Σκέψεις της Ρένας Τζωράκη για τον Φεβρουάριο

Σκέψεις της Ρένας Τζωράκη για τον Φεβρουάριο



Καλή σας μέρα και καλό μήνα…
1-2-2014
«Αλήθεια»
από την ποιητική μου Συλλογή «Στοχασμοί»
Ρένα Τζωράκη

Αλήθεια πως περνάν οι μήνες
πόσο γοργά κυλά ο καιρός
κι οι αγωνίες μας, σαν σπίθες
σαν αστραπή σαν κεραυνός…

Μικρές εκλάμψεις οι στιγμές μας
και μαριονέττες της Σιωπής
χοροπηδάμε σαν τους κλέφτες
σε μια Ζωή, τόσο μικρή…
Ο παρακάτω πίνακας είναι του Γιάννη Τσαρούχη:



Από  πολύ μικρή μικρή θεωρούσα ότι ο μήνας Φεβρουάριος  ,είναι ο πιο αδικημένος μήνας του χρόνου…

Πάντα μου προκαλούσε μια αδιόρατη  θλίψη.
Ίσως γιατί άκουγα τους άλλους να τον αποκαλούν κουτσοφλέβαρο , ίσως γιατί του έλειπαν του φουκαρά λίγες μέρες και θεωρούσα ότι τα υπόλοιπα αδέρφια του δεν τον είχαν και τόσο σε υπόληψη, αφού παντού κυκλοφορούσε με το ξύλινο  υποστήριγμά του  ,το μπαστουνάκι του.
Κι όμως αυτός ο μήνας είναι συνδεδεμένος με τον εξαγνισμό…



Το όνομα του «Φλεβάρης» προέρχεται   από τη λατινική λέξη februare (=εξαγνίζω), που σημαίνει καθαρτήρια γιορτή, γιατί κατά την διάρκεια  του γίνονταν στη Ρώμη γιορτές θρησκευτικού καθαρμού και εξαγνισμού. Επίσης λέγεται Φλιάρης δηλαδή χλιαρός, Κουτσουφλέβαρος ή Κουτσός, Κούντουρος ή Κούτσουρος ,κολοβός, (δηλ. με κομμένη την ουρά, Πόντος), Κουτσούκης ή Μικρός (Κύπρος) και Κλαδευτής επειδή θεωρείται μήνας κατάλληλος για το κλάδεμα των δέντρων.

Από το 46 π.Χ. οπότε καθιερώθηκε το Ιουλιανό ημερολόγιο, οι ημέρες του μήνα αυτού, από 30  περιορίστηκαν σε 29, ενώ κατά την εποχή του Αυγούστου μειώθηκαν κατά μια ακόμη ημέρα, η οποία προστέθηκε στο μήνα Αύγουστο, για να τιμηθεί ο αυτοκράτορας. Για να συντονιστεί το ημερολόγιο των 365 ημερών προς το  ηλιακό έτος, καθιερώθηκε η αύξηση των ημερών του Φεβρουαρίου κατά μια, κάθε 4 χρόνια. Τότε λέμε πως η χρονιά είναι δίσεκτη. Το δίσεκτο έτος, θεωρείται από το λαό μας κακότυχο, γι’ αυτό δεν πρέπει να φυτεύουν αμπέλια   οι γεωργοί  ,ούτε να γίνονται  γάμοι,ούτε να χτίζονται σπίτια. 
                Εργασίες που  γίνονται σε αυτό το μήνα:
                Φυτεύουν πατάτες.
                Προετοιμάζουν τα χωράφια για να σπείρουν  ανοιξιάτικα σιτηρά & ενισχύουν τα φθινοπωρινά, λιπαίνοντάς τα.
                Κλαδεύουν αμπέλια & δέντρα.
                Καθαρισμός μ αντριών.
                Συντήρηση κοπριάς σε λάκκους.
                 Σβάρνισμα  των  χωραφιών.
                 Και το κυρίαρχο έθιμο που επικρατεί είναι η μεταμφίεση το χαρ/στικό γνώρισμα της Αποκριάς…
Η Ιστορία του Φλεβάρη:

 Τα αδέλφια, Γενάρης, Φλεβάρης και Μάρτης τρύγησαν τα αμπέλια τους και φτιάξανε κρασί. Όμως η παραγωγή εκείνη τη χρονιά ήταν πολύ μικρή κι έτσι συμφώνησαν να ενώσουν σε ένα πιθάρι το κρασί τους, και να το χρησιμοποιούν έπειτα εξίσου.
Ο Φεβρουάριος λάτρευε να πίνει. Όταν λοιπόν έβαλε το δικό του κρασί, άνοιξε μια τρύπα στο πιθάρι για να μπορεί να πάρει το μερίδιό του χωρίς να το καταλάβουν οι άλλοι. Από εκείνη την τρύπα έπινε λίγο λίγο κάθε μέρα κρυφά από τα αδέλφια του. Δεν μπορούσε όμως να ελέγξει τον εαυτό του, κι έτσι ήπιε όλο το κρασί, και το κρασί των άλλων.
Ο Ιανουάριος και ο Μάρτιος θύμωσαν και για να τον τιμωρήσουν του πήραν από μία μέρα. Έτσι, αυτός έμεινε κουτσός με 28, ενώ οι άλλοι δύο μήνες έχουν από 31 ημέρες...
Τον Φεβρουάριο γιορτάζονταν στην Αρχαία Ρώμη και οι γιορτές:
1.Λουπερκάλια (Lupercalia), γιορτή της γονιμότητας, προς τιμή του θεού Φαύνου (του Πάνα των Ελλήνων) στις 15-2. 
Οι Ρωμαίοι θυσίαζαν κατσίκια και σκυλιά, ενώ νεαρά αγόρια χτυπούσαν με λωρίδες από δέρμα κατσίκας τις νεαρές κοπέλες για να τους μεταδώσουν τη γονιμότητα. Η γιορτή μπορεί να καταργήθηκε από την Καθολική Εκκλησία τον 5ο αιώνα μ.Χ, αλλά την οικειοποιήθηκε με τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου και την  Ημέρα των ερωτευμένων στις 14-2.
2.Φορνακάλια (Fornacalia), προς τιμή της θεότητας Φόρναξ, που εφηύρε τους φούρνους για το ψήσιμο ψωμιού και φαγητών 17-2 .
3.Χαρίστια (Charistia), οικογενειακή γιορτή για διασκέδαση, αλλά και για την επίλυση των διαφορών μεταξύ των μελών της 20-2. 
Σε όλους εσάς ένα τραγούδι:






 Πηγές: Προβατάκης Θ, Τζαβάρα Κ, Με τους μήνες συντροφιά ζωντανεύω τα παλιά, Διάπλους

sansimera.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια