστημονικός συνεργάτη του Δημόκριτου και πρώην πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, Νίκο Κατσαρό, "εάν πραγματοποιηθεί η εξουδετέρωση των χημικών όπλων της Συρίας με τη μέθοδο της υδρόλυσης τότε μιλάμε για ένα εφιαλτικό σενάριο. Είναι μια μέθοδος εξαιρετικά επικίνδυνη με απρόβλεπτες επιπτώσεις για το ευρύτερο περιβάλλον της Μεσογείου και για τους πληθυσμούς της Κρήτης, της Λιβύης και της Μάλτας."

Οι επιπτώσεις αυτές θα είναι η πλήρη νέκρωση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και η μόλυνση σε ολόκληρη το Λιβυκό και Κρητικό πέλαγος. Τα ψάρια θα δηλητηριαστούν με κίνδυνο μόλυνσης του πληθυσμού που θα τα καταναλώσει.

Επίσης ενδεχόμενα να μην μπορούν οι άνθρωποι να κολυμπήσουν στις περιοχές της Κρήτης και της Μάλτας και να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στον τουρισμο και την οικονομία των περιοχών αυτών. Διότι τα χημικά αυτά, ακόμη και τα προϊόντα υδρολύσεως τους είναι εξαιρετικά τοξικά. Τουλάχιστον 5 χρόνια θα διαρκέσει η μόλυνση

Συνήθως τα χημικά καταστρέφονται μέσω της καύσης σε ειδικούς χώρους. Αυτό επρόκειτο να γίνει με τα χημικά της Συρίας τα οποία θα μεταφέρονταν στην Αλβανία και θα καταστρέφονταν μέσα σε μεγάλους κλιβάνους. Όμως η μαζική αντίδραση των κατοίκων της γειτονικής χώρας οδήγησε την κυβέρνηση να αρνηθεί παρά τα γεναιόδωρα ανταποδοτικά οφέλη που πρόσφεραν οι Αμερικανοί. Καταφεύγουν λοιπον στη μέθοδο της υδρόλυσης ανοιχτά της Κρήτης γιατί καμία άλλη χώρα δε δέχτηκε να γίνει καταστροφή των χημικών της Συρίας στο έδαφός της.

Για σοβαρό κίνδυνο κάνει λόγο ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Γιδαράκος, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς τις ελληνικές Αρχές που εμφανίζονται αμέτοχες σε αυτή τη διαδικασία.

«Τα συγκεκριμένα χημικά αυτά είναι μείγματα επικίνδυνων και τοξικών ουσιών που δεν είναι σε θέση να αδρανοποιηθούν μόνο με τη χρήση αυτής της μεθόδου, ώστε να μην προκαλέσουν καταστροφές στους ζώντες οργανισμούς», υπογραμμίζει ο κ Γιδαράκος. Η συγκεκριμένη ζώνη μεταξύ Αδριατικής και Μεσογείου είχε γίνει «νεκροταφείο χημικών» από την ιταλική μαφία, η οποία βύθισε μέσα σε μία 20ετία στην Αδριατική περίπου 30 πλοία με διαφόρου τύπων απόβλητα χημικών βιομηχανιών, όπως αποκαλύφθηκε τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με το BBC, τα χημικά όπλα θα μεταφορτωθούν σε σκάφος του πολεμικού ναυτικού των Η.Π.Α. Πάνω στο CAPE RAY και σε ειδική δεξαμενή από τιτάνιο το φορτίο των χημικών θα καταστραφεί με τη μέθοδο της υδρόλυσης στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μάλτας – Λιβύης – Κρήτης.

Tο πρώτο φορτίο απέπλευσε ήδη από το λιμάνι «Λαττάκεια» της Συρίας, προχθές (9 Ιανουαρίου 2014), με το πλοίο «Ark Futura», συνοδευόμενο από Ρωσικά και Κινεζικά πολεμικά πλοία. Την ίδια στιγμή ωστόσο στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για την εξέλιξη αυτή, με την υποσημείωση βέβαια ότι για υποθέσεις όπως αυτές περισσότερο αρμόδια είναι τα υπουργεία Εξωτερικών και Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με το σχέδιο, το πλοίο θα φτάσει στην Ιταλία και το τοξικό φορτίο του θα μεταφερθεί σε πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, το οποίο θα το μεταφέρει στα διεθνή ύδατα μεταξύ Ιταλίας-Ελλάδος, όπου και θα καταστραφεί, χωρίς να δίδονται περαιτέρω διευκρινίσεις. Η διαδικασία για την τμηματική καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο από δύο μήνες.
Αν οι πολίτες της χώρας μας αντιδράσουν, πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να αποτρέψουμε αυτήν την καταστροφική κίνηση.
Πηγές:
http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-25642463
http://www.koutipandoras.gr/article/103763/sos-sti-thalassa-tis-kritis-tha-rixoyn-ta-himika-opla-tis-syrias


ΗΓ:
Τα οποιαδήποτε προβλήματα για να λυθούν στη χώρα μας πρέπει πρώτα από όλα να κατανοηθούν.
Να τα θέσουμε στις πραγματικές τους διαστάσεις και να τα λύσουμε.
Δεν πρέπει να  μένουμε απλοί παρατηρητές σε τούτη τη χώρα που υπήρξε κάποτε το λίκνο της Δημοκρατίας και ο Τηλαυγής Φάρος της Γης…
Η λύση του κάθε προβλήματος πρέπει να εστιαστεί στην Αναγέννηση του κάθε  Ανθρώπου.
Ο κάθε Έλληνας πρέπει να απαιτήσει και όχι να γίνει επαίτης…
Δεν πρέπει να ακολουθούμε τη μάζα ,τον όχλο τους κάθε δημαγωγούς  στο όνομα τάχα της Δημοκρατίας.
Στην πολιτική σκακιέρα ,πρέπει ο κάθε πολίτης να αισθανθεί ,πως πρέπει να είναι το κυρίαρχο πιόνι και όχι η Ιφιγένεια,που πρέπει να θυσιαστεί…
Η σχέση πολιτών και πολιτείας θα πρέπει να στηριχθεί στον αλληλοσεβασμό και  κάθετί  παράλογο ,αντιεθνικό θα πρέπει να καταγγέλεται…
Άμεσα πρέπει να στηλιτεύονται κάθε αντιλαικοί και ανεθνικοί μηχανισμοί.
Το συμφέρον κάθε Έλληνα,είναι το συμφέρον της χώρας μας…
Τα εθνικά μιάσματα πρέπει να αποβληθούν με την ψήφο μας.
Οι εχθροί δυστυχώς είναι εντός των τειχών και σαν τέτοιους πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε όλοι οι πολίτες σήμερα…



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια